Майчинството счетоводно - 93

• 42 679
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Desi1989, питам, защото нали през първата година се плаща % на база на заплата.
Обезщетението Ви е изчислено за 24м назад от месеца, който предхожда месеца на издаване на 45-дневният болничен. Актуализация ще имате, когато се върнете на работа. Сега сте в майчинство.

# 676
Добре, благодаря за отговорите.

# 677
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Синът ми вече е на 2г+4м и съответно отпускът ми за отглеждане на дете до 2г. приключи.
Пуснах си всичкия платен отпуск и тъй като не мога да се върна на работа сега следва да излезна в неплатен.
От нашето счетоводство набързо ми обясниха, че само първите 2 месеца от неплатения ще се водят като трудов стаж, след това вече ще ми се плащат само здравни осигуровки.
Може ли някой да ми разясни по-подробно, защото истината е, че не разбрах много добре по телефона какво ще ми води и какво ще ми се плаща като осигуровки.

Счетоводството нещо не е наясно или ти не си разбрала.
Казваш, че искаш да ползваш  Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст съгл. чл.167а от КТ.Този период от 6 месеца се признава за трудов стаж и работодателя ще ти плаща здравните осигуровки.

# 678
Здравейте, къде мога да проверя дали счетоводството са ми входирали болничния. Все още не съм получила парите за септември? Каква е процедурата, ако счетоводството на фирмата, в която работя не входира болничните в НОИ. На трудов договор съм, безсрочен и не искам да си загубя парите от болничните. Все още не  съм излязла в майчинство, ноември ми предстой 45-дневният болничен. Благодаря предварително.

# 679
От сайта на нои с пик. За септември болнични се пускат към нои от 1 до 10то число на октомври. Парите за септември ще ги изплатят към 20 октомври може би

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 10:18 от elleonore1

# 680
От сайта на нои с пик. За септември болнични се пускат към нои от 1 до 10то число на октомври. Парите за септември ще ги изплатят към 20 октомври може би

Благодаря за отговора. Сега проверих и видях, че болничният не е входиран. Какво се прави в случай, че счетоводителят не го входира и изпусна срока не по моя вина? Към коя институция трябва да се обърна за съдействие?

# 681
Както казах срока е до 10то число, работодателя има още време и не е изпуснал срока. А 1ви и 2ри бяха уикенда.  За институция не знам, но моите ги подават буквално в последния ден, заедно с болничните на всички колеги Имат още доста време.

# 682
До 10-то число на кое?! На новолунието?!В първи пост пише.

Първо ти кога си предала на счетоводството болничен?Ако си го предала през септевмри, то техният срок за входиране е 10.10.2022г, след което от НОИ има 10 работни дни за обработка и плащане.
Дори да се закъснее със срока, не се губят парите, а се изплащат по-късно.

# 683
  • гр.Пловдив
В болничен съм до 10.10 вкл.,днес имам превод за септември предполагам ,т.е остават да ми се платят тези 10 дни до 10.10 или и те са вътре в изплатения днес?

# 684
Казусът е следния: Може ли майката да си прекрати майчинството преди втората година и след няколко дни да пусне детето на ясла т. е. всичко да се случва в рамките на броени дни, но самото прекратявате да не е обвързано с постъпването в учебно заведение, а предшестващо го?!!!!
Или казано по друг начин едни и същи документи ли  се попълват ако майката започне по рано работа от преди детето да е постъпило  в ясла и другия вариант при постъпването /понеже постъпването и датата на връщане трябва да съвпадат/.

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 14:40 от Клеопатра 10

# 685
В болничен съм до 10.10 вкл.,днес имам превод за септември предполагам ,т.е остават да ми се платят тези 10 дни до 10.10 или и те са вътре в изплатения днес?

Дните за октомври ще получите след изтичане на периода.

# 686
Здравейте, предстои ми да уведомя работодателя за бременността ми, като представя и Амбулаторен лист от последния ми преглед. Наред с информацията за налична бременност, обаче, въпросният амбул. лист съдържа и детайли, които не желая работодателят и HR служителите да разбират. Въпросът ми е възможно ли е да закрия част от информацията, която е иррелевантна за целите на уведомлението, но е твърде лична за споделяне и да направя копие с тази информация закрита? Става въпрос за предишни аборти и т.н., не за информация, която би повлияла отношенията ми с работодателя. Благодаря.

# 687
Не е нужно по закон да представяш амбулаторен лист, така че закривай част от това, което искаш да предоставиш.

# 688
Не е нужно по закон да представяш амбулаторен лист, така че закривай част от това, което искаш да предоставиш.
Според Чл. 313а от КТ трябва да предоставя документ от компетентен медиц. орган, удостоверяващ състоянието ми. Единственият такъв, с който разполагам, е Амбул. лист.

# 689
Клеопатра, можеш да прекратиш майчинството си и да се върнеш на работа без детето да ходи на ясла. Можеш да се върнеш на работа и да си наемеш детегледачка например, т.е. не е задължително детето да е на ясла.

Общи условия

Активация на акаунт