Фотография - 88

• 41 262
  • 722
  •   1
Отговори
# 600
С много търпение 🙂🤣и обектив Sigma 105mm f / 2.8 EX DG OS HSM Macro for Nikon. Благодаря и пожелавам да си сбъднете мечтата!
Агент,благодаря! 🥰

# 601
# 602
CлъԨчҽßσ ⵋαлσ Ԋαд ЧҽρԨи ßρъχ / ẞитσɯα

# 603

От мен макро на минус десет по Целзий Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 21:51 от hrisska2

# 604
^^^ Прекрасно! ПРЕКРАСНО, Хрис!

# 605
Хрис, разкошни са! Аз имам един не толкова сполучлив опит на -6°. Не се получи такава ясна кристална картина.

# 606
Хрис, разкошни са! Аз имам един не толкова сполучлив опит на -6°. Не се получи такава ясна кристална картина.
Агент, Вечерница,благодаря Ви, да труднички са. Ти с какво си опита да ги снимаш? Аз повече се радвам на видеата с момента на замръзване. Колкото е по-студено, толкова по-красиви са вътре,но и много бързо замръзват.

# 607
  • тук...при моите момчета

От мен макро на минус десет по Целзий Simple Smile

Прекрасно и майсторско! ❤️
Нещо скромно от мен.😊

# 608
  • Mostly in my mind
Уау! Браво, Хрис!

# 609
Хрис, снимах с 24-70 никонския. Ползвах за основа стъклена чаша, която бях държала във фризера. Ти слага ли захар в разтвора?
Моят опит е жалък просто.

# 610
Не,само вода, веро за съдове и течен сапун. Бях чела за глицерин и пробвах веднъж,но сега тези не са.Основата ми е навън в снега,а като нямаше сняг на клон от дърво или храстче. Те така или иначе са изложени навън на минусовите градуси.
Красив е и твоя опит❤️❄️
Normal,много нежен кадър!

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 11:42 от hrisska2

# 611

Призракът на Брокен...

# 612
Най-новата ми (фото) играчка:

Fujifilm X100VI.

Трепач!
Аз съм любител на камерите на Фуджи отдавна. Имам едно древно Fujifilm S5Pro. Цифров огледално-рефлексен апарат (DSLR).
Тялото е Никонско - от Nikon D200, с Никонски байонет, но с матрица и софтуер от Фуджи.
На вече не ми се мъкнат тежки тела и обективи и отдавна съм преминал на безогледални (предимно Olympus m4/3) и камери с несменяем обектив - като това Фуджи и Ricoh GR III.

# 613
Разкажи малко за него, че отдавна му точа лиги и не мога да се реша на апарат без сменяем обектив - как се справя със зуум, как е като качество? Колко време го чака след поръчка? Колко време ти трябваше да свикнеш само с една дължина на обектива? "Рецептите" заслужават ли си и намалят ли времето на евентуална цветокорекция след това? Мен хем ме сърби, хем ме боли - не съм сигурна, че ще издържа без дълъг обектив а с апарат на преордър за тези пари няма кой да ми го даде да го тествам ей тъй за кеф да видя дали ще си паснем....

# 614
Апаратът просто е страхотен. Има несменяем "твърд" обектив с фокусно разстояние, еквивалентно на 35 милиметра при фулфрейм камера или при филмов (лентов) фотоапарат.
Това се води широкоъгълен обектив, но умерено широкоъгълен. По принцип става - за снимки на хора по улицата, на събития, в парка, при екскурзии, на плажа и т.н. Иначе казано - street фотография. Става и за портрети, стига да не снимаш от съвсем близко разстояние заради перспективните изкривявания. Става  и за пейзажи, архитектура, домашни животни, деца, цветенца и т.н.
Естествено няма никакъв зум, което означава, че в повечето случаи, за да вкараш обекта на снимане в кадъра, може да се наложи да използваш и "крачен" зум.
А по принцип - има и нещо подобно на зум - апаратът може да записва снимки, които съответстват на фокусно разстояние на обектива 50 милиметра и 70 милиметра. Това на практика означава, че апаратът при снимане прави кроп на изображението, както можеш да направиш с готовата снимка във Фотошоп примерно. Пълното изображение при 35 милиметра е с резолюция  40 мегапиксела, при 50 милиметра е с 20 мегапиксела, и при 70 ММ - с 10 мегапиксела. Това не е цифров зум, апаратът не си измисля пиксели, просто изрязва и записва част от изображението. За да се ориентираш каква част от изображението отговаря на фокусно разстояние 35, 50 и 70 милиметра, трябва да използваш оптичния визьор на апарата. Той има режим на истински оптичен визьор като на телеметрична камера (на практика виждаш изображението през прозорчето пред визьора) като камера Лайка или на стара телеметрична камера като съветските Зорки и Киев. В този режим вътре в изображението има рамка, която показват каква част от оптичната изображение ще се хване от снимката. Като въртиш гривната на обектива за ръчно фокусиране, апаратът преминава първо от режим 35 ММ в режим 50 ММ, а след това - в режим 70 милиметра и съответно рамката се измества. С едно лостче отпред можеш да превключиш визьора в режим електронен визьор и тогава в него виждаш изображението върху матрицата, както на задния дисплей (като на всяка безогледалня камера). Ако нямаш опит от снимане с камера със сменяеми обективи, на която си сложила твърд обектив с фиксирано фокусно разстояние, може да ти трябва малко време докато свикнеш с крачния зум.
Обективът е страхотен - поне аз поръчах апарата на сляпо, дойде в магазина и го купих. Сред това го пробвах и обективът беше с равномерна острота по цялата поле на изображението още от максимално отворена диафрагма - 2.0.
Преди това Фуджи бях взел един по-стар модел - X100F - т.е. четвърта версия (fourt). При него и при всички още по-стари модели се използва по-стара версия на обектива, който е доста по-зле оптически. Та в по-старите Фуджита обективът мажеше  по краищата на изображението при отворена диафрагма, което много ме дразнеше. Трябваше да затворя поне до 5.6, за да получа прилична картинка. Мъка...
За чакането сред поръчване - случайно намерих фирма, която достави апарата само за фантастичните 8 дни от датата на поръчката. Преди това питах в Photosyntesys, Photopavilion и Dynaphos. Не знаеха за колко време ще дойде, но ориентировъчно нещо от сорта на няколко седмици до няколко месеца...
И аз го поръчах във Фотосвят - фирмата на която са веригата фотоателиета и магазини на Кодак в София.
Симулациите на различни типове негативни филми и филми за диапозитиви са страхотни.
Можеш да снимаш директно в JPEG  и в повечето случаи резултатите са фантастични. Има и широки настройки на симулациите в самата камера.
А ако снимаш в RAW, в Adobe Lightroom  ги има всички режими на симулации и можеш да си ги гласиш е настройваш в конвертора, я не в камерата.
Режимите на симулации вече са 20.
Иначе хардуерно апаратът е супер. 40 мегапиксела матрица, най-новият процесор на Фуджи, много бърз фазов автофокус, 425 фокусни точки и т.н. А и да не забравя - вече има вградена стабилизация на матрицата (сензора), която позволява да получиш стабилни резултати при ниска осветеност и ниска скорост на затвора.
Освен това апаратът е със сензорен дисплей, който може да се накланя и можеш да фокусираш и снимаш директно по дисплея с докосване, като апаратът фокусира по тази точка на изображението, където го докоснеш.

Междувременно оборудвах камерата и с кожен полукалъф във същия стил като ремъка за ръка и кожената фоточанта.
Апаратът има страхотно винтидж излъчване и трябва да бъде тунингован по съответен начин.
Повечето хора по улицата не го възприемат като нещо застрашително, ако се опиташ да ги снимаш, и са настроени дружелюбно. Много хора си мислят, че това е стар лентов апарат и той предизвиква голяма симпатия.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 14:19 от Stilgar

Общи условия

Активация на акаунт