Майчинството счетоводно - 93

• 43 420
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
  • София-Младост
Здравейте,  бременна съм в 5г.с, но работя в лъчева (вредна) среда. АГ ми пусна болнични за 14 дни. Каза,  че 180дни болнични няма да ми стигнат и ще трябва да пусна отпуск. Въпросът ми е свързан със заплатата, тъй като болничните ми ги изплащат спрямо заработката от предходния месец, а отпуск се изплаща на основната заплата,т.е на минималната. Според Вас как е по-добре да постъпя- да пусна ли всички дни отпуск преди непрекъснатите болнични или да започна с болничните? 🤔😔
Болничните се плащат на база осигурителния доход за 18 месеца назад, а не на база предходен, така че вие преценете.

# 166
По-добре започнете с отпуск, до колкото знам, ако по напред се пускат отпуски след болничен, пада майчинството, като сума... Може да греша, но така ми казаха на мен..

# 167
Моля, споделете частни ЛКК. Има ли в Токуда ? Какво трябва да нося на ЛКК за да ми издадат 30 дн болничен. Сега съм в 12г.с Благодаря.

# 168
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
По-добре започнете с отпуск, до колкото знам, ако по напред се пускат отпуски след болничен, пада майчинството, като сума... Може да греша, но така ми казаха на мен..
Кой точно го каза - ЕЖК? Тези коментари са напълно безсмислени и напълно грешни.

# 169
  • София-Младост
Моля, споделете частни ЛКК. Има ли в Токуда ? Какво трябва да нося на ЛКК за да ми издадат 30 дн болничен. Сега съм в 12г.с Благодаря.
https://srzi.bg/bg/lekarska-konsultativna-komisiya

# 170
Пантера, не съм фиктивно.От 4ти месец излезнах в болничен.12 години съм в тази фирма.
Пак благодаря за отговора! 😊
Здравей Елънче, мога ли да попитам за болничните от 4-тия месец на бременността,защото нещо не ми е ясно на частно ,ако се запиша на женска консултация лекарят може ли да ми издава болничен до края на бременността или трябва да имам и друг гинеколог който работи със здравната каса,за да ми издаде той първият и след това да ходя всеки месец на ЛКК комисия. Нещо съм объркана и никой не може да ми обясни забравих да кажа в 12 -та седмица съм.

# 171
  • Пловдив
Силвия, моят първи болничен е от престой в болница.След това АГ от ЖК ми го продължава всеки месец.И да, трябва да работи със ЗК.Плащам си за комисията и след два дни отивам да взема болничния.Ходя на частно при докторката, която съм избрала за раждане.

# 172
Силвия, моят първи болничен е от престой в болница.След това АГ от ЖК ми го продължава всеки месец.И да, трябва да работи със ЗК.Плащам си за комисията и след два дни отивам да взема болничния.Ходя на частно при докторката, която съм избрала за раждане.
Благодаря! За отговора,но частен лекар също може да издава болнични нали?

# 173
Частен лекар,ако работи със ЗК може да издава болничен.Аз и двете бременности ходех на частен лекар,неработещ със ЗК,но израждащ и отделно АГ,който ми пускаше болничните.Така че поясни,защото някой работят на частно,но и със ЗК.Ако е само на частно,няма как да ти издаде болничен.

# 174
Частен лекар,ако работи със ЗК може да издава болничен.Аз и двете бременности ходех на частен лекар,неработещ със ЗК,но израждащ и отделно АГ,който ми пускаше болничните.Така че поясни,защото някой работят на частно,но и със ЗК.Ако е само на частно,няма как да ти издаде болничен.
Лещичка да ще поясня още не съм се записала на женска консултация, защото съм 12 седмица и не ми е минал БХС след като излезе резултата ми чак тогава ще мога да се запиша при някой лекар който избера, но защо трябва да имам двама гинеколози повечето жени така правят единият им се води жк и ще раждат при него,а другият е Аг който работи със ЗК и ще им дава болнични нали Лкк комисията ги издава след като гинеколога има само 30дни право.Според мен всеки лекар трябва да може да издава болнични дали частен или не . Това се опитвам да си изясня ,но явно никой не е достатъчно запознат звънях и в болница Надежда там ми обясниха ,че и да е на частно плащам си болничния той пак е с Лкк и ми го издават.Няма никакъв смисъл от двама гинеколози.

# 175
Аз бях при двама,защото единия работеше със ЗК и ми издаваше болничните,съответно и ЛК,които си плащах.Другият при който се следях на частно е голям специалист и го правех за мое спокойствие.Парите са ми били най малкия проблем.Имай в предвид че и с работещите по ЗК също ще си плащаш всичко,още повече в Надежда,която си е частна болница.И прегледи и изследвания,от държавата мисля се полагат два ехографа и едни изследвания ако не се лъжа.Аз се записах в 12 седмица,но имах два прегледа на частно преди това.И двете ми бременостти бяха леки и безпроблемни,но не съжалявам че се следих на две места и си плащах да съм спокойна,че ми е обърнато внимание и всичко.Лека бременност ти пожелавам.

# 176
Аз бях при двама,защото единия работеше със ЗК и ми издаваше болничните,съответно и ЛК,които си плащах.Другият при който се следях на частно е голям специалист и го правех за мое спокойствие.Парите са ми били най малкия проблем.Имай в предвид че и с работещите по ЗК също ще си плащаш всичко,още повече в Надежда,която си е частна болница.И прегледи и изследвания,от държавата мисля се полагат два ехографа и едни изследвания ако не се лъжа.Аз се записах в 12 седмица,но имах два прегледа на частно преди това.И двете ми бременостти бяха леки и безпроблемни,но не съжалявам че се следих на две места и си плащах да съм спокойна,че ми е обърнато внимание и всичко.Лека бременност ти пожелавам.
Моят случай е забременяване след инсеминация все още съм при репродуктивният специалист чакаме да мине скрининга и резултатите и тогава ще се запиша на жк да ясно е ,че се плаща навсякъде това не ми е проблем трябват ми болнични, защото мисля да работя до 1 август,защото ще има съкращения или ще ни закриват отдела и дано тези 180 дни ми стигнат.

# 177
Към настоящия момент еднократното обезщетение от общината колко лева е и само заявление - декларация и копие на акт за раждане ли трябва? По банка ли се плаща и в какъв срок? Благодаря

# 178
Здравейте.

Искам да уведомя за бременността (12 г.с).
След няколко дни си записвам в ЖК.

Как да уведомя за бременността официално, при положение, че в офиса не цял ден има HR и директор. Те стоят до обяд.

Спиди не могат да ме гарантират, че ще дойдат сутринта.

Да отида сама? И да занеса плик за писмо?
Какво да пиша на плика?
И да помоля входящ номер и обратна разписка? Как се прави това, ако ми откажат да дадат входящ номер? И съм без свидетели.

Ужасно се претеснявам и на знам как да постъпя.

Благодаря.

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 11:23 от Tveti_gr

# 179
Здравейте, имам следния въпрос относно прехвърляне на майчинство към бащата.

От човешки ресурси ми пратиха да попълнят приложение 7. Въпросът ми е кое приложение представя мъжът ми в неговата работа?

Общи условия

Активация на акаунт