Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 13

• 42 031
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
Късмет! Сигурно са свършили матурите, но сега чакане пак е изнервящо.

Мойта дъщеря има много тестове тази седмица. Вчера бяха по английски, история и арт. В събота и неделя го дава много спокойно и почти нищо не преговаря. Вчера се върна от училище с нагласата, че е било лесно и се е представила добре, но имам известни съмнения дали всичко е минало гладко, защото много набързо си почина и седна без подканяне да преговаря по френски, науки (биология, химия и физика като общ предмет) и математика.

# 586
  • София
Аз тук в мамата бях чела, че доставката от Shein е в порядъка на 30 евра и затова отбягвах сайта.

Дъщеря ми е доволна днес от представянето си на матурата, но четейки темата за седмокласниците, оставям с впечатлението, че на всички списващи жени там децата им са от вундеркинд нагоре. Срам ме е да пиша там и да коментирам каквото и да било.

# 587
  • София
Аз тук в мамата бях чела, че доставката от Shein е в порядъка на 30 евра и затова отбягвах сайта.

Дъщеря ми е доволна днес от представянето си на матурата, но четейки темата за седмокласниците, оставям с впечатлението, че на всички списващи жени там децата им са от вундеркинд нагоре. Срам ме е да пиша там и да коментирам каквото и да било.
Аз тъкмо пуснах поръчката, надяват се да пристигне преди началото на юли, аз съм малко скептична, но има някакъв минимален шанс.
Браво за матурата, важното е че е доволна и няма да е притеснена за математиката. При мен едната близначка се чувстваше съвсем не на място в СМГ в седми клас и от притеснение и сравняване на резултатите по БЕЛ спрямо останалите съученици, на математиката съвсем нищо не направи. Аз не очаквах отлични резултати от нея, но спрямо тренировъчните бях доволна и очаквах близко да тях резултати. Реално заради сравняване и притеснение реалните резултати на НВО бяха с над 20 точки, по-ниски от всички предишни тренировъчни.

# 588
  • Sunshine state
Такова стана, Тони, не останаха нормални хора, всички са от милионер нагоре и само вундеркиндчета. 🤣 Това в кръга на шегата.
Успех й желая! 🍀

# 589
  • Пловдив
Тони,така е в седмокласната тема. Там повечето пишещи майки са на деца,които се борят за 2х100т, за да влязат в СМГ. Миналата година и аз бях попаднала там и се потиснах Simple Smile Лошо няма,нека децата да са амбициозни,ама на мен ми дойде вповече и ги зарязах.
Успех на всички деца!

# 590
  • София
Дъщеря ми е доволна днес от представянето си на матурата, но четейки темата за седмокласниците, оставям с впечатлението, че на всички списващи жени там децата им са от вундеркинд ....
Мхм, те и мармотите завиват шоколади...
Давай кураж за следващата, а после кеф. В темата влез на първо класиране Grinning...може да има полезна информация.
И аз бях убедена, че доставката от Shein е доста висока, странно. Как се ориентирате кой номер да поръчате?
Да кажа, че поръчах едни "менструални гащи" от алиекспрес, нищо полезно не виждам. Гащи с още едно парче плат отдолу, някакви ментета ли съм поръчала за 15 лева Blush

Последна редакция: вт, 14 юни 2022, 23:42 от buni

# 591
  • София
Бъни, първо гледам таблицата с размерите, а после и реални снимки на купувачи и номерата, които са си взели. Дъщеря ми си е избрала тесни потничета S и една тясна плажна рокля М. Хареса си и разни дрънкулки-бижута.

Далеч съм от мисълта, че няма упорити и умни деца, но мисля, че майките са, как да кажа - пренавити и нездравословно амбициозни. Няма да забравя как една жена се тръшкаше, че дъщеря й изкарала САМО 93 точки на пробната матура по БЕЛ. Иначе следя темата за разни ключови моменти, които да не пропуснем.
А дъщеря ми прави изпита изолирани с класа й и с маски, и ръкавици. Водеха се под карантина заради болно дете от класа. Въпреки че директорът предложил да пишат без ръкавици, квесторките не позволили. Измъчили са се децата, но не са имали избор.

# 592
Аз чета и пиша в много набори теми, но информативно, за да получа информация за помагала, за да се ориентирам за възможни "подводни камъни" и да съм полезна, ако мога. На нашия набор щяха непосредствено преди изпита да сложат литература от 5,6 клас, което не беше много редно, ако не знаеш предварително. Вдигнахм е панаир тогава и бях активна, писахме писма, ангажирахме медии и успяхме. Обяснихме, че не е редно преди самия изпит да се изменя формата. В такъв аспект темите са полезни.
Обаче, наистина е потиска що като четеш нещо от рода на "Мързел, мързел ви казвам. 84 точки на.... (емнайстия) пробен и сега е повесил нос" - цитирам произволно и обобщаващо, разбира се, но в този дух са повечето постове.
Всеки си знае детето, но това, което ми липсва в наборните теми е по-широката информация за вида училища, независимо в кой град. Освен типичните МГ, ЕГ и евентуално Търговска гимназия, една майка не съм видяла да пише, напр "Моето дете учи в гимназия по строителство, така и така" ,... или гимназия по туризъм, или пък дори някое СУ, което да е ниско балово, но с интересни инициативи
И се питам защо, няма ли с какво да се похвалят, какво да препоръчват.

Чета наборните теми и обикновено много научавам от тях, но тази година за първи път научих" от "живата действителност за изключително интересни състезания, иницииран от две училища с абсолютно "презрян бал" (по бг мама стандарт). Отклонява ви от типичните теми, но в този аспект феноменът "бг мама" е интересен, мисля.

# 593

Просто ей така случайно ми попадна това из нета днес и реших да го споделя.

# 594
За първи път мисля, че се включвам тук. Но следя темата и ви чета.
Искам само да кажа, че освен мен, надали има в темата на тазгодишните седмокласници, друга мама с дете, които да не са от амбициозните, и да не гонят 2х100. Съвсем сериозно го казвам. Моето е тотал щета, но съм доволна от това което е направила вчера. Колкото и да изкара на двата изпита, все ще има място и за нея.
Както писах там, така и тук ще го напиша, тя ми каза така: каквото и да стане, все нещо ще уча, и шивачка да стана, пак ще си печеля парите, няма да остана без работа и професия. Малко се спека заради преразказа, уж помнеше, после взе да се чуди дали е писала в правилното време. Вечерта беше готова да се разплаче, успокоих я, и и казах, даже днес да си изкарала 50 точки от двете, не е краят на света. Посре ако има места в друго училище, и искаш да се преместиш, винаги може, ще държиш ако трябва приравнителни. Тъй де, променят се хората. Също така съм и казала, че не може всички да са високо или ниско, иначе ще се разтури йерархията. Иначе темата има и своите полезни страни.
Извинявам се за дългия пост.

# 595
  • София
Тони, има и други майки, не си сама, но не смеем да пишем. Joy И аз хвърлям око за полезните неща, покрай драмите, че някое дете е изкарало непълен брой точки от общо 100 на пробните изпити. Дъщеря ми се кълне, че има 53 т на първия модул. Дори и по-малко да са, се надява да има минимум 27 на преразказа. Ако поне малко се доближи до прогнозите си, аз ще съм изключително щастлива. По математика ще е интересно, там не очаквам кой знае какви чудеса, въпреки че с училищния материал никога не е имала проблеми, ама нали нивото на матурите е различно... Тя, ако беше загърбила мързела и се беше напънала да учи, щеше да е коренно различно, но било каквото било. Аз съм на принципа - Очаквай най-лошото, надявай се на най-доброто. Sunglasses

А относно изборът на професия... Моята кръщелница хич не беше по ученето. Аз имах какви ли не планове за нея... Дойде при нас в София, уж да пробва в някой колеж. Обаче се запъна и каза, че иска да стане маникюристка. Аз се тръшках известно време, но реших да не съм сноб и че не е задължително всички да са висшисти. Живя момичето една година при нас. Изкара курсове по маникюр плюс медицински такъв и към днешна дата е в родния си град, има собствен салон, часовете й са запълнени поне за 2 месеца напред, изкара шофьорските курсове, купи си кола, има си приятел... и е щастлива и доволна. Heart

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 08:35 от Тонка*

# 596
Аааа, адашке, споко, аз пиша и заради всички вас, изобщо не ме интересува кой какво, на всеки детето му е скъпоценно, за всеки има място под слънцето. Ти викаш 53 т., аз пък ще се радвам даже от първа част да са 40, макар, че вчера ги сравнявахме, и са приблизително толкова, от преразказ ще има орязани от некадърни проверяващи, или такива които са отмъстителни.
 Браво на кръщелницата ти ето, че и дори да не ти се учи по някаква измислена рамка, пак може да успее човек, стига да си гони целите. Дори и да ги е догонил, но да не пожъне кой знае какъв успех в житието и битието, важно е да си вади хляба, и да има достатъчно за покриване на нужните разходи.
Иначе, в другата наша тема, има и изключения. Полезни неща които да се научат, а аз определено както тук във форума, така и покрай детето, научих някои нови неща.
За мързела какво да ти кажа, и моето е мързеливо, в училище специално по единия редмет е мазало, другия да кажем на половина. Единствено знанията и са, от това което учи в училище, вкъщи учебник не отваря, тетрадка също, имало е моменти, но само когато иска да си преговори в последната минута. Сега гледаме уроци в тубата, и понякога сменяме на други информационни канали, и така учи. От тубата има доста полезни уроци, и на нея и помагат, но само когато реши да гледа, слуша и упражнява, стига и мама да е до нея. Та тъй, в комплект сме пред екрана за уроците.

# 597
Изместваме темата, но защо всички, които не искат 100т от децата си не пишат?! Така се създава много  погрешна картина, която още повече натиска нормалните майки. Ясно е, че всяка иска най-доброто за детето си, но не бива да е на всяка цена! Мое много, много близко дете сега е 7 клас и се наслушах на ужасии. Едната девойка вчера тръгнала на изпит с 3 успокоителни!!!! Питала майка си дали няма да заспи...Извинете, ама ако пие успокоителни на 14г, не знам до 18 какво ще стане.
Ето, че и маникюристки трябват. А и не малко пари печелят

# 598
  • София
Рамацоти, детето е изпило 3 успокоителни, защото майката му ги е набутала, което е потресаващо. А далеч по-лесно е родителят да се погрижи детето да е спокойно. Дъщеря ми беше супер спокойна, за утре пак ще е така. Не искаме да я напрягаме по никакъв начин, защото нищо добро няма да постигнем. Аз й пожелах успех, казах й да се постарае да се концентрира максимално, да е спокойна и да даде всичко от себе си. И да сме живи и здрави. Grinning

А иначе на въпроса ти защо не пиша там. Защото понякога ме сърби да напиша в прав текст някои неща. Например в началото на учебната година се коментираше как майките ще си водят децата на матурите и ще висят по пейките да ги чакат. Че даже и уговорки имаше между тях да се събират, за да, цитирам - "треперим заедно". И аз попитах тези деца не са ли научили маршрута до собствените си училища и защо трябва да са с придружител. И ме насметоха. Grin

И да, кръщелницата ми печели доста добри пари. Работи много, но е изключително удовлетворена, а клиентите й я боготворят.

# 599
Не е хубаво това с успокоителните, но не изпадайте  в другата крайност, а именно shaming на децата с амбиции. НВО не е толкова трудно и не е нужно да си вундеркинд, за да изкараш 100т. Като се целиш в една или две гимназии, да, 84т може да са малко. Ако математиката ти е слаба, 93т на БЕЛ също може да се малко. Ако НВО беше по-трудно, щеше да има по-голямо разслоение на резултатите и 3-5т нямаше да имат такова значение.
Освен това е важно родителите да си изливат емоциите във форума, а не пред децата, за да не се стига до успокоителни.
Аз имам познато дете в седми клас тази година и съм потресена от незаинересоваността на родителите. Детето ходи на частни уроци по английски и рисуване вместо на БЕЛ и математика, където има проблеми. По рисуване- защото искало да кандидатства в строителния техникум, но след като проверих, се оказа, че балът там се образува само от матурите и оценката по рисуване от училище. Напълно излишно загубено време, което е можело да бъде инвестирано в БЕЛ и мат. Хората, четящи или пишещи в бг мама, са доста по-наясно с кандидатстването независимо за кои училища се борят децата им.
Във форума има тема за училища, в които не се влиза с много висок бал, но също се водят добри.
Успех на математиката!

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 09:24 от Дъждец

Общи условия

Активация на акаунт