На море в Гърция 2022 - II

• 69 379
  • 796
  •   1
Отговори
# 165
Ето https://www.booking.com/hotel/gr/georgia-vicky.bg.html
Отсядали сме, гарантирам за гостоприемството, хигиената и гледката. Плажът е на 2 минути с кола обаче. Има басейн. Сега ще изровя и някоя наша снимка.
Ставрос е известен плаж, защото на него е заснета заключителната сцена от "Зорба гъркът" със сиртакито на Антъни Куин. Нещо повече, операторът на филма Уолтър Ласали се засели там и си държеше "Оскара" на бара в местна кръчма, която пък после взе, че изгоря Simple Smile

Една от къщичките

Плажът

Дворът

Гледка от терасата на апартамента

Пак плаж

Пясъкът е розов

Sea Horse,
следиш ли ми мисълта в последните няколко страници, или още ще слушаме бръщолевения за русенското варено и термоса?

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 14:55 от Параход

# 166
  • София
На морското конче му е скучно в политическата тема(кротко е там напоследък) и хвърчи насам - натам да кълве. 😃
Параход, Глифада 🏖️ чуднички завойчета има и там. 😂

# 167
  • Там където
Боже, аз се чудя защо никой не пише, а то имало нова тема Simple Smile По ред причини се спрях да почиваме на Неа Рода, Атон, Халкидики в средата на юли. Обаче нищо свястно за 2-ма не намирам през букинг... Някой да е почивал там и да даде линкове към студио или апартамент.  Задължително е да има пералня, всичко друго няма значение. Може да ми пише и на лични за да не се счита за реклама.

# 168
Въобще не е по темата, но искам да се преклоня пред Параход 🙏🏼 Влязох тук преди 2 месеца, защото за първа година ще пътуваме в Гърция и всичко ми е много непознато. Не очаквах, но следя темата с интерес и дори може би щяхме да направим почивката си по друг начин след всичко изчетено. Параход, възхищавам се на страстта ти, която носиш в себе си към Гърция и да знаеш - адски зареждаща е. Накара ме да мечтая да обикалям Гърция. Нетуристическата Гърция. Наистина прекрасна тема, благодаря ви!

За да не е спам - ще почиваме края на юни-началото на юли близо до Неа Каликратия и след изчетеното планираме да обиколим плажовете на Ситония и Касандреа(?)

# 169
Qaki,
в действителност са в пъти повече, отколкото в букинг. Цъкаш ги в мапса едно по едно, обикновено излизат сайтовете им или линк към резервационна система.

Аз обаче точно в Неа Рода не съм отсядала. Мога да препоръчам студио Трипити - от отсрещната страна, близо до ферибота за Амулиани, и Дионисус в Йерисос. Първото обаче със сигурност няма пералня в стаите, за второто не помня. Това, което мога да добавя, е че на много такива места сме се разбирали домакините да ни изперат дрехите, връчени в леген или торба - някъде срещу 5 евро, а на повечето места фрий.

# 170
Доста хора питат за Корфу, но е много субективно дали ще се хареса на всички. На мен лично южната част на Корфу с големите пясъчни плажове ми беше най-безинтересната от всички, макар че повечето хора точно тях търсят. Веднъж направихме грешката да изберем хотел там - ами почти всяка вечер пътувахме до столицата или района на Агиос Гордиос и това обезмисли всичко. На плажовете през деня духаше, особено на южния Агиос Георгиос и Исос. Вечер няма къде да се разходи човек, околните села са само за настаняване, даже в Лефкими няма нищо за гледане. Храната масово не ни хареса, мога да похваля единствено таверна Савас, която се намира близо до Петрити, там наистина всичко беше страхотно, но таверната е в нищото и ако не ни я бяха препоръчали, нямаше да я намерим. По моите наблюдения, в южната част на Корфу настаняването като цяло е по-евтино, в сравнение с другите места, но не бих отишла пак в онзи район.

Но два пъти сме отсядали около Липадес и Палеокастрица, там всичко от Перуладес до Глифада на юг ми хареса Simple Smile Корфу бих посетила отново само заради този район. Някак си по-живописно е и има чар. Водата е по-синя, има хубави гледки, стари села за разходка. И столицата е по-близо, отколкото ако сте настанени в южната част. Някой беше казал, че островът се обикалял лесно - напротив, пътува се бавно и от точка до точка си отнема доста време, ако човек иска да разгледа повече неща. Да, на картата изглеждат близо, но реалността е различна, пътищата са тесни и натоварени, единствено в централната част около столицата са по-широки и равни.

На север около Ахарави също не ми хареса, далече е от всичко и някак безлично.

Благодаря ви за мнението, Deviant Art, много е полезно за нас. Мислим да спрем за няколко дни на Корфу, пътувайки от Италия към България. Мога ли само да помоля за повече детайли за Таверна Савас (Savvas?), защото май са повече от една на острова Simple Smile

Благодаря и на Параход - ММ е харесал някаква къщичка в района на Липадес, но ще съм благодарна и за координати на вашата, ако е ОК!

PS Намерих таверната, но така е, като не чета внимателно (до Петрити)

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 17:51 от Agent Provocateur

# 171
Agent,
препоръчаната от Deviant Art кръчма е тази https://www.google.com/maps/place/Taverne+savas/@39.4476994,20.0018968,16z/data=!4m5!3m4!1s0x135c9ffb6d4991af:0x652ef57327ee8394!8m2!3d39.4441693!4d20.0069719, а ние бяхме в Sweet Villa Issos.

Едно не съм съгласна с нея - в юга има страхотни съкровища всъщност, във вътрешността най-вече. Изобщо Корфу е особена смесица от съсипани и невероятни места. Ние рядко се бутаме по популярните спотове, където хората обикновено ходят, и напълно разбирам защо някои от тях остават разочаровани, като тръгнат по "задължителната програма".
А Корфу е райска градина, оценена от кралица Елизабет Австрийска, кайзер Вилхелм II и принц Филип (той няма заслуга, че се е родил там, де), Лорънс и Джералд Даръл. Последният го е кръстил в една от книгите си "Градината на боговете" и е най-виновен островът да е също и едно от немногото места в Гърция, където туристически автобуси, английски пъбове и гигантски хотели за ол инклузив почивки (на повечето места е разрешено строителство до 3 етажа, но не и тук) стърчат над плажовете и загрозяват пейзажа. Хеле откак направиха и сериал, съвсем.
Но има и друго Корфу – на селцата със 100-200 жители, във всяко от които има повече запазени сгради от 18-19 век, отколкото в София, в които всеки те поздравява с "Ясас" и всички мъже се казват Спиро, където вековните маслини са връстници на Венецианската република, а рози, амарилиси, бугенвилии и зокуми цъфтят като обезумели. Точно него харесвам.

# 172
Благодаря за светкавичния отговор, Параход!

Да, заради Джералд Даръл отивам и аз - неговите книги ги знаех наизуст в детството си, а и до ден днешен гальовно наричам нашата менажерия "Моето семейство и други животни"

# 173
Здравейте, препоръчайте ми място за хапване във Фанари 🙃

# 174
  • София
Здравейте, препоръчайте ми място за хапване във Фанари 🙃

Била съм зимата, хареса ни.

# 175
То зимата май само Фарос работи. Иначе 4-5 таверни са там всичко на всичко, има време да ги пробвате до една Simple Smile

# 176
  • Пловдив
Благодаря за светкавичния отговор, Параход!

Да, заради Джералд Даръл отивам и аз - неговите книги ги знаех наизуст в детството си, а и до ден днешен гальовно наричам нашата менажерия "Моето семейство и други животни"
Да не се разочароваш. Ние ходихме за пръв път преди 16-17 години също заради Дж. Д. И никой не беше чувал за него. После /10-12 години по-късно / явно са надушили интерес и има следи по острова 😉

# 177
Боже, гледай туристическият интерес какво прави Stuck Out Tongue
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1gtuOLSt5p9oQq5fgvP … 77289993&z=12

# 178
Agent, далече ще ви е точно тази кръчма Simple Smile В таверна Михалис в Лиападес се справяха много добре с готвените неща и специалитетите на Корфу, дано не са развалили качеството.

Параход, аз затова казах, че е субективно дали на всеки ще му хареса. Като изключим селата Хломос и Хломатияна (?), мен друго на юг не ме грабна, но за силно туристическите места и "задължителната програма" съм напълно съгласна. Усещането е за нещо, което е било прекрасно, преди да го развалят. След като посетихме Влахерна, решихме да хапнем в ресторанта с гледката към нея - специалитетите "на деня" бяха няколко вида омлет и всички посетители доволно си поръчваха само от тях Grin Еми, отказахме се Simple Smile В следващите дни търсехме таверни основно във вътрешните села, колкото може по-неизвестни. 

Между другото, в селото където е къщата на Даръл, без да искаме попаднахме на едно от онези места, които избягваме. Докато намерим къщата да я видим, заваля един силен дъжд и се озовахме в първото заведение, което видяхме - беше кафене/бар, цялото с британски знамена вътре и меню като за англичани. И за капак, телефоните минаха на албански мобилен оператор, въобще нищо гръцко нямаше Simple Smile

# 179
ХломатианА, да. Много интересно, че само там и в ПавлианА (пак наблизо) имената на селата са образувани по същия начин, по който ги кръщават в Крит.

В частта над Лиападес и Палеокастрица мога да препоръчам таверната То Стеки в Дукадес https://g.page/doukades-to-steki?share
Освен стандартните аламинути готвят няколко ястия "магирефта" за деня, които са пресни - имаше три неща съответната вечер. В селото таверните са четири, но тази е най-добра. Всичките са около площадчето и църквата, които са изключително красиви.

И в Макрадес https://goo.gl/maps/SJVC2EM3BBAngm8k7

Общи условия

Активация на акаунт