Майчинството счетоводно - 93

• 43 486
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
И аз се интересувам за майчински колко месеца назад се връща заплатата последно?

# 256
Болничен за бременост и раждане - 24 месеца.
Болничен за временна неработоспосбност - 18 месеца.
Вие за кой точно питате?

Ами мисля , че става въпрос за бременност и раждане , защото свга съм в 4ти месец и си пуснах болничен , който ще е до 45 дена преди термина ? Или точно този се води за неработоспособност ?

# 257
В четвърти месец сте си в обикновен болничен за неработоспособност!/болест. Той си се гледа 18м Назад и е 80%. Мисля че с 45 дневния влизате в отпуск по майчинство където дохода става 90% и вече е 24м назад.

# 258
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
В първи пост на темата ги пише отговорите на тези въпроси.

# 259
Здравейте, майка съм на дете с увреждане и съм на граждански договор, отдавна вече не работя и не се самосигурявам, освен здравно. Питането ми е, майчинството се определя от осигуровките 2 години назад, а какво става ако се осигурявам само 1 год и родя? Съжалявам за глупавия въпрос!
От опит:
Три години се осигурявах само здравно  (опити ин витро и работодателя ми ме махна от работа...бях в "тежест")
След като забренях към третият месец започнах да се осигурявам във фирма на приятели на минимална заплата ( на по-висока файда няма ).

# 260
Здравейте 🙂 някой може ли да ми помогне с казуса - раждане в чужбина, получаване на майчинство в България. Какви документи са нужни? Кой, къде, какво носи? В момента съм в майчинство и чакаме второ дете на трудов договор съм само че не съм записана при никой лекар в България. Ще съм благодарна много за отговорите.

# 261
Здравейте, предстои ми да излизам в 45-дневен болничен преди раждане. Тъй като не е реално "по болест", мога ли са излизам извън граница? Знам, че с обикновен не може.

# 262
Здравейте, предстои ми да излизам в 45-дневен болничен преди раждане. Тъй като не е реално "по болест", мога ли са излизам извън граница? Знам, че с обикновен не може.
Аз родих преждевременно. Не можах да вляза/ползвам в 45 дн. преди раждане.
На този 42 дневен, който ми издадоха от болницата след раждане пише.
Причина: Майчинство
Режим на лечение отбелязано е с хикс - Болничен
и с хикс е отбелязано Свободен -с право да напуска населеното място В границите на РБ
Сега ме замисли...

# 263
Благодаря за отговора. Ако пише "в границите на РБ" ще е кофти. Евентуално ще мъча са говоря със сестрата да не го отбелязва това квадратче, ако въобще има такава възможност.

# 264
  • София
Просто на болничния лист няма други възможности, най-разширеният режим е в рамките на държавата.

# 265
Пише си го. 45 дневния ми от миналата година е свободен - с право да напуска населеното място В рамките на България.
42 дневния ми издаден от болницата ме шокира неприятно - беше домашно стаен, което ми се видя пълен абсурд. Направих им забележка и казаха, че така се слагало. А сега виждам, че едно момиче е писало, че нейният 42 дневен е бил свободен.
Та относно болничния ми с тази бременност сега, макар че моят е за общо заболяване, 2 АГ ме предупредиха че не мога да излизам в други държави, защото системата на границата е свързана и ще се разбере.

# 266
  • гр.Пловдив
На последния изравнителен болничен от Джипито след този даден след раждането от болницата- за колко дни се изравнява-за 135 или за 180?“

# 267
135 /45 преди термин, 42 след раждане, трети с изравняване на дните заради реалната дата на раждане/.

# 268
Аз се интересувам за друго-предполагам през 2те години на майчинство може да се излиза извън България?

# 269
Здравейте,
Работодателят ми предложи след навършване на една година на детето да се върна на работа на 4 часа (след като аз отказах да се върна на Sunglasses. Работа на 4 часа като цяло времево и, може би, финансово ме устройва, обаче

1. Означава ли това, че ще получавам 1/2 от майчинството (1/2 от 710лв) + 1/2 от нетната ми заплата?

2. Какво би станало ако след година или две забременея отново? Обезщетението  ми за раждане и отглеждане на дете ще бъде изчислявано на база последните две години, включително времето, в което съм работила и съм осигурявана на 4 часа, да? Т.е.ще бъде много по-ниско от досегашното?

Благодаря за отговор!

Общи условия

Активация на акаунт