Фотография - 88

• 41 239
  • 722
  •   1
Отговори
# 705
# 706
  • София
Здравейте момичета, наближава рождения ми ден и ММ иска да ми купи фотоапарат и курсове за снимане с такъв. Абсолютно начинаеща съм, и бих помолила да ми препоръчате някакъв апарат, който да закупим.

# 707
Здравейте момичета, наближава рождения ми ден и ММ иска да ми купи фотоапарат и курсове за снимане с такъв. Абсолютно начинаеща съм, и бих помолила да ми препоръчате някакъв апарат, който да закупим.

Здравейте, аз също като напълно начинаеща, четох, съветвах се и в магазина ми предложиха Сони А6700. Също съм си наумила да взема курс някъде, понеже никаква идея си нямам кое копче за какво е Satisfied
Доволна съм, до колкото "мнението ми" може да е критерии Sweat Smile
Консултанта в магазина го похвали пред други марки и модели от към устойчивост във времето, възможност за надграждане на апарата и най-вече качество на видео и на снимките, но на видеото беше много впечатлен как минава, в пъти по-скъпи модели.
Дано съм Ви полезна. Успех!
Скрит текст:
https://magazin.photosynthesis.bg/bg/78166-fotoaparat-sony-a6700.html?
gad_source=1&gad_campaignid=16874648097&gbraid=0AAAAAD0yKP_3lnYuGOutMXeLHzOcQxl9w&gclid=CjwKCAiA2svIBhB-EiwARWDPjpkFMW1JvpD88LhiHUOMnp0FqqUkaW2ixidI7fbN8UV7o-KypAbfSBoCOxgQAvD_BwE

# 708
  • София
Аз направих грешката да си взема фотоапарат и на курса разбрах, че за това, което снимам нито обективите са добре нито фотоапарата. Та ако ще е колкото за курса може да не влагате толкова средства на първо време. Поне аз такъв съвет бих дала.

# 709
  • София
Аз направих грешката да си взема фотоапарат и на курса разбрах, че за това, което снимам нито обективите са добре нито фотоапарата. Та ако ще е колкото за курса може да не влагате толкова средства на първо време. Поне аз такъв съвет бих дала.
И аз го мислех, но сега е ЧП и може да излезте някоя хубава оферта. Затова исках да съм отчасти подготвена. Не мисля да го ползвам професионално, просто за лично забавление.

# 710
  • София
И все пак трябва да знаете какво ще снимате… Иначе фотоапарат ще си купите въпросът е какви обективи искате. Те са цифрата понякога.

# 711
  • София
Предложили са ви камера с малък сензор за една торба с пари. Това е несериозно. За почти същата сума може да се купи камера с пълнокадров сензор и приличен китов обектив, доста по-смислена от Сонито - https://magazin.photosynthesis.bg/bg/82274-fotoaparat-nikon-z5-i … kkor-z-2-kit.html

# 712
  • София
Аз преминах от Никон на Сони. Ами… доста по-скъпи са им обективите 😄Като аз даже не ги взимам и нови, защото не държа.

# 713
  • София
Аз преминах от Никон на Сони. Ами… доста по-скъпи са им обективите 😄Като аз даже не ги взимам и нови, защото не държа.

Каква беше причината за преминаване от Никон към Сони?

# 714
  • София
Мечта ❤

# 715
  • София

Може би е по-добра идея по време на курса да се ориентирате и евентуално да стигнете до идеята какво ви трябва. Има курсове, по време на които предоставят на курсистите камери. Напълно подкрепям преждеписалите, че е е нужно да се знае какво точно ще се снима и че има по-добри и по-смислени варианти.

Моят опит, преди да си взема DSLR, беше само един древен лентов ФЭД, с който се бях научила да снимам на младини. После поснимах малко с канона на една приятелка и накрая си взех кропка канон с китов обектив и 50 мм за портрети. В течение на година-две, след като видях, че снимам предимно портрети, си взех на старо 85/1.8 и по-добър телеобектив 24-70. След още малко време бях съвсем наясно какво искам и си купих безогледален пълнокадров и 135/2 (по препоръка на милите хора тук във форума, на които съм безкрайно благодарна) и това ми стана най-любимата комбинация. Междувременно допълних с RF 35/1.8  (за пътувания, градска фотография и снимки в малки помещения) и още един телеобектив 17-50 за интериор.

# 716
За мен китовите зум обективи в повечето случаи са с много посредствено качество на оптиката. В краищата на изображението са много меки и "мазни" и трябва много да се затвори диафрагмата за да се получи нещо прилично. Затова според мен е добре още в самото начало да се предвидят средства за качествен "универсален" зум обектив с постоянна диафрагма 2.8 при всички фокусни разстояния. Под универсален имам предвид зум обектив - от широкоъгълен до лек телеобектив - примерно 24-70 на фулфрейм или 16-50 при тяло с кропната матрица. След това според предпочитанията и сюжетите при снимане може да се помисли и за някой "твърд" обектив - примерно 35/1.8, 50/1.8 или 85/1.8. Или за дългофокусен зум обектив (70-200, 70-300) или за специализиран твърд телеобектив. За мен зум обективите с много голям зум обикновено са с посредствено качество (примерно за кропка 18-200 или 18-300).
Отделен въпрос е, ако искате да снимате бързо движещи се обекти - играещи деца, домашни животни, спорт, птици, велосипедисти, мотори, автомобили. В такъв случай ви трябва камера с много добър автофокус и много добър следящ автофокус, която като "хване" обекта, да не го изпуска.

# 717
Чакам я от 9 сутринта да се оправи за снимки, в момента е 13.15 и нямам нерви вече и за да не крещя истерично редактирам стари файлове. А едно време, ееех, едно време...

# 718
В крайна сметка излязохме в 2 следобед и ми беше поставен ултиматум за час да съм готова, щото тя имала планове и задачи. Бай-бай предзалезна светлина... бай-бай интересни локации!

И се почна - уф, тук не ми харесва; уфф, не ща да се снимам в тая поза; уффф - снимаш ме дебела (а казвах ли ти аз да не слагаш светла рокля!?!? около 1300 пъти ти го повторих, докато ти ми опяваше, че така се били снимали твоите приятелки). Бях бясна, плувнала в пот и готова да я удуша с голи ръце! Резултатите, разбира се, съответстват...

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 22:20 от Agent Provocateur

# 719
  • София
Страхотно е детето. Язък и за мрънкането Grinning
Но пък на фона на всичко щом сте запазили самообладание и имате готини снимки... Евала! Дано и тя си се хареса.

Общи условия

Активация на акаунт