Майчинството счетоводно - 93

• 42 807
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, искам да попитам какъв е варианта за продължаване на болничен от лкк.
От началото на годината имам издадени общо 15 дни болничен от личната лекарка. След това от 27.06.22 до 28.09.22 имам издадени болнични от лкк. Аг ми каза, че 45 дневния болничен преди раждане може да се издаде на 03.01.23г.
Общо ги изчислявам 109 дни, аг каза, че няма да ми стигнат тъй като максимума бил 180дни.
Моля за вашето мнение за вариантите за удължаване? Може ли да стане ако се прекъсне болничния с няколко дена/ работни или в неплатена отпуска/ и после да се продължи от лкк?

# 541
Здравейте, искам да попитам какъв е варианта за продължаване на болничен от лкк.
От началото на годината имам издадени общо 15 дни болничен от личната лекарка. След това от 27.06.22 до 28.09.22 имам издадени болнични от лкк. Аг ми каза, че 45 дневния болничен преди раждане може да се издаде на 03.01.23г.
Общо ги изчислявам 109 дни, аг каза, че няма да ми стигнат тъй като максимума бил 180дни.
Моля за вашето мнение за вариантите за удължаване? Може ли да стане ако се прекъсне болничния с няколко дена/ работни или в неплатена отпуска/ и после да се продължи от лкк?
Ако правилно те разбирам , искаш да си непрекъснат болничен от 27.06.2022  до 02.01.2023 , като от 03.01.2023 ти започва 45-дневният. Няма проблем . От 27.06 до 02.01 са точно 130работни дни. 45-дневният не влиза в тези 180 дни, както и този , издаден от ЛЛ . 180 дни са непрекъснат болничен. Ето и калкулаторът на НОИ : https://ebenefits.nssi.bg/benefitscalculateperiods/
Няма проблем да си продължиш болничните до 45-дневния.

# 542
Ако правилно те разбирам , искаш да си непрекъснат болничен от 27.06.2022  до 02.01.2023 , като от 03.01.2023 ти започва 45-дневният. Няма проблем . От 27.06 до 02.01 са точно 130работни дни. 45-дневният не влиза в тези 180 дни, както и този , издаден от ЛЛ . 180 дни са непрекъснат болничен. Ето и калкулаторът на НОИ : https://ebenefits.nssi.bg/benefitscalculateperiods/

Т.е броят се работни или календарни дни? Защото на много места пише календарни, което доста съкращава срока.

# 543
Здравейте! Имам следния въпрос: в момента ми тече втори болничен за раждане на дете, който е до 17.09. Доколкото знам педиатърът трябва да издаде третият, но как се процедира, при положение, че 18.09 е неделя? Предполагам, че в понеделник трябва да го издаде, но искам да съм сигурна. А след него друг документ подава ли се към НОИ (работодател)?

# 544
  • София-Младост
Не е проблем, че е след периода, може да се издаде за задна дата. След него се подава декларация за остатъка до 410 дни.

# 545
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Т.е броят се работни или календарни дни? Защото на много места пише календарни, което доста съкращава срока.

Броят се календарните дни!

НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
чл.6 ал.(5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

# 546
Не е проблем, че е след периода, може да се издаде за задна дата. След него се подава декларация за остатъка до 410 дни.
Благодаря за съдействието!

# 547

Mоя е грешката. По инерция съм написала работни. За календарни става въпрос.

# 548
Здравейте,имам следния въпрос-ако забременея в края на втората година майчинство,имам ли право директно да изляза в болничен удължаван с лкк,без да се връщам на работа?И ако имам това право как би следвало да се изчисли второто майчинство-12м по 710лв и болничния ли или какъвто размер е било първото майчинство?

# 549
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,имам следния въпрос-ако забременея в края на втората година майчинство,имам ли право директно да изляза в болничен удължаван с лкк,без да се връщам на работа?И ако имам това право как би следвало да се изчисли второто майчинство-12м по 710лв и болничния ли или какъвто размер е било първото майчинство?

Имаш право, стига АГ да прецени и да ти издава болнични.
Изичислява се както обикновено.Месеците от втората година майчинство са на база МРЗ.Няма как да е колкото за първото дете, защото няма да има застъпване поне както си го написала.Трябва да влезеш в 45-дневен преди изтичане на втората година, за да има застъпване.

# 550
Здравейте, втората година майчинство е поета от бабата на детето, а аз се върнах на работа. Мога ли отново да поема втората година, ако се наложи и да прекъсна работата?

# 551
  • София-Младост
Здравейте, втората година майчинство е поета от бабата на детето, а аз се върнах на работа. Мога ли отново да поема втората година, ако се наложи и да прекъсна работата?
Да, можете.

# 552
Здравейте!

Искам да попитам към кого/къде мога да подам жалба, сигнал или оплакване в случай, че ТРЗ (счетоводител), не качи в системата на НОИ в регламентиран срок предоставен от мен болничен?
До колкото знам имат срок до 10то число на месеца, следващ този на болничния да го направят?

# 553
Здравейте, детенцето ми е на година и 11 месеца, на 15 септември започва ясла, а аз напускам старата си работа и от 15 септември също започвам нова работа, въпроса ми е кога и как трбва да уведомя НОИ, че детето посещава ясла, за да прекъснат майчинството? Аз лично мога ли да ида? Благодаря!

# 554
Здравейте!

Искам да попитам към кого/къде мога да подам жалба, сигнал или оплакване в случай, че ТРЗ (счетоводител), не качи в системата на НОИ в регламентиран срок предоставен от мен болничен?
До колкото знам имат срок до 10то число на месеца, следващ този на болничния да го направят?
Аз се интересувам от същото. И моят болничен за 03.08-01.09 още няма никакъв статус че е подаден, а срока доколкто знам в до 10ти, в случая утре 9ти.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 21:45 от elleonore1

Общи условия

Активация на акаунт