Майчинството счетоводно - 93

• 42 826
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
Fairytale11
ПИшете имейл до НОИ. При двама работодатели ли работите?

# 511
Бих искала да се обърна към дамите, които ще са с породени деца и се чудят за обезщетението. На мен ми изчислиха сумата преди няколко дена и мога да потвърдя, че сумата е даже малко по-висока от дневната ставка за първото дете. От края на първата година излязох в болничен и по никакъв начин не съм се връщала в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Така че няма как да ви е по-изгодно да карате втора година майчинство. Поне аз не виждам такава причина. Реално ако ползвате болничен за общо заболяване ще взимате още отсега повече пари (вместо тези 710 лв.) Освен ако не сте на минимална заплата или пък може би ако са ви намалили заплатата.
Така или иначе според  чл. 49, ал. 1 при породени деца се полага същата сума като за предходното дете, ако това е по благоприятно за лицето. /чл. 49, ал. 2 от КСО./ Тоест, ако по някаква причина преизчисляването не е във ваша полза се подава възражение до НОИ, позовавайки се на този член, и те ще ви начислят същото обезщетение като за предишното дете. Аз лично чаках с нетърпение да видя каква сума са ми изчислили и се бях уговорила с адвокат да подаваме възражение, но не се налага.
Моят съвет е ако имате показания за болничен за общо заболяване по време на втората бременност изобщо да не се притеснявате да си вземете, няма да ви ощети.

# 512
Здравейте ! На 01 фев. 2022г. родих, но нямах необходимия трудов стаж..на 26 юли 2022г. съм направила 12 месеца трудов стаж и счетоводителката ми е подала декларация за отпускане на майчинството в НОИ и навършването на 12 месеца трудов.. на 12 август 2022 са го входирали от НОИ ,излиза ми като влезна с ПИК но не изписва сума ,раб.дни и всичко останало освен в края едно 'в момента се обработва' и нямам превод ...дали има проблем?

# 513
  • Шумен
Здравейте,от 16.09.2022 влизам в майчинство 45дни преди термин,а до 20.09.2022 съм в майчинство първа година за първо дете. Какво е необходимо да подам като документи към работодател? Благодаря Ви предварително!

# 514
  • София-Младост
Здравейте ! На 01 фев. 2022г. родих, но нямах необходимия трудов стаж..на 26 юли 2022г. съм направила 12 месеца трудов стаж и счетоводителката ми е подала декларация за отпускане на майчинството в НОИ и навършването на 12 месеца трудов.. на 12 август 2022 са го входирали от НОИ ,излиза ми като влезна с ПИК но не изписва сума ,раб.дни и всичко останало освен в края едно 'в момента се обработва' и нямам превод ...дали има проблем?
Не би трябвало да има проблем. Но следете в сайта.
Здравейте,от 16.09.2022 влизам в майчинство 45дни преди термин,а до 20.09.2022 съм в майчинство първа година за първо дете. Какво е необходимо да подам като документи към работодател? Благодаря Ви предварително!
декларация за 50 % обезщетение за първото.

# 515
  • гр.Пловдив
Днес си получих заветния превод от болничния от раждането след почти 2м Smiling Imp

Остана ми изравнителния от личната ,който е от 15.08 и е 52 дни ,него предполагам да го чакам м.октомври ?

Благодаря на дамите,които ми отговориха на всички въпроси! Flowers HibiscusAnimal Beetle Animal Paw Prints Flowers Cherry Blossom

# 516
Може ли и аз с подобно питане като kalinamalina89.
Майчинството е прехвърлено на татктото и аз работя до края на 1вата година, което е 16 януари.  45 дневния болничен за раждането на 2ро дете би трябвало да започне на 14 януари (ако правилно смятам и няма промени). Таткото трябва да ми прехвърли обратно майчинството за 2г на първото дете. В какъв ред и какви документи се подават? Да ми прехвърли по-рано обратно майчинството ок ли е? Или първо си излизам болничен, после си връщам майчинството за втората година и накрая излизам в ново? Кога подавам декларация за въпросните 50% (или 710 лв, не разбрах кое е)? И през тези 45 дни едвовременно получавам и болничен и майчинство ли?

# 517
  • София-Младост
На Бащата му свършва отпуска и се връща на работа. Вие си подавате 45 дневния и декларация за 50% от обезщетението за първото дете.
По-рано няма смисъл.
Да от началото на 45 дневния докато първото стане на 2 г. имате право на 1/2 от710 обезщетение.

# 518
  • В полите на Пирин планина
Теди, частта за август трябва да я получиш сега, сигурно другата седмица.

# 519
Добър ден дами, имам въпрос. Имам момченце на 8 месеца и съм бременна с второ. Очакваме го февруари месец, когато баткото ще е на 1 година и 2 месеца. Какви документи трябва да се подадът към работодателя и НОИ, за да се считат за уведомени официално?

# 520
Това с намаляване на сумата за майчинството за 2рата година при породени деца е доста тъпо. Вместо държавата да ни подпомага (с така или иначе не особено високата сума от 710 лв), тя ни я намалява наполовина!? Rage

# 521
  • София-Младост
Това с намаляване на сумата за майчинството за 2рата година при породени деца е доста тъпо. Вместо държавата да ни подпомага (с така или иначе не особено високата сума от 710 лв), тя ни я намалява наполовина!? Rage
Четене с разбиране!
Получава се 1/2 от обезщетението, ако не се използва отпуска за отглеждане на дете, върнете се на работа, ползвате друг вид отпуск.
Ако си гледате детете, получавате пълен размер обезщетение.

# 522
На Бащата му свършва отпуска и се връща на работа. Вие си подавате 45 дневния и декларация за 50% от обезщетението за първото дете.
По-рано няма смисъл.
Да от началото на 45 дневния докато първото стане на 2 г. имате право на 1/2 от710 обезщетение.

Извинявам се, това изречение ме е подвело.

# 523
Здравейте!
Снаха ми е бременна,но в момента работи на граждански договор.
Прочетох, че за да има право на обещетение за майчинство трябва да има 24 месеца осигурителен стаж,като може да не е последователно.
Тя стаж има,но пред последните две години не е работила,освен в момента.
Въпросът ми е дали има право на някакво социално майчинство и дали има смисъл да започнем от този момент да внасяме осигуровки.
Предварително благодаря!

# 524
Направете консултация със специалист, но мисля, че ако започнете да внасяте осигуровки и към момента на 45-те дни преди термин е на работа, ще има право на майчинство. Ако не й стига стажа, майчинството също се брои за стаж, ще почне да получава от момента, в който станат изискуемите месеци.

Общи условия

Активация на акаунт