На море в Гърция 2022 - II

• 69 407
  • 796
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте,
Позволявам си да пиша тук, тъй като предполагам ще можете да ми помогнете. Ще пътуваме в Гърция с детето (на 2 год.), аз и баща ѝ. Освен паспорт, други документи необходими ли са? С баща ѝ нямаме брак и се зачудих, защото в паспорта не пише имената на родителите, дали акт за раждане не трябва да нося? Благодаря ви и приятна почивка.

# 241
Принципно на границите имат достъп до базата данни и не би било проблем да проверят. Но за по-бързо преминаване на границата ви съветвам да си направите заверено при нотариус копие и да си го носите винаги с вас.

# 242
  • Пазарджик
Фран, мерси много за инфото. Това с наемането на лодка ми звучи много сложно. А има вариант за турове, като тези дето си с една голяма лодка цял ден и те връщат вечерта.

# 243
А има вариант за турове, като тези дето си с една голяма лодка цял ден и те връщат вечерта.
Не знам. Предполагам, че има. От Ормос Панагиос всеки ден има организиран транспорт/корабче/лодка.
Това например, но мисля, че ходи до Атон:
https://sithoniagreece.com/ormos-panagias-halkidiki-travel-guide/

Няма нищо сложно в наемането на лодка. В управлението й също.
Аз обаче обичам да си организирам сама нещата, не понасям някой да ме вози, освен, ако не е ферибот и да ми организира деня. Simple Smile

# 244
Здравейте!
Идвам с молба за препоръки и съвети, понеже не сме ходили на море в Гърция. Насочили сме се естествено към Халкидики, а и сякаш ни е добре, като разстояние.( но приемаме и други предложения, извън този район, но все пак да е на макс 4-5 часа )
Ако може препоръка за място близо до плаж, който да е подходящ  да отидем с куче ^^  предпочитаме някое спокойно и малко място.

# 245
Здравейте,
Позволявам си да пиша тук, тъй като предполагам ще можете да ми помогнете. Ще пътуваме в Гърция с детето (на 2 год.), аз и баща ѝ. Освен паспорт, други документи необходими ли са? С баща ѝ нямаме брак и се зачудих, защото в паспорта не пише имената на родителите, дали акт за раждане не трябва да нося? Благодаря ви и приятна почивка.
На 1-ва стр. пише всичко необходимо за тези и други документи! Само да има кой да чете.

Pipilota_85,
Парадизос до Неос Мармарас ли имате предвид? Плажът там е каменист. Но морето беше изключително бистро и с пясъчно дъно, когато аз съм ходила с малко дете (преди 10-12 години). Отсядахме на първа линия в дъното на залива под един голям бор, чудесно беше. Назад вероятно съм споделяла и снимки. Но сравнително рядко сме били на този плаж, обикновено в късния следобед, обикаляхме всеки ден по полуострова. Любимите ми плажове в Северна Гърция са между Никити и Неос Мармарас, и Порто Карас и Торони.
Таверна O Paradeisos, точно до къщата, беше чудесна, но не съм ходила напоследък да я проверя.

Alesanas,
разгледайте плажовете Тристиника, Арети, Паралия Сикия. Те са големи, спокойни и (в огромната си част) неорганизирани. На организираните и населени плажове в Гърция е забранено къпането и свободното пускане на кучета.

# 246
Параход, много благодаря за информацията, много полезни съвети даваш Joy
Ние също ще сме с куче, та ще проверя и тези плажове, последноспоменатите.

А средата на август как са жегите там ? Предполагам е по-топло, отколкото в България. Питам понеже като чета в темата, доста хора предпочитат да идат юни или септември, та ми стана чудно .

# 247
По-топло е. Но така или иначе в обедните часове в Гърция не може да се седи на слънце през целия летен сезон, та няма голяма разлика с юни, юли (ей сега на 25 май се върнахме, и в момента е така). Юни и септември са предпочитани заради по-ниски цени и по-малко навалица главно.

# 248
Приключи и нашата почивка на Лефкада.
Благодаря на Параход и на останалите в темата, които ми помогнаха да избера за настаняване Василики. Обиколихме острова няколко пъти и освен Нидри, друго не ми допадна за отсядане.
Та, избрах си мястото от букинг, но писах директно на хората там и ми дадоха още по-добра цена. Чак ме е срам да кажа колко платихме. Не беше на първа линия, а на 700-800 метра от пристанището. Домакините си живееха там, гледат портокали и бяха много отзивчиви, без да досаждат. Имаше още 2 български семейства, които си тръгнаха и от 6 нощувки, 4 бяхме само ние в хотела.
Посетихме Егремни, Порто Кацики, Микрос Гялос, Мегали Петра, като на мен последния ми допадна най-много.
Както писах и преди, до Егремни се стига за 30 минути пеша след паркинга. Има асфалтиран път, но не е пуснат. Стъпалата са над 300. Заех се да ги броя нагоре, за да се разсейвам, че ми стана лошо като погледнах надолу, но ме напече доста и забравих докъде стигнах.🤣
Бяхме на целодневен криуз Seven Islands, с предварителна резервация от пристанището в Нидри. Ползвахме Makedonia Palace, 35 евро без обяд и 45 евро с обяд, който беше малко салатка, сувлаки и чаша вино. Посетихме отново Егремни и Порто Кацики, но по вода. Спряхме за 1 час във Фискардо и за 40 минути на плаж в Итака. Останалите острови ги посетихме отдалеч хах.
Ходихме и до водопада в Нидри, манастира и фара до Василики.
За цените: не мога да правя сравнение с преди пандемията, защото само един Тасос имам през 2019г. Докладвам за това, което запомних: гръцка салата 7-8 евро, октопод на скара 17-20 евро, дзадзики 4-6 евро, мусака 8- 9 евро, сувлаки 8-10 евро, узо чаша 2 евро, чаша вино 2 евро, бира 4 евро, закуски от една пекарничка - 2,50 евро; фрапе и кафе 2-4 евро.
На отиваме спахме на Метеора. Навръщане, понеже ни отпадна ангажимент в България, останахме допълнително 2 нощи във Врасна. Ходихме до Аспровалта и Ставрос, които не са моето място определено, но беше по -евтино от Лефкада.
Доволни сме и двамата с мъжа ми. В повечко ни се стори пътя, и по магистралата скучничко беше, но...поне си струваше. Хареса ми как никой за никъде не бърза и сякаш времето е спряло.
Нямам много опит с писането на отзиви тук, ако някой се интересува от нещо, на което мога да отговоря, да пита 🙂

P.S.  Опитах да кача снимки, но не се показват. 🤔Ще пробвам пак.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 17:47 от djovana2

# 249
"Ще поискате да останете завинаги" Simple Smile

Тазгодишната реклама на гръцкия туризъм https://www.youtube.com/watch?v=JgJGX3ldxOg

Djovana2,
чудесен разказ, да споделиш и някоя снимка освен онази от Егремни!

# 250
  • София
Пяраход, благодаря за линка към рекламата Hug. Страшно ме развълнува видеото. Разбирам го напълно човека,  и аз чувствам същото. Ако можех да зарежа всичко, веднага бих се преместила да живея на някой гръцки остров. Дано някой ден успея. Засега броя дните до почивката - остават 12.

# 251
  • София
Прекрасна реклама.
И аз искам да живея в Гърция.

# 252
Страхотна реклама, страхотна - с душа!

# 253
Мегали Петра

Пътят до там е стръмен, с много завои. Има паркинг и заведение.

Плажът на Итака, на който спряхме с корабчето.

Водопадът в Нидри

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 19:00 от djovana2

# 254
Да бутна тогава тук и най-най-любимата си реклама на Гърция на всички времена, може някой да я е пропуснал Simple Smile Пожелавам на всеки да се срещне с този Крит, който е показан в нея и за който пише Казандзакис преди повече от шейсет години, има го още.

https://vimeo.com/65363146

Общи условия

Активация на акаунт