Проблем със съня

• 1 032
  • 41
  •   1
Отговори
Заспивам лесно, но до два часа след заспиване се събуждам, трудно заспивам отново и когато заспя, цикълът се потваря. През целия ден се чувствам уморена и търся някакво решение.
Мента-глог-валериан и с шепи не ми действат, алора и магнезий преди лягане - също.
Преди няколко дни взех мелатонин 4 мгр, но май все още не съм изпила достатъчно, за да се натрупа и да има резултат.
Моля за съвети и предложения.

# 1
  • Другата България
Мелатонина от 4 е слаб.
Аз вземам от 10, но при мен проблемът е заспиването.
Въпреки, че напоследък заспивам бързо, но после се будя и аз като теб, и вторично и последващо събуждане са трудни.
Ще се смееш, но чаша червено вино също действа ...и отпускащо, и приспивателно.

# 2
  • София
Аз се будех по същия начин година-две. Това, което реши въпроса, беше балансирането на вечерята - малко протеин, лека салатка и бавен въглехидрат. От няколко месеца спя като пън и не ставам нито веднъж през нощта. Даже взех да си позволявам и следобедно кафе.
Когато е лош контрола на кръвната захар и тя падне през нощта, се изливат стресови хормони. В моя случай, ме будеха те.

# 3
Аз го имам същият проблем, само че като си легна заспивам трудно. През нощта също се будя периодично и отново заспивам трудно. Единствено мелатонинът ми помага. На мен примерно 2-3 таблетки по 1 мг. ми действат добре, понякога и 5, според зависи. Но дори в случаите когато спя добре, на другия ден често съм като парцал, не ми достига енергия. И аз не знам какво да те посъветвам, защото аз самата още търся решение на проблема. Правени са ми всички необходими изследвания, всичко е в норма. Не полагам тежък физически труд. Май при мен си е от много натрупан стрес, и точно липса на качествен сън. Пробвай с по-голяма доза мелатонин.

# 4
  • София
И аз имах подобен проблем. След като спрях цигарите, продължителността и качеството на съня ми се подобри. Алкохол също ми пречи. Кафе не пия от 7-8 години. Както казаха по-напред, храната също е важна.

Нещо, с което не мога да се разделя, а знам, че пречи, е телефонът. Препоръчително е вечер да се писпиваме с книга, а не с лаптоп/tv/телефон, но засега не мога да се превъзпитам 🥴.

# 5
  • Поморие
Заспивам лесно, но до два часа след заспиване се събуждам, трудно заспивам отново и когато заспя, цикълът се потваря. През целия ден се чувствам уморена и търся някакво решение.
Мента-глог-валериан и с шепи не ми действат, алора и магнезий преди лягане - също.
Преди няколко дни взех мелатонин 4 мгр, но май все още не съм изпила достатъчно, за да се натрупа и да има резултат.
Следя темата, и аз заспивам много трудно след събуждане, чувството е, сякаш мозъкът ми се включва на "дневен режим" и не се изключва. Разсънвам се за отрицателно време и минават часове докато се унеса. Не мога да пия медикаменти, защото кърмя, а и съм предпазлива спрямо такива неща, никога не съм употребявала. Ако има значение, пия по 2 кафета дневно, но последното е не по-късно от 2-3ч. следобед.
Мисля, че това се задълбочи още през втората ми бременност.

# 6
Мелатонина от 4 е слаб.
Аз вземам от 10, но при мен проблемът е заспиването.
Въпреки, че напоследък заспивам бързо, но после се будя и аз като теб, и вторично и последващо събуждане са трудни.
Ще се смееш, но чаша червено вино също действа ...и отпускащо, и приспивателно.
На мен отдавна не ми помагат подобни средства като вино, чашка уиски и т.н. Различни хора, различни организми.

# 7
Аз бях влязла в подобно състояние през пандемията. Също пих мелатонин. Мента глаг валериан го ползвах в течна форма на капки, защото се усвоява по-добре. Паралелно с това си купувах чайове с успокояващи билки, които подпомагат заспиването. Така успявах да поспя по 5, 6 часа на денонощие, вместо редовните 2. След време нещата се нормализираха. Сега освен че заспивам преждевременно, сутрин трудно се будя.
Явно е било някакъв труден безсънен период, с който се преборих успешно

# 8
Какво правиш, когато се събудиш? Това е от голямо значение. Ние сме също "като бебетата". Аз цял живот го имам проблема, и със заспиване, и със събуждане (27г). Намерих си "вечерно хоби". Тоест, аз обичам да гледам криминални подкасти (самата аз имам такъв), на теб може да ти харесва грим, готвене, подреждане.... абе, бол дет се вика. Мит е, че пипаш ли телефона е по-трудно. Напротив, би ти помогнала и някоя статия, опитай да гледаш нещо интересно в леглото.... аз мога да изгледам 1 видео до кръй, на второто заспивам. А, иначе години наред съм се въртяла по 2,3,5 часа. Мента глог капки, таблетки, (приспивателни, умишлено не споменавам, кои). Не действат, не става. Това за тъмнината също не го бива. Намери нещо, което ти харесва, лично на теб.

# 9
Аз цял живот страдам от безсъние. Още от дете. Никога не съм спала следобеден сън. Винаги вечер съм заспивала късно, а сутрин ми се е спряло ужасно. Освен това на периоди се обостря. Преди няколко години стана страшно и почнах да се чудя какво да пия. Чак си поръчах пасифлора. Но от нея само ми се появи една тъпа болка в главата,.същото и от маточина.
Последните 2 години съм значително по-добре.
Не знам кое помогна. Почнах пчелен прашец, след 3 следобед не пия кафе. Алкохол пия, но по-рядко. От него също не мога да спя.
А от няколко месеца открих Америка, ъъъъ Магнезия. Изглежда, че явно винаги съм имала липса. Цял живот имам крампи, цял.живот не мога да спя. Сега всичко това спря.
И последно -трябва  режим, което аз занемарявам.

# 10
За пръв път чувам, че от маточина може да те заболи глава. Пила съм, и дори в момента пия чай от маточина, само че заради друг проблем. За съня не ми помага.

# 11
На мен ми е трудно заспиването . Кукуряк съм до 1 , 2 , 3 часа , а през деня на работа ходя като мумия от недоспиване . Иначе легна ли заметресение да има няма да го усетя .

# 12
  • София

Предполагам сте минали и такива прегледи, но всичко наред ли е с щитовидната жлеза?

# 13
При мен нищо не помогна. Спрях отдавна да се боря с проблема и се приспособих към него. Като е събудя, чета книги. Понякога заспивам след час-два, но често си чета до сутринта.
В момента, в който приех и се примирих, че мога да карам и с по-малко сън, се успокоих и вече не съм като парцал сутрин и през деня. Вярно, не съм толкова енергична като преди, но при мен и ЕГН-то влияе. Иначе съм с хипофункция на щитовидната жлеза и ИР.

# 14
  • София
При мен е хормонално, но и аз действам като Как' Сийка.
Тази нощ изпуснах ридъра в момент на заспиване... след това почетох още малко Joy
Най-малкото неудобство ме буди и ако заспя отново е след поне 1/2 час. Става ми топло, будя се, отвивам крака. Изпотявам се, ставам да се преобличам, чета, гледам клипчета във фейса. С фейса ми е удобно, клипа спира, телефона се гаси, аз заспивам.
Бяха препоръчали SALUDBOX MORPHEO в една от темите, но не съм го пробвала.

Общи условия

Активация на акаунт