Майчинството счетоводно - 93

• 43 467
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
Някой може ли да ми каже как се изчислява майчинство за второ дете? Няма да са породени, но ще изляза в болничен (45 дни преди раждане) малко преди да ми изтече втората година майчинство. Казаха ми, че в такъв случай се взима същото майчинство като първата година на по-голямото дете. Вярно ли е това и има ли някакви условия да се случи? Къде мога да намеря информация как се случват нещата в такава ситуация? Благодаря предварително!

# 241
Здравейте,

Виждам, че има много сходни питания по въпроса със застъпване на майчинството, но конкретно на този, който ме интересува не намирам отговор.
Детето ми е родено февруари 2021 и е прието на ясла, но ще го пусна с отлагане през септември, бременна съм с второ, но 45-девния болничен ще ми бъде издаден чак ноември. В момента, в който пусна детето на ясла майчинството ми се прекратява и съм длъжна да се върна на работа.  Виждам, че на въпроса "Застъпва ли се майчинството ако се върнеш на работа?", отговора е "Не", но как може в този случай да не се върнеш на работа или да се върнеш на работа, но малко преди 45-дневния болничен да излезеш отново майчинство - щом детето е на ясла ти вече не си майчинството, това означава, че категорично няма как да ми се застъпят, така ли?
И вторият ми въпрос: ако се застъпва майчинството, дохода за първата година на второто дете ще е същия като първата година на първото дете, така ли?
Ако прекъсна майчинството и съм болничен до раждането на второто ми дете как ще се изчисли първата година от второто ми майчинство - кои доходи ще се вземат предвид?
Надявам се е станало ясно какво искам да попитам.
Предварително много благодаря!

Стейси, в групата за породени деца съм във ФБ. Там масово твърдят, че щом има застъпване, независимо има ли прекъсване или не на майчинство, НОИ следва да не преизчисляват второто.
До колкото разбирам практически това, което се получава е: Излизате в болничен, прекъсвате майчинство, после когато излизате в 45 дневния, НОИ ви преизчисляват майчинството неправомерно, след което подавате жалба/завеждате иск с адвокат и ви го връщат на размера, който следва да е бил за първото дете. В групата има имена на 1-2 адвокати, които се занимават с подобни случаи.
Не знам до колко наистина е така, но там срещам подобни мнения, влезте и вие и разпитайте - наистина ми звучи като да имате сериозна причина да го направите, все пак с тази ситуация с яслите в София, да трябва да го отпишеш, за да получиш полагащото ти се майчинство за породени, е безумие.
Успех!

# 242
Предполагам въпроса не е за темата,но ще питам. Може ли докато съм в болничен да представя на човешки ресурси медицинското,че съм бременна? Или да го подам това медицинско и от същия ден да се водя в 14 дневен болничен,издаден от аг? Също така ако отида следобед при аг, и вече работната ми смяна за деня е минала, може ли болничния да е със започваща дата 2-3 дни след прегледа, за да мога преди това да дам това медицинско в човешки ресурси?

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 09:11 от elleonore1

# 243
При взимане на болничен за гледане на болно дете,намалят ли тези 180 дни болничен по време на бременност?

# 244
  • София-Младост
При взимане на болничен за гледане на болно дете,намалят ли тези 180 дни болничен по време на бременност?
Тези 180 дни не са само за бременни и не,не намаляват.

Предполагам въпроса не е за темата,но ще питам. Може ли докато съм в болничен да представя на човешки ресурси медицинското,че съм бременна? Или да го подам това медицинско и от същия ден да се водя в 14 дневен болничен,издаден от аг? Също така ако отида следобед при аг, и вече работната ми смяна за деня е минала, може ли болничния да е със започваща дата 2-3 дни след прегледа, за да мога преди това да дам това медицинско в човешки ресурси?
Отзад напред, няма как да ви прегледат в сряда и да ви дадат болничен от петък. Може от дея или следващия, ако прегледа е в края на деня.
Сега сте в болничен и искате да го прекъснете с друг болничен?Защо?
И да можете да представите по всяко време на ЧР документ, че сте бременна.

# 245
Здравейте, дали някой е наясно - до преди два месеца без по майчинство, сега отново съм бременна и ще трябва да се назнача във фирма и да си взема болничен. Дали ще ми изплащат болничния, прочетах, че трябва да имаш 6 месеца трудов стаж в живота си имам съответно и повече, но пък сега имам прекъсване от няколко месеца, тоест не са ми назад 6 поредни месеца, дали ще е проблем?

# 246
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, дали някой е наясно - до преди два месеца без по майчинство, сега отново съм бременна и ще трябва да се назнача във фирма и да си взема болничен. Дали ще ми изплащат болничния, прочетах, че трябва да имаш 6 месеца трудов стаж в живота си имам съответно и повече, но пък сега имам прекъсване от няколко месеца, тоест не са ми назад 6 поредни месеца, дали ще е проблем?
Да, ще ти изплащат болничния от НОИ.Не е нужно стажът да е непрекъснат.

# 247
  • София
Здравейте, интересува ме кога трябва да бъде издаден третия болничен от педиатър, като 45 дневния е до 15.07,а този от болницата до 02.08. Детенце е родено доста по рано.

# 248
  • София-Младост
Здравейте, интересува ме кога трябва да бъде издаден третия болничен от педиатър, като 45 дневния е до 15.07,а този от болницата до 02.08. Детенце е родено доста по рано.
Трябва да е от 03.08.

# 249
Здравейте,
Може ли компетентните мами да ми кажат как се изчислява болничния при бременност ?
От днес съм в болничен , бременна съм в 17та седмица.
Колко месеца се връща назад заплатата и ще ми повлияе ли това , че преди година и половина съм се осигурявала сама 4 месеца ?

# 250
  • София-Младост
Изчислява се на база дохода за 18 месеца назад.
Как сте се осигурявала сама? Имате предвид, че сте била безработна и сте си внасяли здравни осигуровки...или сте била самоосигуряващо се лице като управител на фирма?

# 251
Изчислява се на база дохода за 18 месеца назад.
Как сте се осигурявала сама? Имате предвид, че сте била безработна и сте си внасяли здравни осигуровки...или сте била самоосигуряващо се лице като управител на фирма?

Внасях си ги сама като безработна за тези 4 месеца.

# 252
  • София-Младост
Кои осигуровки, здравните ли?
Ако да, то тези 4 месеца ще ви се смятат на база минималната работна заплата при изчисленията за обезщетение.

# 253
Кои осигуровки, здравните ли?
Ако да, то тези 4 месеца ще ви се смятат на база минималната работна заплата при изчисленията за обезщетение.

На места пише , че се връща 18 месеца назад , а на други 24 месеца , ако са 18 , тези 4 месеца не ми пречат.

# 254
  • София-Младост
Болничен за бременост и раждане - 24 месеца.
Болничен за временна неработоспосбност - 18 месеца.
Вие за кой точно питате?

Общи условия

Активация на акаунт