Майчинството счетоводно - 93

• 42 702
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Някой пак е точил здравната каса...
Не се налага болничен престой. Първо се издава болничен от следящия АГ, мисля за 14 дни беше. След това се ходи на ЛКК на 30 дни. Трябва да си записана на ЖК, пак според лекаря. Някои записват 11-12г.с. други и по- рано след установен пулс(8-9г.с.).
Карах нормална бременност и 2-та пъти, но професията ми не може да се практикува от бременни. Обаче няма как да се запише това и пишат застрашаващ аборт.
45дни преди термина на влизат, те са отделно.

# 661
  • Седмото небе
Здравейте отново!

1) Дали можете да ми кажете, ако сте запознати, за м. Септември кога и какви плащания да очаквам? Вече съм във втората година майчинство (по скоро бях) и дъщеря ми от 15.09 тръгна на ясла. Аз си подадох всички нужни документи към работодателя и от 1 ноември се връщам на работа... Сега през октомври кога да очаквам превод? И нали за септември би трябвало да си получа приблизително около 1/2 от половината майчинството за 2та г и половин заплата (тоест аз си ползвам част от натрупания платен отпуск)?
Май малко объркано стана, дано ме разберете... Важно ми е кога ще имам парички, понеже съм абсолютно реално самотна майка, разчитам само на този доход засега...

2) И да си повторя предишното незабелязано питане- дали като самотна майка мога да се възползвам от някакви държавни “бонуси? Както и ако има такива, какви са условията за взимането им?
Имам Пик от Нои, но с него не откривам никъде нищо или аз може да ме гледам на правилното място?

# 662
И аз като забременях работих с деца изкарах три месеца после един отпуска(попринцип август ни пускат да чистим отпуските,аз имах доста излязох целия месец)и от септ.в болничен.Не-45 не влизат отделно са,180+45🍀

# 663
  • София-Младост
Скрит текст:
Срочният трудов договор се прекратява при изтичането му.Закрилата не важи в тези случаи.
ДА те допълня и да кажа, че понякога се бърка срочен ТД и ТД със срок на изпитване. И в случая не знаем точно приятелката по кой член е назначена. А те ако са искали да я прекратят, можело е и сега да го направят. Едва ли срочния  е със срок 2 години.
Договорът е по чл. 68, ал. 1, т. 2 /за извършване на определена работа/
[/quote]
Без да съм категорична, но със завършване на определената в ТД работа, би следвало да и се прекрати ТД.

* SUPERMAMА *

НОИ още не са качили календар с плащанията, но предполагам идната седмица, вторник или четвъртък ще направятпревод.
За м.09 ще получите обезщетението за майчинство за 9 работни дни, толкова са до 15.09. Няма да еточно 1/2, а по-малко. За останалите работни дни-заплата, във вашия случай изплащане на платен отпуск.
За периода след 15.09. имате право и на 1/2 от обезщетението. Но едва ли ще го плятат и него сега, зависи кога са подадени документите от работодателя.
По т.2, АСП е мястото където могат да ви насочат имате ли право на някакви допълнителни помощи.

# 664
Здравейте, някоя запозната ли е какво значи това ?

# 665
  • Седмото небе
Ала-Бала,
Много много благодаря за изчерпателния отговор, както винаги си много полезна с инфо!!!

В понеделник ще се опитам да се свържа по телефон директно с Агенцията по социално подпомагане и направо ще попитам там, ако днес не открия инфо онлайн.
Мерси отново!

# 666
  • София
Същото съобщение ми излизаше март/април.
 Вероятно някой болничен не е бил изпратен към НОИ от работодателят и дните са ви ги писали работни. Оправя се следващият месец. На мен така ми се наложи да връщам пари на работодателя, защото болничният излезе след средата на месеца, а оформят заплатите за настоящият месец на база данните до средата му. Т.е ако изляза болничен след това, те го отразяват следващия месец в заплатата с корекция.
Здравейте, някоя запозната ли е какво значи това ?

# 667
Здравейте, в момента съм в 45дневен болничен преди раждане. Той е от 30.08 до 13.10. Началото на септември ми изплатиха за 2та раб.дни от август и останалата сума според вас кога трябва да ми я преведат? В сайта на нои статусът е на едно място пише започнало е плащане а на другото място пише изплатен, но не е целия

# 668
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, в момента съм в 45дневен болничен преди раждане. Той е от 30.08 до 13.10. Началото на септември ми изплатиха за 2та раб.дни от август и останалата сума според вас кога трябва да ми я преведат? В сайта на нои статусът е на едно място пише започнало е плащане а на другото място пише изплатен, но не е целия

Пари за септември ще получиш вероятно до края на тази седмица.

# 669
Здравейте,
Синът ми вече е на 2г+4м и съответно отпускът ми за отглеждане на дете до 2г. приключи.
Пуснах си всичкия платен отпуск и тъй като не мога да се върна на работа сега следва да излезна в неплатен.
От нашето счетоводство набързо ми обясниха, че само първите 2 месеца от неплатения ще се водят като трудов стаж, след това вече ще ми се плащат само здравни осигуровки.
Може ли някой да ми разясни по-подробно, защото истината е, че не разбрах много добре по телефона какво ще ми води и какво ще ми се плаща като осигуровки.

# 670
Здравейте! В отпуск съм по майчинство, като от 22.09.22г  започнах да си ползвам втората година. Разбрах, че на работа са ми увеличили заплатите със задна дата от м.Май. От работа никой за това не ме е потърсил. Трябва ли сега да подписвам нещо и аз ако има вариант да си получа парите със задна дата, или ще се актуализира само след връщането ми на работа?
   Предварително благодаря за отговора!

# 671
Здравейте, имам въпрос за личната банкова сметка в НОИ. Мога ли сама да подам банковата си сметка или само счетоводителя на фирмата има право да го направи?

# 672
Здравейте! В отпуск съм по майчинство, като от 22.09.22г  започнах да си ползвам втората година. Разбрах, че на работа са ми увеличили заплатите със задна дата от м.Май. От работа никой за това не ме е потърсил. Трябва ли сега да подписвам нещо и аз ако има вариант да си получа парите със задна дата, или ще се актуализира само след връщането ми на работа?
   Предварително благодаря за отговора!
Вие сте в майчинство. Каква заплата искате със задна дата? Майчинството Ви е изчислено отдавна!
Когато се върнете на работа и имате отработени дни, то заплатата ще Ви се актуализира към него момент. Със задна дата нищо не Ви дължат.

# 673
Desi1989, питам, защото нали през първата година се плаща % на база на заплата.

# 674
На база заплата 24 месеца назад.  Преди майчинството. Вие сте били в майчинство първа година вече.

Общи условия

Активация на акаунт