Майчинството счетоводно - 93

• 43 414
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, аз имам казус с болничен за общо заболяване. От 29.04 до 08.05. НОИ са изплатили само 1 ден. Не се ли водят от работодател от 29.04-01.05, и следващите работни дни (3,4,5) да се изплащат от НОИ?
Първите 3 работни дни са от работодател, тоест 29.04, 03-04.05 и остава само 05.05 да е от НОИ.

# 151
Desi1989,  благодаря.

# 152
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, извинявам се ако е писано по въпроса. Колко дни е болничния от педятър в идеалния случаи?
Вчера ми се обадиха от счетоводството че според тях болничния ми е грешен с 3 дни по малко. Всички дни от болничните правят 132 дена, а трябвало да са 135.
45 дена преди раждането започна на 17. 02,родих на 11.03, и болничния от болницата беше до 21.04 педятъра издаде болничен за 68 дни от 22.04 до 28.06 (45+23) от нои нямам върнат болничен. Имам и изплащане за миналите месеци, остава плащането за юни само. Трябва ли да се корегира болничния от педиятъра и проблем ли е тези 3 дена? Благодаря!
Според мен от счетоводството са прави.Педиатърът трябва да коригира болничния.
Дата на термин
03.04.2022
Дата на раждане на детето
11.03.2022
Първи ден в болничен
17.02.2022
(45 дни преди термина)
В болничен до дата вкл.
01.07.2022
(общо 135 дни)
В отпуск по бременност и раждане до дата вкл.
02.04.2023
(общо 410 дни от първи ден)
В отпуск за отглеждане на дете до 2 години до дата вкл.
11.03.2024

Здравейте, аз имам казус с болничен за общо заболяване. От 29.04 до 08.05. НОИ са изплатили само 1 ден. Не се ли водят от работодател от 29.04-01.05, и следващите работни дни (3,4,5) да се изплащат от НОИ?
Първите 3 работни дни са за сметка на работодателя.От НОИ плащат също само работни дни,та всичко е точно като плащане.

# 153
  • София
Скрит текст:
Здравейте, извинявам се ако е писано по въпроса. Колко дни е болничния от педятър в идеалния случаи?
Вчера ми се обадиха от счетоводството че според тях болничния ми е грешен с 3 дни по малко. Всички дни от болничните правят 132 дена, а трябвало да са 135.
45 дена преди раждането започна на 17. 02,родих на 11.03, и болничния от болницата беше до 21.04 педятъра издаде болничен за 68 дни от 22.04 до 28.06 (45+23) от нои нямам върнат болничен. Имам и изплащане за миналите месеци, остава плащането за юни само. Трябва ли да се корегира болничния от педиятъра и проблем ли е тези 3 дена? Благодаря!
Според мен от счетоводството са прави.Педиатърът трябва да коригира болничния.
Дата на термин
03.04.2022
Дата на раждане на детето
11.03.2022
Първи ден в болничен
17.02.2022
(45 дни преди термина)
В болничен до дата вкл.
01.07.2022
(общо 135 дни)
В отпуск по бременност и раждане до дата вкл.
02.04.2023
(общо 410 дни от първи ден)
В отпуск за отглеждане на дете до 2 години до дата вкл.
11.03.2024
Благодаря!

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 08:27 от AnMary

# 154
Моля за съдействие от по-вещи мами. В момента съм в Болничен за общо заболяване,лъжливо раждане който е издаден от болница ,който е от 13.06 до 16.07 съботен ден. Наблюдаващия Лекар ми е записал термин 1.09 и за да пусне 45 дни преди раждане на 18.07 и 17.07 неделен ден остава непокрит от нито един от болничните. Деня е неделен и не може да бъде пусната отпуска. Предполагам,че тези болнични нямат общо по между си защото са с различно основание и неделята като почивен ден не играе роля,но все пак очаквам потвърждение от по-запозната майка. Благодаря предварително.

# 155
Моля за съдействие от по-вещи мами. В момента съм в Болничен за общо заболяване,лъжливо раждане който е издаден от болница ,който е от 13.06 до 16.07 съботен ден. Наблюдаващия Лекар ми е записал термин 1.09 и за да пусне 45 дни преди раждане на 18.07 и 17.07 неделен ден остава непокрит от нито един от болничните. Двня е неделен е не може да бъде пусната отпуска. Предполагам,че тези болнични нямат общо по между си защото са с различно основание и неделята като почивен ден не играе роля,но все пак очаквам потвърждение от по-запозната майка. Благодаря предварително.

Неделята не влияе по никакъв начин.

# 156
Здравейте,

С последния болничен, издаден от ЛЛ на бебето, който изтече сега, съм пропуснала да подам заявление-декларация за остатъка до 410 дни. Късно ли е да се подаде сега и освен него и акта за раждане, има ли друго?
Също- коя дата трябва да попълня в него най-долу, където пише “моля да ми бъде изплащано….., считано от…..(коя дата се попълва)?

Благодаря предварително! 🌸

# 157
Здравейте, прилагам какво виждам в сайта на НОИ в момента. 2та дни от 5м днес ми бяха изплатени. Как се случват плащанията след това? За юни - в началото на юли ли да очаквам превод?

# 158
Здравейте,

С последния болничен, издаден от ЛЛ на бебето, който изтече сега, съм пропуснала да подам заявление-декларация за остатъка до 410 дни. Късно ли е да се подаде сега и освен него и акта за раждане, има ли друго?
Също- коя дата трябва да попълня в него най-долу, където пише “моля да ми бъде изплащано….., считано от…..(коя дата се попълва)?

Да, подаваш го сега.Просто ще има забавян с изплащането, докато се подадат и обработят документите.За дата пишеш тази, от която вече нямаш болничен, все пак оправдаваш отсъствието от работа.

Здравейте, прилагам какво виждам в сайта на НОИ в момента. 2та дни от 5м днес ми бяха изплатени. Как се случват плащанията след това? За юни - в началото на юли ли да очаквам превод?
Да, след изтичане на месеца.

# 159
pantera666, много благодря! Simple SmileА освен декларацията, молба трябва ли да пиша или не?

Здравейте,

Да, подаваш го сега.Просто ще има забавян с изплащането, докато се подадат и обработят документите.За дата пишеш тази, от която вече нямаш болничен, все пак оправдаваш отсъствието от работа.

# 160
Говори със счетоводството дали те искат.За НОИ не е необходима, заявлението е достатъчно.

# 161
Една питанка относно застъпването на майчинство втората година. 45 дневния болничен трябва да е започнал да тече нали? Няколко дни застъпване дали биха били достатъчни, за да се счете застъпено? Имаме спор с една приятелка

# 162
  • София-Младост
Една питанка относно застъпването на майчинство втората година. 45 дневния болничен трябва да е започнал да тече нали? Няколко дни застъпване дали биха били достатъчни, за да се счете застъпено? Имаме спор с една приятелка
Застъпването означава да ползвате отпуск за дете до 2г., т.нар. майчинство и през този период да влезете в 45 дневен за следващо дете.
 ПРимер,   дете 1 прави 2 г на 30.09.2022 г и вие сте в майчинство за него. Издават ви 45 дневен от 29.09.2022 за дете 2(или друга дата преди 30.09.). Има застъпване.

# 163
Здравейте! Въпроса ми е свързан с работа по време на майчинство. В момента съм по майчинство за отглеждане на дете до 1 год. по трудов договор. Занимавам се с ръчна изработка. Регистрирана съм като СОЛ ,но в момента съм спряла дейност. Ако възобновя дейност и си плащам само осигуровки за фонд пенсия и здравни ще ми бъде ли прекратено майчинството.

# 164
Здравейте,  бременна съм в 5г.с, но работя в лъчева (вредна) среда. АГ ми пусна болнични за 14 дни. Каза,  че 180дни болнични няма да ми стигнат и ще трябва да пусна отпуск. Въпросът ми е свързан със заплатата, тъй като болничните ми ги изплащат спрямо заработката от предходния месец, а отпуск се изплаща на основната заплата,т.е на минималната. Според Вас как е по-добре да постъпя- да пусна ли всички дни отпуск преди непрекъснатите болнични или да започна с болничните? 🤔😔

Общи условия

Активация на акаунт