Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 13

• 42 029
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
Ние я записахме тази година на математика и БЕЛ,като по БЕЛ ще ходи 2 пъти месечно,а математиката ще започне сериозно от септември.
Сама поиска.

# 601
  • София
Не е хубаво това с успокоителните, но не изпадайте  в другата крайност, а именно shaming на децата с амбиции.
Дъждец, никога не бих си позволила да шеймвам умни и амбиционни деца, напротив - мога само да се радвам на такива. Акцентът падаше върху крайно амбициозните и пренавити майки, които изпадат в истерия, ако детето изкара по-малко от заветните 100 т, като че ли това е провал в живота на детето. Аз не искам  да съсипвам психиката на дъщеря ми и да я натоварвам с моите амбиции и очаквания. Всеки следва своя собствен път. И да, наясно съм, че всяка майка желае най-доброто за детето си.

Може ли линк към темата с не толкова елитните гимназии, защото трудно се ориентирам в образователния раздел.

# 602
  • София
За притеснението при децата не зависи само от родителите. Не съм ги натискала, не съм се и аз притеснявала или да съм ги стресирала, но е факт, че Ваня отиде супер притеснена и това повлия и на резултатите. Честно казано, аз като родител, който изобщо не дава лекарства, ако можех да се върна бих и дала нещо съвсем леко, дори и като плацебо да действа за успокоение.
Според мен тя се притесняваше, просто защото не беше добре подготвена и го знаеше. Сестра и последните месеци беше супер спокойна, изгледа всички сезони на Friends и изчете купища книги, но си знаеше и беше спокойна, че ще се справи. Което се оказа и така. Всъщност сега юни месец ми беше много забавна, защото за пръв път се явява на изпит за Кейбридж сертификат към АВО школата си по английски и се беше притеснила. Причината беше, че изпита струва 400 лв, не че нямало да го вземе, ама все пак го мислела. Питах я, защо за НВО не се притесняваше. Отговор, той беше безплатен Simple Smile Откъде се  е пръкнала такава спестовна и нежелаеща да харчи пари, не знам. Не иска да си купува маркови маратонки, защото стрували много, за тези пари можело няколко чифта да си вземе. Единствено за книги не се притеснява и дава повече. Другите и две сестри определено не са такива и са с широка ръка, когато са на пазар Simple Smile

# 603
  • София
Може ли линк към темата с не толкова елитните гимназии, защото трудно се ориентирам в образователния раздел.
Заповядай!
https://www.bg-mamma.com/?topic=1397813

# 604
Оф-топик:
Скрит текст:
В БГ-мама отдавна рядко пишат жените , които изпадат извън стандартите на дадена тема: напр. неамбициозни деца, хора без собствени жилища, коли и пари, които не се хранят "здравословно" според форумските стандарти, които си купуват дрехи от евтини магазини и т.н. Просто няма смисъл - или никой от корифеите не може да ти даде адекватен съвет, защото не е бил в такава ситуация или биваш насметен, че си беден, тъп и смотан.

# 605
Оф-топик:
Скрит текст:
В БГ-мама отдавна рядко пишат жените , които изпадат извън стандартите на дадена тема: напр. неамбициозни деца, хора без собствени жилища, коли и пари, които не се хранят "здравословно" според форумските стандарти, които си купуват дрехи от евтини магазини и т.н. Просто няма смисъл - или никой от корифеите не може да ти даде адекватен съвет, защото не е бил в такава ситуация или биваш насметен, че си беден, тъп и смотан.

Точно, стига да разберат, че си от тази класа.

# 606
Хайде, хайде, всякакви хора пишат, особено в теми, които се познават. Даже тази тема е пример, и то не само в последните страници, а и преди това от подаръците за рд по 100лв до тези по 30.

Тонка, за прехвърлянето на собствените амбиции съм много съгласна.
Също така няма гаранция кой как ще успее в живота и какво ще счита за успех. Можем само да правим най-доброто за дадения момент и да се надяваме, че всичко ще е наред.

Скрит текст:
Аз давах парацетамол преди двете матури. Моята страда от мигрена с повръщане и замъгляване на зрението и това беше най-големият страх. Преди изпита за АК получи пристъп и е цяло чудо, че успя да се яви. Просто тогава направо провидението ни помогна, защото пристъпите продължават по 4-5 часа и не се влияят от л-ва, ако са започнали, а тогава повърна само два пъти, поспа малко и отидохме в последния възможен момент. Аз се бях отказала, но една приятелка ми каза да пробваме да видим дали ще ни пуснат. Понеже изпитът там е на групи и нашата група трябваше да я влезе по-рано.

# 607
Чета ви и искрено съчувствам на малчовците с амбициозни родители. Убедена съм, че въпреки големите изисквания и очаквания, тези деца не стигат много далеч, защото са постоянно под стрес. Дано новото поколение (след нас) родители го дава по-лежерно. И не във възпитанието и изграждането на ценности у децата, ами да смали амбициите за първенство на всяка цена.

Дъщеря ми имаше приемни изпити миналата година, първия ден се тресе от притеснение, втория ден беше супер спокойна. Както можете да се досетите - резултатите от втория ден бяха много по-високи.

Постоянно й повтарям, че дори да е абсолютна отличничка (каквато тя е), един ден ще й се наложи да работи, дори работа която може изобщо да не й хареса. Важното е да се забавлява в детството си.

# 608
  • Пловдив
Вчера попаднах на еднин клип на Стив Харви, който казва: "Имах приятелка с две дипломи, която ме попита колко имам аз. Когато ѝ казах, че нямам тя учудена ме попита как смятам да се реализирам.... Е, ето ме!"
 Така че без да омаловажавам получаването на образование, дипломите не са всичко!

Тази година голямата завърши 4-ти клас. Баща ѝ реши, че иска да продължи в МГ, защото ще е в по-добра среда.
 Той е завършил МГ, брат му е завършил МГ. Сега и племенникът ни е в МГ, за това дъщеря ми явно реши, че и тя трябва да е там.
 Записахме я на уроци. Това преживяване бе мъка за всички. Детето в крайна сметка разбра, че не е нейното нещо, а баща ѝ че все пак е по-важно детето да се чувства добре в това, което учи а не защото родителите ѝ смятат, че това ще е добре за нея.

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 13:23 от Puss in boots

# 609
  • Mars Hotel
Пиша и в двете теми - и тук, и в наборната. Аз също съм една от майките, които водят детето на изпит и я чакам, ако съответния изпит не се провежда в училището ѝ. Правя го не от болни амбиции, а защото дъщеря ми ме моли. Разбира се, че нейният психически и физически комфорт ми е най-важен. Училището, в което тя иска да учи, приема с бал над 440 традиционно. Е, няма как да е доволна на 80 точки на НВО, ако това е целта. И не, не съм я натискала аз за това училище, съвсем сама си го избра. Мен ако пита аз искам да учи немски, в което и да е по-приемливо училище, но не - тя иска само НПМГ.
Не мисля, че в наборната тема майките са свръхамбициозни. Просто останалите пишат по-малко. Разбираемо е, но както каза Дъждец, нека не вменяваме вина на децата и родителите с високи цели. Никой не си е позвилил да покаже негатовно отношение към по-малко амбициозните деца. Поне аз не съм видяла такова.

# 610
  • София
Светлице, писах за самите изпити, които се провеждат в училището на детето. Дъщеря ми отлично знае пътят до там и обратно.
Преди малко в другата тема една жена писа, че кандидатстването в София след 7 ми клас е въпрос на живот и смърт. Сериозно написано и без ирония. Друга пък била бясна, че детето сгрешило отговора на един въпрос. Без коментар съм. Спирам по темата, че за мен такива крайности са адски нездравословни и аз самата започвам да се дразня.

# 611
  • Mars Hotel
E, добре, съгласявам се, че чак такива изказвания са крайни. Но хората реагират на стреса по различен начин.
Като и да е, мир да има. Да минава целият този цирк вече.

# 612
На приятелка синът завършва 7 клас. В областен град. Той е абсолютен отличник. Майка му е притеснена, че виси нон стоп над учебници. По математика е просто талант. Но едни тройкаджии в класа му се подиграват, че може и да не влезе в МГ, защото местата не са много, а виж те, вече са уредени - мама и тате са платили.
Приятелката ми изобщо не иска той да кандидатства там, но детето иска. Не знам дали наистина стават такива неща. Но детето е много подтиснато.

# 613
Факт е, че децата не винаги са добронамерени и такива психо атаки от съученици много ме дразнят. Може нарочно да говорят така, за да го мачкат психически, защото със знания явно няма да могат. "Парашутистите" си личи кои са. Точно пък в МГ не знам как ще оцелее такова дете, защото там се иска да ти върви математиката, която за повечето учениците е най-трудният предмет.

# 614
  • София
cardhu, има го този момент с влизането "по втория начин" и то открай време. Когато ме приеха в английската гимназия, стана ясно, че едно дете е влязло с успех, с който нямаше шанс да е вътре. За прием в първи клас се плаща масово и това ти го гарантирам на 100 %. А тройкаджиите нека се подиграват, те дори и да влязат "платено" в елитно училище здраво ще ги захапе месомелачката и току-виж изхвърчали от там. Просто детето на приятелката ти не трябва да се отказва и е много хубаво, че си има поставена цел. Много ме радват такива деца!

Общи условия

Активация на акаунт