Майчинството счетоводно - 93

• 42 842
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,
имам специфично питане работя в общинска администрация и предстои увеличение на заплатите със задна дата считано от месец юли, но самото увеличение ще е в месец сертември, понеже предстои да излизам в болнични(по-ранен болнични - остават ми 3 месеца до термина) та въпроса ми е аз ще получа ли това увеличание или болничните ми ще се изплащат на база заплатата към датата на излизане в болнични?

# 481
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
имам специфично питане работя в общинска администрация и предстои увеличение на заплатите със задна дата считано от месец юли, но самото увеличение ще е в месец сертември, понеже предстои да излизам в болнични(по-ранен болнични - остават ми 3 месеца до термина) та въпроса ми е аз ще получа ли това увеличание или болничните ми ще се изплащат на база заплатата към датата на излизане в болнични?

Щом са суми за стари периоди, то ще се извърши корекция на обр.1 и съответно увеличението ще повлияе на размера на бъдещото обезщетение.

# 482
  • гр.Пловдив
Здравейте нямам код за проверка на болничен ,но на 11.08 съм предала на работодател 40 дневен болничен от болницата след раждане,който преди това  ми беше върнат от НОИ поради объркване,реално към момента от 12.07 ..нямам никакъв превод Frowning1 родих на 4.07

Целия август също  нямам превод-това е много време според мен ,надявам се евентуално утре или на 1.09

# 483
Имам питане за втората година майчинство. Кога е 1/2 от размера на първата година и кога 710 лв (нали имаше увеличение)? В моя случай ще се застъпи с майчинство за второ дете. Това има ли значение?

# 484
  • София-Младост
    Имам питане за втората година майчинство. Кога е 1/2 от размера на първата година и кога 710 лв (нали имаше увеличение)? В моя случай ще се застъпи с майчинство за второ дете. Това има ли значение?
    Когато не ползваш отпуска, обезщетението е 1/2. Когато го ползваш е пълен размер. Но това е за втората година...първата е на база осигурителен доход 24 месеца назад.
    При застъпване, обезщетението за второто, може да е в размера като на първото дете, ако това е по-изгодно за теб.

Здравейте нямам код за проверка на болничен ,но на 11.08 съм предала на работодател 40 дневен болничен от болницата след раждане,който преди това  ми беше върнат от НОИ поради объркване,реално към момента от 12.07 ..нямам никакъв превод Frowning1 родих на 4.07

Целия август също  нямам превод-това е много време според мен ,надявам се евентуално утре или на 1.09
    Реално крайния срок е 10.09. Говори с работодателя и помоли да го предадат по-рано.

# 485
    Ала-Бала, ако ползвам отпуска за 2-рата година (понеже така или иначе ще съм вкъщи заради бъдещото 2ро бебе), но 1/2 ми е по-малко от 710 лв коя от двете суми се взима? И има ли значение, че в момента съм прехвърлила оставащите 6 месеца до края на 1-вата година на таткото и съм на работа? Ясно ми е, че за второто дете ще се преизчисли всичко.

# 486
    • гр.Пловдив
    Цитат
    Цитат на: teddynm в пн, 29 авг 2022, 14:27

Реално крайния срок е 10.09. Говори с работодателя и помоли да го предадат по-рано.

Ала-Бала , 10.09 на кое е крайният срок-работодателят ми го е предал към НОИ , около 12.08,аз се надявам за 1.09 да имам превод вече

# 487
    Ала-Бала, ако ползвам отпуска за 2-рата година (понеже така или иначе ще съм вкъщи заради бъдещото 2ро бебе), но 1/2 ми е по-малко от 710 лв коя от двете суми се взима? И има ли значение, че в момента съм прехвърлила оставащите 6 месеца до края на 1-вата година на таткото и съм на работа? Ясно ми е, че за второто дете ще се преизчисли всичко.

Щом е прехвърлено майчинството няма как да се получава нещо, дори и 1/2. Simple Smile
    Може да се ползва болничен за общо заболяване по време на бременността с 2рото бебе.

teddynm, щом е предаден от работодателя, то за частта от август ще се плати в началото на септември, вторник и четвъртък са преводите от НОИ, но ако има проблем с някой от БЛ от 135-те дни за бременност и раждане, докато не се изчисти, няма да има превод.

# 488
    • гр.Пловдив
    Цитат
    eddynm, щом е предаден от работодателя, то за частта от август ще се плати в началото на септември, вторник и четвъртък са преводите от НОИ, но ако има проблем с някой от БЛ от 135-те дни за бременност и раждане, докато не се изчисти, няма да има превод.

Ясно,но частта от м.Юли,не е плащана, утре е последния срок за м.Август

# 489
    Цитат
    eddynm, щом е предаден от работодателя, то за частта от август ще се плати в началото на септември, вторник и четвъртък са преводите от НОИ, но ако има проблем с някой от БЛ от 135-те дни за бременност и раждане, докато не се изчисти, няма да има превод.

Ясно,но частта от м.Юли,не е плащана, утре е последния срок за м.Август

А кога е предаден в НОИ коригираният БЛ?

# 490
    • София-Младост
    teddynm
    Според мен утре ще имате превод, ако не за двата месеца, то поне за м.07.

# 491
    • гр.Пловдив
    Цитат
    А кога е предаден в НОИ коригираният БЛ?

На 12.08 е заминал за НОИ коригираният,родих на 4.07

# 492
    Lady Brinne, майчинството е прехвърлено до края на 1вата година. После ще го взема обратно.

# 493
    Здравейте, имам час при АГ за 12 - ти септември точно 46 дена преди термин, проблем ли ще бъде да ми издадат болничния тогава?

# 494
    • София
    Да, няма как да го издаде в бъдещето. Може само със задна дата. По принцип е така де.

Общи условия

Активация на акаунт