Майчинството счетоводно - 93

• 43 513
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, родих на 23.06. 2021год, а  термина ми беше на 5.07.2021
Сега Август месец ще получа ли превод, или Септември направо?
Благодаря Ви:)

# 286
  • София-Младост
Получаването зависи от датата на която работодателя е подал болничния. Имате болничен от 23.06., той кога е входиран в НОИ?
Здравейте,

При ползване на неплатен отпуск за отглеждане на дете работодателят внася ли пълни осигуровки на майката?
Плаща само единствено здравна вноска. Лицето не се осигурява социално, но периодът се зачита за трудов и осигурителен стаж.

В случай че не прехвърлите майчинство на бащата, то ще получаваш пълноразмерно майчинство за второто дете + 50% от обезщетението за първото дете до навършване на двете му години.
При мен е идентичен случая. Ако обаче прехвърля останалите 6 месеца до 410 ден от първата година на първото дете на таткото, после за втората година той ми го прехвърли обратно какво се случва? По същия начин ли е? 50% за първото дете и пълен размер за второто?
Да.

# 287
Ще получите със сигурност за дните до 5.07. Остатъка зависи от това, дали и кога сте си подали декларацията за получаване на обезщетение до 2г възраст на детето.

# 288
Получих след превода този месец- допълнителна сума за два работни дни за Юли месец
Иначе в сайта на Nssi пише, чее е пуснато от 05.07.2022-23.06.2023
аз още края на Юни им го закарах заявлението и те са стриктни пускат ги навреме:

# 289
Получих след превода този месец- допълнителна сума за два работни дни за Юли месец
Иначе в сайта на Nssi пише, чее е пуснато от 05.07.2022-23.06.2023
аз още края на Юни им го закарах заявлението и те са стриктни пускат ги навреме:
Щом е предадено в срок, то ще получите в началото на август за останалите дни от юли.

# 290
До колкото разбрах,ако нямаме сключен брак и се водим на различни постоянни адреси с таткото,имам право да ползвам 12м.неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.,без да има нужда да се прехвърля неговия.Това така ли е?

# 291
Здравейте.Последният ми болничен от педиатърката беше до 12 юли.Документите за първата година майчинство съм ги дала заедно с последния болничен в края на май.Проблемът е че в сайта на нои излиза подадена декларацията само от основния работодател на 6 юли,а аз имам още един при който съм на 4 часа и на който също съм дала декларация в края на май.Въпросът ми е проблем ли е,да звъня ли в счетоводството или имат срок да подадат тази декларация до 10 август и да изчакам?

# 292
  • София-Младост
До колкото разбрах,ако нямаме сключен брак и се водим на различни постоянни адреси с таткото,имам право да ползвам 12м.неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.,без да има нужда да се прехвърля неговия.Това така ли е?
Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

Здравейте.Последният ми болничен от педиатърката беше до 12 юли.Документите за първата година майчинство съм ги дала заедно с последния болничен в края на май.Проблемът е че в сайта на нои излиза подадена декларацията само от основния работодател на 6 юли,а аз имам още един при който съм на 4 часа и на който също съм дала декларация в края на май.Въпросът ми е проблем ли е,да звъня ли в счетоводството или имат срок да подадат тази декларация до 10 август и да изчакам?
Звъниш. Подадена декларация в края на май, означава, че срокът му е бил 10 юни.

# 293
Мвого благодаря за отговора!
Имам още един въпрос:
Родих февруари,като от 45 дневния болничен са ползвани само 2 дни.Преди това бях нормален болничен.От фирмата имам превод с основание заплата и някакви удръжки по повод раждонето и сега за втори път отново с основание заплата и удържани данъци лятна заплата.Въпроса ми е,мога ли да подам декларация за възстановяване на данъците или не?
Предварително уточнявам,че нямам достъп до фиша си и незнам какво точво е удържано.
Благодаря!

# 294
Аз не се изразих правилно май.В края на май съм дала на работодадетилите декларацията за първата година майчинство,но тя реално е от 13 юли,просто аз я занесох предварително,за да не се разкарвам пак.И от основния работодател е подадена на 6 юли,а от допълнителния още не е.Ще звънна да проверя,тя е една сопната тетка искаше ми се да не се разправям с нея ама кво да правя ще проверя в понеделник.Благодаря.

# 295
Здравейте, бременна съм и със сменено работно място през юни месец. Първият болничен ми беше към старата фирма до 5.06(до тогава бях и на тази работа). От 6.06 ме назначиха в новата фирма, където от 10ти излязох в болничен по лкк, който беше със срок до 9.7.Но влязох в болница и оттам ми издадоха нов болничен от 23.06 до 27.07.

По преводите изчислих,че са ми изплатени дните от юни, като изключим първите три дни, които се покриват от работодателя(може би защото болничния е с прекъсване от последния или защото работодателя е различен? ).

Та въпроса ми е понеже сега отново съм в болницата да си взема ли отново болничен от тук(който отново ще прекъсне стария) и дали отново първите три дни ще са за сметка на работодателя?
Реално предпочитам да си ги спестя трите дни и по-добре да мина на комисия. Разхода ми ще е по-малък..
Дано да сте ме разбрали, благодаря предварително.

# 296
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не е много разбрано, но щом си в болница вземай отново болничен.Щом има застъпване, няма да има дни за плащане от работодателя.
Работодателят плаща болничен, ако той е първичен т.е. между болничните има работни дни.

# 297
Здравейте, дъщеря ми става на 2 след няколко дни и ми изтича втората година майчинство. Приета е на ДГ от есента,но дотогава трябва да си я гледам аз.
От текущата фирма трябва да напусна по взаимно съгласие,понеже е на мой роднини и Не искам да ползвам отпуската, понеже трябва да плащат още време осигуровките ми.  И в такъв случай, ако ида на ТБ ми се полагат само 4м обезщетение, минимално.
Дали има вариант  да ида в друга фирма за месец, и от там да ме съкратят, за да ползвам по голямо обещетение в Бюрото по труда и за по дълго време.
Мерси

# 298
Здравейте,извинявам се предварително,че въпроса ми не е много свързан с бременност,но не се сещам къде другаде да попитам.Накратко-на колко дни болничен имам право да взимам за мен и детето,което е на почти 3 год?До тук съм ползвала 37 дни и ЛК казва,че като мина 40 дни,ще ме праща на ЛКК.По изключение ще ми се наложи да си остана вкъщи и да се гледаме целия август месец.Към кого трябва да се обърна?

# 299
Привет, за подаване на еднократна помощ за родено дете се подават документи в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес на майката. Не мога да се ориентирам квартал Витоша, София към кой район се води. Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт