Екскурзия в Амстердам

• 1 497
  • 37
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте!

Пускам нова тема, тъй като не видях да има разработена такава специално за Амстердам.

Скоро ни предстои екскурзия до този град, която ще е с продължителност от 5-6 дни. Според вас, какво си заслужава непременно да се види за този период, като правя уточнението, че принципно не сме големи почитателите на изкуството и, респективно, музеите, макар да не отказваме посещение на такива, ако са знакови и наистина е препоръчително да бъдат удостоени с внимание.

Сякаш, за момента съм набелязала Зоопарка, Природонаучния, Къщата на Ане Франк, плаване с гондола по канала.
Естествено, много зависи и какво ще е метеорологичното време.

Червените фенери и кофи шоповете са ясни – търся препоръки от по-друг вид. Simple Smile

Също, може ли да ме ориентирате как стои въпросът с обществения транспорт? Ние ще сме базирани в сърцето на центъра, но сигурно все ще се наложи да излезем от очертанията му на някакъв етап. Вариант е да ползваме Uber, но ако алтернативната опция е значително по-евтина, защо не? Има ли някакви седмични карти, които можеш да закупиш?

За това се сещам към момента, но със сигурност ще ми изскочат и още въпроси. Simple Smile

Благодаря! Flowers Tulip

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 17:24 от Blаck Cat

# 1
Задължително музея на Хайнекен Simple Smile

# 2
Посещение на Keukenhof, ако сте там в правилното време.

# 3
  • Sofia
Благодаря ви за препоръките! Two Hearts

За съжаление, Keukenhof няма да е отворен, като сме там. Ние ще ходим сравнително скоро. Simple Smile

# 4
Транспортът е изключително добре организиран, има множество бързи влакове. Ние направихме еднодневна екскурзия до Ротердам и Хага.

# 5
На Dam square е кралския дворец, има опция за разглеждане, в страни (дясно) е nieuwe kerk (новата църква)
Музея на Тюсо в другия край на площада, музея на Ван Гог според мен колкото и да не сте любители на изкуството си струва да се види

Иначе фабриката за порцелан в Делфт
Ако сте склонни за извън амстердам още неща - Zaanse Schans

Volendam

# 6
Ако сте решили да разглеждате музеи, много от тях искат предварителна регистрация. Примерно, този на Ван Гог иска най-малко две седмици предварително да се букнеш. Държавният музей също.
За Амстердам има карта, която може да ви е удобна
За почти всички музеи има музейна карта, която е 70 евро и се избива още с входа на първите три музея, но трябва да имаш адресна регистрация тук и май не ви е опция.
Транспорта тук е много добър. Може да ползвате този ап и да си планирате придвиждането с точност до минути 9392.nl
https://www.travelguide.amsterdam/en/publictransport-gvb/iamsterdam-card/
Разходките по каналите не ми се струват кой знае какво. Улицата с фенерите също не е кой знае. Повечето витрини са празни. Те и така смятат да ги закриват. Разбира се, не обичат и да бъдат снимани.
В Хага е парламента, няколко дворци. Делфт е малко и красиво градче.
Носете си връхни дрехи за дъжд и вятър.
Забравих да кажа, че в транспорт можеш да плащаш билет с банкова карта. В автобусите се качваш само от предна врата. В трамваите не. Езадължително. На гарата има жълти автомати за билети. Плащаш с карта.

# 7
  • София
Хайнекен, Немо (ако си падате по научни експерименти и изобретения), Микропия (част от Зоопарка, но преди се плащаше отделно и определено си струва), The dungeon (интерактивен театър И на английски), ice bar, House of Bols (интерактивен музей за историята на ликьорите и коктейлите плюс индивидуализирани коктейли, разбира се. Имам предвид, че на интерактивно табло отговаряш на въпроси за вкусовете си и накрая ти изплюва бележка с най-подходящия за теб коктейл, с която отиваш при барманите Simple Smile ), и множество интерактивни и необичайно забавни музеи като Музей на диамантите, на чантите, на секса, на еротиката и тн.
Отдавна съм била и може нещо да е променено, но даже музеите в Амстердам може да са различни и забавни.

# 8
  • Варна
Аз бих ви препоръчала за по-големи разстояния в града да си наемете велосипеди и да се придвижвате като местните. Има няколко варианта с различни апове и мрежа от стотици стоянки от където се взимат/оставят самостоятелно. Аз последно ползвах на Donkey Republic.

# 9
  • Sofia
Момичета, много благодаря за всички ценни съвети! Simple Smile

Записвам си подробно – мисля, че ще посетим доста от местата, които препоръчахте.

Относно жриците на любовта – не ми е минало през ума да се опитвам да ги снимам, чувала съм, че не обичат. Simple Smile Все пак, ще е интересно да се види.

Със сигурност ще пробвам и "благинките" в някой кофи шоп – не пуша въобще, а и всеки път, като съм опитвала, ми е ставало лошо, но този експириънс няма как да се пропусне в Амстердам, според мен. Simple Smile

Относно придвижването – както споменах, ние ще сме в същинския център, та не вярвам да ни е необходимо да ползваме често обществения транспорт.
Относно идеята за колелета – нямам нищо против, доста активен човек съм, но не знам дали зимният период би позволил подобно начинание (адски зиморничава съм).

Имам и още един въпрос – можете ли да препоръчате сладкарница в центъра, която да предлага много вкусни торти, като съм наясно, че всеки има различен вкус? Simple Smile
Набелязала съм тези двете – 1, 2 – но особено втората не ми е идеална, като местоположение.
Необходимо е да може да се прави предварителна заявка, обаче, т.е. тортата да се плати онлайн.

Мерси! Kiss

# 10
Тук, ако сладкарницата не е френска не става за нищо. Холандските сладкиши са сухи и често са сух блат и много сметана.
За снимките на червените улички. Не само, че не обичат, но е забранено.
Тук се кара колело целогодишно. Сняг, буря, вятър, дъжд.. Няма значение. Затова и препоръчах качествени якета за вятър и дъжд.

# 11
  • Sofia
Не знам вече и аз какво да си мисля – миналото лято бяхме на почивка в Кан и сладките неща въобще не ни харесаха, а пробвахме на немалко места. Та, и френска да е сладкарницата, сякаш, не е гаранция, че ще ни допаднат тортите.

Но ти споделяш, че едва ли не, холандските бейкърита са дори по-зле.
Сух блат най-много не понасям.
Ако трябва да дам пример за торта, която наистина ми харесва, това е малиновият чийзкейк на "Starbucks", в случай че сте го пробвали (само в чужбина се намира вече, в България го няма), но аз по принцип съм почитателка на по-комерсиалния тип десерти (мазнички, ароматни, с отчетливи вкусове, много шоколад и т.н.).

Абе, ще потърся още малко и ще поръчам, пък каквото, такова. Simple Smile

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 15:33 от Blаck Cat

# 12
Споделям. Докато в Хага имаше бг сладкарница/Стефано 😊/, взимахме от там. Сега пазаруваме oт френска.
https://www.jarreau.nl/
Ще видиш, че тук нито типичната храна ше ти хареса, нито сладкишите.
https://medium.com/heritage-digest/top-10-dutch-desserts-sweets-402d3c726ad2

https://www.iamexpat.nl/lifestyle/dutch-food-cuisine-dishes/trad … foods-netherlands

От храната, единствено граховата им супа ни е любима. От десертите само
https://www.laurasbakery.nl/poffertjes-recept/

# 13
  • Варна
За кофи шоповете - има най-различни кексчета. Grinning Не е нужно да се насилвате да пушите, след като не сте пушач.

# 14
  • Sofia
Казаха ми, че кексчетата са много гадни, в смисъл – ставало ти лошо от тях, ама не съм ги пробвала лично, за да потвърдя. Grinning
Ще кажа как е било, като се върнем.

Общи условия

Активация на акаунт