Майчинството счетоводно - 93

• 43 455
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
И аз нямам все още. Проверявам си с ПИК, но все още няма информация за започнало плащане. Очаквам 50% от майчинство за втората година + болничен от 3 до 17 юни. Болничният е наличен на сайта на НОИ и в календара прочетох, че болнични за период по-малък от месец се изплащат до 10 дена след изпращането им от лекаря/счетоводството. Та сега се чудя дали просто е по-бавно или има някаква грешна информация в болничния.

# 226
Здравейте, майка съм на дете с увреждане и съм на граждански договор, отдавна вече не работя и не се самосигурявам, освен здравно. Питането ми е, майчинството се определя от осигуровките 2 години назад, а какво става ако се осигурявам само 1 год и родя? Съжалявам за глупавия въпрос!

# 227
  • София-Младост
Здравейте, майка съм на дете с увреждане и съм на граждански договор, отдавна вече не работя и не се самосигурявам, освен здравно. Питането ми е, майчинството се определя от осигуровките 2 години назад, а какво става ако се осигурявам само 1 год и родя? Съжалявам за глупавия въпрос!
Обезщетението се изчислява на база доход, а не на база осигуровки. За месеците в неплатен отпуск, без работа и подобни се взима МРЗ.

Здравейте! Виждам, че има много сходни въпроси за застъпване на майчинството, но за моя не намирам отговор.
Детето ми през юли ще навърши една годинка и решихме да пробваме за второ.
 Интересува  ме как стои въпросът с майчинството, ако забременея например след 1год 3 месеца на първото дете - например , когато то е на 1,6 месеца и на 2 год аз трябва да се върна на работа, а ще бъда бременна в 6-тия месец?
Как се застъпват тези неща? Първата ми бременност беше тежка, прекарах я предимно на легло и предполагам,

че и сега няма да мога да се върна на работа, затова искам да знам какво да очаквам. Ще се радвам да прочета повече мнения, мерси!
Нямате застъпване. Първото става на 2 г., вие си бременеете със второто. Ако не се чувствате добре, за да се върнете на работа, лекар ви издава болничен.

Alegra03
10 работни дни от подаването в НОИ, но от работодател/счетоводство, а не от лекар!

# 228
  • Пловдив
Здравейте, гледах календара на НОИ, но не се ориентирах нещо - този месец кога се изплаща майчинството за месец юни? Все още не съм го получила, а предните месеци все беше в началото на месеца?

Аз днес получих майчинството за юни.

# 229
И аз днес.

# 230
Сега си проверих в банката и виждам, че съм получила майчинството. Странно, че в НОИ няма информация за направен превод. Всеки месец досега си е имало. Но все тая Simple Smile

# 231
И аз все още нямам превод за юни. При проверка с пик не ми излиза ведомост за юни или декларация за втората година. Или не гледам където трябва.

# 232
И аз все още нямам превод за юни. При проверка с пик не ми излиза ведомост за юни или декларация за втората година. Или не гледам където трябва.

Зависи кога е подадена при работодател и техния срок какъв е. Аз март месец имах забавяне жестоко, защото подадох март, те докато подадат към нои (чак средатата на април) и стана май месец и тогава чак ги преведоха.

Иначе излиза на същото място където се гледа за болничните и за майчинството 1вата година.

# 233
Благодаря, подадена е още в средата на май. Детето ми на 31.05. направи годинка. Има информация само за два дни от юни, тъй като терминът ми бе за 03.06. Явно нещо се е случило, няма да ми е за първи път. Ще звъня. Мисълта ми е, че тази декларация следва да се отбележи там, нали?

# 234
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, на същото място трябва да излезе и декларацията.

# 235
Здравейте отново. И аз имам казус по застъпването на майчинствата. Днес се оказа, че живи и здрави ако всичко е наред ще си имаме второ детенце. Първото прави скоро 6 месеца и прехвърлям майчинството на бащата. Как е най-добре да процедирам после? След първата година да го взема обратно  и да ги застъпя? Или да не се връщам на работа и да излизам болничти веднага от прехвърлянето? Или просто да не прекъсва таткото прехвърленото майчинство и аз да изляза като се роди детето (което ако реши нещо да избърза така или иначе ще стане)?
Признавам, че не съм чела много назад в темите, но новината ми дойзе малко шокова, а нямам много време за реакция, защото трябва да подаваме документите.

# 236
Здравейте. Тъй като трябваше да отида в социалните началото на месеца но родих 9дни след термин и излязох от болницата преди 2 дни. Акта за раждане ще взема в петък и след това ще отида до социалните. Знаете ли дали ще получа майчинство и детски този месец или ще ги изпусна. Майчинството ми е социално защото нямам стаж в България. Благодаря предварително

# 237
Да, на същото място трябва да излезе и декларацията.
Благодаря, звъннах в работата. Оказа се, че не са подали информацията все още.

# 238
Здравейте, имам казус със застъпване на майчинството. На кратко очакваме второ бебче през февруари месец, а баткото ще е на 1година и 2 месеца тогава. Въпросите ми са:какви документи ще трябва да се подават, къде. Трябва ли сега да прехвърля майчинството на таткото (евентуално ще си смени работата)? Благодаря ви предварително.

# 239
Здравейте! В осми месец съм и си удължавам болничния с ЛКК за по 30 дни.
Да, но тази седмица комисията отсъства, болничният си изтече, и се притеснявам, че окъснявам (ако не се лъжа, счетоводителката ми беше казала да го предавам в 7-дневен срок, но като я няма комисията, какво да правя - нужно ли е друго от мен?)
Имах и още един въпрос, надявах се да питам комисията, но ще питам и вас. В края на месеца трябва да ми издадат и 45-дневния преди раждане, като между него и
 този, който евентуално ще взема другата седмица, се падат два или три дни разлика. За тях пак ли трябва да мина комисия? Предполагам не издават за повече от 30 дни.

Общи условия

Активация на акаунт