COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 402 894
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 315
  • При семейството си
Най-сигурно е, че всички ще го изкараме поне по един път (ваксинирани или не). Да, знам за лонг н пост Ковид последиците…явно ще си ги носим.
Изобщо не е сигурно.  Аз и много мои близки в Кралството не сме го карали. Повечето сме тройно ваксинирани.  Всички неваксинирани,  които познавам, го изкараха, някои по два пъти (които не се ваксинираха). Изкаралите го с последваща ваксина не ги е повторило. От моите познати с лонг ковид са 2ма, не са имали ваксина при първото изкарване. Едната е в UK, с лонг ковид и последващо ново заболяване, няма ваксини,
в момента й е призната инвалидност заради постоянни проблеми с дишането. На 40 и кусур години, без други заболявания.  Другата е на 70+ от първите заразени и без ваксина тогава, после ваксинирана. Няма второ боледуване.  Знам,  че не е официална статистика,  но все пак.

От 4 семейства роднини в Кралството 3 го изкараха, включително и децата. Ваксинирани и бустерирани всички.
Роднините в Германия все още не са го.
Познати го караха в Испания, САЩ, Белгия, Австрия, къде ли не. Други не са.
Ние в България-родителите ни го изкараха, двамата имат последици, но все пак са и на възраст.
Ние не знаем да сме го карали.
Използваното време е бъдеще.

# 316
Като заговорихме за Англия, чудя се нямаше ли там задължителна ваксинация за медицинския персонал? Питам, защото имам близка на 65 години интелигентен човек, учен, преподавател в университет, която си стана жертва също на антиваксърските глупости. Нейният племенник и приятелката му са лекари във Великобритания. Той й казал да не се ваксинира, те също не били ваксинирани. Тя си го слуша, има му доверие.  Странно ми е как в страна като Англия има подобни лекари говорещи такива неща.

# 317
За болници не знам, но за персонала в домове за възрастни е задължителна.

# 318
За болници не знам, но за персонала в домове за възрастни е задължителна.
Нещо не откривам за здравни работници да е задължителна, може би не е въведена и затова има такива своеволия. Явно мангъровци има навсякъде.

# 319
Аз ли не разбирам, това като го чета и ми прималява. С или без ваксини пост Ковид звучи високо рисково  Ще се мре ли?
То така написано, по-добре да се мре сега, отколкото да се мъчиш. От друга страна, тия около мен дето го изкараха (независимо дали леко или тежко) всички са добре (или поне така твърдят) няколко месеца след заразяването. И не мога да разбера откъде идва това противоречие  на практиката с теоретичните данни. Което много ме напряга...
Няма противоречие. 13 мес. след като се разболях още не съм добре. Късмет. В моя случай липса на такъв.

# 320
Отдалечих се от темата,не съм чела дълго време,но от тук,от там и аз чувам за неприятни ковид очаквания наесен.
Още преди 2м. холандският здр.министър заяви,че там може да се разболеят около 10млн.,а цялото население е 17млн.Той си ги познава.Нищо чудно,те са лъжливо свободолюбиви,разбирай:разхайтени и претенциозни.Отделно много народ минава през държавата им.Сигурно повече от месец на летището  в Амстердам е мазало и дълги опашки с пасажери се вият по магистралата.Продали сума ти въздушни коридори,а не могат да обслужат пътникопотока.Казали са,че така ще бъде цялото лято.Още едно обстоятелство заразата да се предава супер успешно!Според мен е препоръчително да не се пътува до там,дори транзит.Сертификат не искат,за разлика от испанците.Тези дни позяпах испански новини.По улиците хората масово бяха с маски.В Австралия е есен и върлува жесток грип със симптоми на ковид.

# 321
И аз гледах кадри от новините, дадоха летището в Амстердам беше някаква голяма навалица, много хора един до друг  и малко хора забелязах с маски.             Още една интересна статия: "Вариантът Омикрон на ковид се разклони в по-преносими и уклончиви версии, наречени BA.2.12.1, BA.4 и BA.5. Изглежда, че тези подварианти са по-склонни да причинят внезапни инфекции при ваксинираните хора и повторни инфекции при тези, които преди са били заразени, въпреки че изглежда не причиняват различни симптоми.

Вероятно тези повторни инфекции ще бъдат по-скоро досадни, отколкото изтощителни заболявания при повечето хора. Но все още има хора, изложени на сериозен риск от тежко заболяване, като имунокомпрометирани и по-възрастни. И дори леките инфекции могат да имат трайни последици като продължителен ковид, така че трябва всеки да предприеме стъпки, за да избегне заразяването на първо място.

Засега тези случаи остават малцинство, въпреки че са открити в отпадните води в САЩ. Те вероятно ще предизвикат повече случаи на ковид това лято, особено след като лятната жега принуждава хората да се връщат на закрито, създавайки повече възможности за разпространение на вируса - както и облекчаването на правилата за предпазни мерки като маскиране и социално дистанциране.

Формулата за ограничаване на най-лошите ефекти на вируса е валидна: ваксинации и лечения. Колкото и да са уморени всички от справянето с пандемията, вирусът не го интересува и ние не можем да приемем тази болест за даденост."                                    Източник: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid022GfocaLcftG1N … d=223649167822693

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 23:04 от daisy12

# 322
  • София
Едни брат'чеди са в Холандия, която всъщност вече е Нидерландия. Ваксинирани, с бустер, като цяло не им пука. Ако мога да съдя по тяхното мнение, там са приели, че ще си живеят така и толкоз, без особени драми и тръшкания до небесата. Готови са и за нови вълни, отделенията им се разместват като лего, ако дойде пик.
Иначе ми се струва, че коронавирусът вместо да затвърди знанията по биология, той взе, че ги изтри. Как така някой боледували, че и страдали след това, пък други били живи и здрави? Ми така - организъм с организъм не си приличат. Някой като каже "Ама той беше активен спортист, пък си замина..." - да, защото активен спортист не е абсолютно равносилно на "здрав като бик". Не знаеш нищо за състоянието на съдовата система, сърцето, черния дроб, бъбреците. Или "Ама той е 120 кила, пие, пуши, пък го изкара на крак" - да, изкарал го е, защото организмът му по чудо не е съсипан от кофти живота му, че даже и може и по-силен да е.
Нека не се лъжем - преди коронавируса почти никой от нас не е носил маски по болниците, сега се запритеснихме, че имало зарази. Лицемерно е.

# 323
Очертава се спокойно лято, слава на Бога.
А някой знае ли как стоят нещата в Шанхай? Дали овладяха сигуацията или още мъчат хората?

13 мес. след като се разболях още не съм добре. Късмет. В моя случай липса на такъв.
Не е до късмет, а до здравословно състояние. Погрижете се за тялото си.

Последна редакция: пн, 30 май 2022, 05:13 от Mia Rulana

# 324
  • sofia
Здравословното състояние след прекаран ковид, не винаги е отражение на проблеми преди него. Често, да, но уви, има много голям процент хора, които са си били здрави и прави, а сега не са...

Последна редакция: пн, 30 май 2022, 11:48 от Кришка

# 325
Като заговорихме за Англия, чудя се нямаше ли там задължителна ваксинация за медицинския персонал? Питам, защото имам близка на 65 години интелигентен човек, учен, преподавател в университет, която си стана жертва също на антиваксърските глупости. Нейният племенник и приятелката му са лекари във Великобритания. Той й казал да не се ваксинира, те също не били ваксинирани. Тя си го слуша, има му доверие.  Странно ми е как в страна като Англия има подобни лекари говорещи такива неща.
Не е задължителна нито в домовете, нито за медицинския персонал. На няколко пъти казваха, че ще стане задължителна, но така и не стана.

# 326
brumm, благодаря за информацията.  Очудвам се, че има лекари говорещи против ваксините практикуващи в Англия.                                                                
 https://www.google.com/amp/s/www.cnbc.com/amp/2022/05/30/beijing … d-cases-drop.html  Една добра новина:"Пекин и Шанхай започват да се отварят отново, тъй като случаите на ковид  намаляват"    
                                                                     "Големите китайски градове Пекин и Шанхай започнаха да облекчават контрола върху ковид през уикенда, тъй като местният брой на случаите спадна.

В цялата страна броят на новите случаи със симптоми в континенталната част намаля до 20 в неделя, спрямо 54 ден по-рано.  Столицата Пекин отчете осем нови случая на Covid за неделя, докато Шанхай регистрира шест. Разхлабването на ограниченията идва около два месеца, след като Шанхай, най-големият град в Китай, нареди на хората да останат в апартаментите си за масово тестване за вируси.  Град Пекин започна да затяга контрола срещу ковид  преди около месец, но затвори само някои квартали.

В неделя властите в Шанхай заявиха, че предприятията могат да започнат да се отварят отново, без да се налага да кандидатстват за одобрение от сряда.  Търговска зона, наречена Xintiandi, включително местна Shake Shack, беше сред тези, които ще възобновят някои офлайн операции в сряда, според държавните медии.

Градът също така обяви набор от мерки в подкрепа на бизнеса, особено тези, които са имали минимални съкращения.  За да стимулира потреблението, градът заяви, че ще даде 10 000 юана (1493 долара) на всеки човек, който премине към автомобил с батерии тази година.От неделя Шанхай твърди, че само 220 000 души остават обект на най-рестриктивните заповеди за оставане вкъщи и че на повече от 22 милиона е разрешено да се впуснат в общността.      
   В Пекин големите търговски центрове, включително луксозен мол, който временно затвори преди месец поради Covid, обявиха, че ще отворят отново от неделя.  Хотели в селските покрайнини на столицата също могат да отворят отново врати.  Увеселителен парк, наречен Happy Valley Beijing, заяви, че планира да отвори отново във вторник. Пътуването и повечето обществен транспорт се възобновиха в основната бизнес зона, докато на повече хора беше разрешено да се върнат на работа.  Някои библиотеки, музеи и фитнес зали биха могли да отворят отново на половината от капацитета си, ако през последните седем дни не бъдат открити случаи на Covid на ниво общност.

Въпреки това, ресторантите в Пекин все още могат да работят само на база за вкъщи или доставка, без клиенти, които вечерят вътре.  Средните и началните училища остават затворени.                            След последното огнище на ковид и Шанхай, и Пекин изискват валиден отрицателен тест за вирус, за да влязат в обществени места.  В Пекин резултатите от теста са валидни само за 48 часа, докато Шанхай заяви, че от сряда резултатите от теста ще бъдат валидни за 72 часа.

Остава неясно колко бързо повечето предприятия ще могат да възобновят нормалното си производство, тъй като прилагането на мерките ковид може да варира на ниво квартал.  Всички нови потвърдени случаи на Covid или контакти с такъв могат да доведат до подновено затягане.
Клиентите в Пекин „да поставят под въпрос величината на възстановяването на растежа“ дори след облекчаване на контрола върху ковид, казаха анализатори на Goldman Sachs в доклад в неделя.

„Местните клиенти се тревожат за последствията от антипандемичните мерки и забавянето на растежа, които включват повишена несигурност около икономическите и политическите перспективи, по-голям брой фалити и повишени нива на безработица“, казаха анализаторите."

# 327
Ами, обществата са сходни навсякъде.
А относно старческите домове, на няколко пъти имаше информация, че ваксинацията ще стане задължителна, имаше хора, които напуснаха по тази причина, а вероятно пък други са се ваксинирали заради това. Доколкото помня за медицинския персонал имаше дата някъде през април, че ваксината ще е задължителна, но като последна новина бях видяла, че Борис Д. беше ходил в някаква болница, за да разговаря с лекарския персонал и новината беше, че самите лекари са против да се ваксинират, тъй като са го прекарали по "н" на брой пъти. След това мисля, че просто изискването не влезе в сила.

# 328
Ами, обществата са сходни навсякъде.
А относно старческите домове, на няколко пъти имаше информация, че ваксинацията ще стане задължителна, имаше хора, които напуснаха по тази причина, а вероятно пък други са се ваксинирали заради това. Доколкото помня за медицинския персонал имаше дата някъде през април, че ваксината ще е задължителна, но като последна новина бях видяла, че Борис Д. беше ходил в някаква болница, за да разговаря с лекарския персонал и новината беше, че самите лекари са против да се ваксинират, тъй като са го прекарали по "н" на брой пъти. След това мисля, че просто изискването не влезе в сила.
Може есента да въведат задължителна ваксинация. В тези сектори не знам как биха могли да минат без. Поне в Англия са далеч по-добре ваксинацията от нас. При нас за година сме мръднали само с 15% ваксинирани.

# 329
Не мисля, че ще се случи. Ковид вече не е на дневен ред тук, бих казала, че животът тече постарому в пълен смисъл на думата.
В събота пътувахме с влак, толкова беше пълен, че седяхме прави до вратите пред тоалетните. Нямаше никаква дистанция. Мисля, че видях само една жена с маска.

Общи условия

Активация на акаунт