COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 402 899
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 345
А дано, ама Кунчев едно говори, Радка друго. От двамата Радка е сякаш по-адекватнa. Говори, че ако дойдат новите подварианти у нас ще има увеличение на случаите и я заплашват. Тя каза, че че има четвърта доза за хората над 65 и рисковите такива, а Кунчев мълчи по въпроса може би го е страх от заплахи. Затова сигурно и Кунчев е толкова  внимателен в приказките си днес.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 08:45 от daisy12

# 346
Гледам Австрия планираше задължителна ваксинация за някои групи, но засега отложи това решение за есента..
Може само за Виена да  направят задължителна Joy

Разбирате, че се майтапя заради задължителните маски в градския транспорт само във Виена. На мен не ми пречи, защото не ползвам; метрото най-вероятно е причината, където е ужасно пълно.

Според мен не е редно да има задължително ваксиниране, но и съм против това с резервираните за корона легла и спиране на терапии и задръстване на системата от корона- болни, докато други хора с негативен тест не бъдат приети. Това не трябва никога повече да се случва.

# 347
  • Бургас
След 20 дни ще пътувам до Шотландия и от един месец съм изпаднала в дълбок размисъл - да слагам ли бустер от ваксината или да си карам с двете дози. И всички изказвания и публикации на какви ли не специалисти въобще не ми помагат да взема решение. Дори близък лекар ме посъветва да оставя поставянето на трета доза за есента. От друга страна синът ми, при когото отивам, се чуди защо още не съм се забола. Сигурно, ако отида до ваксинационния кабинет ще бъда единственият им пациент за деня Simple Smile

# 348
Никой не може да каже кога е най-добре  да се сложи бустер, защото никой не знае кога ще е следващата вълна.            
 Гледам в австрийски медии дори говорят за вълна през лятото, юли месец, остава да видим дали ще се окажат прави. https://www.derstandard.at/story/2000136163011/kommt-bereits-im- … ste-omikron-welle Ще дойде ли следващата омикронна вълна през юли?    
                                                                                   "Вариантите BA.4 и BA.5 биха могли да доведат до повторно увеличаване на броя на инфекциите през лятото и напълно да изместят сегашния вариант BA.2.  Прогнозите обаче все още са несигурни  Намаляването на инфекциите и хубавото време трябва да го направят възможно: от 1 юни изискването за маска ще бъде преустановено за три месеца.  Изключенията се отнасят за райони с уязвими групи хора, като болници или домове за пенсиониране и възрастни хора. Град Виена взе решение за друго изключение: маска FFP2 все още трябва да се носи в градския транспорт.  „В големия град е напълно логично, че маската все още трябва да се носи в обществения транспорт. Ситуацията тук е просто различна, отколкото в по-малко гъсто населените райони“, казва Петер Хакер (SPÖ), офисът на общинския съветник по здравеопазване на Виена Дори почти пълното премахване на изискването за маски да може да покаже, че пандемията вече е приключила, експертите очакват следващата вълна по-рано от очакваното - през юли.  Това се дължи на подтиповете омикрон BA.4 и BA.5, които според последните открития вероятно ще бъдат значително по-заразни от предшествениците си BA.1 и от преобладаващия в момента вариант BA.2 у нас.

Вирусологът Дороти фон Лаер от Med-Uni Innsbruck обяснява: „BA.4 и BA.5 току-що предизвикаха вълна в Южна Африка и броят на инфекциите с тези два варианта също непрекъснато нараства тук.“  Броят на хората, заразени с BA.4 и BA.5 в Австрия е малък.  Но тъй като и двата варианта са по-добри в заобикалянето на вече съществуващ имунитет, сезонният ефект може да не се прояви това лято, както се случи през 2021 г.                                                                    

Молекулярният биолог Улрих Елинг от Академията на науките предполага, че следващата вълна ще стигне до нас през юли.  "Последните данни показват, че вариантите BA.4 и BA.5 могат да заобиколят имунната система на хората, които са се възстановили от BA.1. В Австрия това е около 15 процента."  Тъй като повечето от тях са имали последната си ваксина преди много време, те ще могат да се заразят сравнително лесно с един от двата варианта, които сега се налагат.  Добрата новина: тези, които са се възстановили от BA.2, трябва да имат относително високо ниво на защита.  "Този факт плюс сезонния ефект трябва да помогне да се гарантира, че следващата вълна ще дойде през лятото, но трябва да остане сравнително равна."                      
             Вирусологът фон Лаер също дава всичко ясно до известна степен, особено по отношение на здравната система: „Не виждам опасност болниците да бъдат претоварени през лятото“.  Защото: BA.4 и BA.5 са много по-заразни, но водят до тежко протичане по-рядко, отколкото в случая с Делта.

Остава един проблем: федералното правителство в момента не плаща за секвениране на варианти, лабораториите ще трябва да правят това за своя сметка.  Освен това мониторингът на отпадъчните води трябва да бъде намален.  В резултат на това обаче не се знае точно кои варианти циркулират и в каква степен - което прави прогнозите за по-нататъшния ход на пандемията по-несигурни. "

# 349
От друга страна синът ми, при когото отивам, се чуди защо още не съм се забола.
Младите хора наистина като че ли регират различно в пандемията от по-възрастните, които обаче бяха реалните застрашени. Съвсем различна генерация са. А теб сигурно те притеснява, че сега ще си сложиш и след шест месеца пак да трябва ли? Или като цяло не искаш трета?

Имай предвид, че Омикрон не спира нито пред боледували другите варианти, нито пред ваксинирани с три дози и наистина всеки го изкарва различно, а някои никога не позитивират тест. Съответно хората си се ваксинират, защото нямат проблем с дозите, а не, защото смятат, че няма да се заразят с три.

Standard е много хубава медия.

# 350
  • Пловдив
В НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно бяха анализирани 180 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 01.04-03.05.2022 г. и са изпратени от 23 различни лечебни заведения от 17 области на страната.

При всички 180 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон и негови подварианти ВА.1 и ВА.2. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: ВА.1 (0,6%), а ВА.1 и неговите подварианти общо (5%), съответно ВА.2 (80%), а ВА.2 и неговите подварианти общо (95%).

https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item& … 52022&lang=bg

# 351
Младите хора наистина като че ли регират различно в пандемията от по-възрастните, които обаче бяха реалните застрашени. Съвсем различна генерация са. А теб сигурно те притеснява, че сега ще си сложиш и след шест месеца пак да трябва ли? Или като цяло не искаш трета?

Имай предвид, че Омикрон не спира нито пред боледували другите варианти, нито пред ваксинирани с три дози и наистина всеки го изкарва различно, а някои никога не позитивират тест. Съответно хората си се ваксинират, защото нямат проблем с дозите, а не, защото смятат, че няма да се заразят с три.

Май възрастните го карат по-неглиже, поне от това, което виждам. Приятно съм изненадана от някои млади хора. Иначе тези нови подварианти по-успешно заобикалят защитата от предишно боледуване или ваксинация - факт. Но пък 6 месеца и повече след ваксинация не се знае човек до колко е защитен изобщо. Не знам за източника, но в не една чуждестранна медия пише за нова вълна преди края на лятото. Ще видим дали ще се окажат прави.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 10:29 от daisy12

# 352
Ми младите реагираха- има мерки, има ваксини, готово. Спазваха и това е.
Възрастните им взимаха днк-то, репродуктивните способности, душаха ги, ограничаваха ги и какво ли не.

# 353
Ми младите реагираха- има мерки, има ваксини, готово. Спазваха и това е.
Възрастните им взимаха днк-то, репродуктивните способности, душаха ги, ограничаваха ги и какво ли не.
Лошото е, че много възрастни не са си променили мнението въпреки всичко и още мислят всякакви тъпотии за ваксините. Не се ваксинират, не спазват мерки, явно разчитат на късмета. Не мога да го разбера това.

# 354
  • Бургас

Не ме притеснява третата доза, по-скоро мислех да я слагам на есен.

# 355
Не ме притеснява третата доза, по-скоро мислех да я слагам на есен.
Ако искаш, погледни в тази тема за ваксините. Сигурно много хора са пред тази дилема. Аз бих постъпила така, както ми е по-спокойно.

# 356
https://news.bg/health/lekar-covid-19-ne-se-okaza-gripche-a-chov … ka-tragediya.html "Ковид пандемията не беше нещо измислено, случайно, някакво грипче, а човешка трагедия в цял свят, а България плати най-голямата цена сред населението си". Това заяви анестезиологът д-р Иван Колчаков пред БНТ.

Като цяло България има дефицит на финансиране в здравеопазването. по време на ковид пандемията, без значение от кое правителство, са били отделени значителни за страната ни средства за финансиране на здравните заведения и заплащането на персонала, обясни Колчаков.

Трудно е да се изчисли колко е струвал коронавирусът в здравеопазването, но най-голямата загуба е на човешки животи. Статистически миналата година България е намаляла с 80 000 граждани. По време на пандемията всички недъзи и недостатъци в здравната система се увеличили и станали много остри. Има трагичен резултат, въпреки че нашата здравна система има голям потенциал за развитие, посочи д-р Колчаков.

По думите му, ако в България ги нямало частните болници, картината щяла да е доста по-страшна. Има значима вълна на увеличаването на пациентите, много пациенти отложили операциите заради пандемията, ограниченията и психологическият проблем. Сега има компенсаторна вълна на всички, които не са били ковид болни и запълват поликлиниките, добави д-р Колчаков.

Той допълни, че лекарите имат готовност за работа, ако през есента има нова ковид вълна."

# 357
  • Немция
България плати висока цена и продължава да плаща.
Научих за един далечен познат, че е починал тези дни от ковид. Няма 50 години още.
Подробности не знам, ваксиниран ли е, как се е лекувал... Бил е зле около месец. В голям български окръжен град живеят, има(ше) семейство и деца.
Скоро не бях чувала лоши новини в нашето обкръжение по тази тема.

# 358
Аз се чудя може ли да има още грип. Няколко хора ми се оплакаха , че са с  температура и кашлица,  с парене в гърлото, потене. Не са ходили до личния и се колебаеха дали да правят тест. Много е топло вече да има грип според мен, ни знам ли.

# 359
  • София
Аз се чудя може ли да има още грип. Няколко хора ми се оплакаха , че са с  температура и кашлица,  с парене в гърлото, потене. Не са ходили до личния и се колебаеха дали да правят тест. Много е топло вече да има грип според мен, ни знам ли.

Има, има. В това отношение грипът прилича на коронавируса - топлото време го намалява (евентуално), но не го спира. Насред лято се карат най-отвратителните грипове...

Общи условия

Активация на акаунт