COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 401 917
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 975
напоследък не съм чела много по темата, но това което разбрах, е че сам по себе си ВА.5 е с почти същите симптоми като предходните омикрони...проблемът е възможно да идва от това, че човек колкото повече боледува, толкова по-податлив става на следващи инфекции, а след всяко следващо боледуване, става и по предразположен към усложнения и оттам се вижда някъде нарастване на хоспитализациите, за които писаха по- горе....то всички разбраха вече, че няма как непрекъснато да се боледува и това да е без последствия...

Какви са симптомите на инфекция с BA.4 и BA.5?
Експертите казаха, че като цяло тези подварианти нямат подчертано различни симптоми от по-ранните версии на Омикрон. Хората, заразени с BA.4 и BA.5, могат да развият кашлица, хрема, болки в гърлото, умора, главоболие и мускулни болки.
Те обаче са по-малко склонни да загубят сетивата си за вкус и мирис или да изпитат задух, в сравнение с тези, заразени с Делта или други варианти на коронавируса, каза д-р Питър Чин-Хонг, специалист по инфекциозни болести в Калифорнийски университет, Сан Франциско.
https://www.nytimes.com/2022/07/06/well/ba4-ba5-variant-symptoms.html
-------------------------------
В Обединеното кралство, където BA.4 и BA.5 също представляват по-голямата част от новите случаи на Covid, най-честите симптоми на Covid миналата седмица бяха хрема, болки в гърлото, главоболие, упорита кашлица и умора. По-малко от една трета от анкетираните хора съобщават за треска, според данни от проучването Zoe COVID Symptom Study, което изисква от хората сами да съобщават за симптомите си чрез приложения за смартфони.Това е в съответствие със симптомите, докладвани в Обединеното кралство през пролетта, когато подвариантът BA.2 беше доминиращ. Balloux каза, че досега не е наблюдавана разлика между симптомите на BA.4 или BA.5 и тези на предишните подварианти. Но хората, които са били заразени с оригиналната версия на варианта омикрон през зимата, може да са податливи на по-новите подварианти. https://www.nbcnews.com/health/health-news/omicron-ba5-ba4-covid … accines-rcna36894
-------------------------------
Докладваните симптоми на BA.5 са подобни на предишните варианти на COVID: треска, хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, мускулни болки и умора.Сега лошата новина: Ако BA.5 може да избегне имунитета, това означава, че можете да се заразите много пъти от BA.5. Миналите инфекции няма да предпазят хората от бъдещи инфекции с BA.5, докато BA.5 все още циркулира.
Новопоявилите се изследвания установяват, че с всяка повторна инфекция с COVID – дори асимптоматична инфекция – увеличавате риска от усложнения, включително инсулт, инфаркт, диабет, храносмилателни и бъбречни нарушения и дългосрочно когнитивно увреждане, включително деменция.

https://health.ucdavis.edu/coronavirus/news/headlines/how-to-pro … riant-ba5/2022/07

# 976
То хубаво всеки има право да иска да се заразява, обаче аз пък имам право да не искам да се заразявам. Няма да питам къде е държавата и здравните власти, защото едно заразно заболяване не би следвало да е концерт по желание, дори и в настоящия момент. Да не споменавам пък създаването на някаква що-годе читава организация в болниците, достъп до лечение и т.н. Но маскитеее, маскитееее, те са най-важните.

В нашата община за периода от 27.06.22 г. до 07.07.22 г. има официално регистирани 49 болни, от тях 6-7 са хоспитализирани. По данни на Общинския щаб, предишните седмици бройката е била между 4 и 5 души седмично.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 22:05 от Birdflower

# 977
Мен ме притеснява факта, че най-вероятно болните са сигурно три пъти повече от официално обявените ....
Какви са симптомите на новия ковид? Защото аз болни познати от корона нямам. Само с летния вирус.

# 978
  • Пловдив
Мен ме притеснява факта, че най-вероятно болните са сигурно три пъти повече от официално обявените ....
Какви са симптомите на новия ковид? Защото аз болни познати от корона нямам. Само с летния вирус.

Летният вирус е ковид. За симптомите малко по-горе Тигър е публикувала статия.

Последна редакция: нд, 10 юли 2022, 10:56 от marzeliva

# 979

От позната лекарка в столично ДКЦ - симптомите са същите, тестовете са отрицателни.
С три маски преглежда. Хвана се е за главата. Написала е в сайта си, пред кабинета и в супердок, че с грипоподобни симптоми първо да й се обадят (тя вдига поне) и чак тогава да идват пред кабинета... И масово на талази идвали семейства, отрицателни, колко да са отрицателни. Вика веднага ги познавам, че са с ковид още от вратата.
Температурата е специфична - 37.2/37.3, сваля на 36.4/36.5, след малко пак 37.2, после пак 36.

# 980
  • Варна
В момента имаме 2 болни колежки от ковид  почти с еднакви симптоми - болки в гърлото, дрезгав глас, който после направо се губи, температура.

# 981
  • In the land of Never Never
Хрема, после тръгва надолу, в дробовете може да удари, кашлица, главоболие. При мен имаше и потене, не при всички го има. Продължава вече три седмици,  и още не е минало. Края на първата и началото на втората беше най-тежко, сега съм по-добре, но не съм здрава, хремата и кашлицата продължават.

# 982
  • При семейството си
Колко интересно…отрицателни, но задължително с Ковид, а пък ЛЛ, които даже не преглеждаха Ковид болни, сега от вратата ги познават.

# 983
Много интересно. Моят ЛЛ по телефона ме позна, че съм с КОВИД. И се оказа прав. Нямаше нужда да му ходя на вратата.

# 984
Аз затова на моя не му казах. Да не го натоварвам.

# 985
  • Mostly in my mind
Добре де, как така установихте,  че са с Ковид при положение, че тестовете са им отрицателни? Thinking

# 986
Е, те така. Както и аз бях в болница отрицателна. Не лови теста.. Joy

# 987

От позната лекарка в столично ДКЦ - симптомите са същите, тестовете са отрицателни.
С три маски преглежда. Хвана се е за главата. Написала е в сайта си, пред кабинета и в супердок, че с грипоподобни симптоми първо да й се обадят (тя вдига поне) и чак тогава да идват пред кабинета... И масово на талази идвали семейства, отрицателни, колко да са отрицателни. Вика веднага ги познавам, че са с ковид още от вратата.
Температурата е специфична - 37.2/37.3, сваля на 36.4/36.5, след малко пак 37.2, после пак 36.
Глупости. Май тази лекарка е забравила, че има и други вируси, освен Ковид. Съдейки по протичането на Ковид вкъши, бих казала, че и доста по-гадни съм виждала.
С един стомашен лежах 48 часа без да мога да стана от леглото.
Явно има кристално кълбо, щом още от вратата ги познава. При това с отрицателни тестове.

Месец и половина преди всички вкъщи да се окажем с Ковид, бях болна. Сиптомите ми бяха същите, като тези, когато вече бях с Ковид. На първото боледуване мъжа ми беше хремав, дъщярята с ужасна хрема, за малкия вече не помня, но май имаше няколко дена хрема и Т. Аз кашкях като издънена, както и с Ковид. Тествах мен и всички вкъщи. Никой не позитивира.
Месец имполовина по късно всички позитивирахме на тестовете в единнили друг момент.
Не разпространявайте слухове.

Последна редакция: нд, 10 юли 2022, 00:01 от brumm

# 988
  • София
Крайно време е да върнат възможността ЛЛ да издават безплатни направления за тестване.  От няколко дни са се мобилизирали да ни обясняват по телевизора колко уж има малък проблем, ама лято е, би хепи.

# 989
Белгия

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/een-zelftest-sla-je-lieve … 0a27f80287dcc25e9

Бихте ли предпочели да пропуснете самотеста това лято? Експертите също забелязват как все повече отпускаме юздите на короната

Колко прецизно все още го приемаме със самотестове и изолация? Пътуване, фестивали, младежки лагери: ние се възползваме максимално от царството на свободата това лято. Последното нещо, което някой иска да види сега, е положителен корона тест. Затова изглежда, че юздите се отпускат повече, смятат още експертите. "Не можете да обвинявате хората за това. Опасността да се разболеете сериозно или да разболеете други, стана много малка."

За протокола ние изброяваме текущите тестови и изолационни мерки за вас:

Влизали ли сте в контакт с някой, който има корона във вашето домакинство?

Дори ако това е било по-дълго от 15 минути и на разстояние от по-малко от 1,5 метра, не е необходимо да се поставяте под карантина или да се тествате. Препоръчително е да носите маска (ваксиниран или не) извън вашето домакинство до 7 дни след високорисковия контакт или да правите ежедневен самотест, ако тази маска не е възможна.

Имали ли сте високорисков контакт с някой, който има корона извън вашето домакинство?

Не е нужно да влизате в карантина или да се тествате.

Имате ли симптоми на корона?

Използвайте инструмента за самооценка, за да видите дали трябва да бъдете тестван. Пациентите в риск трябва да се консултират с лекар. Останете вкъщи, докато получите резултатите от изследванията, и избягвайте контакт със съквартирантите. Онези с отрицателен тест имат право да напуснат къщата отново. Всеки с корона трябва да бъде в изолация за 7 дни.

Чуваме го все по-често: хора, които знаят за високорисков контакт или показват симптоми на корона, но отхвърлят самотест. „Това, което не знаеш, не боли“, казват. „Нещо, което забелязвам и в моята среда“, казва Ignace Glorieux, професор по социология във VUB. „Едва когато на практика разберете, че сте заразени, ще бъдете изправени пред дилема: отивате ли в изолация или не ви се иска да отмените всичките си планове?“

Поведение, което не изненадва Глорио. „Опасността да се разболеете толкова много от корона, че да попаднете в интензивно отделение и да умрете, изчезна за почти всички. Дори вирусолози и политици го казват. Следователно имате много по-малко отговорност към другите и това ни прави много по-спокойни, отколкото преди около година.“

Мисъл, споделена от мотивационния психолог Маартен Ванстенкисте (UGent). „По-малкият шанс за сериозно заболяване се отразява в усещането за риск. Анализите от последните две години показват, че броят на хоспитализираните е най-важният параметър за хората отново да станат по-предпазливи. Нарастващите нива на хоспитализация провокират верижна реакция.

По-малко разболяващ вариант или не, числата отново растат и все още има уязвими хора наоколо. Въпреки това Vansteenkiste не смята непременно за егоистично хората да са много по-гъвкави с тестовете за корона. „Би било егоистично, ако проявите симптоми или знаете, че сте заразени, и след това се свържете с някой, който е уязвим. Но не можете да знаете колко непознати уязвими хора се разхождат на обществени места. Често се очаква също такива хора сами да вземат предпазни мерки, като носят маска или избягват мащабни събития.

Корона барометър
И Глорио, и Ванстейнкисте са убедени, че ако числата на короната тръгнат в грешна посока тази есен, хората отново ще бъдат подготвени да спазват мерките. „Ще бъдем много разочаровани, това е сигурно“, каза Глорио. „И подкрепата ще бъде малко по-трудна, отколкото през март 2020 г. Сега сме ваксинирани масово и предполагаме, че сме изградили повече имунитет. Но мнозинството ще приеме по-строги правила.

Важно е евентуалните нови мерки да са съобразени с рисковете, които поемаме, добавя Ванстеенкисте. „Хората наистина станаха по-критични. В началото на пандемията не знаехме нищо и бяхме готови да приемем много строги правила, днес знаем по-добре от всякога кои мерки работят и кои не."

Що се отнася до Vansteenkiste, корона барометъра може да бъде изваден от хладилника. „Барометърът предоставя насоки и методология за активиране на населението. От правителството зависи да се отнася внимателно към комуникацията си и да формулира правилно необходимостта от преминаване към следващата фаза.

Поносимост
Не само, че нашето критично отношение се различава от март 2020 г., междувременно избухна война в Украйна. Сякаш това само по себе си не е достатъчно обезпокоително, от месеци се сблъскваме с цените на енергията и храните, които рязко се движат и засега няма много изгледи за подобрение. Все още има ли достатъчна подкрепа, за да се наложат на хората корона мерки в допълнение към това, да не говорим за локдаун?

„В корона барометъра акцентът сега е главно върху медицинските параметри, като например числа за хоспитализация“, казва Ванстенкисте. „Отчита малко психологическото въздействие на новите мерки. Можем да се запитаме дали не искаме да следим психологическата тежест от евентуални влошавания, за да намерим добър баланс между физическото и психологическото здраве на населението. За щастие има място за тълкуване в барометъра, когато е необходимо да се смени фазата.“

„Несигурността наистина прави хората по-тревожни“, казва Глорио, „но в същото време осъзнахме, че една истинска война – с която някои сравняват коронавирусните мерки – е напълно различна история. Още нямаме глад и топли къщи. Освен това в никакъв случай не бива да подценявате поносимостта на хората.”

Общи условия

Активация на акаунт