Странно искане на кандидат-наемател.

• 3 197
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • София/Севлиево
Ние живяхме под наем в един апартамент почти 14 години и хазяинът ни нямаше ключ.Даже за цялото това време дойде само веднъж и то накрая като се изнасяхме.
Имам приятелка, която също живееше под наем,нейният хазяин имаше ключ и не само че е влизал,ами даже го е заварвала вътре.Имаме и имот отдаден под наем вече повече от 10 години,нямаме ключ за него и не ходим там.

# 31
Стана ми интересно как бъдещия наемател ще е сигурен, че наемодателя няма резервен ключ от жилището, ако не се сменят патроните.

За мен това си граничи с някаква параноя вече. Струва ми се ненормално човек да е обладан от постоянен страх ,че хазяина ти  така ще влезе и ще те обере.  Малко ми напомня на ситуациите  представени в ,,Бай Ганьо"Laughing
Но хора всякакви

# 32
Може пък да не го е страх от обир, а от разкриване евентуално на нещо тайно Simple Smile

# 33
Може пък да не го е страх от обир, а от разкриване евентуално на нещо тайно Simple Smile

Точно от обир ги е страх. На огледа 100 пъти ни питаха имало ли е инциденти с неканени гости Grinning. Малко параноично ми се вижда вече

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 16:54 от Ловкият детектив

# 34
Хайде да разиграем ситуация/в темата за имоти под наем даже беше истински случай/.  Настанява се наемателка , плаща наем и депозит и.........ни вест ни кост. Нито наем нито обаждане. Е, да речем прати съобщение, че е в чужбина и ще плати когато се върне. Ама дали и къде е?  Кой знае и кога ще се върне.  А на теб ти е  страшно и притеснително.  И на третия месец естествено не издържам  и със съсед, домоуправител и още един човек отключвам жилището си да видя какво, що. А, ако нямам ключ трябва да разбивам врата, да викам ключар и за моя сметка да сменям патрон. Поне безпроблемно с наличен ключ ще отворя да видя да няма сътворено нещо неочаквано в жилището.
Та така - за мен е най добре запечатан ключ с подписи в плик.

# 35
Хайде да разиграем ситуация/в темата за имоти под наем даже беше истински случай/.  Настанява се наемателка , плаща наем и депозит и.........ни вест ни кост. Нито наем нито обаждане. Е, да речем прати съобщение, че е в чужбина и ще плати когато се върне. Ама дали и къде е?  Кой знае и кога ще се върне.  А на теб ти е  страшно и притеснително.  И на третия месец естествено не издържам  и със съсед, домоуправител и още един човек отключвам жилището си да видя какво, що. А, ако нямам ключ трябва да разбивам врата, да викам ключар и за моя сметка да сменям патрон. Поне безпроблемно с наличен ключ ще отворя да видя да няма сътворено нещо неочаквано в жилището.
Та така - за мен е най добре запечатан ключ с подписи в плик.

След като доста мислихме, решихме,че ще подпишем договора по-тяхното искане, но ще си запазим ключ за спешни моменти. Струва ми се най- удачно понеже не можем да се споразумеем иначе. Говорили сме и с адвокат и май така ще е.

# 36
  • Варна
Ако все пак отдавате под наем на някой позват е хубаво да имате ключ. Моя наемател (не бяхме познати), но се случи така че спешно трябваше да му се махне колата заради строеж. Личният му автомобил беше паркиран така че пречеше, а ключът му беше у тях. Той със служебния беше в далечна командировка. Звънна и ме помоли да му услужа и да му изместя колата, после дори ми беше благодарен и ми донесе бонбони със следващия наем Simple Smile Но има и много подозрителни хора със засилено усещане за лично пространство.

# 37
  • София
Ние винаги сме давали повече от един апартамент под наем и винаги сме имали ключове от тях. Наемателите знаят за тях, но и са наясно, че нямаме никакво намерение да ходим в жилището и не сме го правили. Досега всичко е било наред.
И при мен е така. Никога не сме давали апартамент без ключ. Който не харесва, наематели много.
За мен това е червена лампа и за други претенции.

# 38
Подобно. Съседка ми звъни, че без да иска си е заключила ключа в колата, а чантата и с всичко отворена на предната седалка. Не може да мръдне от там  без пари и без документи...
Та ходих у тях. Тя каза къде  точно държи резервен ключ от колата да и го занеса.
 Ситуации най-различни. Не мога да си представя що за тормоз би било да си причиняваме постоянно да сме в стрес и да подозираме  как някой иска нещо да ни отнеме. Не живот , а агония.  Това си е  сериозно болестно състояние, което засяга не само човека ,а и близките и колегите му. Ужас.

# 39
  • София
E, чак да сме болни, че не искаме да си раздавме ключовете.
Това не е форма на страх, просто избор. То по тая логика и без ключове да караме, направо всичко отключено.

# 40
Няма начин да нямам ключ от собственият ми имот.От всички близки и познати,които имам в чужбина знам,че техните наемодатели или посредник,който отговаря за имота,имат ключ.И без това у нас няма качествен контрол в/у тези взаимоотношения и често наемателите своеволничат.На думи всички са почтени и бла,бла,после си прави неговото.Например боядисва стените в цвят по негово желание,въпреки изричното предупреждение да ме попита предварително.Все още не ми се е налагало да влизам с моят ключ в жилището заради проблем.Ако недай Боже се наложи,ще го направя със свидетели,видео и т.н.Влизала съм само един път през 2007 или 2008г.по молба на наемателката.Наложи и се да е извън града за дълго време и сама ми се обади.Ако на някой кандидат не му харесва да имам ключ,е свободен да си търси друго.Не карам никого на сила да наема жилището.

Значи нямате близки и познати в Германия примерно - има дори съдебно решение, според което наемодател може да има ключ, само ако наемателят му го позволи изрично ( решение OLG Celle, Az: 13 U 182/06).

# 41
Няма нужда от сравнение с Германия, съвсем различни неща са. Ако кандидат наемател има такива претенции, не бих го   взела.

# 42
  • София
В Германия се дават НЕОБЗАВЕДЕНИ 90 годишни морги.
Освен това, договорът е железен и наемателят плаща твърдо до кръгла година. Няма как просто да си събере нещата и да си отиде на ново място. Наемът ще се отчисли директно от заплатата, при бързо производство. А отделно за да наемеш вероятно е задължително доказателство, че работиш на постоянна работа, и евентуално референции от предишни наемодатели.

Който има желание, да инвестира 250 000 лв и да го остави на произвола на непознати наематели, срещу 700лв пожелателни. Във всеки момент наемателят може да си хване шапката и ще гониш само вятъра.

# 43
Абсолютно нормално искане.Живея под наем и не бих искала хазяите ми да имат ключ.Просто в договора се споменава,че нямате ключ и при евентуални проблеми сметката си я поема наемодателя.

# 44
Не виждам нищо параноично. Живяла съм последните години в пет квартири и в 2 от тях си влизаха хазяйките 'по работа'. Веднъж даже влезе едната с майстор някакъв, да отгледал за някакъв забравих какъв ремонт. Такъв фасон ù направих пред майстора, че загуби дар слово, а на самия майстор му стана неудобно защо е влязъл, без да ме пита.
От друга страна, тоя патрон да не е златен, че е излишен разход? Мен би ме усъмнило.

Общи условия

Активация на акаунт