Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 507
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
И на мен ми звучат много 4 хранения на ден за пораснал човек, че и сам казващ че физическата активност хич я няма... Тия две неща много хора ги неглижират защото с години им се разминава и после "изведнъж" се оказват болни. От опит говоря, за съжаление. И аз уж здравословно се хранех, то си и беше така сравнено с повечето около мен де. Но намалих ли физическата активност и проблемите започнаха, за килограмите да не говоря че не е за приказка. Хем при мен явно и заради навика да не закусвам пак си имаше сериозен интервал без храна и може би и това е помогнало да ми се разминава за повече време.
Една ябълка и един банан на ден ако е често или всеки ден също ми се вижда много за човек с такъв проблем с черния дроб. Има ли вариант да хрупаш някакъв свеж зеленчук вместо точно тях? На този етап фруктозата е последното дето искаш.
За овесените ядки и аз като Джеръми - не ти трябват. И за витамин Д съм съгласна че не е достатъчно да е в референтните граници, а да ти е едно хубаво нивото там. Твърдо вярвам че и от това ми се подобри състоянието, не само от режима на хранене. И вече не изгарям на слънце, преди ми трябваше слънцезащита винаги щом съм навън и грее слънце, ако ще и през март да беше. Сега се прибирам пеша в 3 следобед и дори и посред лято нямам дертове с това, а не се мажа с нищо.
Вярно че Невена обясняваше някъде из предходни теми за отмазняване на черен дроб май с много ниските калории беше, ударно. Буквално за дни говореше или там някоя седмица да е било, така че тук лафът че няма нужда да се отслабва не върви - при висок инсулин и без това не се сваля тегло тъй лесно.

# 421
.., така че тук лафът че няма нужда да се отслабва не върви - при висок инсулин и без това не се сваля тегло тъй лесно.
Моят инсулин е 23,9 и отслабнах за няколко дена, но не насилствено, а просто нямах апетит и не ядях особено, като изключих захарните тотално (тъй като не ми се ядеше). И наистина, ако отслабна още, няма да е особено здравословно. Това с липсата на апетит става преди да съм се изследвала и да знам какво става изобщо.

# 422
Нати, щом е омазнен дроба, значи има излишни кила за сваляне.
Това че не ги вижда сланините не значи нищо.
Отславането или избягването му не е най-важното, а лечението.
Щото то може и да се отслабне с шоколад, ама за това вече ими липса на мозъчна дейност Joy

# 423
Момичета, Миоки повече няма да пише във форума.
Политиката на форума е неприемлива за нея и отказва да е потребител.
Много жалко, ще ми липсва. Изобщо всички вие които пишете, моля ви не се отказвайте. Много ми помагате, и вярвам че не само на мен. Чета всичко и когато съм на ръба да махна с ръка и да зарежа /за пореден път/ всичко, като почета тук и ме стимулирате. Въпреки, чи ми беше доста трудно в началото, сега си давам сметка, че този път го извървях с вас и благодарение на вас. Hug
В началото е трудно, но кратко време - месец, два, три - после влизаш в час.

Видях аз перманентния БАН, нали скоро пак влязох в темата и четох назад. Миоки пишеше и по други теми, вероятно за нещо политическо е ставало дума, мисля, че влизаше в темите за Украйна. Елора, ти нали й имаш контакт, ще си направим ФБ група и готово! Даже мога да се наема да я направя.

# 424
Здравейте! От нишката теми за ИР попадам на тази като последна тема, с елемент за сваляне на излишни килограми. Тук ми е въпросът - възможно ли е човек да има ИР, без да е качил килограми? Още изчитам материалите по темата, благодаря за полезните съвети! Обмислям най-накрая дали да не направя едно обременяване. Забелязвам след хранене, учестен пулс и сериозна сънливост, не както преди. Общо взето сладко не ям, много рядко по блокче натурален шоколад със стевия, плодове, зеленчуци и месо домашно приготвени, тук влизат картофи обаче, много рядко ориз и варива, защото бобови и грах, нахут смилам трудно, от млечните само масло и кисело мляко, защото прясното ми дразни стомаха, а сирената ми предизвикват ферментация и газове. Моят порок е хлебчето, за съжаление така израснах, с репликата, че без хляб не си сит. Като малка правих някакви според мен хипогликемии - пристъп на зверски глад с разтреперване и замайване, трябваше да хапна набързо нещо хлебно. Тогава бях доста слаба. Сега уж гледам да внимавам, уж някакви лимецови или други алтернативи на белия хляб. Изключително трудно ми е да изключа хляб. Зрението ми се влоши тази година, въпреки че обективно очната каза, че няма проблем. Вчера след закуска пак вдигнах пулс и ми се разтрепериха ръцете, а нощем главата ми се мотае като все едно махмурлук. Иначе по изследвания на гладно КЗ ми е ок, инсулин никога не са ми пускали; чудя се да пусна и глутенова поносимост също. Обмислям и фастинг да направя с цел консумиране на увредените клетки от организма, но никога не съм правила гладуване и нямам опит, но мисля сега лятото определено ще ми е по-лесно. Щитовидна засега ми изключиха, макар че не ми беше много убедително, но ще следя.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 08:44 от Анонимен

# 425

Видях аз перманентния БАН, нали скоро пак влязох в темата и четох назад. Миоки пишеше и по други теми, вероятно за нещо политическо е ставало дума, мисля, че влизаше в темите за Украйна. Елора, ти нали й имаш контакт, ще си направим ФБ група и готово! Даже мога да се наема да я направя.

Тя Азара е спретнала група вече.
Но не ми е ок във фейса, не знам защо.

# 426
ям по 4 пъти на ден, сутрин(около 9 часа), обяд( около 13:30), следобедна закуска( около 16:30-17:00), вечер( 19:30-20:00). Рядко ям нещо извън тези хранения, може някоя ябълка, но аз повече от една ябълка на ден не ям. И плодове не ям много, че от тях да съм приемал някакви захари, най-често една ябълка и един банан на ден, не повече. Като цяло след като се наям не изпитвам глад в следващите няколко часа и нямам нужда да ръфам някакви неща постоянно.  Не пия кафе, чай или разни напитки със захар или подсладители, единствено вода.
Здравей!
Според мен са си напълно нормални храненията, това са три основни хранения и една следобедна закуска на ден. Мисля, че заседналият начин на живот е причина за стеатозата. Започни някакъв спорт след хранене, например след закуска. Ако ядеш захарни изделия, тъй като не можах да запомня добре, спри ги изцяло. Надявам се това да помогне.
Редактирам и добавям:
Прочети това,ако вече не си: https://www.puls.bg/aktualno-c-6/prof-nikola-grigorov-steatozata … aboliavane-n-2731
Не ти ли изписаха медикаменти?
При здрав човек може да са нормални 3 основни +1 междинно, но при метаболитен синдром не е ! Инсулина е много завишен....при всяко ядене се покачва КЗ и съответно панкреаса продължава да бълва инсулин......вие изобщо запозната ли се с този процес?
Медикаментите не се започват на всяка цена, ако резултатите го позволяват - винаги е добре първо да се пробва хранителен режим+физи1еска активност....

Джер- а запознат ли си с храненето по РЕй Пийт- той доста препоръчва прясното мляко.......аз съм тотално объркана..май няма да го чета повече....и захар препоръчват....но пък наред с това и да се сменят всички стари пломби хахахахах. Ти си по-напред с чететнето от мен..затова те разпитвам подробно Simple Smile Ако ти досаждам - само кажи Simple Smile

# 427
  • София
Вярно че Невена обясняваше някъде из предходни теми за отмазняване на черен дроб май с много ниските калории беше, ударно.

Ето тук и тук е обяснила подробно.

# 428
Тя Азара е спретнала група вече.
Но не ми е ок във фейса, не знам защо.
Да, групата във фейса я видях, и аз не съм много фен, но ще следя. То там видях основно рецепти де.

Днес джолан със салата и пилешко на фрайъра със салата.

# 429
  • София
Не всички имат фейсбук. Аз нямам.

# 430
Защо не се препоръчват овесени ядки при ИР? Аз ги хапвам често,нали са с фибри,диатични...

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 00:44 от happy_mama

# 431
Защо не се препоръчват обесени ядки при ИР? Аз ги хапвам често,нали са с фибри,диатични...
Ще ти отговоря с въпрос.
Защо на алергичен към фъстъци не се препоръчва консумация на фъстъци?

# 432
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте! От нишката теми за ИР попадам на тази като последна тема, с елемент за сваляне на излишни килограми. Тук ми е въпросът - възможно ли е човек да има ИР, без да е качил килограми? Още изчитам материалите по темата, благодаря за полезните съвети! Обмислям най-накрая дали да не направя едно обременяване. Забелязвам след хранене, учестен пулс и сериозна сънливост, не както преди. Общо взето сладко не ям, много рядко по блокче натурален шоколад със стевия, плодове, зеленчуци и месо домашно приготвени, тук влизат картофи обаче, много рядко ориз и варива, защото бобови и грах, нахут смилам трудно, от млечните само масло и кисело мляко, защото прясното ми дразни стомаха, а сирената ми предизвикват ферментация и газове. Моят порок е хлебчето, за съжаление така израснах, с репликата, че без хляб не си сит. Като малка правих някакви според мен хипогликемии - пристъп на зверски глад с разтреперване и замайване, трябваше да хапна набързо нещо хлебно. Тогава бях доста слаба. Сега уж гледам да внимавам, уж някакви лимецови или други алтернативи на белия хляб. Изключително трудно ми е да изключа хляб. Зрението ми се влоши тази година, въпреки че обективно очната каза, че няма проблем. Вчера след закуска пак вдигнах пулс и ми се разтрепериха ръцете, а нощем главата ми се мотае като все едно махмурлук. Иначе по изследвания на гладно КЗ ми е ок, инсулин никога не са ми пускали; чудя се да пусна и глутенова поносимост също. Обмислям и фастинг да направя с цел консумиране на увредените клетки от организма, но никога не съм правила гладуване и нямам опит, но мисля сега лятото определено ще ми е по-лесно. Щитовидна засега ми изключиха, макар че не ми беше много убедително, но ще следя.
Да, има една приказка слаб отвън дебел отвътре, щом с някои млечни имаш проблем, значи имаш цялостен проблем с тях, просто в някои има по-малко лактоза, хляба е проблем и наистина е трудно изключването му, но и картофите също не са добра идея.
ям по 4 пъти на ден, сутрин(около 9 часа), обяд( около 13:30), следобедна закуска( около 16:30-17:00), вечер( 19:30-20:00). Рядко ям нещо извън тези хранения, може някоя ябълка, но аз повече от една ябълка на ден не ям. И плодове не ям много, че от тях да съм приемал някакви захари, най-често една ябълка и един банан на ден, не повече. Като цяло след като се наям не изпитвам глад в следващите няколко часа и нямам нужда да ръфам някакви неща постоянно.  Не пия кафе, чай или разни напитки със захар или подсладители, единствено вода.
Здравей!
Според мен са си напълно нормални храненията, това са три основни хранения и една следобедна закуска на ден. Мисля, че заседналият начин на живот е причина за стеатозата. Започни някакъв спорт след хранене, например след закуска. Ако ядеш захарни изделия, тъй като не можах да запомня добре, спри ги изцяло. Надявам се това да помогне.
Редактирам и добавям:
Прочети това,ако вече не си: https://www.puls.bg/aktualno-c-6/prof-nikola-grigorov-steatozata … aboliavane-n-2731
Не ти ли изписаха медикаменти?
При здрав човек може да са нормални 3 основни +1 междинно, но при метаболитен синдром не е ! Инсулина е много завишен....при всяко ядене се покачва КЗ и съответно панкреаса продължава да бълва инсулин......вие изобщо запозната ли се с този процес?
Медикаментите не се започват на всяка цена, ако резултатите го позволяват - винаги е добре първо да се пробва хранителен режим+физи1еска активност....

Джер- а запознат ли си с храненето по РЕй Пийт- той доста препоръчва прясното мляко.......аз съм тотално объркана..май няма да го чета повече....и захар препоръчват....но пък наред с това и да се сменят всички стари пломби хахахахах. Ти си по-напред с чететнето от мен..затова те разпитвам подробно Simple Smile Ако ти досаждам - само кажи Simple Smile
Да, но човек не трябва да възприема и да следва всичко буквално, всъщност бях достигнал до определени изводи и като разбрах за него и попрочетох се учудих, че и той казва подобни неща, примерно, защото сме в тема за инсулинова резистентност дали захарта е това, което я причинява? С други думи, ако имаме запушена канализация и докато тече вода мивката се пълни с вода, това означава ли, че водата е виновна? Дори и да спрем кранчето водата ще си стои в мивката, докато не отпушим канализацията, по същия начин, целта трябва да е да "отпушим" клетките, за да преминава свободно през тях глюкозата. Има и нещо друго, (което звучи философско, но всъщност е реалност), основната съставна част на вселената включително и на нас, се нарича енергия, без енергия практически нищо не би съществувало, тоест в основата на заболяванията, включително и надебеляването се дължат на намаления добив на енергия, именно и заради това примерно популярния съвет за отслабване яж по-малко движи се повече, в дългосрочен план обрича на провал. Решението е просто, да се храним с естествена храна, която ни дава достатъчно енергия, но без да запушва клетките ни.
Защо не се препоръчват обесени ядки при ИР? Аз ги хапвам често,нали са с фибри,диатични...
Да но след това няма да ходиш на нивата да ореш нали? Фибрите са много полезно нещо, защото прочистват чревния тракт, но овеса е концентрирана енергия, която трябва да се изразходи (ненапразно примерно всеки като прочете овес прави асоциация с кон), инак се складира за после под формата на мазнини, което пък от своя страна води до негативни последици в дългосрочен план.

# 433
1) Тук ми е въпросът - възможно ли е човек да има ИР, без да е качил килограми?
2) Забелязвам след хранене, учестен пулс и сериозна сънливост, не както преди.
3)Моят порок е хлебчето, за съжаление така израснах, с репликата, че без хляб не си сит.
4) Изключително трудно ми е да изключа хляб.
5) Обмислям и фастинг
Здр.
1) Мисля, че прочетох в първи пост, че можело. Няма да се учудя...то още толкова неща за човешкото тяло има да се откриват..
2) големи порции според мен и нещо вредно като купешка майонеза, сос..
3)"без хляб не си сит" проблема е, че българина не става от масата преди да е сит. Но още по лошото е, че има нарушен хормон лептин, който служи да сигнализира на мозъка, че си сит. И става преяждане. За това е добре да се броят грамажи и калории според мен..и да се спира с храната преди да си сит.
4) А трябва. Аз не ям хляб от повече от 1г. Е, може да се е случило един път 2 препечени филийка за супа или мини закуска от фурната на Лидл, но без хляб, тестени изделия, закуски като цяло..освен някое сладко един път в месеца..
6) да добра идея

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 11:40 от Didity02

# 434
Благодаря! Това е, че не ям големи порции. Като по-млада хапвах често по малко. Сега хапвам 3 пъти на ден, бая време ми отне да се науча да хапвам нормални порции. Майонези и сосове не ям, защото са пълни с химия. Да речем порцията ми беше ориз на фурна с пилешко крилце, половин домат на салата, и малка филия хляб да отопя соса от домата. Май хлябът наистина е проблем, сега закусвам домашно смути от плодове с кокосово мляко, а едно време с кафето редовно вървеше кроасан с масло… но ето вчера закусих една препечена филия и пулса скочи

Общи условия

Активация на акаунт