Майчинството счетоводно - 93

• 42 794
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
  • София-Младост
60 дни плащар НОИ.
Друга е причината да не
 минава болничния.

# 571
Здравейте,фирмата,в която работя дава социални придобивки и 13-та заплата и на служителите си в майчинство.В банкирането ми пише на всеки такъв превод"заплата".
Това означава ли,че декември мога да подам за възстановяване на данъците?

# 572
60 дни плащар НОИ.
Друга е причината да не
 минава болничния.
Да - заблеян лекар. Гледал ми друго ЕГН през цялото време. Expressionless

# 573
Ако се прехвърли майчинство на бащата, как се смята майчинството? Спрямо неговите доходи последните 24 месеца или си остава същата сума?

# 574
  • Sofia
Спрямо неговите доходи 24 месеца назад.

# 575
Здравейте! В момента съм по майчинство за отглеждане на дете 2ра година,което изтича на 23.09.2022.Преди дни разбрах,че очаквам второ детенце.Може ли някой ,който е запознат с такъв казус да ми обясни какво следва?Мога ли да започна да взимам болнични след изтичането на майчинствово или трябва да си използвам отпуската, която имам за 2 години и след това?Има ли право работодателя ми да ме освободи ,ако разбере че няма да се върна на работа? Извинявам се да дългия пост,но не съм наясно с тези неща!Благодаря предварително !😊
Можете да излезете в болничен ПРЕДИ да е изтекла втората година от първото майчинство. Стига да намерите лекар, който да ви издаде болничен, разбира се. В този случай сливате двете майчинства и ще продължавате да вземате същата сума като за първато дете. Не сте длъжни да ползвате натрупания отпуск. Работодателя не може да ви освободи, стига да не сте била в изпитателен срок преди да излезете в майчинство първия път.
Разбира се можете и да се върнете на работа, да си ползвате отпуската и в последствие да излезете болничен на по-късен етап, ако прецените.

# 576
Болничния, който може да вземе толкова рано е за общо заболяване, а не за бременност. В такава ситуация няма застъпване на майчинство. Застъпването е ,ако излезе в болничен за бременност или раждане - 45-дневния е такъв, а дамата тепърва е разбрала ,че е бременна.

# 577
  • Велико Търново
Здравейте, при приключване на втората година от отпуск по майчинство, ако изляза в неплатен отпуск за 6м (за отглеждане на дете) работодателя ми следва ли да ми плаща здравно осигурителни месечни вноски към държавата или аз ги внасям от мое име и за моя сметка?
Също така, гореспоменатите 6м неплатен отпуск, считат ли се за стаж - трудов или осигурителен?
Разполагам и с 40 РД, платен отпуск, но не възнамерявам да ги ползвам преди нелатения отпуск. Това проблем ли би било?
Благодаря предварително!

# 578
Болничния, който може да вземе толкова рано е за общо заболяване, а не за бременност. В такава ситуация няма застъпване на майчинство. Застъпването е ,ако излезе в болничен за бременност или раждане - 45-дневния е такъв, а дамата тепърва е разбрала ,че е бременна.

Може ли малко пояснение дали съм разбрала правилно. Ако е от Личен лекар ца общо заболяване, НЯМА застъпване.  Това значи ли че ако болничния е от АГ/ЛКК и пише застрашаващ аборт като диагноза ИМА застъпване на майчинството? Или застъпване е САМО ако застъпи 45 дневния? Останала съм с впечатление от всичкото четено тук, че само ако 45 дневния застъпи или раждането е преди 45 дневния,  само тогава има застъпване.  Или аз нещо бъркам?

# 579
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Застъпване е само ако 45-дневният болничен за второто дете започва преди първото дете да навърши 2 години.Всичко друго е бла-бла.

# 580
  • София-Младост
Здравейте,фирмата,в която работя дава социални придобивки и 13-та заплата и на служителите си в майчинство.В банкирането ми пише на всеки такъв превод"заплата".
Това означава ли,че декември мога да подам за възстановяване на данъците?
Тази година го направиха юли и октомври авансово. Но догодина може да си подадете ГДД.

# 581

Тази година го направиха юли и октомври авансово. Но догодина може да си подадете ГДД.
Тъй като не гледам новини, а ММ подава декларация за възстановяване на данъци и счетоводителката нищо не им е казала за това, има ли опция пак да се подадат декември декларациите и да се получат януари или директно към НАП трябва? Изобщо как стоят нещата тази година, явно има промени?

# 582
Здравейте.

Имам следния казус: В момента съм в 45-дневния болничен, с термин 26.09.
Днес научих, че счетоводителят  не е подал болничния в Нои до 10то число, защото работодателят не му е плащал старите фактури /изнесено счетоводство/.
Разговарях с работодателя, изглежда скоро няма намерение да се издължи, така че и моят болничен няма да бъде подаден.

Какво мога да направя в момента? Няма как да се преместя в друга фирма, защото ми предстои съвсем скоро да раждам. Това значи ли че няма да получавам и майчинство?

Благодаря предварително за отговорите. Много съм притеснена наистина.

# 583
Момичета,

Тотално съм объркана!

Родих миналата година на 5.09, като терминът ми беше за 31.09...

Мина вече една година и ще продължавам втората, но Октомври месец 710 лева ли ще взема или 710 + тези 5 дни от Септември??

# 584
  • София
От 01.09 си прекъснах майчинството и сега съм в платен отпуск, ако всичко е наред, ще имам 4 работни месеца за годината. Мога ли да подам декларация за възстановяване на данъците или пак мъжът ми трябва да го направи?

Общи условия

Активация на акаунт