"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 047
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
Къде са тези топлопроводи към абонантана станция? Да ги напипам да се сгрея... Загубите по топлопреносната мрежа са изнесени като проблем на крайния потребител и се изкарват егати великите ползи, а реално са си проблем изцяло на топлофикация. Знам за чужбина - във Франция техните ТЕЦ са също най-съдените дружества, така че ако у нас е същото, не е по положителен образец. Като вземеш предвид и факта, че до неотдавна жилища без централно отопление просто не се строяха, какво друго да кажеш и на палатка ли да живееш, за да не им плащаш, че и да чуваш насреща да си ходел да видиш чужбина... не искам да плащам за чужди проблеми и изобщо не ме е срам от това.

# 691
Не знам на кого е абонатната.
Топлофикаторите са се заяли, че искат да контактуват само с домоуправителката. Тя пари не ще да дава, имало други приоритети за ремонт в блока. И без това от другия сезон сме щели да се развеждаме с парното. В началото на сезона писах мейли, оплаквах се - тя да им пишела.
Иначе от 2018 г.  всеки месец събираме от 120 апартамента х 7.00 лв за фонд ремонти. Отделно не сме отказали да събираме пари за нещо спешно и скъпо.
Аз съм лесна - като се закучиха нещата взех хубав климатик и платих двойна такса за бърз монтаж.
ТЯ ви лъже! Имайли не се пишат, а се входира лист с печат на входящ номер! Така няма къде да ходят.
Аз го направих като прост собственик на жилище. Ти си им абонат и те са длъжни да реагират. Нищо подобно не заявяват. Това може самосиндикално да си го заяви чичо Гошо- районния техник, за да се оттърве бързо от работата....

Къде са тези топлопроводи към абонантана станция? Да ги напипам да се сгрея... Загубите по топлопреносната мрежа са изнесени като проблем на крайния потребител и се изкарват егати великите ползи, а реално са си проблем изцяло на топлофикация. Знам за чужбина - във Франция техните ТЕЦ са също най-съдените дружества, така че ако у нас е същото, не е по положителен образец. Като вземеш предвид и факта, че до неотдавна жилища без централно отопление просто не се строяха, какво друго да кажеш и на палатка ли да живееш, за да не им плащаш, че и да чуваш насреща да си ходел да видиш чужбина... не искам да плащам за чужди проблеми и изобщо не ме е срам от това.
Аз също не искам да плащам нито за чужди проблеми, нито за тарикатлъци, нито чужди сметки. Заех се и оправих нещата за нашата етажна собственост.
Резултатът е годишна сметка за ТЕЦ, варираща между 900-1000 лв за последните няколко години. Мисля, че е повече от добре и навсякъде ми е топло.
АКо сами не си решите проблемите, като изисквате по законоустановения ред, то топлофикация няма да предприеме нищо.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 22:06 от petiaivanov

# 692
  • София
Освен да ровя във входящата поща и да изтипосам тук отговора на София - Изток. С няколко думи - за бл. № 999 в Дианабад упълномощен да контактува с тях е г-жа ХХ. Да се обърнем към нея. Този отговор е получен и от още няколко съседа.
Предполагам, че абонатната е собственост на блока.
Но да не занимавам хората с моите неудобства. Проблема ми е решен за сега. Ако пък оправят абонатната ще си ползвам климатика лятно време. Нямам загуба от инвестицията.

# 693
Aisha, за съжаление не сме прекалено чистоплътни, просто мием кучето след всяка разходка. Налага се с чистотата навън ..

Човече, тухла, блок на 20ина години, всички освен въпросните три апартамента са отоплени. Това е положението.
Не мога да си позволя парно, признавам си, в момента един месец отпление ми е около 350 лв, предни сезони беше 200-250, апатамента е две стаи, хол и спалня само, не е 200 квадрата. С климатика е 60. И пак казвам 7 градуса е без него, никой не ме топли.

# 694
Не се занимавам с никакви клонове на Топлофикация, а действам директно чрез централата в Борово, понеже съм наясно кой е баш шефът. Иначе можете да си пишете "любовни" писма до безкрай....за огромно съжаление, но тези дружества са точно като Столична община....

# 695
Имам роднина, инженер в топлофикация. Твърде фанатично и без никаква толерантност за диалог ни убеждава, че е нормално да не може точно да плащаш само колкото използваш, и само ако искаш да ползваш. Цял свят минава на модела на "pay as you go", само на топлофикация великата инженерна мисъл е наопаки. Парното топлело съседа, но климатикът - не... топлината само еднопосочно върви - от топлофикация към всичко ток и газ, обратното движение не им се побира в главите...

Сигурна ли си, че по цял свят точно за парното по тази система всеки плаща ако си иска?
Тук нещата са такива по дизайн. Който не харесва тази система си купува жилище без ТЕЦ и готово.

# 696
Говорих принципно за този модел, не за отопление. И да сигурна съм, че в ЕС по съдилищата се опитват точно по същите проблеми да намерят законов изход от абсурда да притежаваш жилище и ти да плащаш за чужд достъп до джоба ти, независимо дали ти предоставят услуга или не.

# 697
При нас абонатната си е наша и преди няколко сезона имало теч, който си платихме доволно. Въпреки по-ниско потребление с 1/3, годишната сметка беше по-висока от предходния сезон.
Миналата година пък личното потребление беше рекордно, а уж ползвано не във всички стаи на 2-3 степен. Та всяка година изненади.

# 698
Говорих принципно за този модел, не за отопление. И да сигурна съм, че в ЕС по съдилищата се опитват точно по същите проблеми да намерят законов изход от абсурда да притежаваш жилище и ти да плащаш за чужд достъп до джоба ти, независимо дали ти предоставят услуга или не.

Точно в чужбина искаш не искаш плащаш за чистене, ремонт, боядисване на фасадата, отопление на общи части и каквото там е решено. И ако не искаш те изнасят от сградата.
А в Лондон например даже не можеш да си купиш апартамент в луксозен хубав блок, продажните всъщност за дългосрочен наем за 99 или 125 години. Иначе сградата е собственост на лизингодателя и каквото ти е в договора плащаш без хър мър.

# 699
Не разбирам еженето, все едно тук не плащаш етажна собственост, ремонти  и такса смет, и ще кажеш, че по входа има радиатори да топлят... Разумното за мен е, че си плащаме тока за асансьор и осветление. За какво отопление на общи части си говорим в БГ..,

# 700
Spring blossom, в апартамента,за който пиша, в коридора е сигурно 30 градуса. Тръбите са хоризонтални и минават под целия коридор, парят. Отделно рампата за гаражите и външните части - пътеката към двора също се топлят като падне сняг. В интерес на истината това е доста готино. Дали ако аз поддържах абонатната щях да пускам такава температура-не.

# 701
Това е супер, но навсякъде ли е така според вас? Елате в панелка в кварталите, да усетите отопляването на общите части... инсталацията изобщо не я знам къде е, но се плаща като за 30 градуса фоайе с кабелна телевизия

# 702
Според мен, проблемите основно идват от нереалните очаквания към услугата "централно парно" и представа за цената, на която трябва да се доставя.
10-20 лв. е било преди 90 г. при 200 лв. заплата. И дотация от държавата! Днес, при заплата 1500 и без дотация от държавата, цената отива към 200-300 лв., да! За постоянно, равно и приятно топло в цялата къща и шуртяща несвършваща гореща вода я намирам за нормална, колкото да не ми харесва и на мен самата като ги плащам 😄
Че то хлябът вече е 2-3 лв., как може парното да е 20 или 50 или дори 100!?
А че нямало значение дали е топлофицирана сградата, хайде, моля ви!
Живяла съм и в двата варианта (топлофицирана и не), при всички възможни подварианти (топлещи се всички/топлещи се само някои/топлещи се от време на време/липсващи съседи/работещи радиатори на стълбището/спрени) - всичко си има значение и още как!

# 703
Това е супер, но навсякъде ли е така според вас? Елате в панелка в кварталите, да усетите отопляването на общите части... инсталацията изобщо не я знам къде е, но се плаща като за 30 градуса фоайе с кабелна телевизия

Където и да е, услугата на Топлофикация свършва в абонатната станция (на входа на сградата) и там има точен топломер. От този момент нататък какво става с точно измерената топлина, влязла в сградата не е грижа на Топлофикация. Ако изолацията е лоша и топлите атмосферата, ако някой краде, ако друг не се топли... Всичко това влияе, но не е проблем на Топлофикация. За да има в една сграда парно някога всички (на 100%) са се подписали, че искат такова, или съзнателно са купили апартамент с ТЕЦ. Никой не е излъган или измамен с натрапена услуга.

# 704
Това е супер, но навсякъде ли е така според вас? Елате в панелка в кварталите, да усетите отопляването на общите части...
Аз съм в панелка в Люлин. 2 северни и 1 южна стая.
Скрит текст:
Имаме и панелка в Зона Б5. Изцяло южно изложение, там вече е мега жега.
Като сме били по квартири:
Слатина, ЕПК, източно изложение, нисък етаж. Дори в топли дни парното трябваше да стои на 2-3, за да стигнем комфортна Т.
В Хиподрума, ЕПК, умирахме от студ. Парното на макс, електрическа печка и завити с одеала. Топлата вода идваше след 10 мин. източване, без да преувеличавам. До един прекрасен ден, в който смениха абонатната станция и всичко се оправи. Е, не беше особено топло, защото имаше още 2 фактора - тристранно изложение, стара дограма и липса на изолация.
В Младост, панел, изцяло юг, радиаторите бяха свалени, само сградна. Бях бременна тогава и малко се притеснявах след студа, който брахме преди това, но хазаинът беше прав. По къс ръкав стояхме зимата.
Офисът ни е в стара тухла. Триметрови тавани и тръби в стените. Няма как да се усети топлото като в по-малка кубатура при таван 2.60. Влияе и ниският етаж, слънце грее за по-кратко.

Не е до квартал и строителство. По-голямо значение има изправността на системата, етажът, дали е вътрешен или външен, дограма, изолация, отопляем обем. Също и дали в банята е лира, която може да се пуска/спира или минават само тръби. При нас са тръби, не можем да ги спрем. Вътре е много топло, затова държим отворено нон стоп, но пък се топли навсякъде. Те заемат голяма част от сметката, но и вършат много работа.
Значение има и дали коридорът на блока е със стара дограма или съвременна. Много осезаемо се усети, когато я сменихме преди години.

Общи условия

Активация на акаунт