На море в Гърция 2022 - II

• 69 414
  • 796
  •   1
Отговори
# 270
Не разбирам какво толкова ви пречи това, все пак отиваме на територията на друга държава и трябва да приемаме техните правила. А и по-гостоприемна държава от Гърция не знам дали има.
На мен ми беше showstopper и силно ограничих пътуванията си в Гърция през пандемията, дори и ваксинирана от един момент нататък. Мисля, че чувствата и отношението ми към страната и нейното гостоприемство са ясни Stuck Out Tongue Просто хората са различни и такива правила не ми бяха ОК.

Saguaro,
да, имаше такива тестове и по сухопътните граници, но вече няма. Изобщо отдавна няма пунктове на EODY на границите.
Логиката да се изискват - предполагам - е била, че много тестови резултати и зелени сертификати от България (а вероятно не само) бяха фалшиви.

# 271
А какво толкова те притеснява тестът?

Просто е против разбиранията ми и не бих се подложила на него в никакъв случай, и най-малко за почивка, дори и да е в мечтаната Гърция.

# 272
  • софия
Не мисля, че някой може категорично да каже дали ще/няма да направят случаен тест на някого. Дори на 100 човека да не са, на 101 може да направят, щом има изрично предупреждение.
Това е като проверката на багажниците. Може да направят на всяка кола. На нашата кола ще направят, на 200 след/преди нас - не.

# 273
  • София
А какво толкова те притеснява тестът?

Просто е против разбиранията ми и не бих се подложила на него в никакъв случай, и най-малко за почивка, дори и да е в мечтаната Гърция.

В такъв случай не пътувай.

# 274
Цитат на: Параход
Saguaro,
да, имаше такива тестове и по сухопътните граници, но вече няма. Изобщо отдавна няма пунктове на EODY на границите.
Логиката да се изискват - предполагам - е била, че много тестови резултати и зелени сертификати от България (а вероятно не само) бяха фалшиви.
Благодаря ти много, Параходче!:-) Камък ми падна от сърцето и вече мога да се върна с желание към четенето си, защото се зарадвах на възможността и резервациите за 5 минути и после ми се развали настроението и желанието за всичко... Липсата на пунктове е достатъчно доказателство.

# 275
По принцип през септември (според някои източници 1.09., според други 15.09.) мерките ще се преразглеждат отново. Ако има нужда. Всички се надяваме да няма и ковидът да е минало. Не само заради пътуванията

# 276
По принцип през септември (според някои източници 1.09., според други 15.09.) мерките ще се преразглеждат отново. Ако има нужда. Всички се надяваме да няма и ковидът да е минало. Не само заради пътуванията

Ох, и това ме притеснява... Тъй като нямам други съображения, гледах да избегна най-голямата жега, най-голямата скъпотия, и най-голямата лудница, а и да имам време да се подготвя с информация, но може нещо да се промени и на 1 септември. Все пак това ме съмнява, тъй като там сезонът е по-дълъг и не е в тяхна полза. Освен това, днес четох, че ситуацията с маските няма да се промени най-малко до 15 септември, а тя беше последната победа. От друга страна, не се знае какво пък ще се случи с турските провокации около островите. Ако не е една беля, ще е друга... Аз се каня да ходя на Цикладите. Те не са толкова близо до Турция, но знаеш ли какво ще стане. Четох за полети на няколко километра от Александропулис! Няма спокойствие, радост и предвкусване на някакво удоволствие вече, а то е дори по-голямата част от преживяването.

# 277
  • София
Saguaro, нарушаване на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители има постоянно, не го взимай толкова навътре. Както и провокации относно островите. Силно се надявам, че не може да стане нищо повече.
Аз лично си пътувах в Гърция и през 2020 (това е и единственият път, когато съм си правила PCR тест, но доброволно в БГ, яд ме беше само за парите ), и през 2021 - вече ваксинирана, пътувах 2 пъти с кола, тестове не са ми правили, нито на някой от семейството ми. Не съжалявам на грам, изкарахме си чудесно, въпреки че носихме маски на закрито. Разбира се, осъзнавах, че има риск някой да се разболее там, но се надявах да не стане. Както вече казах, рискове от инциденти, злополуки и болести има винаги, но това не отказва хората от почивки.
Живот и здраве да стигнем благополучно, ще дам отчет каква е ситуацията на летищата в Атина и Санторини.

# 278
Цитат
Живот и здраве да стигнем благополучно, ще дам отчет каква е ситуацията на летищата в Атина и Санторини.

Приятна почивка, Миленка!:-) Ще чакам с нетърпение прясната информация от теб и всички останали.

Аз, в ентусиазма си и след като разбрах, че едва ли не трябва да обиколиш половин Европа за да стигнеш със самолет до Кавала! (да не говорим за "удоволствията" по други европейски летища сега), се зарадвах, че имаше свестен полет дори до Миконос. От София, разбира се... а аз живея в Бургас. Впоследствие установих, че има полети и до Наксос, който ще използвам за база. Полетът до Миконос добавя много нежелателни и ненужни разходи, но здраве да е... Това да е проблемът. Важното е пак да се видят романтичните бели и сини къщички и да вее вятърът в косите ни на ферибот!:-)

# 279
Нищо не ни е спряло да пътуваме за лято в Гърция през пандемията ...през 2020 правихме всички пср, а предната година детето бърз тест,  ние бяхме ваксинирани ....неудобството е (освен парите), че в последния момент може някой да светне с + тест и всички планове отиват на кино....А през 2020 ме и тестваха на границата като титуляр на PLF...Не ми е пречило да нося маска, където се изисква...Сега е старото нормално....преди седмица на Санторини на летището нямаше никакви ограничения....Синът ми беше в Солун за почивните дни -на границата по 10 коли, много бързо  .От днес трябва да са отпаднали маски на закрито....Даже си мисля ,че от ковид Гърция ще ми липсват някои неща....спокойното и безлюдно море, ниски цени на толове, безплатния достъп до музеи....
До лятната ни ваканция има много време....но както каза ММ като се пуснахме във Фира ..."Имам чувството, че никога не си тръгваме от Гърция....".... та рекламата много ме уцели...Само да сме здрави, да останат нещата на това положение за пътуване....плановете са готови отдавна...Grinning

# 280
Дайте отзиви за почивка в Ставрос.Как е плажа там? А селото?

# 281
Добре е. Селото е голямо и оживено през лятото, прилича на българските курорти, но без бетонните чудовища на първа линия.
Плажовете са два - този към Аспровалта и реката е с бая камъни, по-хубавият е в южната част на селото, леко извън към Олимпиада. Морето не е така лазурно синьо, както на други места в Гърция, но от Аспровалта и Паралия Катерини е по-добре Simple Smile

А за феновете на Даръл и Корфу, ето една интересна статия от 1999 г.
https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/greece/co … f-Durrells-Corfu/

# 282
Здравейте, моля ви за мнения за три градчета преди първия ръкав Касандра - Паралия Дионисос, Неа Плагия и Неа Мудания. Интересуват ме най-вече плажовете в населените места. С две деца сме на 1г. и 6г. и съм набелязала места съвсем близо до плажа, но и да са близо до пекарни, ресторанти и магазини. Нямаме планове да обикаляме в жегите по плажовете извън населените места много, затова ме интересуват плажовете в посочените градчета. Подходящи ли са за деца? /пясъчно дъно, плитки, спокойни?/ На снимките не ми изглеждат много лазурни, така както са надолу към ръкавите, но надолу са други и цените. Ако имате и други идеи в района, моля споделете!:smile:
Здравейте!
Неа Мудания я харесвам за разходки и гироси. Там не съм видяла хубав плаж.
В Дионисиу сме били три пъти. Първите два през юли месец на 2019 и 2020 г. и нямахме никакви забележки към плажа и морето - чисто, много плавно става дълбоко, малко камъни в началото, преодолими без акваобувки, много свободна зона и сравнително ненатоварено /особено през седмицата/. Третото ни посещение беше през миналата седмица. Не знам дали защото още не е дошъл сезонът и не е разчистено, но този път имах леки разочарования. Камъните, които са при влизане в морето, са значително повече от преди и ни създаваха затруднения, особено при излизане - хлъзгане, порязване. Водата беше някак мръсна. След камъните навътре, когато идва пясъчно дъно, стоеше някак изровено на места, с дупки, дълбоки 20-30 см, в които изведнъж може да пропадне някой крак...
Дионисиу е равно, малко селце, дори последните къщи откъм шосето към Мудания са на не повече от 5 минути до плажа. Има хубава пекарна, има 2-3 супермаркета, сладкарница, месарница, Лидъл е на 2-3 км, детска площадка, площад с фонтанче и пейки, пешеходна алея до плажа, 4-5 таверни. Ние си го харесваме за една спокойна почивка.
Неа Флогита и Неа Плагия са съвсем близо до Дионисиу, след него в посока Солун. Единствено сме се разхождали там. Плажната ивица е много дълга, широка и чиста. Няма камъни или поне на няколко места ходихме да видим и нямаше. Неа Флогита е доста посещавана от сърби, българи, македонци и е харесвана дестинация. Но на мен някак не ми допада, аз търся спокойствие, каквото го откривам в Дионисиу, а във Флогита си е тълпа през висок сезон. И ако не сте първа или втора линия, после започва да е стръмно и не знам колко ще Ви е удобно с малките деца...
Неа Плагия ми се видя по-спокойна и повече ми допадна от Флогита.
Хареса ми и плажът на Созополи - дълъг, чист, плитко море без камъни.

# 283
Благодаря и на теб за информацията, kativita, и приятна ваканция! Simple Smile

Преди малко получих най-после и един отговор на Туитър, който също донесе успокоение. Момичето е пристигнало без никакви проблеми от този вид на Кос.

# 284
Здравейте, има ли тук сред Вас момичета, посетили остров Крит?
Можете ли да ми дадете насока къде да си вземем на нощувки, възможно и на две места да са. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт