Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 34 754
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
Мина, много в "глупост" и излишна инфо разводнихме, но ставаше въпрос за инсулин на такъв тип хранене на 60 мин, а не на 0 на гладно. Въпросът не е в заяждането, а в последователност на разговора, защото тепърва учещите се четат неверни неща. Ако инсулинът на 60 мин след хранене е под 6, захарта би била много висока и тогава говорим за друг проблем.
И, да, висок инсулин + интензивна тренировка с тежести чисти и прави страхотна мускулатура. Не случайно има индивиди, които си бият инсулин преди тренировка.
!!(Но това е животозастрашаващо и противозаконно.)!!

Аз не се заяждам, давам друга гледна точка, доста неща, които казвате ги генерализирате, това не е правилно.

Хич не е излишна информацията, важна е!

Давам и личен пример.

Дадох и два клипа с изследвания и анализи на момчета с проблеми, единият е бил с затлъстяване и тежка ИР, другият с хранително разстройство, та бая са се задълбочили в изследвания и анализи, който желае нека ги види!

За инсулинът на втори час ще ровя в изследванията, може и да съм запомнила грешно, но всичко беше топ, кръвната захар не беше висока, беше много добра като за първи час. Ще проверя!

Лека събота и неделя на всички!🌞🌹

# 721
Здравейте! Записвам се в групата, защото ми е доста полезна информацията тук, но все още нямам тази диагноза. Моята диагноза е полинодозни струми (дано не бъркам) и хипофункция. С фамилна обремененост сме в семейството с болести на ЩЖ - кой с възли, кой с тиреококсикоза, а бабите са с премахнати жлези заради тези две заболявания.. Аз съм с доброкачествени възли, които са доста големи, пия хормон от години, а миналия месец - ново двайсет - висок МаТ. Имам съмнения, че се е вдигнал след тежко изкаран ковид, защото нямах проблеми с антителата преди. Вчера минах вторичния преглед при ендото. Изписа ми фолат, д3, стадиксин и хепатера. Храня се либерално ВМНВХ, на 34 г. съм.
Увеличихме  дозата елтироксин още миналия месец, но хормоните почти не са мръднали.

П.с. забравих да напиша, че имам СПКЯ, лека ИР, нямам наднормено тегло. Имаме детенце на година и 10 месеца и планираме второ.

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 16:09 от Jupiter sea

# 722
Юпитер, радвам се да те видя и тук (като се абстрахираме от това в коя тема сме, разбира се)!🙂 Мисля, че може да има връзка между ковид и антителата...
Аз избягвам нискомаслени или обезмаслени млечни, а ако консумирам все пак нискомаслени (голяма част от изварите са такива), то тогава ги съчетавам с някаква мазнина (зехтин, по-маслено кисело мляко, заквасена сметана или др.), със зеленчуци също. Не мисля, че по този начин има кой знае какъв инсулиногенен ефект.

# 723
Здравейте, момичета! Нова съм във форума. Пиша за помощ и съвет. Накратко за мен: на 50 г съм, без установени до сега заболявания/само отстранена злъчка/. От една-две год. качени около 10 кг, предменопауза/но още имам цикъл/, липса на енергия /и всички симптоми изброени на 1 -ва страница/. Пуснах преди дни изследвания като се съмнявах за ИР, а то цъфна друг проблем. Вчера бях на ендокринолог, но тя ми каза, че всичко било нормално за възрастта ми и напрегнатия начин на живот Rage. Ще потърся и второ мнение, но искам и вашите насоки. Ориентирах се за храненето при Хашимото, но искам мнение за хипофункцията, която явно имам. Нуждая ли се от хормон? Благодаря Ви предварително!
Хубава вечер на всички Hug

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 21:30 от sisi_35

# 724
Сиси, този гликиран хемоглобин не е ок. Макар и стойностите на гладно на КЗ да са под 5, инсулин на гладно 8 не е оптимален...Аз започнах хормон при ТСХ 4,160, Т3 ми беше вече по-нисък от твоя. Но при теб има и Хашимото. Аз се водих по симптомите, които имах...
Да дам отзив за келпа, който приемам като добавка (на Nature's way е моят). Мацнах си днес йоден разтвор на ръката- задържа се вече 2 часа. В края на април, преди да започна с келпа, за 20-30 минути почти изчезваше цветът от намазаното и едва се разпознаваше, че съм се мазала с йод.

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 19:10 от dolce miele

# 725
Сиси, този гликиран хемоглобин не е ок. Макар и стойностите на гладно на КЗ да са под 5, инсулин на гладно 8 не е оптимален...Аз започнах хормон при ТСХ 4,160, Т3 ми беше вече по-нисък от твоя. Но при теб има и Хашимото. Аз се водих по симптомите, които имах...
Да дам отзив за келпа, който приемам като добавка (на Nature's way е моят). Мацнах си днес йоден разтвор на ръката- задържа се вече 2 часа. В края на април, преди да започна с келпа, за 20-30 минути почти изчезваше цветът от намазаното и едва се разпознаване, че съм се мазала с йод.
Благодаря ти ,quote author! Виждам, че инсулина не е Ок....Взех мерки, относно хранителния режим и от вчера съм на автоимунна диета, която ще повлияе и на инсулина и кр.захар.

# 726
Жалко, че лекар е казал, че "всичко е нормално", ТСХ над норма, високи антитела...Сякаш трябва стойностите да са много под или над нормата, за да е проблем. Успех с режима!🙂

# 727
Здравейте! Направих изследвания, поради оплаквания свързани с постоянна умора и напълняване, около пояса, което не се повлиява от диети, глад, а след нахранване получавам главоболие, отпадам, губя концентрация и фокус и ред други ... и резултатите са следните

ПКК + ДКК (апаратно)      Профил   *   *
Левкоцити - WBC                                       6.58   10^9/L   3.50 - 10.50
Еритроцити - RBC                                       4.16   10^12/L   3.80 - 5.30
Хемоглобин - HGB                                         130   g/L   120 - 160
Хематокрит - HCT                                      0.453   L/L   0.350 - 0.480
MCV (среден обем на еритроцити)   ↑   108.9   fl   82.0 - 99.0
MCH (средно съдържание на хемогл. в 1 еритроцит)      31.3   pg   27.0 - 33.0
MCHC (средна концентр. на хемогл. в еритроцитите)   ↓   287   g/L   310 - 360
Тромбоцити - PLT      296   10^9/L   130 - 420
RDW(показател за девиация на еритроцитите)      13.5   %   11.5 - 14.5
MPV(среден обем на тромбоцита)      10.3   fL   8.3 - 13.3
Neut# (неутрофили - брой)      2.76   10^9/L   2.00 - 7.30
Ly#(лимфоцити - брой)      2.71   10^9/L   0.80 - 5.00
Mo#( моноцити - брой )      0.54   10^9/L   0.08 - 1.16
Eo#( еозинофили - брой )      0.52   10^9/L   0.03 - 0.63
Ba#( базофили - брой )      0.05   10^9/L   0.00 - 0.13
Neut (неутрофили %)      41.9   %   40.0 - 70.0
Ly ( лимфоцити %)      41.2   %   20.0 - 48.0
Mo ( моноцити %)      8.2   %   2.0 - 11.0
Eo ( еозинофили %)   ↑↑   7.9   %   0.80 - 6.00
Ba ( базофили %)      0.8   %   0.0 - 1.2
Биохимия
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Гликиран хемоглобин (HbA1c)      5.4   %   4.0 - 6.3
Хормони
Кортизол      311.0   nmol/L   7 - 10h : 133 - 537 ; 16-20h : 68 - 327
Инсулин      6.27   uU/ml   2.60 - 24.90
Високоспециализирани изследвания
Витамин B12      378.20   pmol/l   145.00 - 569.00
Vit D/25 OHVit D тотал/   ↓↓   19.70   ng/mL   30.00 - 100.00
Феритин      38   mkg/l   13 - 150
Биохимия
Забележка: БХ - Резултатът e потвърден с повторен анализ на същия материал!
Креатинин      64      До 97
Калций      2.45      2.15 - 2.50
Фосфати   ↑↑   2.02      0.81 - 1.45
ОГТТ/обременяване с глюкоза/            *
глюкоза 0      7.9   mmol/L   
глюкоза 60      7.8   mmol/L   
глюкоза 120        6.3   mmol/L   

За мое огромно съжаление в лабораторията не са изследвали инсулин на 60  и 120 минута, въпреки, че точно тези стойности искаше да види ендокриноложката. Не разбирам как така при изследване с натоварване с глюкоза няма да пуснат инсулин, но е факт...

Щитовидните са със следните резултати:

TSH   1.83   0.270 - 4.200
FT4   16.07   12.00 - 22.00
FT3    4.55   pmol/L  3.10 - 6.80
TAT   13.88 IU/ml      до 115
MAT  17.06  IU/ml   до 34,00

Моля за коментар!

# 728
Щитовидните са добре. Инсулинът на гладно - също. Наистина, обаче, е било важно да се видят стойностите му на 60-та и 120-та мин. Жалко че не са ги пуснали.
И друго не мога да разбера - 7.9 е стойността на глюкозата на гладно ли? Това е доста висока стойност, да не кажа - направо диабетна... Спазила ли си всички изисквания преди теста? Да не си хапнала сутринта или пък да си пила кафе?
Витамин D е много нисък - нужно е продължително суплементиране.

# 729
 Да,на гладно ми е глюкозата, предния ден последно се храних към 19 часа, кръвта е взета в 8 сутринта. Много отчайващ резултат ми изглежда. Възможно ли е да е инцидентна стойност и нормално ли е да се случват такива инцидентни стойности?

# 730
Ами, най-вероятно, чисто теоретично, е възможно да става въпрос за инцидент, да. Но е наложително да я изследваш още няколко пъти, пак така на гладно, за да видиш как се движи. Препоръчително е да я тестваш заедно със стойността на инсулина (на гладно).

На колко години си? Как се храниш по принцип - опиши менюто си с няколко думи? Има ли диабетици в рода ти?

# 731
Имам генетична предразположеност, да. На 40 год. с наднормено тегло съм след няколко стимулации за ИКСИ и две успешни бремености, които постигнах с кортикостероидна терапия и може би в следствие на нея удвоих теглото си. От раждането на второто дете скачам от диета на диета като живота ми основно се върти около гладуването. Имам много мазнини, около коремната област.
Сутрин не закусвам, обядвам винаги месо + салата, вечер принципно само салата, или ако не издържа хапвам и от това, което съм сготвила за другите вкъщи без хляб. Понякога пия чаша вино вкъщи, ако излизаме стават до 2 чаши. Тесто и сладко се старая да не ям и не ям по седмици наред с усилия от моя страна. Но веднъж хапна ли е една филийка хляб или нещо сладко, става нещо страшно - треперя за още и сън не ме лови. Прималява ми адски, докато не ям още от тестото или сладкото. Следва след известно време отпадналост и главоболие ...може би на 2 час е наистина.

Миналата седмица на работа един колега имаше рожден ден и изядох един шоколадов бонбон от уважение, но нямах и вода, а той беше донесъл кола. Газирани напитки принципно не пия, но обърнах една чаша кола и стана страшно. Неистово желание за още ... заболя ме глава, причерня ми и т.н до момента, в който след работа изядох цял шоколад. Същия ефект има и тестото при мен.
Още от малка не обичах да ям сладко, защото имам спомени, че ми ставаше много зле и наистина имаше години наред, през които нищо сладко не съм яла, освен пчелен мед. Усетих, че имам нужда от сладко при стимулациите и кортикостероидната терапия и оттогава и ям всъщност. Тестото ограничавам откакто целя отслабване. Преди това се движех около 48-50 кг при 168 см височина като се хранех без ограничения, което абсолютно ме устройваше. Сега съм 70 кг ... с гладуването...

# 732
Кортикостероидите влияят много на кр захар и я вдигат.
Sisi, каква е тая автоимунна диета?

# 733
sentido, като в началото на поста ти прочетох, че си удвоила теглото си, мислих, че пишеш буквално. Simple Smile Понеже с мен се случи точно това преди време - килограмите по две...
При теб положението далеч не е толкова страшно, след последните разяснения. Напълно разбирам, че мечтаеш да се върнеш към най-слабия си период, защото и аз имам подобни стремежи за самата себе си, но трябва, все пак, да имаш предвид, че 70 кг., при ръст от почти 170 см., далеч не са толкова драматични. Особено за жена с 2 бременности зад гърба си, която не е на 25 г., в крайна сметка. Метаболизмът е един на 20, друг - на 30, и съвсем различен - на 40. Това са физиологични процеси, които невинаги са лесни за контролиране. Да не говорим, че май, според ИТМ, килограмите ти са нормални.
При теб големият проблем е високата кръвна захар - трябва да се види защо това е така и да се вземат навременни мерки.
Спортуваш ли? Изложена ли си на постоянен стрес?

# 734
Кортикостероидите влияят много на кр захар и я вдигат.
Sisi, каква е тая автоимунна диета?
   Тhe_demon, допреди няколко дни не знаех нищо за Хашимото освен, че е автоимунно заболяване. От цялата информация, която успях да изчета  за автоимунните заболявания и хипофункцията на щитовидната жлеза разбрах, че здравето на хран.тракт е от критично значение при автоимунните състояния. Искам да елиминирам храните, които предизвикват имунна реакция при мен. Изключвам напълно за 4- 8 седмици:
-глутен, млечни, соя, царевица, ядки, черупчести, консерванти. След този период ще въвеждам при следния ред :яйца, ядки, черупчести, царевица, консерванти, соя, млечни, глутен. Така ще проследя коя храна как ми се отразява. Само за два дни оттоците около очите и пръстите видимо изчезна/днес си сложих халката, която не носех от няколко месеца/. Аз и преди забелязвах, че тестените и млечните не ми се отразяват добре, но след като си видях изследванията се вземам сериозно в ръце.

Последна редакция: нд, 07 авг 2022, 13:31 от sisi_35

Общи условия

Активация на акаунт