"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 050
  • 761
  •   1
Отговори
# 675
Всичко е така, но имотът, живееш или не в него, си е задължение. Топлината си е вътре, а хората да са му мислили, че като имат имот имат и задължения.

# 676
Пак да кажа - изобщо не оспорвам това. Само направих малък анализ на ситуацията.

# 677
Да, но в някои топлофицирани имоти обитават наематели и на тях е много трудно да се обяснят нещата за СИ, които коментирате. За тях да плащат по 120 лв за топла вода и СИ е пладнешки обир. Ама като е 30 градуса в общите части и не се налага да пускат отопление, не мрънкат "защо сметката ми за ток е само 30 лв зимата?".
Аз също като собственик не съм ок да плащам имагинерни суми и накрая на сезона да ме сюрпризират. Ето, сега сме на газ и сметката е 250 лв, но знам, че сме ги изхарчили и ако има преизчисляване, ще е само надолу от някоя компенсация. Бюджетирането с майчинство втора година е ключово.
А, да ви се "похваля". 2019 г. сме сменили радиомодули в 1 жилище на близка (тогава си мислех, че с това действие ще се получават реални месечни сметки). Сега ме сюрпризират, че съседите искат най-сетне да минават на дист.отчитане ("искат", ама кога и дали ще стане - не се знае), и уредите, монтирани преди 3 години  не важат и трябва да ги сменя. Изкупували ги, ала-бала. Със сегашните софтуера не работел, а същевременно на год.отчитане даже не влизат, а измерват от дистанция. Хем така, хем иначе.

# 678
За да се мине на реално отчитане всеки месец трябва всички към абонатната станция да са с уреди за дистанционно отчитане. И по радиаторите, и водомерите. Един да не е и реалното отчитане отива на кино 🙂 Поне това разбрах от обсъжданията тук. Ако и от дружествата имат допълнителни изисквания, вече става съвсем сложно.
Рапунцел, означава това, което съм написала 😄 Плащаш и се надяваш при годишното изравняване да ви върнат малко парици. Към днешна дата нищо друго не можеш да направиш!
И помоли хазяите да ви съдействат за получаване на онлайн фактура. Трябват ви данните на титуляра, абонатния номер и още един май имаше, на инсталацията/абонатната станция. Нищо тайно няма в тях или опасно в това да ви ги дадат. Ако ли те получават такава фактура, могат просто да ви я препращат! В пълно право сте да знаете колко, какво точно и защо плащате.
На хартиена фактура не разчитай. Май Топлофикация София тихо и полека ги е премахнала.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 19:32 от птица

# 679
Да, но в някои топлофицирани имоти обитават наематели и на тях е много трудно да се обяснят нещата за СИ, които коментирате. За тях да плащат по 120 лв за топла вода и СИ е пладнешки обир. Ама като е 30 градуса в общите части и не се налага да пускат отопление, не мрънкат "защо сметката ми за ток е само 30 лв зимата?".
Аз също като собственик не съм ок да плащам имагинерни суми и накрая на сезона да ме сюрпризират. Ето, сега сме на газ и сметката е 250 лв, но знам, че сме ги изхарчили и ако има преизчисляване, ще е само надолу от някоя компенсация. Бюджетирането с майчинство втора година е ключово.
А, да ви се "похваля". 2019 г. сме сменили радиомодули в 1 жилище на близка (тогава си мислех, че с това действие ще се получават реални месечни сметки). Сега ме сюрпризират, че съседите искат най-сетне да минават на дист.отчитане ("искат", ама кога и дали ще стане - не се знае), и уредите, монтирани преди 3 години  не важат и трябва да ги сменя. Изкупували ги, ала-бала. Със сегашните софтуера не работел, а същевременно на год.отчитане даже не влизат, а измерват от дистанция. Хем така, хем иначе.
Всичките проблеми идват от незнанието, личната незаинтересованост и разчитането на "една жена ми каза"(това по принцип).
Всичката информация  я има на сайтовете на съответните дружества-нужно е човек да прочете и осмисли. Ако трябва да отиде лично да се информира. Наемателите- и те да четат. Нали пари ще дават. Като не могат да проумеят,  да си наемат жилище без тец.
За справка- повечето ТЕЦ-ове работят на пророден газ.
Да не мислиш, че на някого му е кеф да плаща ТЕЦ, а тарикатът отгоре да е със спрени радиатори на климатиче и 30 % от топлината от моите радиатори да отиват в неговото жилище. Как ти се струва?! Simple Smile

# 680
Не бих нарекла съседа "тарикат", може наистина да няма възможност да плаща, особено ако е пенсионер. Аз именно с тази цел съм купила жилище с 2 опции - на ток или ТЕЦ, за да може да се избира оптималния вариант - от към цена и топлина, а за лично ползване - ток и газ.

# 681
Не бих нарекла съседа "тарикат", може наистина да няма възможност да плаща, особено ако е пенсионер. Аз именно с тази цел съм купила жилище с 2 опции - на ток или ТЕЦ, за да може да се избира оптималния вариант - от към цена и топлина, а за лично ползване - ток и газ.
И именно поради тази причина % сградна инстаация трябва да е максимален, за д ане го отнасят хората, които "могат" да плащат. На мен думата "пенсионер" в града изобщо не ми е синоним за бедност. Стига спекула с тази дума.

# 682
  • София

Да не мислиш, че на някого му е кеф да плаща ТЕЦ, а тарикатът отгоре да е със спрени радиатори на климатиче и 30 % от топлината от моите радиатори да отиват в неговото жилище. Как ти се струва?! Simple Smile

Защо човека с климатик да е тарикат? Той нали също си плаща цената на тока.
И ако парното може да го платиш частично или да чакаш лятото изравнителна, то тока ще го спрат ако не се плати до определена дата.
Топлия въздух се качва нагоре. Този с климатика пък отоплява съседа над него.

# 683

Защо човека с климатик да е тарикат? Той нали също си плаща цената на тока.
И ако парното може да го платиш частично или да чакаш лятото изравнителна, то тока ще го спрат ако не се плати до определена дата.
Топлия въздух се качва нагоре. Този с климатика пък отоплява съседа над него.
А мислиш ли, че сметката му за климатик ще е пак толкова, ако аз отдолу не го топля с ТЕЦ? Едно е климатик в топлофицирана сграда, а друго в неотопляема. Като влезе човек в сграда без ТЕЦ и го лъхва един студ...
"Разговорът" тръгна от чуденето на някои хора защо аджеба имат сметка за сградна инсталация като те ТЕЦ не използват и как да им се обясняло това....

# 684
Имам роднина, инженер в топлофикация. Твърде фанатично и без никаква толерантност за диалог ни убеждава, че е нормално да не може точно да плащаш само колкото използваш, и само ако искаш да ползваш. Цял свят минава на модела на "pay as you go", само на топлофикация великата инженерна мисъл е наопаки. Парното топлело съседа, но климатикът - не... топлината само еднопосочно върви - от топлофикация към всичко ток и газ, обратното движение не им се побира в главите...

# 685
  • София
В момента отоплявам с хубав климатик кухньохол и спалня с преходна врата, общо е около 45 кв.м. Сметката ми е по 2 лв на ден.
Под и над мене не се отоплява, от двете страни имам външни стени, без изолация и стара дограма.
Парно ние от втория кръг/9 - 18 ет/ нямаме, тръбите са студени.
Според Топл. трябва да се ремонтира абонатната. Но домоуправителката се е заклела, че пари за ремонта няма да даде. Какво да правим освен да я набием?
За декември за 4 куб. м. вода и сградна имам 120 лв. сметка, реално, ежемесечно отчитане.
Предишните години бях фен на парното,  но при сегашната повреда няма какво да се направи освен да се спася сама.

# 686

За декември за 4 куб. м. вода и сградна имам 120 лв. сметка, реално, ежемесечно отчитане.
Мислех, че аз съм зле - 6 кубика + сградна 117 лв.
Глупостите за топлене от сградната са точно това - глупости. Ние сме с хоризонтална инсталация, през апартамента тръби не минават. По стълбите отопление няма. Над и до мен няма никой, и не се топлят, съответно мен не ме греят. В хола ни е около 7 градуса зимата, не знам на кой това му казва затопляне и комфортна температура. И се плаща за неизвестно какво ...

# 687
В момента отоплявам с хубав климатик кухньохол и спалня с преходна врата, общо е около 45 кв.м. Сметката ми е по 2 лв на ден.
Под и над мене не се отоплява, от двете страни имам външни стени, без изолация и стара дограма.
Парно ние от втория кръг/9 - 18 ет/ нямаме, тръбите са студени.
Според Топл. трябва да се ремонтира абонатната. Но домоуправителката се е заклела, че пари за ремонта няма да даде. Какво да правим освен да я набием?
Предишните години бях фен на парното,  но при сегашната повреда няма какво да се направи освен да се спася сама.
АКо абонатната е собственост на Топлофикация, разходите за ремонта не са за вас.
Преди време се бях заела с нашия вход и смениха абонатната.
Просто трябва една жалба с входящ номер в топлофикация. Изпращат екип да установи проблема и т.н..

Имам роднина, инженер в топлофикация. Твърде фанатично и без никаква толерантност за диалог ни убеждава, че е нормално да не може точно да плащаш само колкото използваш, и само ако искаш да ползваш. Цял свят минава на модела на "pay as you go", само на топлофикация великата инженерна мисъл е наопаки. Парното топлело съседа, но климатикът - не... топлината само еднопосочно върви - от топлофикация към всичко ток и газ, обратното движение не им се побира в главите...
Иди и виж как е в чужбина и в "целия свят"....

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 21:56 от petiaivanov

# 688
Парното топлело съседа, но климатикът - не...
Щяха да са сравними, ако от климатика тръгваха тръби с топлина и минаваха през цялата сграда.

Ние се топлим почти само с "общи части". Просто апартаментът ни е топъл, с вътрешна и външна изолация и не се налага. Единствено дъщерята пуска по малко в едната спалня, защото е с повече външни стени. През следващия сезон, живот и здраве, вече няма да живее с нас и няма да се налага да използваме въобще радиаторите. От една страна няма да откажа да не ги платя тези 200 лв. на сезон, но от друга, би ме било срам да си живея на топло и да ми го плаща друг.
В офиса не е толкова топло и има нужда от няколко градуса затопляне, но няма нищо общо с нетоплофицирана сграда.

vaychka, в каква сграда сте? В апартамента на свекърите ми, последен етаж, краен, панел, без ТЕЦ, е по-топло...

# 689
  • София
Не знам на кого е абонатната.
Топлофикаторите са се заяли, че искат да контактуват само с домоуправителката. Тя пари не ще да дава, имало други приоритети за ремонт в блока. И без това от другия сезон сме щели да се развеждаме с парното. В началото на сезона писах мейли, оплаквах се - тя да им пишела.
Иначе от 2018 г.  всеки месец събираме от 120 апартамента х 7.00 лв за фонд ремонти. Отделно не сме отказали да събираме пари за нещо спешно и скъпо.
Аз съм лесна - като се закучиха нещата взех хубав климатик и платих двойна такса за бърз монтаж.
Ваичка, явно сте по-чистоплътни от нас, повече вода харчите.

Общи условия

Активация на акаунт