"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 26 971
  • 761
  •   1
Отговори
# 90
Нарциса, хипотезата идва оттам, че ел. ни мрежа не е пригодена всичкото народ да се грее на ток. Колкото повече консумация има, толкова повече и повреди ще има. Особено в големите градове! Така че е много вероятно, да не кажа - почти сигурно, че, за да насмогне енергото на това рязко скачане на потреблението, държавата да се въведе режим. Иначе ще си гърмят трафопостовете и аварийно ще дремем на тъмно и студено всички дружно.
Освен това се очертават и проблеми с количествата ток, щото от 20на години си имаме едни много умни и далновидни управници, нали! Дето сега ще купуват "евтин" ток от Украйна!? За България, която е осигурявала ток за целите Балкани!
И последно, няма как да скочи само цената на парното, а на тока не. Ама засега не смеят да ни го кажат. Надяват се да се размине.
То и ние трябва на това да се надяваме.

# 91
Петя - да, и пак се връщаме на точката - като е толкова хубаво и изгодно, защо се отказват някои от парното - и се завърта кръгът на неефективност. На потребителката с потребление на парно и вода за над 2800 лв никак не ù евтино.
Птица - това го разбирам, но смятам, че малко хора ще минат на отопление на ток дори този сезон. За да има някакъв смисъл, трябва да вложат в климатици, а те са много скъпи С духалки или конвектори нито ще им е топло, нито евтино, пък и конвекторите истинските са по няколкостотин лева. Не е никак малка инвестиция дори на изплащане. Тъй че това плашене с режим е излишно.

# 92
Че то климатици повечето семейства отдавна си имат. И без да се топлят с тях през зимата. За охлаждане през лятото просто. Така че какво толкоз ще инвестират тепърва. Най-много още един, но като знам как масово топлещите се на климатик се топлят само в едно помещение, не вярвам да са много втурналите се да купуват още по 2-3 уреда.

# 93
Петя - да, и пак се връщаме на точката - като е толкова хубаво и изгодно, защо се отказват някои от парното - и се завърта кръгът на неефективност. На потребителката с потребление на парно и вода за над 2800 лв никак не ù евтино.
Птица - това го разбирам, но смятам, че малко хора ще минат на отопление на ток дори този сезон. За да има някакъв смисъл, трябва да вложат в климатици, а те са много скъпи С духалки или конвектори нито ще им е топло, нито евтино, пък и конвекторите истинските са по няколкостотин лева. Не е никак малка инвестиция дори на изплащане. Тъй че това плашене с режим е излишно.
Отговорът е прост: в някои случаи абонатните станции са с проблеми и работят неефективно. На живущите, обаче, все им се струва, че някой друг трябва да им свърши работата и сигнализира както и където трябва. А за конкретната поотребителка- ами те се отопляват на макс, без да е нужно, нямат и измервателни уреди....
В други случаи пък всичко си е наред по абонатната, но все се намират няколко тарикати, които повеждат хорото с " абе тя сградата е топлка. що не бодна аз 2-3 климатика..... и така отоплението започва да става скъпо за ползващите го, а тарикатите се множат"

# 94
В предишни издания на тази тема, мисля , съм чела за сигнали , по които не е работено, защото са за кражба. Не става дума само да дойде някой да качи градусите или да долее вода.
Да искаш да си намалиш разходите не е тарикатлък само по себе си, обаче да го правиш с лъжене, мажене и крадене вече е.А няма излавяне, защото от Топлофикация им е все тая, нали си получават парите и правомощията им са само до абонатната - оправяй се.

# 95
Топлофикация няма как да излови когото и да било, защото законите ни са такива. Няма право да влиза в апартаментите (частна собственост) за проверка и никой няма да я допусне. А и в крайна сметка това наистина не е нейна работа. Тя е доставчик на топлина, не пъдар!

Що се отнася до потребителката с високите сметки, не е нейна вината. Като се замислих, и за други подобни случаи съм чувала. Просто инсталацията е такава, че технологично няма как да се монтират индивидуално разпределители и терморегулатори. Топлят си се на макс, когато зимата е топла, отварят прозорците, за да се охладят... Само дето коментарите бяха от типа: "Ето, х блок нямат никакви топломери, топлят си се без да се ограничават, а плащат по-малко от нас." Така че нищо чудно при тях наистина много да се краде. Но може и реално сметките да са такива при пълно потребление, знам ли!

# 96
Не знам, птица, за мен нейното не е по-малко. Направо им режат главата от кръста с тези цени, пък каква полза, че им е толкова топло?

# 97
То и аз не знам как и защо така се получава при тях. На първо мислене 😉 се сещам, че трябва да се поинтересуват и поразмърдат самите те, хората от блока. Да се съберат и сравнят сметките си, да проверят вътрешно дали няма злоупотребяващи съседи, да се консултират със специалисти в областта, за да разберат защо плащат толкова много. И друг път съм казвала, и ние плащаме доста, но жилището е голямо, топлим нормално навсякъде, не икономисваме, не изключваме, но сметките ни са далеч под нейните. Дори мисля, че и с обещаното поскъпване, пак няма да ги стигнем, пу-пу! (е, топлим се на нормалните за мен 20-22 С, но все пак) При тях може би трябва да се търси намаляване на топлоподаването централно. В смисъл, още в абонатната станция. Отговорникът за нея знае как да го регулира, обучен е. Със сигурност има и други начини да се въведе някакво нормално потребление и нормализират сметките, но пък ето, тя казва "добре си ни е на 26 С"! Ако и другите са така...

# 98
47 , мисля , квадрата съм ги топлила февруари и март с климатик на 22-23° целодневно и вечер за 2-4 часа обикновена малка бръмчаща духалка в другата стая. Април съм топлила само с климатика на 20-21° и го спрях  на 26-7ми. Сметки съответно: февруари 93, март 88, април 33 лв. Прогнозните ми сметки за парното за същите месеци са съответно 93, 99, 80 лв. На последен етаж съм, отляво не живее никой, отдясно не топли стаята откъм мен, а отдолу жената се топли, но не знам с какво. Давам цифрите за сравнение.

# 99
Аз говорех и за случаите, когато в абонатната има повредени клапани, топлообменници и т.н. Тогава тя не подава топлина нормално към жилищата. На топломера в абонатната се трупа, а нагоре отива едно нищо, но пък хората го плащат и недоволстват, че радиаторите са студени, водата не е гореща и т.н. В едното ни жилище случат беше точно такъв. Ние не живеем там, но съседите от години знаели, че има проблеми с топлоподаването, но никой пръста си не мърда и вместо да се оплаче където трябва с входящ номер, те един друг се псуват... Ами заех се и резултатът беше нова абонатна станция. Можело, ама някой друг да свърши работата.
Ами ходи се жалвай на когото плащаш, бе, а не само пред блока да си ербап!

# 100
Аб.станция чий ангажимент е? На ТЕЦ-а ли?

# 101
Аб.станция чий ангажимент е? На ТЕЦ-а ли?
Ако изрично не е собственост на етажната собственост/живущите, то е на пълната отговорност на ТЕЦ-а.
ТЕЦ-София има процедура по изкупуване на абонатни станции, които са собственост на етажната собственост, по желание, разбира се.
https://toplo.bg/stations

# 102
За извън София.
Ами ако е на блока, на кой да се жалват?

# 103
  • при него
Аз съм с 2800- те Simple Smile
Да ви кажа, наистина обичаме на топло и 26 градуса зимата в цялото жилище, за нас е супер. До сега бяхме Ок със сметката, притеснява ме новината за 40% увеличение.
Четох за тези еднотръбни инсталации и сякаш наистина не могат при тях да се сложат индивидуални топломери. Мисля, че по-голямата част от живущите ползват ТЕЦ, по това което сме си говорили неформално. С много съседи сме добри познати, но не чак толкова, че да ги разпитам за парното, а и преди, не ми беше на дневен ред. С тези, с които сме близки ( а те са като нас с деца, някои малки), ползват и те и сметките са същите. Имаме и пенсионери и семейства с големи или без деца, но с тях не сме в такива отношения, че да ги разпитвам. Абонатната станция е сменена или основно реновирана преди 5- 6 години, доколкото знам. Тя е на 3 входа, т.е, като сума не е било толкова страшно, защото е за много хора.
Изидрвам упорито изравнителната сметка и само да я намеря, ще споделя и конкретика за потреблението. Наизуст/ по памет, знам само цифрите в лева Simple Smile
Имаме климатик във всяко помещение, инвестицията не е направена сега заради топлофикация.

# 104
Аз съм с 2800- те Simple Smile
Да ви кажа, наистина обичаме на топло и 26 градуса зимата в цялото жилище, за нас е супер. До сега бяхме Ок със сметката, притеснява ме новината за 40% увеличение.

Имаше едно емпирично правило, че всеки градус в повече вдига сметката с 6%. Това значи, че ако вместо 21 градуса поддържате 26,  плащате 34% повече...

Общи условия

Активация на акаунт