Екскурзия в Амстердам

• 1 498
  • 37
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Black Cat, върна ли се от Амстердам? Хапна ли чийзкейк? А весело кексче? Simple Smile

О, да, момичета, върнах се. Simple Smile

Хапнах от Баския чийзкейк (уникален!), че и няколко дръпки от цигарка с 🌿 направих. Mr. Green Кексче така и не пробвах.

Съвсем скоро ще разкажа много подробно, със снимков материал. Simple Smile

# 31
  • София
Бяхме от преди Великден и се завърнахме в сряда от Амстердам. Летяхме до и от Айндховен, а после с влак. В Амстердам се возихме на всички видови възможен обществен транспорт ( автобус, трамвай, метро, влак, корабче-ферибот) и не сме ползвали велосипед. Автобусът не вози хора, а чували с картофи, защото гони разписание, което му е трудно да спазва заради тъпото приложение за пътуване, изискващо маркирането на QR код, който не винаги се чете и не от всеки четец в превозното средство. Хората да не кажа масово, но често, падаха на земята или по седалките от това “комфортно” возене, аз самата си ударих гърба още на първия ден.
Дали ми хареса Амстердам? Не е моето, не очаквах такава мърсотия. Бих казала, че София е далеч по-чисто място. От спряни и нахвърляни велосипеди по тротоара на места ходенето си е невъзможно, а пешеходеца е с най-ниския ранг предимство, защото първо са велосипедистите, а после автомобилите. Националният музей в Амстердам на никой от моето семейство не му хареса, но отбелязвам, че сме били в много от най-големите известни музеи в Европа. Забавно място е A’dam Lookout - някаква холандска версия на Айфеловата кула в Париж и Атомиума в Брюксел с 360’ гледка към града и люлка на покривния ръб, което си е изживяване. Има различни видове билети, ние взехме този с напитка на покрива.
Скрит текст:

Единствената и най-желана цел, която имах, беше Коукенхоф и много ми хареса. Очаквах да е много туристическо място и то е, но е красиво, особено ако обичаш лалета.
Скрит текст:

В заключение дали бих се върнала отново - не, защото е незаслужено скъпо за това, което се предлага в тази държава, още повече, че от години ходим на ски в Австрия и имах някакви впечатления, че населението на ниската земя е доста нахално, нагло и сега тези ми впечатления се потвърдиха на място.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 17:48 от veka

# 32
  • Пловдив
Моите впечатление за 3 дни на гости на приятелка са коренно различни. Толкова ми хареса всичко там, че дори бих живяла там. И то при положение, че не обичам да ми е студено и ветровито, каквото беше времето тогава. Кацнахме в Амстердам и няколко пъти се наложи да ползваме ГТ - трамваи предимно. Всичко беше изрядно, без никакви изненади и инциденти. Да, велосипеди има навсякъде, но дори и в това си има чар. Улиците и сградите са подредени и чисти, парковете също. Не сме се хранили навън, с изключение на веднъж - по питие и мезе Simple Smile.Разходихме се с лодка, ходихме по забележителности. Посетихме музея на Ван Гог и на модерното изкуство. Навсякъде бяха мили и отзивчиви. С радост бих се върнала отново, чакам нова покана Simple Smile
Темата не е толкова активна, защото няма бюджетни полети до Амстердам и се налага прехвърляне. По-далеч е от други европейски столици, а не защото няма желаещи да го посетят Wink.
Няколко снимки от мен:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 07:40 от sunflower

# 33
Естествено, че е различно. Нямам идея защо и се е получило така.
Това е държава, в която чистачите на улици говорят английски. Навсякъде, веднага след холандските надписи, следват и на английски. Ако не работят устройствата за чекиране на каръи в транспорта, те пускат безплатно. Ако се случи да се ударят спирачки рязко, после се извиняват на всеки по отделно. В трамваите се качват кондуктори/не твърде често, явно са улучили талъв момент/защото пътниците имат право да се качват от всяка врата. В автобусите не, защото са длъжни да се качват само от предна врата и шофьорът е проверяващия в случая. Това е една подредена държава, а хората са внимателни един към друг.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 11:55 от Не се сърди, човече

# 34
  • София
За мен Амстердам е в топ 5 на най-интересните градове в Европа. От уникалната архитектура, през интерактивните и нестандартни музеи, до едни от най-широкоскроените и езикоговорящи хора в Европа. Всичко е супер. И много tourist friendly. Възможно е разбира се да има инциденти и изключения, като навсякъде, но като цяло дестинацията е супер. Основният ѝ недостатък е цената.

# 35
  • София
За пътниците в трамвая слагам нечие клипче от youtube

https://youtu.be/P0un-249E18?si=2iPJ7dtZFp-vdeS8

където е показано че конкретно в трамвая се качва единствено (1:35 )и само от първата врата и тази след средата. Човекът, който седи в средата е този, който подвиква на пътниците по микрофона. Нямам намерение да споря, но винаги работя с факти. Отделно, никъде няма надписи в превозните средства в града на английски език.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 11:53 от Не се сърди, човече

# 36
Няма какво да ми показвате клипчета. Аз съм там от над 15 години. Затова казах, че се опитвам да се сетя за случки като вашите, но не успявам.
На няколко минути се обявява на холандски и английски името на спирката, забележителност, ако има такава наблизо и напомняне за отчекиране на ov-chip kaart.И обяснение, ако забравиш къде да отидеш, за да върнат парите. Това, което говорите е абсолютно пресилено.

# 37
Здравейте, след две седмици ни предстои семейно пътуване до Амстердам. Прегледах темите, за да се информирам и искам да попитам за транспорта. Ние сме двама възрастни и две девойки на 14 и 16 години. Когато ползваме градски транспорт и въобще транспорт, може ли с една дебитна карта да се плати 4 пъти за всеки един от нас или всеки трябва да плаща с отделна карта? Има ли някакви карти за 3, 5 или 7 дни, които да са подходящи?

Общи условия

Активация на акаунт