Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 34 754
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Какво мислите за ашвагандата? По спомен някой беше писал тук, че я приема. Има ли някакъв положителен ефект върху хора с Хашимото? Ако някой иска да сподели инфо, може и на лично. Благодаря предварително Simple Smile

За въглехидратите - аз приемам минимума на ден, имам 2 дена в седмицата, в която на обяд ги ям. За млечните - незнам каква ви е логиката да не ги приемате, моя ендокринолог изрично ми е казал, че заради щитовидната трябва всеки ден да ям 1 кофичка кисело мляко, или 500 мл прясно мляко, или 100 гр бяло саламурено сирене.

# 706
Млечните са инсулиногенни и за хората с ир съкращават времето за развитие на диабета.

# 707
Аз съм пила ашваганда, препоръчва се за редуциране на стреса, безпокойството, нервното напрежение.

Каква ми е логиката - че са алергени и инсулиногенни храни, например? Устройва ли те като отговор?

А ендокринолога ти по каква точно причина казва, че трябва да се ядат?

# 708
Ашвагандата сваля кортизол, така че ако е нисък не е препоръчителен. За майка ми бях вземала (тя е с хипофункция и Хашимото), добре се чувстваше...за нерви и спане по скоро й го бях взела

# 709
Аз съм пила ашваганда, препоръчва се за редуциране на стреса, безпокойството, нервното напрежение.

Каква ми е логиката - че са алергени и инсулиногенни храни, например? Устройва ли те като отговор?

Каза ми, че за да поддържам здравословното си състояние добро в период на ограничителна диета, за да сваля кг а и предвид всичките ми проблеми - висока КЗ и инсулин т.е. ИР, Хашимото и надномерно тегло. Спазвам стриктно съветите му и заедно с редовни тренировки с треньор свалих вече 11 кг от февруари насам и подобрих много кръвни показатели като триглицериди, гликиран хемоглобин и вече ТСХ ми е в норма. Също така вече не съм в състояние ранен диабет.

# 710
Не че нещо, но от млечните със сигурност не се свалят кила. Топиш килограми, защото цялостно си в калориен дефицит, а не конкретно защото консумираш млечни продукти. Ако ги орежеш, ще започнеш да сваляш още по-бързо, гаранция.
Ползите за здравето също са леко спорни, особено за хора с автоимунни.

# 711
Не че нещо, но от млечните със сигурност не се свалят кила. Топиш килограми, защото цялостно си в калориен дефицит, а не конкретно защото консумираш млечни продукти. Ако ги орежеш, ще започнеш да сваляш още по-бързо, гаранция.
Ползите за здравето също са леко спорни, особено за хора с автоимунни.

То няма храна от която конкретно да се свалят килограми.

Млечните са прекалено демонизирани, ако се вгледаме в повечето храни на пазара, трябва категорично да консумираме основно… краставици, но домашни.

Така панкреасът ще е спокоен, щитовидната “щастлива”, а ние … мъртви!🤣🤣🤣🤣🤣🤣

# 712

Така е, разбира се, но една висококалорична храна, независимо дали се води здравословна, или - не, няма как да подпомага отслабването. Докато един нискокалоричен продукт, дори да е консумиран в големи количества, няма да навреди. Това за хора, които искат да отслабват, естествено. Не при всеки този процес е лека задача - аз, примерно, редовно се жалвам колко бавно свалям, въпреки стриктния режим. Ако почна да консумирам и млечни в умерени количества, нещата съвсем ще се забатачат, направо не ми се мисли.

# 713

Така е, разбира се, но една висококалорична храна, независимо дали се води здравословна, или - не, няма как да подпомага отслабването. Докато един нискокалоричен продукт, дори да е консумиран в големи количества, няма да навреди. Това за хора, които искат да отслабват, естествено. Не при всеки този процес е лека задача - аз, примерно, редовно се жалвам колко бавно свалям, въпреки стриктния режим. Ако почна да консумирам и млечни в умерени количества, нещата съвсем ще се забатачат, направо не ми се мисли.

Да, строго индивидуално е, аз с млечни продукти в диетата, свалих близо 30 кг. и вече виждам доста стабилен релеф, без задръжка на вода. Тоест не съм обезводнена 🤣 и като Шварценегер, но не задържам визуално вода!

Но, бая храни съм изключила от менюто си - житни, картофи, ориз, пакетирани храни, захар, повечето плодове, колбаси и тренирам здраво - как да задържа вода от 200 гр. кисело мляко и 100 гр. сирене на ден. Добре ги толерирам и КЗ е добре след тях - един час след сирене, домат, краставица и Скир е 5.1

Това съм аз обаче, всеки трябва да анализира процесите за себе си.

Поздрави!💪

# 714
  • Русе
Здравейте. Направи ми впечатление темата за храната. Единственото нещо, което ще ви доведе до успех на 10000% с отслабването, е да поддържате калориен дефицит. Това се постига, когато установите за себе си какво ви е базовото количество калории, които трябва да приемате дневно с цел поддържане на килограми. Има такъв калкулатор в интернет. Казва се калориен калкулатор и се мерят обиколка в ханша, години, височина и тн и тн. Той сам пресмята после, сравнително точен е.
След като си видите базовото число, натиснете 10-15% дефицит. Ще трябва да ядете всеки ден по-малко. Това означава, че може да си ядете всичко както и до сега, но просто по-малко.
Ако диетата е твърде строга и ядете твърде малко най-вероятно ще задържате вода, хормоналните движения ще се влошат, метаболизмът ще се сбърка и дори и да отслабнете, после с йо йо ефект ще качите пак.
Купете си една кухненска везна, мерете си храната и така. Ако нямате това време и нерви, по усет. Но това си е трудно. Трябва наистина да познавате себе си и храните, които ядете, за да може да ги намалите с 10-15%. Пийте повече вода. Яжте по-здравословни и зеленчукови храни. Гарантирам ви наистина, че до няколко месеца ефектите ще дойдат ако правите всичко както трябва. Но наистина не трябва да гладувате. Храна в по-малки количества (10-15%) по-малко от обикновено, спорт, разходки, вода. Без алкохол. Ще постигнете всички резултати, които искате. Звучи сложно, но не е.
Иначе и за ашвагандата. Аз пих около 2 месеца. Опредлено бях много по-спокоен отколкото сега. Не мога да кажа, че съм усетил някакво мега уау въздействие, но не ми е било зле. Хем още не бях в норма с щитовидната.
Иначе вчера пуснах ТСХ да го видя. Имах 2,4. Майка ми 24. Но тя не иска да пие хапчетата.
Аз съм на 50мг, но ще увелича веднъж седмично по 75мг. Добре ще е, предполагсм де…?

# 715

Да, строго индивидуално е, аз с млечни продукти в диетата, свалих близо 30 кг. и вече виждам доста стабилен релеф, без задръжка на вода. Тоест не съм обезводнена 🤣 и като Шварценегер, но не задържам визуално вода!

Но, бая храни съм изключила от менюто си - житни, картофи, ориз, пакетирани храни, захар, повечето плодове, колбаси и тренирам здраво - как да задържа вода от 200 гр. кисело мляко и 100 гр. сирене на ден. Добре ги толерирам и КЗ е добре след тях - един час след сирене, домат, краставица и Скир е 5.1

Поздрави!💪
То въпросът не е колко ти е кр захар след 1 час, а колко ти е инсулинът. За да ти е толкова ниска още на първия час, значи, че инсулинът е доста висок. Ако спреш да тренираш, доста бързо ще се замазниш.

# 716

Каза ми, че за да поддържам здравословното си състояние добро в период на ограничителна диета, за да сваля кг а и предвид всичките ми проблеми - висока КЗ и инсулин т.е. ИР, Хашимото и надномерно тегло. Спазвам стриктно съветите му и заедно с редовни тренировки с треньор свалих вече 11 кг от февруари насам и подобрих много кръвни показатели като триглицериди, гликиран хемоглобин и вече ТСХ ми е в норма. Също така вече не съм в състояние ранен диабет.

# 717
Някой ходил ли е на Боуен терапия, как се отрази на проблемите със щитовидната?

# 718

Поздрави!💪
То въпросът не е колко ти е кр захар след 1 час, а колко ти е инсулинът. За да ти е толкова ниска още на първия час, значи, че инсулинът е доста висок. Ако спреш да тренираш, доста бързо ще се замазниш.

Ами, инсулинът е въпрос сега как е, но правих изследване преди години, беше под 6 след такова хранене, а след 3 год. без тренировки,
“замазних” за тези години с 1 кг.

Тъй, че както казах доста е индивидуално, имам и още доста такива примери около мен с трениращи хора. Друг е въпросът, че, ако един човек не тренира, а му се “лепи”, винаги ще има проблем.

Ето два много хубави клипа с проучвания по темата, на български са:

https://youtu.be/oP8dDQ2yjaM

https://youtu.be/X23WKHoovA4

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 01:29 от MinaRu1982

# 719
Мина, много в "глупост" и излишна инфо разводнихме, но ставаше въпрос за инсулин на такъв тип хранене на 60 мин, а не на 0 на гладно. Въпросът не е в заяждането, а в последователност на разговора, защото тепърва учещите се четат неверни неща. Ако инсулинът на 60 мин след хранене е под 6, захарта би била много висока и тогава говорим за друг проблем.
И, да, висок инсулин + интензивна тренировка с тежести чисти и прави страхотна мускулатура. Не случайно има индивиди, които си бият инсулин преди тренировка.
!!(Но това е животозастрашаващо и противозаконно.)!!

Общи условия

Активация на акаунт