Проблеми със съня

• 1 014
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, от около половин година имам проблеми със съня. Какво ще рече това, заспивам всяка вечер м/у 21:30/22:00 и към 03:00/03:30 се събуждам и не мога да заспя повече, а някой път въобще не мога да заспя и тогава е малко тежко, позволявам си да пия някой път мелатонин и валериана, но на следващия ден съм като пиян.Придържам се горе-долу към здравословен начин на живот. Тренирам всяка сутрин и после отивам на работа, като работя в автомобилен сервиз и съм там по 10 часа, искам да кажа че успявам да се изморя, не ми се доспива през деня, чаак след обяд усещам вече изтощение. Не се оплаквам, не ме разбирайте грешно, просто искам съвет от някой, ако се е сблъсквал с нещо подобно! Благодаря ви предварително!

# 1
Според мен проблема идва от това, че се страхуваш от това събуждане и от незаспиването. Разбира се е най-добре да нямаш това събуждане. Но ако все пак го имаш , то защо не се опиташ да не мислиш за него и да го анализираш ? Защо не си намериш нещо смислено за това време - например чаша чай, книга, списание ... нещо . Като се събудиш мини през тоалетна и после си легни с чая и книгата без да мислиш за сън. Кажи си - цял ден няма да имам време - ей сега ще почета . От съзнанието изхвърли всички анализи на това ще заспиш ли, кога, колко и пр. просто ги изхвърляй мислите преди да влезнат в главата . Според мен махнеш ли самонаблюдението, самопринудата, самоанализа и по този начин самоизнервянето ще спреш да имаш проблем. Ще заспиваш ако наистина ти се спи от самосебе си или няма да заспиваш ако не ти се спи. Но няма да има такова значение и да те вкава в паника и напрежение.
Ако не можеш да изхвърляш мисли пробвай с медитация . Успех.

Това всичкото е ако нямаш ефективното за тази част на денонощието сънотворно  , някой който да полуразбудиш за малко секс с донанкване гушнати след това Simple Smile

# 2
Мелатонинът е много силен. И аз съм го пробвала веднъж, направо ме разби.

Имам същия проблем, също от няколко месеца. Гледам да си осигуря 7 часа сън, защото от недоспиването започнах да качвам кръвно. Ако не заспя за половин - един час, взимам Magnezium L-theonate и редувам при следващ такъв случай с екстракт от лавандула. Целта ми е да не привиквам. Гледам все пак да не е всеки ден, да лежа със затворени очи и да мисля за нещо спокойно, например за някой филм, защото даже само спокойното лежане на тихо и тъмно е почивка за сърцето, както е сънят. А отделно, че ако успея да се "вживея" във филма, обикновено ме приспива.

И действително откак си почнах тази "терапия", успявам да си осигуря почти всеки ден въпросните 7 часа.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 09:29 от Uncommon

# 3
Пробвай да си лягаш малко по-късно тогава. Ако пиеш  кафета, газирани, коли, редбул и т.н. понамали ги. Някакви други добавки ако пиеш за фитнеса питай лекар за странични ефекти и безсъние от тях. Нещо тревожи ли те така общо, стрес някакъв в ежедневието ако имаш, ако тъжиш по гаджета и това може да те държи буден.

# 4
то ако тъжи по гаджета и няма нови за като се събуди сутрин ...

# 5
Имам въпроси:
- Мерите ли си кръвното, като се събудите в 3 часа? - Това трябва да го правите поне една цяла седмица без прекъсване. Вероятно сте млад, но определени хора вдигат кръвно без причина и то точно между 3-4 часа. Това ви прави в риск от инсулт, ако не вземете мерки.
- Някога проверявалили сте си кортизола? - това ехормон, който пречи на съня. От лаборатория се вземат 3 кювети за слюнка и се дъвчат тампоните от коветите в 8, 16 и 20 часа. Надписват се, сагат се в хладилник и се носят на сутринта в лаборатория. Кортизола се сваля с мелатонин и витамин Ц.
- Мелатонин се взема винаги по едно и също време и то не като вече усещате, че не можете да заспите. Примерно искате да заспите в 11 часа - тогава в 10 часа вземате мелатонин и лягате БЕЗ ТЕЛЕФОН.
- Знаете ли какво е ГАБА? Пробвали ли сте и как ви се отразява на съня?
- Преди сън къпете ли се? Със студена или топла вода? Пробвайте да се къпете като се приберете, а не преди сън.
- И нещо важно - как сте със секса?

# 6
Имам подобни проблеми със съня - уморена съм, заспивам си и задължително се будя в 3- 4 през нощта и няма заспиване.
Понякога заспивам отново чак след 6 часа за кратко
Ако си легна късно, пак се будя заради тоалетна към 4-5 часа.
Винаги съм имала проблеми със съня, но от 1 година се влошиха.
Чат пат се наспивам по 7-8 часа, но после всичко се повтаря.
Пробвах със Сладки сънища, добавки с мелатонин, йоно- с мелатонин, но не помагат винаги.
Мислех за акупунктура, но ми е скъпо.
Този магнезий теонат помага ли, отпуска ли.
Засега съм доволна единствено от физическо натоварване и медитация.

# 7
Здравейте, на 25г съм и по принцип съм с ниско кръвно, което наложи да пропия кафе от 12 годишна. Спрях да пия кафе, други боклуци, които може да попречат на съня не употребявам, но от известно време заспивам много трудно, а последните 2 седмици нямам 1 нормална нощ. Усещам пулса си във всяка част от тялото. Стряскам се щом започна са се унасям. Смятам, че се изморявам достатъчно, ставам рано, а и работата ми е свързана с физическо натоварване. Очите ми се затварят вечер, а щом легна не мога да се отпусна, между гърдите усещам някакво напрежение, без да имам изявена причина за това, или някаква тревога. Пиех капки мента глог и валериан, но вече и това не помага. Някой изпитвал ли е подобно нещо и как го превъзмогнахте?

# 8
Здравейте, имам проблем със съня. Спя си 8 часа, но по смарт часовника виждам, че дълбокият сън е около час, предимно сънувам и спя много леко. Сутрин и през деня изморено, физиономията ми не е наспана както се казва.
Мисля да си направя изследвания за апнея, но първо да попитам за някаква безобидна добавка, какво мога да пия?
Взимала съм магнезий.
Иначе това, което правя и съвет към другите - заспивайте по-късно, с книжка ако не ви превъзбужда, без екрани. Спортувайте, кафето мининално.

# 9
Май ще започна малко по -късно да си лягам.
Но непоносимо ми се доспива още в 23 и не мога да издържа и съответно съм будна в 5 часа.
И естествено, след това няма заспиване Cry.
Магнезий не пия, не ми се дават пари за магнезиев бисглицинат- мажа се чат пат с магнезиев гел.
Взимам мелатонин на д-р Тайс, гледам да е по- рядко , за да не привикна.
Вече имам нощни смени и те съвсем ще ми объркат режима.
За мен е грешка да се спи целодневно след нощна, защото така тялото обърква ден с нощ. Затова спя 3-4 часа само.

Общи условия

Активация на акаунт