Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 34 754
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
До колко грама въглехидрати на ден са оптимални за хора с хипофункция+Хашимото и ИР? Защото, както всички знаем, храненето при двете е различно, и хем да не скапем допълнително щитовидната с ниски В,но и да можем да вкараме инсулина в норма  Rolling Eyes

# 691
Искам да питам има ли отделна тема за лечение, изследвания и т.н. при възли на ЩЖ?

# 692
Искам да питам има ли отделна тема за лечение, изследвания и т.н. при възли на ЩЖ?

Мисля, че имаше за операции на ЩЖ, но за възли конкретно не знам. Огледай подфорумите в здравния ако има ще я видиш.

Frozenn аз доколкото знам за да работи добре щитовидната не трябва да се пада под 100-150гр въглехидрати на ден.

На моя син генетичния тест излезе, няма болест на Уилсън...така, че продължава търсенето за този дефицит на мед.

# 693
mibobo, поне 100 и аз съм го срещала. Обаче за ИР 100 вече дали не идва много?

Отделно много ми харесва идеята за фастовете, обаче с хипо-то трябва да са по-къси. И само се въртя в един омагьосан кръг и не мога да оптимизирам щитовидните, въпреки вече дозата от 100 мкг еутирокс - само като си видя кожата и отоците на краката и ми е ясна работата.

# 694
Да там с ИР се "сблъскват" нещата, предполагам ще се включат и другите дами, които са по-запознати с темата.

Аз лично си правя понякога фаст, просто се чувствам добре така. Не е редовно примерно - всяка седмица или нещо такова и не смятам, че ми вреди толкова.
А как са ти витамините? Да няма някой дефицит и той да спъва работата на жлезата.

# 695
Аз целенасочени фастове не правя, не обичам да гладувам, а и ЩЖ не ги харесва Simple Smile
Не броя, че не закусвам, а направо обядвам. Някакъв вид фаст се води, но не продължителен.

Аз пазя ниски ВГХ. Въртях, суках, така се чувствам най-добре. Преди, с по-високите ВГХ пак не бях цъфнала и вързала щитовидно. Т3 ми е все ниско. Та така реших за себе си.
Няколко пъти и аз съм питала в темата, лутала съм се, беше ми голям стрес по едно време това натъкмяване на храненето с двете диагнози. Като си взех решение, олекна ми. Поне стреса разкарах.
А за отточността - те и ВГХ предизвикват задържане на течности.
Витамини пия редовно.

# 696
И аз съм на ниски вгх. Не ми е за цел да съм кето обаче. Но си правя и фастове, включително и по повече от ден. Имам периоди, когато си фиксирам дните за фастове в седмицата, друг път ги правя спонтанно. На периоди съм. Но за мен фаст и глад не е едно и също, аз много рядко съм гладна по време на фаст (имам излишни кг и явно много бързо превключвам вече на горене на мазнини, нямам прималявания, неразположения, дори и да не мога да ям, като огладнея- съвсем търпимо е). 🙂 С повече вгх не се чувствам добре, макар че мога да толерирам епизодично по някое "по-свободно" хранене- т.е. обикновено не се чувствам зле след такива, КЗ със сигурност се вдига повече, отколкото след нвх хранене... Пробвах в един период с леко завишаване на вгх (само плодове и бавни вгх), не се чувствах по-добре.
На мен ще ми е интересно, ако има информация за стопяване на възли...Майка ми е имала преди доста години, но не помни какво е правила, за да изчезне...

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 20:11 от dolce miele

# 697
Долче, ако попаднеш на инфо за стопяване на възлите, сподели моля те. Може и на ЛС.

Сега вгх-те от какви източници са ти?

# 698
Аз уж имах един възел преди да забременея, беше около 1см. След като родих и ме грабнаха грижите с бебе и се сетих да отида на видеозон чак след 2г, тогава ми казаха, че няма нищо....и все още си мисля- изчезна по време на бременността и хормоналните промени, или пък преди това не са ме видели добре и не е било възел, а някоя киста...

# 699
При мен изчезват като спра глутена.

# 700
Стела, от млечни (от около седмица си правя кефир), зеленчуци, ядки и семена, горски плодове, тъмен шоколад. Понякога хапвам по малко и от другите плодове или 2-3 парченца картоф, но е доста рядко. Но не ограничавам зеленчуци като моркови, лук и червено цвекло.

# 701
Аз толерирам изключително добре всякакви фастове и продължителни гладувания - не ми прималява, не ми липсва храната, не страдам от недостиг на енергия. Но може би наистина, както се каза по-нагоре, това е така, защото имам излишни килограми (при мен са много) и тялото има достатъчно мазнини за горене.
Негативът е, че не съм забелязала кой знае какви ползи от фастовете сами по себе си, да не кажа - никакви.

# 702
  • Sofia
И аз съм така.
Всяка седмица спазвам лунната фаза.
Може да се кажа,че и интервалното хранене го спазвам,14-16ч. не ям...ефект 0 🥺

# 703
  • София

Това е темата за операция на щитовидната жлеза. За възлите лечение не ми е известно да има, но пък има проследяване и е възможно ако не растат и не са токсични и не създават проблеми, да не се стигне до операция:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1450358

Тук момичетата са (сме) основно с възли (аз бях, оперирах се преди 10 дни). Можете да получите помощ за следене, изследвания...

# 704
Благодаря, miamim! Аз още вчера намерих темата и писах, но случая е по-специфичен и може би затова досега нямам отговор.

Долче, аз никакви млечни не ям. Също не ограничавам моркови, цвекло...
Но сега си позволявам малко сезонни плодове.

Общи условия

Активация на акаунт