"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 054
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Няма кранче, има точно такава тапа. И точно такъв обезвъздушител в другия край на радиатора.

Сега вече са сменени с такъв автоматичен обезвъздушител  и термостатни вентили.
Но толкова години е било мъка....

# 661
Това е на обратната страна, а тръбата директно ли е влизала в радиатора, без нищо?

# 662
Без възможност да се регулира, отвърти или и аз не знам.
Дори не съм сигурна дали е възможно да се предава така радиатор?!

# 663
Да, няма вентил.

Очаква ли се поскъпване на парното от новата цена на газа?

# 664
Без възможност да се регулира, отвърти или и аз не знам.
Дори не съм сигурна дали е възможно да се предава така радиатор?!
Радиатора се продава на части. Купуваш си глидери, свръзки, а у ...

# 665
  • София
И при нас постоянно допълват инсталацията.
Сметките за подгряване на вода са около 20 лв за мерна единица.
Но няма как да има теч - все някой щеше да изреве. Дори и да не тече, само да капе пак ще намокри и долните съседи и те ще викнат. Чудим се какво става, говорих със специалист от Топл.
Неофициално ми подшушна,  че може би някой си е направил нелегално подове о отоплени и не плаща. Топлата вода влиза, минава по пода и изтича в тръбите на 00. Не знам дали правилно го обяснявам, но нещо такова каза. Няма доказване на магарията.

Има как да е от теч. Може вече да съм го писала този случай, ама да повторя. Живеехме на 16 етаж. Мъжът ми допълваше инсталацията през два дни. Мина с домоуправителя да проверят за течове и никой не си признава. Накрая му писна през вечер да виси по два часа да пълни и остави помпата да вдигне повече налягането. И ей ти го един тарикат от третия етаж търчи да го вика да източва инсталацията. Имал си някакъв теч от лирата в банята. Тя си църцори в канала и що да вика майстори. Дреме му, че горе стоим на студено. Та, по-високото налягане така му разширило дупката, че струята удряла във вратата на банята.

# 666
  • София
Пробвано е това с налягането при нас.
Никой не изрева за теч.

# 667
  • Wonderland
Така че, Рапунцел, ако е прогнозна сметка, нищо не можеш да направиш. Ако е реална - пък съвсем 🤐
Ако е имало 2-3 нулеви години сумата наистина е висока, освен ако хазяите не са заявили, че парното тази зима ще се ползва.
Това, че са взели за база 2019 г. звучи несериозно. Ами ако не е ползвано 10 или повече години, ще ползват сметките от 2000 г. ли 🙂
Мисля, че и без такива "бази" отпреди години Топлофикация могат да направят някакви примерни разчети.

За получаване на онлайн фактура с всичките му разбивки, трябва регистрация в сайта на Топлофикация.

Бях спряла известията за темата и сега виждам това - заявиха, че ще се ползва, да. Това какво ще рече? Grinning За регистрация в сайта ми трябва и ЕГН на клиента, което нямам, разбира се. Затова и не съм се регистрирала, знам че излизат там и е по-удобно. Днес ще се чуя с хазяите, за да видим дали може ако не това, поне хартиена фактура да получаваме.

Както казах - ние сме си виновни, че не сме запознати как работи Топлофикация, нищо не казвам, просто се опитвам да си обясня нещата и да разбера при нас ли има проблем или по принцип така вървят сумите в момента (за момента второто не го вярвам, защото имаме приятели с по-големи апартаменти, плащащи по-малко). В София сме, 2-ма души в двустаен панелен апартамент, с 2 радиатора, колкото и да е ми се струва наистина много. За декември дойде още по-висока, разбира се.

# 668
  • София
ЕГН на собственика трябва да е вписано в договора за наем.

# 669
Рапунцел, нормално е за декември сметката да е по-голяма. Парното по спомен започнаха да го пускат около 9.11. След като сметката ти е прогнозна, най-вероятно, преди лятото няма как да разбереш реалното потребление. Даже и да изчислиш твоето, не знаеш колко топлина е била нужна са подгряване на водата, нито сградна инсталация.При нас всяка година са коренно различни.

# 670
При нас за дакември кубик топла вода е 12 лв, и единица от апартаментен топломер е 15 стотинки.

# 671
Огромно влияние върху сметките на неползващите/малко ползващите има това какъв процент се плаща за сградната инсталация.  Доколкото знам общото събрание може да реши колко да бъде този процент в рамките на някакъв законово определен диапазон. И ако процентът е висок неползващите духат супата, защото плащат и за другите. Ако всички ползват, разлика няма. Затова често кооператорите оставят високите проценти за да не минават метър неживеещите в блока.

# 672
Огромно влияние върху сметките на неползващите/малко ползващите има това какъв процент се плаща за сградната инсталация.  Доколкото знам общото събрание може да реши колко да бъде този процент в рамките на някакъв законово определен диапазон. И ако процентът е висок неползващите духат супата, защото плащат и за другите. Ако всички ползват, разлика няма. Затова често кооператорите оставят високите проценти за да не минават метър неживеещите в блока.
Ти пък. Нали и техните апартаменти са топли. Ако в сградата няма ТЕЦ, ще ги видя тогава. Иначе се получава така, че ползващите биват гърбени.
Абе цаката му е ако сградата е топлофицирана, всички да използват. Тогава е най-евтино.

# 673
Някои хора не отбират от логика и са на въпреки за всичко. Та не разчитайте да изберат най-доброто.

# 674
Ти пък. Нали и техните апартаменти са топли. Ако в сградата няма ТЕЦ, ще ги видя тогава. Иначе се получава така, че ползващите биват гърбени.
Абе цаката му е ако сградата е топлофицирана, всички да използват. Тогава е най-евтино.

Това, че заключеният апартамент е топъл не е полза за собствениците. И също така е вярно, че ползващите биват гърбени от ниски проценти СИ.  И пак е вярно, че ако всички ползват е най-евтино. Аз само излагах някои факти, а вече от там нататък интересите на хората се разминават при еднаква фактология.

Някои хора не отбират от логика и са на въпреки за всичко. Та не разчитайте да изберат най-доброто.

Тя логиката има много лица и всяка страна си има своя логика и своя дефиниция кое е справедливо - дали неползващите да плащат е несправедливо, или ползващите да плащат и за другите е несправедливо?  Аз мога да кажа кое според мен е по-справедливото, но не вярвам мислещите различно да се съгласят с мен.

Общи условия

Активация на акаунт