Фотография - 88

• 41 258
  • 722
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Включвам се в прекрасната ви тема за първи път и си признавам, че не съм изчела всички предишни.
Имам молба за препоръка на фотоапарат за мен - любител. Преди години моят мъж ми подари Canon G7 и доста години му се радвах, докато тук-там не се появи размазана снимка и се оказа, че някакъв стабилизатор се е повредил. В сервиза ми препоръчаха да си купя нов и аз започнах да снимам с телефон, но снимките с телефон не са като тези с фотоапарат и от една година ме гложди мисълта да си купя нов, модерен фотоапарат.
Искам фотоапарат, с който да снимам като пътувам - архитектура, сгради, пейзажи, хора, цветенца и т.н. В същото време не искам да е огромен и тежък, може да има обективи, но пък и същевременно да се работи лесно с него. Не мога да си определя бюджет категорично, защото не зная колко струва един хубав непрофесионален фотоапарат, но си мислех за нещо до 2000 лв. Ще ви бъда много благодарна, ако ме насочите към подходящ такъв! Flowers Hibiscus

# 616
  • София
Колкото и парадоксално да звучи, за този бюджет не може да се купи нищо, което един телефон за 1000 лева да не може да прескочи. Цените явно са пощръклели Simple Smile . Евентуално ако се изчакат някакви Великденски промоции, може и да се удари кьоравото. Около Коледа си взех Канон R50 с малкия китов обектив 18-45 за 1000 лева. Просто не беше за изпускане Simple Smile)))))

П.П. Единственото, което мога да кажа е, че в момента е изгодно да се разглеждат оферти само от Никон и Сони. Просто за тях има много обективи от странични производители, които са на човешки цени и не отстъпват по качества на оригиналните. Добри са Вилтрокс и Самянг що се отнася до твърди и светли обективи.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 21:19 от Mунчо

# 617
  • София
Аз снимам с безогледален Sony A6100 https://dynaphos.com/product/9657_sony_a6100_black__sony_e_pz_16 … wer_zoom_lens_kit и цената му влиза в диапазона под 2 хил. лв, който сте определили.
Китовия обектив 16-50мм е подходящ за снимането на "архитектура, сгради, пейзажи, хора, цветенца".

# 618
Преди доста години и аз снимах със безогледален апарат на Сони - Sony NEX 7. Тогава това беше може би първият безогледален апарат с 24 мегапиксела APS-C матрица и с вграден електронен визьор.
Много хубаво апаратче.
Обаче не ми харесваше китовият обектив - 18-55/3.5-5.6. Мажеше по краищата на изображението. Затова го бях обзавел с три обектива на Sigma с байонет Sony E - с фиксирано фокусно разстояние - 18/2.8, 30/2.8 и 60/2.8, които бяха страхотни по отношение на качество на изображението.

# 619
  • София
...Sigma с байонет Sony E - с фиксирано фокусно разстояние - 18/2.8, 30/2.8 и 60/2.8, които бяха страхотни по отношение на качество на изображението.

19mm/2.8 беше Сигмата. И аз я имах, на за Олимпус М4/3 Simple Smile

# 620
Да, грешката е моя. 19/2.8.Grinning
Преди десетина години постепенно преминах на система m4/3 - по-точно Олимпус. Не ми се мъкнат тежки тела и обективи.
За няколко години се обзаведох с две шепи малки обективчета с фиксирано фокусно разстояние - 12/2, 15/1.7, 17/1.8, 20/1.7, 25/1.8, 45/1.8. И с чудесно качество на оптиката.
Такива обективчета си пасват прекрасно с другата ми камера с жестоко ретро излъчване - Olympus PEN-F. Единственият Олимпус ПЕН, който има вграден визьор:

Е, имам и по-сериозно тяло - Olympus OM-D EM-5 Mark III с допълнителна ръкохватка (грип) и няколко Про обектива:  8-25/4 Pro, 12-40/2.8 Pro и 12-100/4 Pro. Всичките с убийствено качество на изображението от край до край.

За незапознатите - при системата микро 4/3 кроп факторът е 2 и трябва да умножите фокусното разстояние на обектива по две, за да видите на какво фокусно разстояние отговаря при камера с пълен формат (фулфрейм).

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 00:32 от Stilgar

# 621
  • Mostly in my mind
Търся си Tamron 70-200/2.8 g2 за Никон. Ако някой види и е на добра цена (до 1200лв), да свирне. Blush

# 622
# 623
Толкова много ми хареса олд скул Фуджито X100VI като картинка, резолюция и т.н., че не издържах на напрежението.Grinning
И се обзаведох и с едно Фуджи X-T5.

Естествено отново "старомодно". С дискове за компенсация на експозицията, скоростта на затвора и ISO. И като се използват и обективи с "ръчна" диафрагма с маркировка на стойностите, управлението става направо "антично".
Разбира се всичко може да се превключи така, че да се използва и "съвременно" управление - примерно в режим Aperture priority с предната врътка да регулираш диафрагмата, а със задната - компенсацията на експозицията. И т.н.
Впрочем аз едно време снимах с едно Фуджи Х-Т10 от първо поколение, и ми се намира някой и друг обектив.
Като този на снимката примерно - 18-55/2.8- 4. Имам и 23/1.4 и т.н.

# 624
Здравейте! Пускам три кадъра,доста по-различни от обичайната ми макро фотография и лежане в тревите. Запалих се последния месец по друг тип фотография "от високо" и най-вече видео кадри,но тук не мога да кача видео,за това само снимки. От днес сутринта по изгрев

# 625
Здравейте, включвам се за първи път в темата и се надявам в бъдеще да съм активна. Имам нужда от съвет относно фотоапарат, като съм набелязала два модела Sony A6100 и Nikon Z30. Ще снимам архитектура, пейзажи, цветенца, птици, понякога портрети и т.н.
Като за момента не предвиждам покупка на друг обектив, но в бъдеще  - да.

Знаете ли къде и дали в София има сервиз, който могат да поправят стар лентов(може би) фотоапарат, съответно и да проявяват снимки?

# 626
Hriss, можеш да качваш видеото във Ютюб, а тук в темата да го ембедваш или просто да дадеш линк!

# 627
  • София
Здравейте! Пускам три кадъра,доста по-различни от обичайната ми макро фотография и лежане в тревите. Запалих се последния месец по друг тип фотография "от високо" и най-вече видео кадри,но тук не мога да кача видео,за това само снимки. От днес сутринта по изгрев

Последната ми харесва най-много! Браво, че опитваш нови неща!

# 628
Преди доста години в София имаше поне три сервиза, където поправяха стари "лентови" фотоапарати: в Търговския дом срещу Съдебната палата, където са канторите на адвокатите; на Дондуков в една кооперация близо до Младежкия театър; и в Студентски град близо до Националната спортна академия - при Веска. Но това беше отдавна. Майсторът на Дондуков почина преди няколко години, а другите два сервиза не знам дали съществуват още.
А по принцип проявяването на филми (ленти) не се извършва в сервизите, а в ателиета - примерно във веригата ателиета на Кодак - например на площад Славейков, или при Деков - на ул. Иван Асен II, на около 200 метра от Орлов мост. Има и много други.

# 629
  • София
...Знаете ли къде и дали в София има сервиз, който могат да поправят стар лентов(може би) фотоапарат, съответно и да проявяват снимки?

Специален сервиз за лентови фотоапарати отдавна няма в София. Има отделни ентусиасти, които се занимават и с такъв ремонт. В София - Христо Лелчев, но с известни уговорки. Във Варна - Фото сервиз Иванов. Ако имате профил във Фейсбук, потърсете групата "Да снимаш на филм" и се поинтересувайте там.

Общи условия

Активация на акаунт