В мен ли е проблемът?

• 4 563
  • 170
  •   1
Отговори
Здравейте,
От дълго време ме мъчи един проблем, който в последните месеци се засилва. С приятеля ми сме от 6 години заедно, имаме стабилна връзка, правим много един за друг, НО тъй като до преди две години бяхме студенти, по време на следването ни не сме мислели много, много, много за съвместен живот... Тоест най-вече ТОЙ, тъй като към края на образованието ни аз започнах да говоря за изнасяне, но постоянно бях порязвана. В крайна сметка към този момент правим ремонт на жилището, в което ще живеем много скоро.
Проблемът не е тук, а в нормалното продължение на тези отношения, а именно бракът и децата. Ако трябва да бъда максимално откровена никога в живота си не съм мислела за сватби - това за мен е нещо излишно, когато двама човека се обичат, но откакто съм с него, си промених мирогледа, защото той държи на този ритуал. Но защо още няма предложение? Може би нямаше много, много да мисля по тази тема, ако всички наши приятели, връстници, не се ожениха или не готвят сватба. Хора, чиито половинки се появиха по-късно.
Повече от всичко искам дете, говорили сме го, той винаги реагира остро или си намира оправдание, което е валидно за текущата ситуация. Всеки път, когато се опитвам да повдигна темата, тя се избягва,  дори понякога се стига до скандал.
Връзката ни, смея да кажа, е сериозна, стана много сериозна още в самото начало, заради възникнали проблеми в двете ни семейства. Подкрепяме се, винаги сме един до друг във всяка ситуация, но явно нещо не правя като хората, защото той е от семейно ориентираните мъже по принцип. Това ми влияе изключително много на самочувствието и настроението.
Дали някоя от вас е изпадала в подобна ситуация? Какъв беше изходът от нея?

# 1
Защото е нормално нещата да се случват поетапно - първо да поживеете заедно, после ако продължавате да си пасвате и като живеещи на семейни начала, а не само като гаджета, ще дойде и пръстен, брак и бебе. Едно по едно.
В случая гаджето явно мисли по-разумно от теб, първо поживейте и после мисли за "сериозни стъпки". На 25-6, зор няма.

# 2
  • София
Вие въобще не живеете заедно, какво дете?
Съберете се под един покрив, оженете се, щом е за и тогава бебета.

Живота заедно може въобще да не ви понесе.

# 3
Че вие сте около 25-26 годишни, за къде си се разбързала чак толкова? Че и всичките ви познати женени? Това да не е на село или миналия век?
Нормално е да се дърпа. Поживейте заедно, вижте как сте с битовизмите, вижте дали можете да живеете заедно, стъпете си на краката финансово пък тогава.

# 4
  • Melmak
Успокой се, животът е пред теб.

Първо казваш, че скоро сте завършили. Поживейте малко, попътувайте, бебето няма да избяга.

Не си живяла с него, дай си време да видиш дали ще ти понесе. Това е един от големите тестове. Ако го издържите, женете се, правете деца.

Освен това ти сама си дала сигнали, че не искаш сватби. Сега чакаш пръстен. Ми той може да мисли, че не искаш такива неща.

Явно гаджето ти е по-разумен и иска нещата да се случват малко по-бавно, а не да направите бебето преди да се знае дали съвместният ви живот е възможен.

# 5
Тепърва връзката ви ще става сериозна. Гаджалъка може да трае и 10 години. Докато не заживеете заедно, нищо не сте видели. Виж първо дали ще изтраеш хвърлените по пода чорапи и после мисли за бебе Wink

# 6
Какъв ти е проблема не разбрах? Че не ти прави предложение, или че не иска дете?
Предложението явно ти е важно за затвърждаване на сериозните ви намерения. Очевидно имаш колебания иначе нямаше да ти е важно.
Ако мъжът не иска деца (да речем не е готов) защо ти е да имаш деца от мъж неискащ деца?
Това разбрах аз от написаното.
Не държа на сключването на брак. За сватба и бяла рокля не съм мечтала (дори ме отблъсква идеята). Имам брак по съвсем практични причини. Повярвай ми нито предложение, нито брак, нито сватба, дори дете са фактор за затвърждаването на една връзка.

# 7
  • волно калдъръмче
Това, че се стига до сканадали, когато се обсъждат важни за двама ви неща, не е добър знак. Някой не чува другия и не приема или едната страна изказва, а другата мълчи и се тръшка?

Цитат
Той държи на ритуал, но няма предложение.
Единственото обяснение за мен е, че иска да е идеално, но не може на този етап да си го позволи.

# 8
  • София

Всеки път, когато се опитвам да повдигна темата, тя се избягва,  дори понякога се стига до скандал.

Защото той е от семейно ориентираните мъже по принцип.
Но не с теб явно.
Чак до скандали не би следвало да се стига.
Млади сте, но 6г. са си 6 години.

# 9
Реално живеем почти заедно, 50 на 50 сме в едната или другата къща, които са достатъчно големи, че да сме отделени от родителите. Максимум 1 ден не сме заедно. И така е от повече от 3 години

# 10
  • София
Жилището, което се ремонтира чие е?

# 11
В крайна сметка към този момент правим ремонт на жилището, в което ще живеем много скоро.

Жилището общо ли е? Ако да, то това е сериозна стъпка към съвместен живот. Добре е всичко да върви по реда си – общ дом, брак (може и обратното), чак тогава дете.
Сватбата не е задължителна. То и бракът не е, но е добре да го има.

# 12
  • София
Не бързай всичко накуп. Нещата е добре да се случват едно след друго и спокойно. Заживейте заедно, работете и си осигурете стабилност, после направете сватба и децата ще дойдат.
Може би "оправданията" му са смислени.
Двете ми най-големи дъщери са (предполагам) около вашата възраст.
Едната се започна със съпруга си като студенти, завършиха бакалавър, заживяха заедно,, планираха сватба, завършиха магистратура, ожениха се, няма 9 месеца след това дойде и детето. Тя сега ще направи 27, а той 29. Внучката е на годинка.
Другата са гаджета от гимназията, после се дипломираха, започнаха работа, ожениха се миналото лято, но планират дете чак за 2026-2027 г., защото тя иска да изкара специализация и да си купят жилище (всичките ни млади живеят в чужбина, но първият зет е местен, вторият е българин и има разлика, докато се почувстват сигурни). Никъде не бързат. И двамата ще навършат 26 тази година.
Но и двете двойки живяха напълно самостоятелно по 3-4 години преди брака. И без ничии родители, което им даде възможност да се опознаят и напаснат.

Вие на колко години сте?
И да, чие е жилището?

# 13
Това, че се стига до сканадали, когато се обсъждат важни за двама ви неща, не е добър знак. Някой не чува другия и не приема или едната страна изказва, а другата мълчи и се тръшка?
Всъщност аз повдигам темата, която не е за веднага да се случат нещата, а той започва да недоволства. Искам да подчертая също, че ако се проведе конструктивен разговор, от който да видя наистина неговото мнение, щях да съм спокойна, но той просто се запъва като магаре на мост и нищо повече.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 17:45 от Не се сърди, човече

# 14
  • волно калдъръмче
Всъщност аз повдигам темата, която не е за веднага да се случат нещата, а той започва да недоволства. Искам да подчертая също, че ако се проведе конструктивен разговор, от който да видя наистина неговото мнение, щях да съм спокойна, но той просто се запъва като магаре на мост и нищо повече.
Типично детинско поведение има. А за мен ти си много търпелива. Въобще не повдигай темата, а направо с лопатата - кога ще имаме деца, че нямам време да те чакам?

Общи условия

Активация на акаунт