Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

  • 39 579
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 581

КОкикс, за ашваганда-та знам че сваля кортизола, затова е хубаво да си го знаеш, т.е да си го излседвала преди да приемаш.....опитвам се да намеря една статия/която бях запазила някъде/, но ще ми отнеме малко време
Досега кортизол не съм пускала, та не знам как са му стойностите..ддуг въпрос е че аз от години ( оше от тийн някъде започна) имам симптоми на генерализирано тревожно разстройство- или просто тревожност. Обостря се когато съм под стрес, получавам "anxiety attacks", общо взето има си някакво медицинско обяснение,  но съм свикнала че просто съм тревожен човек. В това отношение може но кортизола ще ми е висок..но ще го изследвам

Я виж това:
Скрит текст:
ВНИМАНИЕ: 10 признака за висок кортизол!
Всеки знае какво е усещането за силен стрес, но малко хора са наясно какви реакции предизвикват в тялото негативните преживявания и емоции.
Когато сте стресирани хипоталамусът – висшият център на вегетативната нервна система започва да подава сигнали към други органи и системи в тялото.
Това предизвиква някои нервни и хормонални реакции, следствие на което надбъбречните жлези започват да отделят хормони, включително адреналин и кортизол.
Какво представлява кортизолът и какво прави той? Кортизолът е стероиден хормон, глюкокортикоид, който се секретира от кората на надбъбречните жлези. Всички ние се нуждаем от кортизола, за да живеем.
Ползите от освобождаването на малки количества кортизол в тялото, са следните:
Помага на организма да контролира стреса.
Участва в регулирането на кръвното налягане.
Участва в контрола на кръвната захар и превръщането на глюкозата и мазнините в енергия.
Важен е за правилното функционниране на имунната система.
Поддържането на високи нива на кортизол обаче, може да доведе до много негативни последици. Ако това състояние продължи по-дълъг период от време, се развива т. нар. синдром на Кушинг.
Някои от причините за развитието на синдром на Кушинг, са:
-Хроничен стрес
-Нарушения във функционирането на надбъбречните жлези, които предизвикват засилено отделяне на кортизол
-Прием на стероидни лекарства
-Злоупотреба с алкохол
-Тежка депресия
Високи нива на кортизол (синдром на Кушинг) – симптоми
Промени в настроението. Силно изразени раздразнителност, депресия и тревожност – състояния, предизвикани от дългосрочните ефекти на кортизола върху синтеза на серотонин и допамин.
Храносмилателни проблеми. Високият кортизол нарушава производството на ензимите, необходими за смилането на храната и намалява абсорбцията на витамини, минерали и други хранителни вещества. Установено е, че стресът се причислява сред топ причините храносмилателната система да не функцонира правилно.
Болести на сърцето и хипертония. Твърде стресиращият начин на живот, може да доведе до повишение в нивата на кръвното налягане и увеличен риск от сърдечно-съдови болести.
Проблеми със съня. Обикновено синтезът на кортизол е по-засилен сутрин, когато трябва да сте свежи и енергични. Но хората, чиито надбъбречни жлези произвеждат повече кортизол от необходимото, в сутрешните часове се чувстват уморени, а вечер – бодърстват.
Повишение на теглото. Кортизолът е мощен стимулатор на апетита и същевременно засилва желанието за сладко. Високите концентрации на кортизол в тялото за продължителен период от време, увеличават апетита към мазни, тежки и сладки храни.
Преждевременно стареене на кожата и бръчки. Високите нива на кортизол дехидратират кожата, което води до преждевременно образуване на бръчки.
Общи симптоми при висок кортизол:
болки в гърба и врата
повишена чувствителност към инфекции, следствие на отслабени имунни защити
окосмяване по лицето при жените
поява на стрии с розов оттенък (приличат на стриите, които се появяват по време на бременност).
Бележка на редактора: Как проверяваме кортизола: от кръв не е особено надеждно. Предпочитаните методи са 24 часова урина /показва общия кортизол/ и 4-кратен тест слюнка /показва дали се придържате към кортизоловия ритъм с дневно-нощни пикове и спадове/.

...и това"
Скрит текст:
КОГАТО ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ НЕ ПОМАГА! или Още малко за стресовия хормон Кортизол!
автор Маги Пашова
При една голяма група хора, преминаването към здравословно хранене не постига очаквания резултат на оздравяване или баланс или поне не изцяло. При тези хора различните симптоми на стомашно-чревен дискомфорт се запазват, излишните мазнини в областта на ханша и корема упорито отказват да се стопят, симптомите на ПМС и променливо настроение са все така редовни, а честото желание за сладко – неконтролируемо.

Защо става така?
Причината пълноценното хранене да не води до желаните резултати обикновено се крие в сериозен хормонален дисбаланс, който подкопава възстановителните сили на организма. Най-често в тези случаи става въпрос за изтощени надбъбречни жлези и свръхпроизводство на кортизол.
Надбъбречните жлези са ендокринни жлези с големината на орех разположени над двата бъбрека. Сред многото им функции е производството на стресогенните хормони адреналин и кортизол. Умереният синтез на тези хормони е необходим за тялото, за да ни поддържа бдителни и способни да се защитим в случай на опасност. Когато функционира правилно кортизолът регулира определен ритъм в организма ни: имаме повече енергия сутрин и в първата част от деня, постепенно енергията спада към края на деня, а ниските нива на кортизол нощем гарантират спокоен и възстановителен сън.
При системен и продължителен стрес обаче този здравословен ритъм се нарушава и надбъбречните жлези започват да поддържат високи нива на кортизол, което може сериозно да изтощи организма и да предизвика множество нежелани физиологични промени.
Ето някои симптоми, които изпитват хората с изтощени надбъбречни жлези и свръх-произвидство на кортизол:
липса на енергия сутрин – неспособност да започнеш активно деня без чаша кафе
спад на енергията в ранния следобед и отново нужда от кафе или нещо сладко
прилив на енергия вечер след 21:00ч
събуждане към 2-3 часа през нощта и трудно повторно заспиване
често желание за сладко
качване и задържане на мазнини в областта на ханша и корема
високо (или ниско) кръвно налягане
трудна концентрация и слаба памет
преждевременно остаряване (образувне на бръчки, побеляване на косата)
липса на креативност
усещане за постоянен недостиг (на пари, на време, на внимание, на признание, на любов и т.н.)
ниско либидо и липса на сексуално желание
Ако отбелязахте наум поне три от тези симптоми, то вие със сигурност имате изтощени надбъбречни жлези. Според проучванията, най-често това състояние засяга хората между 30 и 40 години, когато животът на много хора се превръща във въртележка от множество вътрешни и външно наложени задължения: да изградя кариера, да имам висок доход, да създам дом и семейство, да бъда добър родител, да се развивам, да се доказвам, да изглеждам добре и т.н. и т.н. Според някои статистики най-засегнати от стреса през този период са работещите майки – на работното си място те синтезират 2 пъти повече кортизол отколкото колегите си мъже, но когото се приберат вкъщи и поемат грижата за домакинството и децата, това количество се увеличава още повече.
Сред най-негативните последици от свръх-стреса са преждевременното остаряване и натрупването на опасната висцеларна мастна тъкан. И двете са резултат от завишените нива на кортизол в организма.
Нашите ДНК клетки съдържат т.нар. теломери – окончания на спиралите, които подобно на капчките на връзките за обувки, пречат на връзките да се развързат. Колкото по-дълги и здрави са теломерите, толкова по-добре се съхранява и възстановява ДНК клетката, съответно човек изглежда и се чувства по-млад. Теломерите са най-добрият индикатор за биологичната спрямо хронологичната ни възраст. При хората под стрес обаче теломерите са изключително скъсени и това обяснява преждевременното остаряване, което често не отговаря на хронологичната възраст.
Освен че остарява, стресираният организъм не може пълноценно да усвоява храната си и да я превръща в енергия. Вместо това, я натрупва под формата на мастна тъкан. Тъй като в областта на ханша и корема има 20% повече рецептори на кортизол, именно там се натрупват и най-много мазнини. В същото време организмът, който продължава да се нуждае от енергия, подава сигнали за глад (при това глад за бързи въглехидратни храни т.е. сладко) и така се създава порочен омагьосан кръг.
Изходът от този кръг минава през балансиране на надбъбречните жлези и възстановяване на оптималния цикъл за синтез на кортизол. Това може да стане с комбинация от промени – в начина на хранене, на движение, на сън и почивка, и най-вече в начина на мислене.
Бележка на редактора: Ако прочетохте докрай, сиурно се чудите как се регулира кортизола.
Ще ви трябват повече от една лични промени и ето какво бих направила аз: 1. Спорт, за да насоча правилно стреса в желаното от мен време и по желан от мен начин; 2. Йога или Медитация поне 3 пъти седмично поне за час, ако е Йога и за 20 минути ако е Медитация; 3. Лягане най-късно в 23.00 ч. с любим човек, куче, котка, книга, но без телевизор. 4. Прием на В-витамини през деня, прием на Магнеций Бисглицинат и адаптоген преди лягане; 5. Експериментиране с всички адаптогени, Глицин, GABA и прочие аминокиселини, докато намерите онова, от което припадате бързо, дълбоко и отпочивщо за поне 7 часа. 6. Кафето и други възбуждащи субстанции само до обяд.
И НАЙ-ВАЖНОТО: И психолозите деца хранят, да не говорим колко са полезни. Отвсякъде ни залива ивформация за умението да отработваме стреса. Звучи високопарно, обаче е вярно. Това е умение, сиреч не е вродено, а се учи. Да приемаш относително спокойно житейските превратности е едно от най-важните неща, на които трябва да се научим, за да ни останат време и сили да се радваме на живота. Може да го направим по трудния начин с много стрес и да пипнем куп болести докато се вайкаме как да стане или пък в рамките на 10 посещения при психолог /около месец време/ да си оправим гледната точка за живота. Важи за всички нас.
Сега, ако не ви мързи, пуснете една търсачка с лупата в групата на думата "адаптогени". Ако намерите нещо интересно в групата по тези въпроси /сигурна съм, че има, вдигнете ги нагоре да ги видят повече хора.
Моите любими са меката Ашваганда, благото Тулси /Свещен босилек/ и веселата Родиола /Златен корен/.

# 166
  • Мнения: 33 693
Витамин Д през лятото пиеше ли се?

# 167
  • Мнения: 1 084
Зависи на какво ниво си. А и ако ползваш слънцезащита,энищо няма да усвоиш от слънцето. За да се усвоява витамин Д, не трябва да сме омазани с разни гадости, както и да не се къпем поне 24 часа след излагане на слънце. Както всички знаем, това са 2 условия, които почти никой не би спазил през лятото. След месец море съм била с Д малко над долната граница.

# 168
  • Мнения: 1 430
Във връзка с витамин Д - ако искам да видя как ми влияе даден продукт на нивата, просто не го спирам за изследването, нали така?

# 169
  • Мнения: 33 693
Е абсурд това за душа...

# 170
  • Мнения: 22
Да, не ги ям толкова често, просто все още се уча как да се храня.Бях решила да си правя домашно сирене, поне да знам какво има в него.Първата седмица бях с ужасно главоболие, не се повлияваше от лекарства дори и имах адски апетит за сладко и хляб, а аз не по принцип не ям сладко или хляб особено много.Взех си черен шоколад 85% и когато не издържам на глада за сладко ям по едно парче, не знам дали е позволено.Тази седмица съм доста по-добре,надявам се скоро да започна и да свалям, но аз съм и с понижена функция на щитовидната жлеза, започнах и прием на Л-тироксин 75мг освен Сиофора.Надявам се нещата да се нормализират скоро.

# 171
  • Мнения: 1 528
Вчера от 100 грама леща такава вода задържам днес +1,5 кг. И кз сутринта ми беше 5,2.
За деня освен това ядох и зеле прясно и краставица. Нищо повече. Ядох я късно-9 ч и вървях след това 1 час. Уви. Разочароващо. Не знам как със зоната овладяват ИР хората. При мен само нввмх влияе добре.

# 172
  • Мнения: 24 840
Ами както ВМНВ хранене не е идеалното за всеки, така и Зоната не е за всекиго, то от нас тук няма да намериш и две да са на съвсем еднакъв хал, камо ли всичките.
С млечните дето се пита е същото - на повечето казваме да ги махнат отначало, да се вкарат в ред че да си припомнят какво е да се чувстваш нормално. И тогава да въвеждат и да видят как ще е. То иначе отначало и с млечните пак ще се почувства човек по-добре, след като се адаптира към режима де. И ще си реши че не му пречат, а това и то не при всички е така.
И с плодовете е така - Елора ги хапва сравнително редовно, ама това не означава че на всички може да ни се размине това, ако го правим.
Ползвате ли ленено масло? Наистина ли е толкова полезно? По - добро ли е от зехтина ?

При хипофункция на щитовидната как се отразява ?
Имаш предвид за готвене вместо зехтин ли? Лесно се окислява ленената мазнина, не е за топлинна обработка. За салати не знам дали си струва да се замени зехтинът, а и дали е вкусно изобщо също. Но и там си има вероятността да се окисли преди да се изконсумира дори малка бутилка да е. Ако решиш да пробваш, гледай поне да го държиш на тъмно в някой шкаф. Ленено семе на мен ми е вкусно, но точно заради лесното окисляване не го ползвам, мързи ме да си го смеля или счукам всеки път колкото ми трябва, а пък това дето го продават натрошено не е опция. Колко от вкуса му е от самото масло в него обаче не мога да кажа, маслото може и пак да се окаже гадно.

# 173
  • Мнения: 40 733
Вчера от 100 грама леща такава вода задържам днес +1,5 кг. И кз сутринта ми беше 5,2.
За деня освен това ядох и зеле прясно и краставица. Нищо повече. Ядох я късно-9 ч и вървях след това 1 час. Уви. Разочароващо. Не знам как със зоната овладяват ИР хората. При мен само нввмх влияе добре.
Чакай малко. Ти само леща ли яде?
Защото има значение дали си яла само леща и дали към тая леща не си прикрепила някой протеин. Също така е важно колко точно е била лещата, протеина, мазнината. В зоната също това е важно.

Да, и аз в началото дори и година и половина на нв, ако опитам леща задържам и качвам.
Сега нямам този проблем от боб и леща.
Много време трябва, ама много. Но не ме притеснява, ясно ми е, че до живот ще съм си така и не ми пречи.

Във връзка с витамин Д - ако искам да видя как ми влияе даден продукт на нивата, просто не го спирам за изследването, нали така?
И аз тъй си мисля.
Обмислям да пусна Д, В12 и желязо.
Но се чудя колко дни да спра приема за да видя истинските нива.
5 или 10 дни. Може би минимум 5 дни.


И нещо друго.
Преди като бях дебела имах страшна слънчева алергия. Лятото трябваше да ходя с дълги ръкави, защото достигнах момент слънцезащитни да не ме пазят. Сърбежите по ръце и крака бяха безумни. Взимала съм тел за чинии да си стържа кожата.
След започване на режима се оправи. Но стана бавно.
Всяко лято степента на тази алергия минава. Миналото лято често забравях да слагам крем. Имах леки сърбежи.
Сега вече лятното слънце дойде. Вече съм по къс ръкав. Кремове не ползвам.
Вече колко дни ме е близало това слънце и нямам никакви сърбежи. Почти никакви. Вчера лекичко ме засърбя и спря.
Като се пусна по къс панталон ще видим кожата на краката как ще е.
4 години на режима и алергията е почти изчезнала.
Е, ако ходя на море ще се излагам повече и тогава ще мрънка кожата. Но ще видим. Не знам дали ще се вредя това лято.
Но преди само за 30 минути близване сутрин и вечерта вече се почваха сърбежите.
Вчера бях доста време на слънце. Ръце голи, вечерта - никакви драми.

# 174
  • Мнения: 380
Я кажете от къде мога да купя биволско мляко, сирене, кашкавал? За предпочитане някакъв надежден производител..преди се спомена накакъв фирмен магазин ама не знам как се казваше, пъ и дали имаха биволски неща..
Ако за биволско не може, за козе мляко и сирене също става

Пс:видях дега че в Лидл има на Родна стряха биволски и козе изделия,  как ви сте струва този производител?

Азара, мерси, много полезни четива. Със сигурност ще ходя да изследвам кортизола,само да не се стресирам още повече от резултатите...

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 10:54 от kokix

# 175
  • Мнения: 961
Natka , да за салати питам .. Знам , че не се готви с ленено масло .
Четох , че е много добре за стомаха и сърцето да се приема сутрин на гладно по 1 с.л.
Мисля да го държа в хладилник .

Поръчах си омега 3 ,  1000 мг. от рибено масло . Може ли да пия и витамин д , докато приемам омега 3 .. ? На някои места четох , че не е препоръчително да се смесват . 🤔

# 176
  • Мнения: 24 840
Че с какво си пречат двете?

# 177
  • Мнения: 40 733
Биволско от Ракево си взимам.
Всякакви сирена от там.
Кашкавал и от там, ама в една друга млекарница взима кашкавал принципно. Но сега не се сещам името.
Кашкавали от супермаркети не купувам.

# 178
  • Мнения: 961
Че с какво си пречат двете?

И аз това се чудя ..
Това пише в lekar.bg - Не се подкрепя паралелната употреба на Ω-3 и на Д и Е-витамини.

# 179
  • Мнения: 380
Какви трябваше да бъдат стойностите на кз на 1ви и 2ри час след ядене?

Общи условия

Активация на акаунт