Фотография - 88

• 38 859
  • 674
  •   1
Отговори
# 645
  • Mostly in my mind
Какво означава широка дълбочина? Blush

# 646
Какво означава широка дълбочина? Blush
Имах предвид "deep depth of field", както на примера по-долу, F22:

Китовите обективи ще постигнат ли такава яснота?

# 647
  • София
...Китовите обективи ще постигнат ли такава яснота?

И по-добра ще постигнат, защото ф22 е настройка, която в реалния живот никой не ползва, поради нещото наречено дифракция. ф11-12-13 за кропната камера от рода на Сони А6100 или Канон R50. Обикновено след ф11 картинката се разваля и остротата намалява очевадно Simple Smile

# 648
Най-после успях да се оборудвам с най-качествения "китов" обектив за Fujifilm X-T5.:

Обективът е втора версия - Мк II, и според производителя е оптично оптимизиран за матрицата на телата X-T5 и X-H2, която е с 40 мегапиксела, а за APS-C матрица това е една много голяма "гъстота" на пикселите.
Преди това за китов обектив използвах  Fujinon 18-55/2.8-4.0, който е на доста години и едно време го използвах с тяло Fujifilm X-T10, което беше с матрица със "само" 16 мегапиксела.
И честно казано, старият обектив леко "издишаше" върху 40 мегапикселна матрица.
Ето Х-Т5 с обeктив 18-55/2.8-4.0:

Някой може да запита защо съм се забил в система с кроп тела и обективи, вместо да премина на модерните фулфрейм безогледални камери примерно от Канон, Никон, Сони, които (някои модели) се славят и с най-добрия следящ автофокус върху движещи се обекти.
Причините са няколко. Харесва ми системата от филмови симулации в JPEG на Фуджи в техните камери, която се поддържа и от редица RAW конвертори като Adobe Lightroom и Capture One. Харесва ми и олдскуул ретро излъчването на камерите на Фуджи от серията X-T с изведени външни контроли на основните настройки върху дискове - примерно скорост, ISO и компенсация на експозицията, както и стойностите на диафрагмата върху пръстен на обектива за определени обективи. Т.е. писнало ми е от тела с диск PASM. Естествено "ретро" настройките могат да се превключат върху предния и задния диск (врътка) на камерата както на всички останали камери. Трето - фулфрейм телата и обективите дори при безогледални  тела са по-обемисти и по-тежки от телата и обективите за камери с кроп матрица. Четвърто - не снимам спорт, диви животни и птици и свръхточният следящ автофокус за движещи се обекти не ми е чак от такъв приоритет. Това въобще не означава, че автофокусът на Фуджито е неточен и бавен.
Пето - не се занимавам с комерсионална фотография и снимам само за удоволствие.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 13:35 от Stilgar

# 649
Аз пак с подобен въпрос на предишния ми към теб, че си Фуджи фен. Искам да сменя дслр-ката си или с безогледалка или фулфрейм. От доста време гледам фуджитата точно заради симулациите и компактния размер, но съм пробвала един от малките безогледални Z никони, и в сравнение с големия дслр ми е много неудобен в ръката. Отделно си обичам дългите зумове (поне 200) и не знам дали ще се нагодя да нямам този зум, за да ми бъде всичко компактно. От една година само го мисля и нищо не правя. Освен това като за хоби не ми се дават 7-8 хиляди за тяло + обектив, а разбира се заглеждам само скъпите модели и само въздишам.
Какво ще препоръчаш от фуджитата със сменяем обектив (съответно и какъв обектив - къс и дълъг зум) и дали според теб ще успея да се нагодя да бъда без дълъг обектив и малък размер, след като първият ми сблъсък с нещо такова компактно не беше много приятен? Не снимам спортове и птици, така че и на мен не ми трябва бързият фокус. Общо взето съм много раздвоена - хем не искам вече да мъкна този голям гроб с мен, хем не мога да си представя да трябва да се огранича с по-широк обектив заради желанието ми всичко да е леко и малко и да не струва колкото един бъбрек... Посъветвай ме нещо, моля Simple Smile

# 650
За да е удобен един фотоапарат, трябва да има удобен и дълбок хват за дясната ръка. В това отношение дори моят Фуджи Х-Т5 не е съвсем удобен - хватът му не е много дълбок и освен това аз съм с големи ръце и кутрето ми увисва под тялото. Затова първата ми работа беше да обзаведа тялото с допълнителна Г образна ръкохватка, която има допълнителен издаден хват за ръката и освен това обхваща тялото отдолу и то става малко по-високо.
За тебе според скромното ми мнение най-добре ще бъде едно тяло Fujifilm X-S20, което е с удобен хват (грип):

А към него - един обектив  Tamron 18-300mm f/3.5-6.3 DI III-A VC VXD - Fujifilm X

Тежи само половин килограм. А тялото и обективът заедно ще тежат около 1 килограм.
Цената общо излиза около 3900 лева.
Разбира се зум обектив с такъв голям обхват на зума не може да дава върховно оптично качество, но по принцип доста го хвалят. Вторият вариант е същото тяло плюс два обектива.
Примерно Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary - Fujifilm X - много го хвалят:

Струва 1089 лева.
Плюс един малко по-дълъг зум.
Fujifilm Fujinon XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS:

Струва 1559 лева.
Т.е. при вариант 2 прибавяш още едни 1400 лева към общата цена на вариант 1.
Цената на големия зум Тамрон от първия вариант е 1169 лева.
Цената на тялото X-S20 е 2749 лв.
Цените ги взех от сойта на Фотосинтезис. Горе-долу същите трябва да са и във Фотопавилион, в Dynaphos и във Фотосвят.
Фуджифилм никога не са се славили като евтина фирма. А и не съм попадал досега на сезонни намаления на тяхната техника, както примерно на Канон, Никон и Сони.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 16:19 от Stilgar

# 651
  • София
Бих се ориентирал към брандове, които имат сериозни сервизи у нас. В момента, за съжаление, това са само Никон и Сони. За хобист, какъвто съм и аз, бих препоръчал безогледално тяло + адаптер за ползване на старите обективи от ДСЛР. Ако нямате предубеждение към покупки втора ръка, може да се оборудвате с пълнокадрова безогледалка плюс два-три обектива за около 2500 лева.

# 652
Днес в жегата съм извел на разходка този дребосък - Sony RX100 VA:

Той е с обектив Carl Zeiss с еквивалентно фокусно разстояние 24-70 с голяма светосила - 1.8-2.8. Има и вграден изскачащ сгъваем електронен визьор, който се включва при доближаване на окото към него. Матрицата естествено е малка - 1 инч, с 20 мегапиксела.
Уви, епохата на малките компактни камери отмина, защото ги убиха съвременните смартфони с микроскопични матрици.

# 653
Много е тиха темата напоследък Simple Smile
От мен един залез с невероятна светлина

# 654
  • Mostly in my mind
От мен една с телефон. Колкото да се отчета. знам,че не е по темата.

# 655
Ок, хайде и от мен една телефонна от самолет Simple Smile

Амстердам

# 656
  • София
Хайде наистина да пораздвижим нещата тук.

Гледали ли сте филма "Perfect days" (2023)?
Главният герой през почивките от основната си работа снимаше с лентов апарат поклащащите се корони на дърветата. После проявяваше филмчето, някои снимки запазваше, други не. Накрая на филма, след актьорския състав и екипите изписаха думата Komorebi и нейното значение.

Komorebi is the Japanese word for the shimmering of light and shadows that is created by leaves swaying in the wind. It only exists once, at that moment.

Направете ваш кадър Komorebi и го споделете тук. По-долу е моят.

# 657
Темата отдавна май направо си умря, но все пак ако има някой жив - дали ви се намира код за фотосинтезис, че да мога да се разделя само с половин бъбрек, а не с цял Grinning

# 658
Уви, нямам промокод за Фотосинтезис, пазарувам оттам на пълните нехуманни цени.
Аз имам един въпрос, свързан с фотографията. Дано да не се сметне за оффтопик.
На каква компютърна техника обработвате снимките си? Използвате ли специализирани монитори за фотообработка?
Под специализиран монитор разбирам монитор с разширено цветово предаване (Wide Color Gamut), с 10-битов цвят - т.е. с възможност да възпроизведат над един милиард цветови оттенъци. Някои от тези монитори имат възможност и за хардуерно калибриране и профилиране. Калибрирате ли редовно мониторите си? Имате ли калибратор? Каква марка монитор предпочитате? Колко инчов монитор ви е най-удобен за работа и с каква резолюция?
Задавам всичките тези въпроси, защото ми умря старият монитор - Eizo Coloredge CS2420, с всички гореописани екстри, 24 инча, 1920х1200 пиксела, т.е. 16:10.
Тръгнах да избирам нов монитор. Гледах, сравнявах по спецификации и ревюта. Дълго се чудих за размера и резолюцията на новия монитор - дали да е с диагонал 27 или 32 инча, и с каква резолюция - QHD 2560x1440 пиксела или 4K UHD 3840x2180 пиксела.
Накрая отидох при един приятел, който използва два монитора 27 и 32 инчови, и двата с резолюция 4K Ultra High Definition 3840x2180. Седнах пред тях, поцъках малко из Фотошопа и разбрах, че вече не мога да погледна нещо, по-малко от 32 инча...
Вече съм с нов монитор - Benq PD3225U. Направо е страхотен! Особено като си поиграх да го калибрирам и да създам читав icc профил (имам и калибратор). Единственият му "кусур" е, че няма хардуерно калибриране със запис на създадения профил в LUT таблицата (вътрешен чип) в монитора.
Но монитори с такъв дисплей и такава резолюция с хардуерно калибриране са направо безумно скъпи. Особено от любимата ми марка Eizo.
Обаче възникна нов проблем - сега трябва да сменям и компютъра. Досегашният просто не поддържа резолюция 3840х2180 с десет битов цвят. Освен това последният Фотошоп и Лайтрум (официални), с месечно плащане, са твърде тежък софтуер за стария компютър. Особено както обработвам 40 мегапикселни снимки (RAW) от двете Фуджита - X100VI и X-T5.
И оттам имам още един въпрос - някой да ми препоръча някаква компютърна конфигурация, подходяща за фотообработка при такива параметри, която да не я чакам по няколко минути и повече, докато конвертира и рендва една  снимка?

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 20:07 от Stilgar

# 659
  • Mostly in my mind
Кодове за отстъпки във фотосинтезис не съм разбрала да има аз.

Общи условия

Активация на акаунт