Майчинството счетоводно - 93

• 43 457
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
  • София-Младост
Оnedayatatime
Предшагам да напишете първо дата на втория РД на първото и дата на термин за второто. Да се види дали има наистима засичане и тогава да се отг.
Джери, не правим тук такива сметки.

# 196
Оnedayatatime
Предшагам да напишете първо дата на втория РД на първото и дата на термин за второто. Да се види дали има наистима засичане и тогава да се отг.

Извинявам се, изпуснала съм. Рождения ден на първото дете е 05.02 – бях с термин 15.02.2021. А на второто се пада на 20.02.2023. Поне така го изчислява приложението и има застъпване поне по мои сметки. Може и да греша.

# 197
Здравейте, имам няколко въпроса, благодаря предварително.
От 03.04 съм в болничен и от 31.05 съм в 45 болничен преди раждане. Работодател ми даде ваучери за храна на м. май и каза, че повече нямам право на тях, тъй като съм изцяло към НОИ, не би ли трябвало да ми се полагат както до сега, независимо болничните и майчинстовото?
Също болничния е входиран онлайн в НОИ, трябва да получа превод след изтичането на м. юни ли?
Документа за отпуска по бащинство от болницата ли се издава?

# 198
  • София-Младост
Здравейте. В отпуск втора година по майчиство съм и имам съмнения, че може да съм бременна и това породи много въпроси тъй като ще се застъпи майчиството с това на първото дете. Четох темата и искам да попитам за някои неща и дали правилно съм разбрала други. Извинявам се за многото въпроси.

Когато са застъпени майчиствата се взима майчиство като за първото дете? Питам защото в сайта на НОИ калкулатора за майчиство ми дава различна сума обезщетение на ден за майчиствотото с второто дете и не разбирам дали сайта не засича правилно, че ще има застъпване или тъй като съм втора година се смята наново 24м назад? - Да, калкулатора ням акак да знае, че има затъпване

Четох , че болничния се смята 18м назад. Това значи ли, че ако изляза болничен и подам декларация за промяна в обстоятелствата за 50% от размера на майчинството, болничния ще бъде изчислен на база доход за 18м назад когато съм била майчиство или ще е на база заплатата, която получавам? И пак ли първите три се плащат от работодател или директно от НОИ всичко?-18 месеца се броят от месеца предхождащ болничния, без значение къде сте била икакво сте правила през този период. КАлендарни месеци се гледат. Първите три работни дни са за сметка на арботодателя.

Ако изляза болничен смята ли се за прекъсване на майчиството през втората година и какво става ако родя преди 45-дневния болничен? Правилно ли мисля, че има застъпване тогава или ако не съм се върнала в майчиство няма застъпване?-ЗА мен се смята а прекъсване. Трябва да прекъснете болничния и да се върнете в майчинство поне 1 седмица преди издаването на 45 дневния. Ако родите преди 45 дневния, дните се прибяват в третия болничен.

И кой би бил по-добрия вариант според Вас? Да изчакам 45 дневния без да 'излизам' от майчиство за първото или да взема болничен + 50%? Термина е малко повече от месец след РД на първото дете и следователно изтичане на втората година отпуск по майчиство.

И може ли изобщо директно с декларация за промяна в обстоятелствата да се излезе в болничен без да се налага да ползвам натрупаната отпуска? Може ли работодател да ми откаже или направи проблем? -Болничен няма как да ви откаже. Никой не знае кога ще се разболее човек. И да може, пускате промяната и болничния, дори и да имате натрупан платен отпуск.

И последен въпрос относно тнар трета година майчиство, която е отпуска 6м на майката + 5м от бащата , които могат да се ползват до 7г възраст. Ако са две деца размера на месеци си остава същия ако е неизползван преди това?-Няма трета година майчинство. Това е неплатен отпуск за дете от 2 до 8 г. възраст. Ако са две деца имате два пъти по толкова отпуск. Ползвате веднъж за едното, после за другото дете.

Извинявам се за може би тъпите въпроси, но ми е много объркано и ми се иска да знам как стоят нещата от рано, а не както се казва като опре до кокала да ги мисля тогава. Много благодаря за отделеното време!

Това с ваучерите е право на работодателя.
В края на юни или началото на юли ще получите превод по 45 дневния. Друтия от 03.04. би трявало да е изплатен.

# 199
  • гр.Пловдив
Страшно компетентни дами в темата,благодаря ви предварително за отзивчивостта Flowers HibiscusAnimal BeetleFlowers TulipFlowers Cherry BlossomFlowers Bouquet 

Представила съм болничен на 06.06 за 45 дни преди раждане,който реално е от 29.05 ,но поради отсъствие на АГ-то ми го издаде с 1 седмица закъснение...На 16.06 получих незадоволителен превод от НОИ..Въпросът ми е -дали е част от този болничен или още чистят стари ,т.е този болничен като голям наведнъж или на части се изплаща?
Досега съм била все с болнични по 30 дни и ги превеждат на 2 пъти..

След раждането от болницата или от ДЖИПИ-то се издава болничен и трябва ли да се изчака да изтече 45 -дневния?-какъв е реда

# 200
Страшно компетентни дами в темата,благодаря ви предварително за отзивчивостта Flowers HibiscusAnimal BeetleFlowers TulipFlowers Cherry BlossomFlowers Bouquet 

Представила съм болничен на 06.06 за 45 дни преди раждане,който реално е от 29.05 ,но поради отсъствие на АГ-то ми го издаде с 1 седмица закъснение...На 16.06 получих незадоволителен превод от НОИ..Въпросът ми е -дали е част от този болничен или още чистят стари ,т.е този болничен като голям наведнъж или на части се изплаща?
Досега съм била все с болнични по 30 дни и ги превеждат на 2 пъти..

След раждането от болницата или от ДЖИПИ-то се издава болничен и трябва ли да се изчака да изтече 45 -дневния?-какъв е реда
45-дневният се изплаща като всеки друг болничен.
Вие сте го предали на 6.06, но не се знае работодателя кога го е предал идали изобщо го е предал, защото срока му е 10.07. Ако не е предаден, то получавате плащане за предходния болничен. Друг вариант е, ако е предаден, то сте получили плащане за 2 работни дни за май. За юни месец ще си получите парите през юли. Остатъка след изтичане на болничния.
Като родите, от болницата ще Ви издадат болничен. Предавате го така, както и предходните. След това и от педиатъра ще имате болничен. Ако родите преди термин, то педиатъра ще даде болничен за повече дни.
Извадете си ПИК от НОИ и си следете там нещата.

# 201
Много Ви благодаря за отговора Ала-Бала ! И само последно едно уточнение - ако съм болничен и съответно взимам 50% майчиство, но родя по-рано от 45 дневния и не се водя пълно майчиство тогава може ли със задна дата да се попълнят документите при работодател и да се пратят към НОИ? Защото ако правилно разбирам ако не съм се 'върнала' тогава няма да се водя майчиство и не се случва застъпване?

# 202
  • София-Младост
Много Ви благодаря за отговора Ала-Бала ! И само последно едно уточнение - ако съм болничен и съответно взимам 50% майчиство, но родя по-рано от 45 дневния и не се водя пълно майчиство тогава може ли със задна дата да се попълнят документите при работодател и да се пратят към НОИ? Защото ако правилно разбирам ако не съм се 'върнала' тогава няма да се водя майчиство и не се случва застъпване?
Със задна дата няма как. Болничен се прекъсва само и единствено от лекар.
НЕ съм лекар, но да се роди преди 45 дневния не е масово явление, според мен.
При една нормална бременост,това  емалко вероятно. Преди термин-да, но преди 45 дневния...
Искам да кажа, че ако има индикация за второто, то ще го разберете още по време на бремеността.

# 203
Здравейте! Скоро ми изтече първата година майчинство, подала съм документи за втора. Имам два въпроса - първия - нормално ли е да пише ”Заявление-декл по чл.53 и 54 от КСО” и вторият е, защо имам някакви нови изплащания за стари месеци, като някакво преизчисление? Също така - кога да очаквам плащане, ако всичко е наред!  Блгодаря!

# 204
Здравейте, реших да напусна работа преди две седмици и в последния ден преди да ми изтече предизвестието разбрах, че съм бременна 😀 Сигурна съм, че така е трябвало да стане, тъй като работата ми беше доста стресова и натоварваща, а и предполагам не съм първата в подобна ситуация.
Предстови ми назначаване в друга фирма. Въпросът ми е следният - сега ще ме назначат аз съм във втория месец. Ще си платя осигуровкитв 1-2 месеца и след това планът ми е да изляза в болничен.
Периодът, в Който съм в болничен преди самото майчинство смъква ли ми дохода, осигуровките и съответно майчинството, което ще получавам?

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 13:15 от Не се сърди, човече

# 205
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Скоро ми изтече първата година майчинство, подала съм документи за втора. Имам два въпроса - първия - нормално ли е да пише ”Заявление-декл по чл.53 и 54 от КСО” и вторият е, защо имам някакви нови изплащания за стари месеци, като някакво преизчисление? Също така - кога да очаквам плащане, ако всичко е наред!
Скрит текст:
  Блгодаря!
Нормално е да пише така за декларацията, това е системно съобщение.
През юни НОИ правят преизчисление, ако има декларирани по-късно бонуси или корекция на данни и затова ще имаш доплащане.Кога точно ще е не мога да кажа.

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 13:12 от Не се сърди, човече

# 206
Здравейте, не знам дали темата ми е за тук, но ако съм в грешка ще я преместя.
Реших да напусна работа преди две седмици и в последния ден преди да ми изтече предизвестието разбрах, че съм бременна 😀 Сигурна съм, че така е трябвало да стане, тъй като работата ми беше доста стресова и натоварваща, а и предполагам не съм първата в подобна ситуация.
Предстови ми назначаване в друга фирма. Въпросът ми е следният - сега ще ме назначат аз съм във втория месец. Ще си платя осигуровкитв 1-2 месеца и след това планът ми е да изляза в болничен.
Периодът, в Който съм в болничен преди самото майчинство смъква ли ми дохода, осигуровките и съответно майчинството, което ще получавам?
За майчинството взимат доходите ви 24 месеца назад. Най-добре използвайте калкулатор, за да изчислите какво ще взимате, ако излезете в болничен сега:
https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php
https://noi.bg/eservicesbg/reports/reportsegn/3320-calcbenefits
Съответно можете да изчислите и какво ще взимате, ако не излезете в болничен и да видите разликата каква е. Със сигурност болния ще повлияе на майчинството, защото ще се взима ваш доход за последните месеци преди излизането в майчинство.

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 13:12 от Не се сърди, човече

# 207
Здравейте,

Виждам, че има много сходни питания по въпроса със застъпване на майчинството, но конкретно на този, който ме интересува не намирам отговор.
Детето ми е родено февруари 2021 и е прието на ясла, но ще го пусна с отлагане през септември, бременна съм с второ, но 45-девния болничен ще ми бъде издаден чак ноември. В момента, в който пусна детето на ясла майчинството ми се прекратява и съм длъжна да се върна на работа.  Виждам, че на въпроса "Застъпва ли се майчинството ако се върнеш на работа?", отговора е "Не", но как може в този случай да не се върнеш на работа или да се върнеш на работа, но малко преди 45-дневния болничен да излезеш отново майчинство - щом детето е на ясла ти вече не си майчинството, това означава, че категорично няма как да ми се застъпят, така ли?
И вторият ми въпрос: ако се застъпва майчинството, дохода за първата година на второто дете ще е същия като първата година на първото дете, така ли?
Ако прекъсна майчинството и съм болничен до раждането на второто ми дете как ще се изчисли първата година от второто ми майчинство - кои доходи ще се вземат предвид?
Надявам се е станало ясно какво искам да попитам.
Предварително много благодаря!

# 208
Здравейте момичета!

Включвам се с въпрос, свързан с използването на болничен. Simple Smile
В момента съм в 8 г.с и все още не съм записана на ЖК.
Понеже сегашната ми бременност се води високо рискова от гледна точка на това, че имам загуба в 36.г.с и в момента притеснителни обстоятелства за сегашната ми бременност, бих ли могла да използвам болничен до самото ми записване на ЖК и кой трябва да ми го издаде-ЛЛ или гинеколог?

Благодаря предварително! 🍀

# 209
Момичета,
Сумата за дневното обезщетение по време на 45 дневния болничен, равна ли е на сумата за дневното обезщетение по време на майчинството в последствие за първата година?

Общи условия

Активация на акаунт