Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 34 788
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Може ли някой да ми каже за какво се пият тези аминокиселини? В аптека в Германия са ги дали на майка ми като заместил на изсушена жлеза, но явно е нещо друго. Някой запознат ли е за какво сепие?

# 676
пие се за подпомагане на ф-та на щитовидната,но няма нищо общо със сушена железа и хормони...да го пие няма да навреди ,аз съм изпила два флакона ..

# 677
  • Столичанин ама не в повече :D
Може ли някой да ми каже за какво се пият тези аминокиселини? В аптека в Германия са ги дали на майка ми като заместил на изсушена жлеза, но явно е нещо друго. Някой запознат ли е за какво сепие?

Това е неесенциална аминокиселина, която спомага за производството на щитовидни хормони, но също е отговорна за повишаване на стресовите хормони, и може да провокира неприятни симптоми като повишено кръвно налягане, безсъние, безпокойство и т.н.

# 678
  • Близко съм
Добър вечер,
Чета ви макар и да не пиша не съм с хашимото но съм с ИР и хипо имам проблеми с андрогените и пустия т3. Приемам спиринолактон и преднизолон по схема. Но все пак искам и вашото мнение (резултатите са след прекаран ковид)
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 679
  • Столичанин ама не в повече :D
Конверсията на фт3, е пряко свързана с добрата инсулинова чувствителност защото фт4 се конвертира в фт3 на 80% в черния дроб, а при ир тази конверсия е влошена.

# 680
Долче, пиши по нататък за ниацинамида и холестерола. Аз го купих преди време, но не съм го почнала, а ендото ми заплашва със статини, заради пустият му холестерол. 😬

# 681
Здравейте! Може ли да помоля за коментар на следните изследвания на майка ми? На 64 години е, от известно време се оплаква от пресипнал глас и се притеснява, че може да има някакво злокачествено образувание. Аз я успокоявах, че не е притеснително, но вчера се разрових малко и стигнах до диагноза дисфония. Пишеше, че може да се дължи на проблеми с щитовидната жлеза и днес сутринта право в лабораторията. Оказа се, че има високи стойности на ТАТ. Бях записала час за УНГ специалист и фониатър (за първи път чувам за такъв специалист), но май ще трябва да я види и ендокринолог.

Бих се радвала да чуя и вашето мнение, предвид че резултатите бяха неочаквани, майка ми е на гости, аз всеки момент мога да постъпя в болница да раждам и няма да мога да запиша час при някой от препоръчаните специалисти... Най-много в понеделник да я види някой ендокринолог, при когото няма такъв наплив.

https://i.postimg.cc/Pr0CzLQd/IMG-20220730-221153.jpg
https://i.postimg.cc/7Y5C217B/Screenshot-2022-07-30-22-12-11-973 … ndroid-chrome.jpg

Допълвам, че е отслабнала с около 8 кг, но тя и преди сякаш лятото сваля, а зимата качва.

# 682
Здравейте, преди няколко месеца се задълбах малко повече в темата за хормони на ЩЖ, защото въпреки, че според конвенционалната медицина всичко ми е в норма, симптоматиката показваше обратното. Суха кожа, раздразнителност, непоносимост към студ, безсъние, тахикардия (особено вечер и много често след ядене на сладко) и т.н. Та след 3 изследвания през 2 месеца се самодиагнцостицирах с хипофункция. Последните ми резултати са (предишните са подобни):

Тиреостимулиращ хормон (TSH)   4.08 mlU/l     0,27-4,20
Свободен Т3 (FT3)   4.83 pmol/l     3,1-6,8
Свободен T4 (FT4)   12.91 pmol/l     12,0-22,0
TAT (anti-TG)   28.62 IU/ml     < 115
MAT(anti-TPO)   14.21 IU/ml     < 34.00

Желязото ми е ниско 3,5 при долна граница 9, вит Д също (55,2 при долна граница 80)

Започнах суплементиране с Естробан (Vitamin A – 6,000 IU, Vitamin D – 2,000 IU, Vitamin E –  200 IU, Vitamin K2 (MK-4) – 2mg), магнезий (бисглицинат). Пия ашваганда, защото наскоро преживях много силен емоционален стрес, от който все още не съм се отърсила.
Та въпреки, че знам, че самолечението не е най-добрата стратегия, не мога и не искам да чакам пред лекарски кабинети, за да чуя само "Еми всичко е в референтните граници. Намалете стреса". Доколкото прочетох в менията на хората тук, доста са минали и вървят по този път и моля за мнение. И по-точно с колко да започна въвеждане на еутирокс - доза, разпределение през деня и т.н. Също така търся препоръки и за добър препарат, с който да вдигна желязото. Нямам наднормено тегло, имам нормален апетит, даже клоня към лакомия. Не съм изследвала инсулин, просто не знам само инсулин ли се пуска, има ли нещо, което е добре да се пусне заедно с него.
Всяко мнение е добре дошло и огромно БЛАГОДАРЯ Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 13:24 от Apostolova2015

# 683
В доста случаи ИР се открива и само с измерване на инсулин и глюкоза на гладно. При други обаче трябва да се направи ОГГТ с трикратно измерване на глюкоза и инсулин, защото проблемът се вижда на първи и/или втори час.
Желязото е много ниско, феритин изследван ли е? При мен най-добър ефект има от Сорбифер (пия по 3 таблетки вечер, малко преди лягане). Но приемам и фолиева киселина, и Б 12 (той ми е дефицитен все още).
Тази доза вит. Д ми се струва ниска...а К2 2 мг пък ми се струва много (може и да бъркам мерните единици, но преди време пиех 2 вида К2, единият беше с вит. Д, и май бяха по 120 и 200 мкг, а не грамове).🤔
За дозата...аз започнах с 12,5  да въвеждам Еутирокс при ТСХ 4,160, Т3 тогава вече ми беше по-нисък. По-къснонувеличих дозата и минах на Л-тироксин (нямаше Еутирокс в ниска доза в аптеките тогава). Но и аз бях с ниско желязо, ИР. А антителата ми бяха много ниски, т.е. и при мен е "само" хупофункция, без Хашимото.🙂 Най-ниската доза по принцип е 25 мкг, 12 5 мкг е половин таблетка. Според мен, плавното въвеждане на доза е най-добро.

# 684
В доста случаи ИР се открива и само с измерване на инсулин и глюкоза на гладно. При други обаче трябва да се направи ОГГТ с трикратно измерване на глюкоза и инсулин, защото проблемът се вижда на първи и/или втори час.
Желязото е много ниско, феритин изследван ли е? При мен най-добър ефект има от Сорбифер (пия по 3 таблетки вечер, малко преди лягане). Но приемам и фолиева киселина, и Б 12 (той ми е дефицитен все още).
Тази доза вит. Д ми се струва ниска...а К2 2 мг пък ми се струва много (може и да бъркам мерните единици, но преди време пиех 2 вида К2, единият беше с вит. Д, и май бяха по 120 и 200 мкг, а не грамове).🤔
За дозата...аз започнах с 12,5  да въвеждам Еутирокс при ТСХ 4,160, Т3 тогава вече ми беше по-нисък. По-къснонувеличих дозата и минах на Л-тироксин (нямаше Еутирокс в ниска доза в аптеките тогава). Но и аз бях с ниско желязо, ИР. А антителата ми бяха много ниски, т.е. и при мен е "само" хупофункция, без Хашимото.🙂 Най-ниската доза по принцип е 25 мкг, 12 5 мкг е половин таблетка. Според мен, плавното въвеждане на доза е най-добро.

Не, феритин не съм изследвала. Ето какво друго пуснах

Има ли разлика в качеството между еутирокс и л-тироксин, т.е. има ли значение кое ще купя?

# 685
Защо има изследван 2 вида вит. Д?🤔
При това желязо и ЖСХ, много ше се изненадам, ако има хубав феритин! Колкото по-висок е ЖСК, толкова по-голям недостиг на желязо има...А желязото обикновено пада до толкова ниски нива, чак след като феритинът се понижи доста...Феритинът може да е фалшиво завишен, но никога не може да е фалшиво занижени. При такова желязо мога да предположа, че феритинът е под 10 или поне под 20...

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 21:19 от dolce miele

# 686
Защо има изследван 2 вида вит. Д?🤔
При това желязо и ЖСХ, много ше се изненадам, ако има хубав феритин! Колкото по-висок е ЖСК, толкова по-голям недостиг на желязо има...А желязото обикновено пада то толкова ниски нива, чак след като феритинът се понижи доста...Феритинът може да е фалшиво завишен, но никога не може да е фалшиво занижени. При такова желязо мога да предположи, че феритинът е под 10 или поне под 20...
Благодаря, dolce miele! И аз съм сигурна,  че феритинът няма да е ок. Затова няма да чакам да го изследвам, а направо ще започна да пия желязосъдържащ препарат.

# 687
Моят феритин помръдна сериозно нагоре чак, след като включих Сорбифер. Иначе от стойност 11 го докарвах до макс 17-18 и дотам (при това, с висока доза желязо). Ниският феритин е доста свързан и с хипофункцията.

# 688
Здравейте!
Не съм писала досега тук, но искам да помоля за коментар на изследвания /на дете на 19 г., момиче/. Много ще съм ви благодарна за мнение и съвети!
Виждам високо ТСХ /хипофункция/,  наличие на антитела, но без Хашимото /все още не е правена ехография/ висок пролактин /явно има проблем с хипофизната жлеза/, висок тестостерон, висока фолиева киселина, Вит.В12 за мен е нисък, желязо и феритин също, DHEA S - висок? /реф. с-ти са до 18г. и след 20 г. - не знам към коя възрастова група да я причисля/, повишен брой базофилни гранулоцити /недостиг на желязо?/.

# 689
И мен ме интересува означава ли нещо наличието на антитела, когато са под границата, на моите изследвания МАТ са 23, аз съм на 31год, но границата е 34IU/ml също.

Общи условия

Активация на акаунт