Премахване на бенка – стандартна манипулация (със скалпел) или с лазер? – Тема 3

• 37 898
  • 324
  •   2
Отговори
# 315
Здравейте, може ли бенка да се премахне от общ хирург, без дерматологична насоченост? Премахнах една бенка при д-р Котевска, но изобщо не съм доволна, тъй като остана голям белег. Сега обмислям да премахна други 2 на по-близко за мен място в София, като хирургът е доцент с опит в коремната и лапароскопската хирургия. Смятате ли, че ще се справи добре с бенки?

# 316
Има ли вариант доброкачествена на вид бенка ( след преглед при дерматолог ) да се премахне по ЗК и къде евентуално в София може да се направи?

# 317
За справянето ще се справи, въпросът е начина на зашиване след интервенцията. Зависи от самият хирург и колко ще бъде фин шева, за да не остане голям белег. Има различни видове шевове на кожа и доколко хирурга ги владее. Коремните хирурзи работят на голяма площ и шият по един начин, а пластичните и дерматолозите по друг. Пак казвам, зависи колко самия хирург владее техниката.

# 318
  • В.Търново
Здравейте, може ли бенка да се премахне от общ хирург, без дерматологична насоченост? Премахнах една бенка при д-р Котевска, но изобщо не съм доволна, тъй като остана голям белег. Сега обмислям да премахна други 2 на по-близко за мен място в София, като хирургът е доцент с опит в коремната и лапароскопската хирургия. Смятате ли, че ще се справи добре с бенки?
Аз не бих се навила на общ хирург.По-специфично е. Пластичните и дерматолозите си имат определена техника на шиене.

# 319
Бенките на дъщеря ми и моите ги премахва онколог-хиругр, който се занимава с такива случаи. След премахването нямаше шев, а минаваше мястото с лазер. Белези не останаха.

п.п. За общ хирург и аз не бих се навила.

# 320
  • Sofia

Аз смятам, че когато една бенка се отстранява хирургично, винаги има белег, било то – малък.
Мисля, че шансът се минимизира почти напълно, единствено ако извършващият процедурата е пластичен хирург (да, те също се занимават с отстраняването на кожни образувания; естествено – цената ще е по-висока, отколкото при стандартен специалист).

Има ли вариант доброкачествена на вид бенка ( след преглед при дерматолог ) да се премахне по ЗК и къде евентуално в София може да се направи?

Не е невъзможно, но трябва да намериш лекар, работещ с Касата, който да е склонен да оформи документацията по съответната амбулаторна процедура на НЗОК.
Демек, може да го направи, но само по негова лична преценка.
Преди да посетиш въпросния специалист, трябва да си взела направление от ЛК.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 21:47 от Blаck Cat

# 321
  • София
Бенките на дъщеря ми и моите ги премахва онколог-хиругр, който се занимава с такива случаи. След премахването нямаше шев, а минаваше мястото с лазер. Белези не останаха.

Вита може ли да споделите за кой град и кой лекар става въпрос?
Наскоро аз си махнах две бенки, а на дъщеря ми махнаха три. При нея на лицето почти не си личи, но при мен се забелязва. За мен няма значение, тя има още няколко за махане на лицето и ми се иска ако може да е при друг лекар, за да не се получи като при мен, защото за нея ще е проблем.

# 322

Вита може ли да споделите за кой град и кой лекар става въпрос?
Наскоро аз си махнах две бенки, а на дъщеря ми махнаха три. При нея на лицето почти не си личи, но при мен се забелязва. За мен няма значение, тя има още няколко за махане на лицето и ми се иска ако може да е при друг лекар, за да не се получи като при мен, защото за нея ще е проблем.
За Пловдив. Д-р Ваня Балева - онколог хирург.

# 323
[quote author

Не е невъзможно, но трябва да намериш лекар, работещ с Касата, който да е склонен да оформи документацията по съответната амбулаторна процедура на НЗОК.
Демек, може да го направи, но само по негова лична преценка.
Преди да посетиш въпросния специалист, трябва да си взела направление от ЛК.
[/quote]
Ще помоля за насоки към лечебно заведение и лекар в София, може и на ЛС 🍀

# 324
  • Sofia
Ама аз идея нямам кой може да ти свърши работа – просто казвам какъв е начинът. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт