Майчинството счетоводно - 93

• 43 450
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

Виждам, че има много сходни питания по въпроса със застъпване на майчинството, но конкретно на този, който ме интересува не намирам отговор.
Детето ми е родено февруари 2021 и е прието на ясла, но ще го пусна с отлагане през септември, бременна съм с второ, но 45-девния болничен ще ми бъде издаден чак ноември. В момента, в който пусна детето на ясла майчинството ми се прекратява и съм длъжна да се върна на работа.  Виждам, че на въпроса "Застъпва ли се майчинството ако се върнеш на работа?", отговора е "Не", но как може в този случай да не се върнеш на работа или да се върнеш на работа, но малко преди 45-дневния болничен да излезеш отново майчинство - щом детето е на ясла ти вече не си майчинството, това означава, че категорично няма как да ми се застъпят, така ли?
И вторият ми въпрос: ако се застъпва майчинството, дохода за първата година на второто дете ще е същия като първата година на първото дете, така ли?
Ако прекъсна майчинството и съм болничен до раждането на второто ми дете как ще се изчисли първата година от второто ми майчинство - кои доходи ще се вземат предвид?
Надявам се е станало ясно какво искам да попитам.
Предварително много благодаря!
Няма как да се застъпят.За да излезеш отново в майчинство, трябва да отпишеш детето от ясла, не просто да го спираш.

Здравейте момичета!

Включвам се с въпрос, свързан с използването на болничен. Simple Smile
В момента съм в 8 г.с и все още не съм записана на ЖК.
Понеже сегашната ми бременност се води високо рискова от гледна точка на това, че имам загуба в 36.г.с и в момента притеснителни обстоятелства за сегашната ми бременност, бих ли могла да използвам болничен до самото ми записване на ЖК и кой трябва да ми го издаде-ЛЛ или гинеколог?

Благодаря предварително! 🍀
ЛЛ по-вероятно да издаде.

Момичета,
Сумата за дневното обезщетение по време на 45 дневния болничен, равна ли е на сумата за дневното обезщетение по време на майчинството в последствие за първата година?
Да, същото е.Променя се само, ако обезщетението е равно на МРЗ.

# 211
Ако ми се издаде 45 дневния болничен и детето тръгне на ясла 2-3 дни след това, то тогава застъпват ли се майчинствата?

# 212
Здравейте, въпросът ми е следния:
В 45-дневния болничен съм от 21.06 до 05.08. Попринцип знам, че болничните, които хващат 2 месеца се изплащат 10 дни след подаването за първия и 5 дни след изтичането за втория. В моя случай обаче болничния хваща 3 месеца. За юни вече са го пуснали, сега обаче ще имам ли превод за юли или за всички останали дни ще се преведе 5дни след изтичането т.е след 05.08?

# 213
Ако ми се издаде 45 дневния болничен и детето тръгне на ясла 2-3 дни след това, то тогава застъпват ли се майчинствата?
Да, застъпват се.

Здравейте, въпросът ми е следния:
В 45-дневния болничен съм от 21.06 до 05.08. Попринцип знам, че болничните, които хващат 2 месеца се изплащат 10 дни след подаването за първия и 5 дни след изтичането за втория. В моя случай обаче болничния хваща 3 месеца. За юни вече са го пуснали, сега обаче ще имам ли превод за юли или за всички останали дни ще се преведе 5дни след изтичането т.е след 05.08?
Парите за юли така или иначе се изплащат в началото на август.Тогава ще получиш парите до 05.08.2022 вероятно накуп.

# 214
Здравейте,ако таткото е управител на ЕООД и не е по трудов договор,има ли право на 5 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете,който може да ми прехвърли?

# 215
Здравейте,ако таткото е управител на ЕООД и не е по трудов договор,има ли право на 5 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете,който може да ми прехвърли?
Не, той няма право на отпуск изобщо.

# 216
  • гр.Пловдив
Да ви попитам,понеже не ми става ясно-след раждането от болницата издават болничен от 32 дни или греша?

След приключването му ДЖИпи-то за колко време издава ,колко дни или на всеки различно?

След изтичането на джипито ли се подават тези декларации при работодателя за 90% майчинство ?

# 217
От болницата при раждането издават болничен за 42 дни.
След това ДжиПи/Педиатъра на детето изравнява дните до 135.
След изтичане и на този болничен се подава декларацията.

# 218
  • гр.Пловдив
От болницата при раждането издават болничен за 42 дни.
След това ДжиПи/Педиатъра на детето изравнява дните до 135.
След изтичане и на този болничен се подава декларацията.

А джипито как разбира колко са ми останали от 135 дни?

# 219
Смята...
Най-добре е да носите копия на 45-дневния болничен и този, който издадат от болницата при раждането.ЛЛ издава разликата до 135.

# 220
Лейди Г имах същият казус. Мъжа ми се самонае и плащаше осигуровки и така използвах неговите 5.

# 221
Благодаря!

# 222
Здравейте! Виждам, че има много сходни въпроси за застъпване на майчинството, но за моя не намирам отговор.
Детето ми през юли ще навърши една годинка и решихме да пробваме за второ.
 Интересува  ме как стои въпросът с майчинството, ако забременея например след 1год 3 месеца на първото дете - например , когато то е на 1,6 месеца и на 2 год аз трябва да се върна на работа, а ще бъда бременна в 6-тия месец?
Как се застъпват тези неща? Първата ми бременност беше тежка, прекарах я предимно на легло и предполагам, че и сега няма да мога да се върна на работа, затова искам да знам какво да очаквам. Ще се радвам да прочета повече мнения, мерси!

# 223
Здравейте, гледах календара на НОИ, но не се ориентирах нещо - този месец кога се изплаща майчинството за месец юни? Все още не съм го получила, а предните месеци все беше в началото на месеца?

# 224
Аз имам ведомост от вчера и днес би трябвало да е превода.Доколкото знам е първия вторник или четвъртък на месеца,до пето число.Един пик от нои върши страхотна работа за какво ли не.

Общи условия

Активация на акаунт