На море в Гърция 2022 - II

• 69 461
  • 796
  •   1
Отговори
# 450
  • SF
Много зависи какво търсите. Ние бяхме в Миконос, но всеки ден на различен плаж извън Миконос. Всъщност не точно всеки ден, защото се влюбихме в един от плажовете и се върнахме още 2 пъти там. Запалихме и наши приятели гмуркачи. И те го оцениха.
Голяма прелест е островът и където и да отседнете, ще ви бъде удобно, а и става за обикаляне.
Пътищата на места са доста тести и АТВ-тата правеха големи задръствания. Всички ги изчакват и пазят. Някои от шофьорите са доста начинаещи и прекалено стръмните участъци са даже рискови. Машината не може да издрапа и връща назад, особено ако шофьорът се паникьоса. Сигурно е голям кеф да обикаляш остров с АТВ. Не съм пробвала. Доста е популярен този транспорт там. Без да съм сигурна, мисля, че миналата година наемите бяха 25 евро на ден. Кола под наем  по 75 и нагоре.

# 451
Благодаря много Esmee.
Търсим хубави плажове, гледки и синьо синьо, както е около Лефкада. Там направо на мен ми се виждаше нереално.
Кой плаж на вас най-много ви харесва там? Ние няма да се гмуркаме..
По-изгодно е да наемем от тук кола онлайн или на място когато отидем? Всъщност доста от хотелите, местата за настаняване, които гледах в букинг пишат, че имат услуга наем на кола.
Били ли сте на парти места ? Единият ден ще отидем да видим нощния живот Simple Smile

# 452
  • SF
Ние бяхме на най-парти местата, но имаше рестрикции заради ковид и вечерен час (1:30 май беше) и градът утихваше. Само цикадите се чуваха. За парти като парти ще трябва пак да се ходи, но мисля, че за второ, трето,... десето ходене, 2 дни ще са достатъчни.
Синьото не е като на Йонийските острови. На Миконос е доста по-теменужено. На места има плитчини и зеленее красиво, но си представяй прозрачната бистра морска гръцка вода, която не може да докара цвят на Йонийски аквамарин. Но е красиво!!!
Хубави плажове има в южната част на острова. Някои от тях са си дискотеки на открито. Не мога нито да ти ги похваля, нито да се оплача, защото миналото лято партитата бяха ограничени и шезлонгите уж раздалечени (реално не много).
Някои от плажовете са изключително скъпи, с резервации. Ние не ходехме на плажове, на които 2 шезлонга, чадър на първа линия и бутилка розе са по 200 евро.
Да ви предупредя, че на Миконос шезлонг и чадър си се плащат и не ви идват като екстра към фрапе и вода.

# 453
Благодаря много!
Да, и ние няма да търсим плажове за по 200 евро. За шезлонгите ясно, всичко се плаща, но то на такава дестинация няма как.
Хубаво е, че сте видяли Миконос в по-спокойна обстановка и без много тълпи.

# 454
  • SF
Тълпи миналото лято си имаше, но партитата бяха забранени заради вечерния час. Това е един от най-посещаваните острови (изкушавам се да кажа в света, но хайде да не съм толкова крайна) в Европа.
През август бяхме на Крит. В заведенията нямаше никаква музика. Пак заради ковид ограниченията.
На плажа пред нашия хотел имаше бар с музика, но май не непрекъснато. Не мога да си спомня имаше ли, нямаше ли, но в градовете - никаква!

# 455
Въпрос към тези от вас, които са ходили и на Крит, и на Корфу - къде ви хареса повече? Обикаляхте ли с кола под наем? Какви са плажовете и пътищата на Корфу? Освен в Керкира, кои други населени места си струва да се видят?
Със сигурност ми харесва повече на Крит (и на двата острова съм ходила с наша кола и съм обикаляла сериозно). Като плажове изобщо не могат да се сравняват - и количествено, и качествено предимствата са в полза на Крит, пътищата също са по-хубави там, хората са най-гостоприемните в Гърция, храната е чудесна, навсякъде те черпят с домашна ракия Simple Smile Не че на Корфу няма плажове всякакви, и пясъчни, и с камъчета, но мащабът е несравним.

Но на Корфу също ми харесва, смятам, че има предимства от гледна точка на архитектурно наследство. В Крит в това отношение блестят само Ханя и Ретимно, иначе и на двата острова е най-силно венецианското влияние, но в критските градове има и османско. Извън столицата има десетки прекрасни селца - Хломос, Синарадес, Агиос Матеос, Лаконес, Крини, Дукадес и т.н., абе изобщо във всяко село с 200 човека има повече сгради от 18-19 век, отколкото в София, да не говорим за дворци, на Сиси, на принц Филип и т.н. Природата на Корфу също е много красива, целият е една цъфтяща градина, навсякъде зелено и цветно.

Ти на Крит си била, макар че не помня дали обикаляхте много извън Ханя, затова слагам тук един албум от Корфу, който не съм споделяла.
https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/72177720299288265

# 456
Един въпрос за Скиатос. Реално ли е да се отиде за един дълъг уикенд там, ако да речем сме отседнали около Халкидики? Или не си заслужава, като се има предвид че транспортта до там не е бърз? Видях че има ферибот от Солун, който пътува около 3 часа и половина. Отделно трябва да се пътува до Солун. С мъжа ми ни се иска да оставим деца и родители сами и да отскочим за 2-3 дни някъде, където не сме били. Скиатос, още от Мама Миа, ми е бил голяма мечта.

# 457
Един въпрос за Скиатос. Реално ли е да се отиде за един дълъг уикенд там, ако да речем сме отседнали около Халкидики?
Не. Освен това "Мама миа" е сниман главно на Скопелос.

Svetla24,
вече са ти казали доста подробности - накратко на Цикладите цветът на водата е доста по-различен от този на Йонийско море. Но пък градът е нещо, каквото досега не сте виждали (макар че са попрекалили със заведенията и бутиците). По-спокойни плажове са на изток - Калафати, Кало Ливади, и на север.
За кола не знам какво да те посъветвам, много се промениха нещата с рентакарите след пандемията навсякъде по света - цените са силно нагоре, колите свършват.
До Наксос за дейтрип е далече и не толкова удобно, но е подходящо на Сирос, където столицата е разкошна, а ако се интересувате от антична гръцка история - и острова-музей Делос, който е необитаем и се ходи само от Миконос.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 01:15 от Параход

# 458
  • София
Привет, имам нужда от малко инфо. С мъжа ми планираме само двамата без деца да ходим за няколко дни до Миконос. Има полети с Уизеър. Ходили сме на близките места в Гърция, били сме и на Лефкада и близките острови, но сега оставяме децата и искаме да видим нови места и плажове, да се позабавляваме. Планираме Миконос в  началото на септември.
Къде ще препоръчате да отседнем, гледахме места в Агиос Стефанос и около Елиа плажа. Какво е най-добре да наемем за придвижване, сякаш наем на кола ще е доста скъпо, може скутер? За 5 дни нямаме много време, но ще обикаляме. Може и един ден да вземем ферибот до Наксос?
Благодаря ви!

Ако никога не сте карали скутер, не си го и помисляйте.

# 459
Попаднах на едно много автентично и доста прясно видео от Донуса. По принцип предпочитам информация от местни хора, а не от повечето туристи които хабер си нямат за какво говорят, а в много случаи имат и скрити agendas (думата няма добър превод на български... но да речем планове...)

https://www.youtube.com/watch?v=eCl42fvTfnM

Ще споделя някои мои мисли относно дневни екскурзии от Наксос, над които агонизирам от известно време в желанието си да видя колкото е възможно повече и по-различни неща, но и да не се убивам, а и да остане време все пак за мястото където съм отседнала. За да е ясно, не съм била на нито едно от тези места преди. Единствено съм виждала Наксос от ферибот преди мноооого години. При това пътуване съм била на Миконос, Делос и Санторини и сега също ще прекарам малко време в Миконос, докъдето е и полетът ми.

След прочетените отзиви на Параход, съблазняваше ме много Аморгос, най-вече с изключителния манастир, а и определено е по-различен остров. Има възможност за еднодневна екскурзия, предоставяща около 5 часа на острова, които сигурно са достатъчни за посещение на манастира, НОООО... Първо, винаги ме притеснява ограниченото време и вероятността да не можеш да се върнеш на пристанището навреме по една или друга причина. Второ, там непрекъснато падали големи камъни от скалите, които за щастие никога досега не са падали на ничия глава, но знаейки собствения си късмет, за пръв път ще паднат на моята глава! А и пътеката дотам не е за човек като мен. Бих отишла там дори и ако тази гледка е от страната на пристанищата, но не е.

Следващата съблазън беше Куфониси. Наистина е остров с уникални скални формации, естествени басейни и други феноменални красоти. На тях обаче може да се порадваш само ако си отседнал там, имаш кола или друго превозно средство, млад си и ти се върви много, плуваш, гмуркаш се, или си поне на някаква обиколна екскурзия даваща възможност да се радваш на тези гледки. Да отидеш там с фери и да дремеш на плажа Амос няма особен смисъл. Единствено водата е кристално чиста, въпреки че е до пристанището. Заслужава си само ако нямаш такава на Наксос или ако поне намериш кораб обикалящ острова.

Хареса ми и Науса, на Парос, но тя не е по-различна от града Наксос или Миконос.

Остана Донуса. Хора били там преди 20 и повече години казват, че не е същата, което е разбираемо... Навсякъде е така и не можем да върнем времето назад, но това е един от малките и по-автентични острови наоколо. Смятам да прекарам повечето време на плажа Кедрос, който е достъпен пеша и гледките по пътя са впечатляващи. Има лодка, Донуса Магиса, но тя тръгва в 10:30 сутринта, а няма начин да пристигнеш рано на острова с фери. Там няма никаква сянка, освен няколко дървета, които преди са били заети от къмпингуващи, които в момента са в процес на гонене, като навсякъде, но може пак да са там... На всички плажове на Донуса, с изключение на Ставрос/Хора/централен има много нудисти и това дразни много пуритани и семейства с деца. На мен не ми пречи, даже би ми било приятно да се порадвам на водата без бански. Освен сянката, на този плаж има и друг проблем - евентуален силен вятър. Не се образували вълни, но те засипвал с пясък. Има и предимство обаче. Въпреки че няма чадъри и шезлонги, има много приятен бар/ресторант/сянка. В случай че стоенето там е непоносимо, смятам да се порадвам на водата и ресторанта и да се върна на пристанището. Там плажът е също хубав и там е единственият бар, в който имало приятна музика (стара), коктейли и храна. Така или иначе, времето при еднодневна екскурзия е ограничено. Ако някой мисли да почива на Донуса, да има предвид че въпросният бар надува главите на хората до 2 часа сутринта и не могат да спят. Казва се Корона Бореалис...  Бях се зарекла да не ползвам нищо с "корона" в името, но може да се наложи и това ми е много неприятно... Все пак ще чакам най-малко ферито там.

Относно селцата на Наксос. Базирано на отзивите, мислех, че ще имам голяма вътрешна борба между Халки и Апирантос. Оказа се, че въобще няма такъв проблем. Задушаващото венецианско влияние на Апирантос изобщо не ме привлича. Дори като гледам видеа, чувствам се като в Salt Lake City, където те задушава мормонското влияние! Коронос е аут по гореспоменатите причини. За щастие, никога не съм харесвала и извращението наречено бира Корона. Бях решила да посетя само Халки, но след като остава само една морска екскурзия, може да прекарам и цял ден из селцата и да видя и Филоти, което също ми допада. Винаги ми става смешно като видя Муцуна, но нямам намерение да я посещавам. Тъй като ще съм отседнала в Агия Анна, единствената друга морска екскурзия може да бъде някоя лесна обиколка на самия Наксос, с кораб тръгващ от Агия Анна. В този случай може случайно да хвърля едно око и на муцунката. Wink

Прегледах и скъпите турове от Наксос. По принцип не съм против такива разходки, но за мен на Наксос не си заслужават по няколко причини.

1) Много от тях не гарантират маршрута. Зависело от времето... Добре, ама на мен не ми се дават $100-130 за да ме заведеш където може да съм била вчера или където не ме интересува...

2) Много от тях са малки корабчета, някои с платна, и пътуването може да бъде отменено, може да се люлеят ужасно, а в някои случаи дори не акостират и трябвало да скачаш във водата. Това може и да не е проблем, но може и да бъде. Спомням си, че веднъж навремето ми се наложи да сляза от последната комета от Варна за Бургас на Несебър, защото вече не издържах на вълнението.

3) Оскъпяването се дължи на храна и напитки, но докато в други държави това е предимство, на Наксос очевидно не е. Храната не е особено добра и/или е оскъдна, а пиенето е ограничено. Най-любопитното е, че предлагат вино, а не бира, в жегата...

Това са просто предварителни мисли и впечатления, с които не ангажирам никого. FYI дето се казва... и донякъде стремеж за компенсация на полезната информация получавана тук от други членове на гръцката групичка... Мисля, че може да е полезно за някого, тъй като повечето впечатления от този район май са на Параход и Таис, като последната изглежда вече не участва във форума.

# 460
  • София
Куфонисия е толкова малък остров, че може да има време да врътнеш цял кръг.
Ние стигнахме само до плажа Пори, но време имаше и за по-голяма обиколка.

Единственото място в Гърция, където сме яли наистина гадна храна, бе точно на пристанището, чакайки ферибота за връщане.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 15:00 от змия

# 461
Е, и доста други са били на Наксос.
Халки - Апирантос е десетина километра, та ми е много чудно каква изобщо е дилемата дали да е едното или другото. Двете прекрасно се комбинират, а и са пренебрежимо малки.
До Муцуна и Аполонас е малко по-напреганто пътуването, но също не е кой знае какво. А и Муцуна е  едно забито село с 2-3 таверни. За някои си заслужава, за други не. Има малко хубави и почти пусти плажове.
В Аполонас е прочутия курос и наоколо е доста живописно.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 15:37 от Fancy

# 462
Змия, не ми се струва, че Куфониси може да се обиколи за няколко часа пеша, а и нямам такова желание, пък и по този начин някак си едва ли можеш да се порадваш на гледките подобаващо... но може и да си права... все пак не съм била там. Плажът Пори, който се води за най-добър, изобщо не ми хареса. Четох и мнение на някой който е бил на него точно защото е най-препоръчван, и той казваше, че ако е знаел отначало как изглежда, щял е да си остане на Амос.

По принцип е логично туристическите трапове да са на най-оживените места, особено и когато имат малко или много монопол, а в някои случаи и пълен монопол. Действително, най-приятното на вид заведение на Амос, с чадъри и шезлонги, имало отвратително обслужване или най-малкото се наблюдавало кряскането на собственика, т.е. "разговорите" му с персонала...

По този повод се сетих за нещо, което четох за Донуса. В едно мнение беше споменато, че има персонал от Албания и България, а в друго, че обслужването на бара на пристанището не било същото и нямало усмивки. Та си мисля, че в този бар може да работят нашенци...

Fancy, дилемата относно Халки и Аспирантос не беше относно разстоянието между тях, а относно необходимото време за прекарване в тях и дали изобщо си струва да се посетят от моята гледна точка. Например, аз имам желание да посетя магаретата и гъските в Халки, но не и Аспирантос и куросите, поради личните си възгледи... Wink

Както винаги, благодаря на всички за мненията. В спора се ражда истината! Simple Smile

# 463
Необходимото време и за двете заедно не надвишава един ден. Даже и много по-малко. Аз пък това имах предвид. Все пак са две улици на кръст. Даже Апирантос е по-голямото от двете.
И един съвет. Клипчетата далеч не представят всичко, което представялва едно място. Никакво такова усещане няма в Апирантос(за каквото писа в предно мнение).

# 464
Цитат на: Fancy
И един съвет. Клипчетата далеч не представят всичко, което представлява едно място.

Разбира се. Това се отнася за всяко място. Вчера гледах видео което сякаш беше поръчано от йезуитите... Ако питаш мен, заглавието му трябваше да бъде "Как да пропуснеш повечето красота и развлечения на Наксос"...

Цитат
Никакво такова усещане няма в Апирантос(за каквото писа в предно мнение).

Това е нещо много лично... Зависи от знанията на човек за историята и религията и отношението му към тях. Аз само загатнах за моите възгледи, за да го погледнат други хора сами и да не се предоверяват непременно на предоминантните мнения по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт