Майчинството счетоводно - 93

• 43 538
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Аз имам 16 г стаж без прекъсване, но така се случи, че за бременях, когато съм на БТ. Мога ли да мина на тр договор и на втория месец да съм в болничен?
Да, можеш.

# 331
  • София-Младост
Щом получаваш обезщетение от БТ значи имаш над 12 месеца стаж и можеш да ползваш болничен.
Аз имам 16 г стаж без прекъсване, но така се случи, че за бременях, когато съм на БТ. Мога ли да мина на тр договор и на втория месец да съм в болничен?
[/quote]
Да.

sisi1122
Ако правилно съм разбрала въпроса, Прил. 8

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 08:10 от Ала-Бала

# 332
Здравейте,

Правилно ли разбирам, че мога да подам декларация - промяна в обстоятелствата, ако реша да излезна по-рано от 45 дни преди термин в болничен и да получавам 100% от обезщетението за детето, ненавършило 2г? (В момента работя, детето не е на ясла, получавам 50% от обезщетението)

Edit: За целта трябва да подам отново приложение 8 с промяна в обстятелствата, че ползвам отпуск за отглеждане на дете по чл 164 ал 1 от КТ?

Благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 14:10 от SonyaB

# 333
  • София-Младост
Няма вариант да получаваш пълното обезщетение и да си в друг вид отпуск.

# 334
Здравейте, моят отпуск за отглеждане на дете до 2 год.възраст приключи и работодателят ми ме принуди да взема от натрупалия се по време на майчинството отпуск.Работя в частно училище.Работодателят ми ме уведоми,че заплатата ми от септември,когато ще се върна на работа, ще остане същата от преди да изляза по майчинство.Има ли законово право да постъпи така,при положение,че на колегите ми заплатите са актуализирани почти двойно?Зная,че връщайки се на работа се ползвам със същите права като останалите,но как мога да се защитя?Нищо не съм подписвала,всичко това е казано от нея  в разговор.Благодаря предварително!

# 335
Здравейте. Изчислявам си майчинство от сайта на нои и искам да попитам по тази снимка за дните член 41, ал2 тези 88 лв и 650 лв в синичко какво трябва дв значи?  Последния месец от снимката е месец януари, който съм работила целия месец точно преди да сменя фирмата от 01.02 и на “брутно възнаграждение” ми е написано 0.00, въпреки че работех цял януари /парите се двват на ръка/. Защо има 650 лв на “за дните по чл 41,ал2” за месец януари? Надявам се разбрахте въпроса. В справката за осигурителен стаж за януари 2022 е това: за останалите месеци в новата ми фирма си излиза осигурителния доход в дясно както е брутното възнаграждение , а за януари тук излиза 0

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 14:53 от elleonore1

# 336
Може ли да попитам 45 дневния болничен преди раждане първичен ли се води? Ако преди това.съм. взимала болнични с продължение?

# 337
  • Видин
Здравейте, имам въпрос относно пътуване в чужбина по време на болничен. Имаме планирана почивка в Турция, в края на септември месец. Същевременно ще бъда в болничен, дали ще има някакъв проблем? Има някой, който се е сблъсквал с подобна ситуацията? Благодаря предварително

# 338
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос относно пътуване в чужбина по време на болничен. Имаме планирана почивка в Турция, в края на септември месец. Същевременно ще бъда в болничен, дали ще има някакъв проблем? Има някой, който се е сблъсквал с подобна ситуацията? Благодаря предварително
На самия болничен си пише какъв режим е. Не съм чувала до сега на накого да са направили проблем. Но напр. работодател като нищо може да оспори болничния и да стане проблем.
Може ли да попитам 45 дневния болничен преди раждане първичен ли се води? Ако преди това.съм. взимала болнични с продължение?
Първичен.
Здравейте, моят отпуск за отглеждане на дете до 2 год.възраст приключи и работодателят ми ме принуди да взема от натрупалия се по време на майчинството отпуск.Работя в частно училище.Работодателят ми ме уведоми,че заплатата ми от септември,когато ще се върна на работа, ще остане същата от преди да изляза по майчинство.Има ли законово право да постъпи така,при положение,че на колегите ми заплатите са актуализирани почти двойно?Зная,че връщайки се на работа се ползвам със същите права като останалите,но как мога да се защитя?Нищо не съм подписвала,всичко това е казано от нея  в разговор.Благодаря предварително!
По време на болничен обикновенно заплата не се актуализира, така че може и да има право.

# 339
Здравейте. Изчислявам си майчинство от сайта на нои и искам да попитам по тази снимка за дните член 41, ал2 тези 88 лв и 650 лв в синичко какво трябва дв значи?  Последния месец от снимката е месец януари, който съм работила целия месец точно преди да сменя фирмата от 01.02 и на “брутно възнаграждение” ми е написано 0.00, въпреки че работех цял януари /парите се двват на ръка/. Защо има 650 лв на “за дните по чл 41,ал2” за месец януари? Надявам се разбрахте въпроса. В справката за осигурителен стаж за януари 2022 е това: за останалите месеци в новата ми фирма си излиза осигурителния доход в дясно както е брутното възнаграждение , а за януари тук излиза 0
ъпдейт от мен след звънене по институции - за януари 2022 бившия ми работодател е решил да ме пише цял месец в неплатен отпуск, въпреки че съм работила целия месец. Инспекция на труда ми казаха,че щом имам изплатена заплата най-вероятно при тях няма да излезе нарушение и не мога да направя нищо по въпроса. Това е то.Grinning казахс ми,че месеца се счита за осигурителен стаж? Така ли е? Питам за да си сметна стажа за майчински.

# 340
  • София-Младост
По-добре се свържете и проверете, работодателя няма полза да ви пусне в неплатен и да в иплати заплата...ако говорим за редовно плащане, а нещо на черно.
Но, да, признава ви се за стаж.

# 341
По-добре се свържете и проверете, работодателя няма полза да ви пусне в неплатен и да в иплати заплата...ако говорим за редовно плащане, а нещо на черно.
Но, да, признава ви се за стаж.
в нап ми казаха,че след проверката този целия месец ми се води неплатен отпуск.Работех на час, да, последния месец не получих пълна заплата, а по часовете в които съм работила. Защото не бях на работа всеки ден. Но със сигурност имам 2/3 от работните дни в месеца, в които съм работила. А са ме водели цял месец в неплатен. Факт, че в колоната за брутен осигурителен доход за този месец ми пише 0.00лв. Имах колеги, които бяха на такава плаваща работна седмица, часовете им бяха същите, заплатата същата - но осигурителния им доход винаги си го имаше на минимална работна заплата. Те са решили в месеца ми на предизвестие да ме ощетят по някакъв начин.

# 342
Здравейте, имам издаден болничен от болницата в която раждах от 04.06 до 15.07. След това бяхме под карантина и направо забравих да се свържа с ЛЛ да ми издаде следващия болничен. Свързах се с него, но той ми казва в понеделник да отида направо, че по телефона не можел да се занимава. Въпроса ми е дали е проблем, че вече ще сме в м.август и може ли със задна дата да ми го издаде?

# 343
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам издаден болничен от болницата в която раждах от 04.06 до 15.07. След това бяхме под карантина и направо забравих да се свържа с ЛЛ да ми издаде следващия болничен. Свързах се с него, но той ми казва в понеделник да отида направо, че по телефона не можел да се занимава. Въпроса ми е дали е проблем, че вече ще сме в м.август и може ли със задна дата да ми го издаде?
Ако имате предвид третия изравнителен болничен от ЛЛ на детето, може да се издаде със задна дата.

# 344
Здравейте,
Искам да попитам по-запознатите за писменото уведомяване на работодател за бременност. Доколкото четох се взима документ от АГ( в случая имам амбулаторен лист) и се дава на работодателя. Аз си правя копие на документа и на двата трябва да бъде вписан един и същ входящ номер. Това, което ме обърква е, че се говори за деловодство като отдел, а фирмата, в която работя е малка и такова няма. Отделно как мога да съм сигурна, че документа е вписан реално и не ме застрашава евентуален опит да ми се прекрати договора?  Има ли някакъв срок, в който трябва да се покаже амбулаторния, тъй като между взимането му и показването ще има около седмица, може и повече?

Общи условия

Активация на акаунт