"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 119
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Именно, термостатният вентил все пак има и отсекателна функция. Което значи, че ако не спира напълно или е развален, или е някакъв не съвсем добър модел.

# 616
Накарахте ме да проверя Grinning Реших, че са ни развалени вентилите.
Оказа се, че на стария на врътката няма нула, най-ниската степен е *
От него съм се заблудила, другия рядко го спирам напълно. Сега го сложих на нула и отворих прозореца и не се включи.
Да, прави сте.

# 617
  • Wonderland
Исках да попитам нещо, но много се карат на последните страници и сега се притесних. Grinning
Това ми е първа зима в апартамент и първа зима съжителство с Топлофикация София. Апартаментът е двустаен, радиатори има в 2 стаи, доскоро ни работеше само единия - докато не получихме сметка за ноември. Оказва се, че парно не е ползвано в този апартамент от 2019, съответно ни пристигат сметки спрямо тази година. Сметката за ноември беше 190 лв. Нямам никаква база за сравнение, затова се допитах до приятели, които ползват дори по-голям апартамент - те казаха, че миналата зима са плащали около 150 лв.
За мен, без да разбирам, тая сметка е необосновано висока за размерите на апартамента и радиаторите, които може да са се ползвали.

Не знам, реално, какво точно искам да ви питам, по-скоро искам да се ориентирам дали е възможно да е някаква грешка, дали има значение, че отчита за 2019 и просто така са вървели цените и имаме ли някакъв ход?! Аз съм много против да плащам подобни сметки под наем за нечие чуждо потребление, но и хазяите леко вдигат ръце за съдействие.

# 618
Накроя ще ти засекат реалното потребление, споко.

Но, миналия сезон знаеш ли какви сметки са начислени? Сега начисляват спрямо предния сезон, не спрямо 2019г.
Няма начин сезон 2021/2022 да е начислявано, после реално засечено по 50 лв да речем месечно, а сега да начисляват 190 лв. Щом сега ти начисляват прогнозно по 190, значи вин.сезон реално по толкова е ползвано месечно.
Това важи ако си на прогнозно отчитане!

Ти на какво си? Прогнозно или реално?

# 619
Ползвате ли жилище с ТЕЦ се информирайте от собствениците/съседите как и кога се отчита, кога е ползвано последно и какви са месечните сметки предварително и тогава наемайте.
Да, не е приятно сметка от 200 лв. особено ако смятате, че не сте ползвали отопление и топла вода, но малко късно се сещате защо е такава.
Освен това в сметката са 3 компонентите - отопление на имота, подгряване на вода и общи части + сумата за отчинето на уредите от топлинен счетоводител.

# 620
  • Wonderland
Накроя ще ти засекат реалното потребление, споко.

Но, миналия сезон знаеш ли какви сметки са начислени? Сега начисляват спрямо предния сезон, не спрямо 2019г.
Няма начин сезон 2021/2022 да е начислявано, после реално засечено по 50 лв да речем месечно, а сега да начисляват 190 лв. Щом сега ти начисляват прогнозно по 190, значи вин.сезон реално по толкова е ползвано месечно.
Това важи ако си на прогнозно отчитане!

Ти на какво си? Прогнозно или реално?

Това за 2019 ни го казаха точно хазяите - понеже апартаментът бил в ремонт и никой не го бил ползвал, начисляването било спрямо тази година. Доколкото разбрах  сме на реално.

@mama_na_nana може би точно затова споменах, че за пръв път живея в апартамент и ползвам услугите на Топлофикация. Simple Smile Ако не си запознат с нещо как ще си запознат какво да питаш? Мерси все пак.

# 621
Да, бе, последно е ползвано 2019 и от тогава при годишните засичания през 2020, 2021 и 2022, отчетите са показвали нулевото потребление. Няма как изведнъж да дойде такава сума, освен ако не сте на реален месечен отчет.

# 622
Ти върви си питай в теца, хазаите може и да послъгват, знаеш ли.

Реално значи отчитане. Тоест сте с дистанционни уреди, засича се месечното реално отчитане ли?
Реално отчитане зночи както тока ти засичат всеки месец...сигурна ли си че сте с такова и за парното, малко са така...

Права е мама на нана, нама нулеви сметки. За сградна си идват, в ремонт ама спрени ли са били радиаторите, не се знае изобщо....

# 623
Ако е реално отчитане, значи тези пари са изразходвани
Тогава какво значение има какво са ползвали преди 4 години?!
Хазаите може и да не знаят, някой комшия да попитате на какъв отчет сте

# 624
Мен ме съмнява да са на реално..иначе хазаите нямаше да намесват минали сезони. Но да си пита все пак в теца, може и по имейл.

# 625
  • Wonderland
Благодаря ви! Ще проверяваме с теца май.

# 626
Няма как Топлофикация да калкулира сметки спрямо 2019та. Или са спрямо миналият сезон, когато ако не са ползвали щеше да има сега само сградна инсталация, или са на реално потребление.
190 изобщо не е нечувана сметка за двустаен. Ако не ви се плаща толкова намалете радиаторите, или ги спрете. Това е. Наемодателите няма как да ви съдействат в случая.

# 627
Виж и домоуправителя. Може да звъннеш и на фирмата която отчита ако я знаеш.
Може да ни снимаш и фактурата като махнеш личните данни, или си я разгледай добре.
За София ли става дума?
Също питай съсед/домоуправител дали лятото са минавали да засичат уредите - това се прави при прогнозно начисляване.

# 628
  • Wonderland
Няма как Топлофикация да калкулира сметки спрямо 2019та. Или са спрямо миналият сезон, когато ако не са ползвали щеше да има сега само сградна инсталация, или са на реално потребление.
190 изобщо не е нечувана сметка за двустаен. Ако не ви се плаща толкова намалете радиаторите, или ги спрете. Това е. Наемодателите няма как да ви съдействат в случая.

За един радиатор работещ на 3 ми е много 190 Grinning Но аз гледам от мойта паничка.

Учим се в движение, за съжаление. Ясно ми е, че "трябваше", "можеше", ама минало бешало, не знаехме и сега се вкарахме в някакви схеми.

Ще видя с домоуправителя, фактура не съм получила още....

# 629
При нас е 120-150 лв на месец само сградната инсталация и водата,без отопление - прогнозна на база предходна година.  100 кв , двама души ползватели. Та ако се ползват радиаторите със сигурност ще е над 250.

Общи условия

Активация на акаунт