На море в Гърция 2022 - II

• 69 465
  • 796
  •   1
Отговори
# 435
...
И знаете ли какво е позволено да се вкарва в държавата- циари, алкохол? Къде да прочета?

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/greece   ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

# 436
  • софия
И само 2 кутии от цигарите тип Айкос.
Ето от най-полезната група:

# 437
Като алкохол и тютюневи само с бандерол, не става да се носи домашната ракийка 🤪
Хъ, хъ, пък аз контрабандирах на обратно 1-2 бутилчици от сфакийската пърцуца Stuck Out Tongue

# 438
Леле, аз толкова алкохол за година не изпивам!

# 439
  • Пловдив
Здравейте,
Чета от известно време темата, но вече имам осезаема нужда от професионален съвет.
Никога не сме ходили в Гърция, а тази година ми се иска да посетим семейно страната - двама възрастни и девойка на 14 навършени години (има вече лична карта). Определила съм бюджет от около 1 500-2 000 лв. за 5-6 нощувки и закуска през август до място на разстояние около 4-5 часа с кола от София. Ще се радвам ако може да помогнете със съвети и идеи за приличен хотел или място за настаняване с басейн, в който може да се плува (не само да се цопне), с приятен и чист плаж със ситен пясък в близост. Мястото за настаняване не е задължително да е на първа линия, но не искаме да използваме колата ежедневно за да ходим на плаж защото на плаж седим по 3-4 часа, не повече. Предпочитаме спокойно място, но все пак вечер да има къде да се разходим и хапнем нещо вкусно и автентично. И не на последно място - личното ми желание е да е такова място, което да ни впечатли така, че да ни се иска както на вас да ходим все по-често и да обикаляме тази прекрасна страна.
Дано да съм обяснила правилно - знам, че всеки има лични предпочитания и желания за своята почивка, но може и с някой някъде да се припокрием в голяма степен в изискванията си Flowers Hibiscus

Може да погледнете Anna Hotel в Пефкохори /Pefkochori/ на Касандра, Халкидики. Миналата година го посетихме с детето, заради детския басейн и полупансиона /закуска+вечеря), но за вашия случай има 1 по-голям басейн с дълбочина 1.4м и още един по-дълбок, мисля, че беше 1.7м. Не влезнах в него, защото не мога да плувам. Хотелът е много приятен и е на 4-5 мин от градския плаж. Плажът има малко камъчета, но градчето е супер с дълга хубава крайбрежна алея, заведения, магазини. И последно, със същия бюджет бяхме и ние...5 нощувки ни излезнаха 1500лв с включени закуски и вечери в хотелчето, но мисля, че имаха опция и само за закуска. Храната по заведенията в Гърция е прекалено вкусна, за да се ограничите само до тази в хотела. Успех!

# 440
Цитат на: тодоричка

- цигари-800 броя
- 10 литра спиртни напитки

Ииииха! Много са щедри тук! Simple Smile Да не се притеснявам за цигарките си тогава. Те всъщност са гръцки и трябва да ги има и там, но ще са по-скъпи. За да купиш евентуално грамадните бутилки от Duty Free в Мексико (на сухоземната граница, разбира се; кой ще ги влачи иначе), се налагаше да си в група от поне 5 човека!

А може ли да се носи бутилка/бутилки? алкохол в ръчен багаж? В противен случай може да се счупят. В случай че реша да мъкна нещо като Citron, да речем? Аз лично не обичам особено лимонени напитки, но знае ли човек... може пък да са вкусни...

Благодаря за информацията, Тодоричка!

# 441
  • София
А може ли да се носи бутилка/бутилки? алкохол в ръчен багаж? В противен случай може да се счупят.
Само ако са в шишенца по 100 мл, общо 1 литър заедно с другите течности, които носиш. Заради изискванията за сигурност при всички самолетни компании.

# 442
Може да се носят големи бутилки в ръчния, ако са купени от фришопа на летището.

# 443
Благодаря на Параход и Таня. Четох, че в Халки (засега мисля това да ми е единственото планинско селце, колкото да не останат и те невкусени) се продавали някакви сувенирни бутилчици Китрон по 40 мл, но това е срамота да се подари... няма едно малко питие... Wink Значи ако има 100-грамови, да речем, мога да купя такива. Така или иначе няма начин да се измъкнеш от безплатна дегустация без покупка, а и не върви да я откажеш, дори и да не я искаш. Нявсякъде са едни и същи тези номера. Но определено е интересно да се види дистилерията, въпреки че била само една стаичка. Мисля беше от 1896 и все още произвеждат ликьора по същия начин! Някакъв американец имал глупостта да пита къде е всъщност сегашната модерна фабрика! Smile

# 444
Китрон може да се купи не само от Халки, има го на много места в различни по размер бутилки. Дори в голям супермаркет мернах цял щанд с ликьор и сладко, но бяха на друга наксоска дистилерия. Същата има голям магазин на крайбрежната улица, близо до пристанището.

# 445
Е не е честно само по 2 кутии Heets

# 446
  • СОФИЯ
Не е честно, но е факт от изискванията на вътрешното им законодателство. Това пуша. Не само в малките населени места не се продават. Няма ги и на летищата, независимо от различната цена.

# 447
В едни коментари някой беше споделил, че за него най-красивият гръцки остров е Карпатос и го погледнах от любопитство. Наистина е много кипро островче! Има и летище, с (като че ли) целогодишни полети от Атина и летни от Солун (да не повярваш). Всъщност, за живеещите в източна България може да има и по-добри възможности през Истанбул. И за мен сигурно щеше да има, но турците не даваха нишан за вдигане на тъпите си "мерки", а са ги вдигнали от 1 юни, FYI. Та който иска да си изплакне окото и с него. Simple Smile

Исках да махна дългия URL, а tiny URL бил spam...

https://www.google.com/search?q=Karpathos&rlz=1C1JZAP_enBG94 … rc=ISOhG2z6HTDw8M

Не съм проверявала температури, но някой каза, че било винаги топло, което ми звучи странно... Говорели и английски, дори и възрастните. По някаква причина много от тях са живели в САЩ.

Благодаря, Deviant Art. Аз знаех вече, че се продава и на други места. Един господин в ревютата се тюхкаше, че го е купил там при положение, че го имало навсякъде, а бил и по-евтин другаде. Затова и на мен не ми се влачи от Халки, дори и да ми хареса, но ще трябва да се купи нещо дребно все пак. Иначе там си си точа зъбите за То Спитико Галактобуреко!:-) И портокаловата пита била много вкусна, но за съжаление имам само един корем, а и галактобурекото в Халки е едва ли не световноизвестно!

# 448
  • SF
Въпрос към тези от вас, които са ходили и на Крит, и на Корфу - къде ви хареса повече? Обикаляхте ли с кола под наем? Какви са плажовете и пътищата на Корфу? Освен в Керкира, кои други населени места си струва да се видят?

# 449
Привет, имам нужда от малко инфо. С мъжа ми планираме само двамата без деца да ходим за няколко дни до Миконос. Има полети с Уизеър. Ходили сме на близките места в Гърция, били сме и на Лефкада и близките острови, но сега оставяме децата и искаме да видим нови места и плажове, да се позабавляваме. Планираме Миконос в  началото на септември.
Къде ще препоръчате да отседнем, гледахме места в Агиос Стефанос и около Елиа плажа. Какво е най-добре да наемем за придвижване, сякаш наем на кола ще е доста скъпо, може скутер? За 5 дни нямаме много време, но ще обикаляме. Може и един ден да вземем ферибот до Наксос?
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт