Майчинството счетоводно - 93

• 42 821
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте!
Снаха ми е бременна,но в момента работи на граждански договор.
Прочетох, че за да има право на обещетение за майчинство трябва да има 24 месеца осигурителен стаж,като може да не е последователно.
Тя стаж има,но пред последните две години не е работила,освен в момента.
Въпросът ми е дали има право на някакво социално майчинство и дали има смисъл да започнем от този момент да внасяме осигуровки.
Предварително благодаря!
не са ли 12 месеца стаж? А това 24 е колко назад гледат за да формират самото майчинство?

# 526
  • Sofia
Здравейте!
Снаха ми е бременна,но в момента работи на граждански договор.
Прочетох, че за да има право на обещетение за майчинство трябва да има 24 месеца осигурителен стаж,като може да не е последователно.
Тя стаж има,но пред последните две години не е работила,освен в момента.
Въпросът ми е дали има право на някакво социално майчинство и дали има смисъл да започнем от този момент да внасяме осигуровки.
Предварително благодаря!
За да има право на майчинство, трябва да има 12 месеца осигурителен стаж, като месеците може и да не са последователни. А сумата на майчинството се изчислява на база 24 месеца назад преди първия болничен от 45 дни, като месеците без доход се изчисляват като МРЗ.

ПП: А да, и преди болничния от 45 дни трябва да е назначена на трудов договор.

# 527
Добър ден дами, имам въпрос. Имам момченце на 8 месеца и съм бременна с второ. Очакваме го февруари месец, когато баткото ще е на 1 година и 2 месеца. Какви документи трябва да се подадът към работодателя и НОИ, за да се считат за уведомени официално?

Здравейте, аз съм в почти същата ситуация, моето момиченце след две седмици става на една и чакаме бебче февруари. Другата седмица ще ходя при работодател да подавам декларация за втората година и заедно с нея съм подготвила амбулаторен лист от Аг  както и тази декларация като в реда Приложение : написах номера на амбулаторния лист с дата и име на АГ. След това вече с 45-дневния ще подам декларация за 50% за първото дете.

# 528
Здравейте,
На 03.10 ми предстой преместване в друг отдел на фирмата, в която работя - тогава ще съм в 10г.с. В предварителната оферта, която приех (доста преди да разбера, че съм бременна) е записано, че ще имам 6месечен изпитателен срок - все още не съм подписала договор.
Моля за съвет -редно ли е да уведомя новия ръководител за бременността преди да съм подписала новия договор и съответно преди 12г.с? Да потърся ли вариант за излизане в болничен преди подписване на договора?

Предполагам няма да ме уволнят (запозната съм, че имат тази възможност) повече ме притесняваме, че когато стане време за излизане в 45дневния болничен преди раждането (ако се приеме, че не ми си наложи по-рано) все още ще съм в изпитателен срок, а не се знае какво може да се случи във фирмата по време на майчинството.

# 529
Здравейте имам детенце на 5 и половина, и друго на 1год и 3м ( в майчинство съм) и предстои развод с бащата. Въпроса ми е мога ли да пусна документи за данъчно облекчение след развода? Като самотен родител ще имам ли право?

# 530
Можеш да ползваш данъчно облекчение, ако плащаш данъци. Докато си майчинство, такива не се плащат.

# 531
А сега може ли да пусне документи бащата и за какъв период?

# 532
  • Sofia
Да, бащата може да подаде документи за данъчно облекчение.

# 533
Здравейте! Започнах работа при нов работодател от 01.09.22г .На предишната бях освободена ,по мое желание с предизвестие 30 дни, от 29.08.22г.Въпросът ми е след като има прекъсване,дължа ли някаква сума за здравни осигуровки или други суми и къде да проверя или внеса.Благодаря предварително на всеки,който ми даде отговор.🌻

# 534
Здравейте!
Предстои ми раждане след няколко дни. Още не съм излязла в 45-дневен болничен и втора година майчинство.
Каква е процедурата в този случай?
Какви болнични ще ми се издадат и кога трябва да подпиша промяна в обстоятелствата?

# 535
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Започнах работа при нов работодател от 01.09.22г .На предишната бях освободена ,по мое желание с предизвестие 30 дни, от 29.08.22г.Въпросът ми е след като има прекъсване,дължа ли някаква сума за здравни осигуровки или други суми и къде да проверя или внеса.Благодаря предварително на всеки,който ми даде отговор.🌻

Не се дължат здравни.

Здравейте!
Предстои ми раждане след няколко дни. Още не съм излязла в 45-дневен болничен и втора година майчинство.
Каква е процедурата в този случай?
Какви болнични ще ми се издадат и кога трябва да подпиша промяна в обстоятелствата?

Имате и по-голямо дете?
А защо не ползвате отпуск 45 дни преди термин?

# 536
Защото още не е време за 45-дневен ,ще се наложи по-ранно раждане. За това се интересувам как стоят нещата в такава ситуация.

Объркала съм в първия коментар, карам в момента втората година майчинство.

# 537
Защото още не е време за 45-дневен ,ще се наложи по-ранно раждане. За това се интересувам как стоят нещата в такава ситуация.

Объркала съм в първия коментар, карам в момента втората година майчинство.

В момента, в който влезете за раждане в болницата трябва да се прекъсне отпускът за гледане на дете. В 3-дневен срок се подава декларация за промяна на обстоятелствата. От деня на влизане за раждане се издава болничен лист. Изравняването до 135 дни ще е изцяло от педиатъра на бебето. Желая успех!

# 538
А когато съм в болница за 5 дни как се случват нещата с промяна в обстоятелствата?

# 539
А когато съм в болница за 5 дни как се случват нещата с промяна в обстоятелствата?

Уведомете работодателя и уточнете как документално (и формално) ще се получат нещата.

Общи условия

Активация на акаунт