Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 13

• 41 778
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Pandachina
и мен ми струва нормална ситуацията.

А какво ще кажете за стрии по гърдите (13 г.) при нарастването им (горната им част) ?!
Детето ми е едричко като цяло. Не е отслабвало драстично Sunglasses
Какво бих могла да й препоръчам?
Според мен е само естетически проблема, не и здравословен, нали?

# 661
  • В царството на игрите:)
За възрастта изобщо нямам тревоги. Не е малка. В наши дни все по-често се появяват на тази възраст окосмяване и нарастване на гърдите, в нейния клас има и други момиченца с такива. Известни притеснения имам за потъмняването и течението, но пък течението няма миризма и е оскъдно. Потъмняването съм почти сигурна също, че е нормално. Не смея да се ровя в интернет да чета, защото рискувам да се се филмирам, а в това много ме бива. Laughing Затова реших до вас да се допитам .
Под окосмяване нямам предвид велики косми. По-скоро мъх, който точно на срамните устни вече се превръща в няколко къси черни косъмчета.
Аз имам дъщеря, която има окосмение в интимната област от детската градина. Поради тази причина се срамуваше да ходи там до тоалетна, защото е имало зорки детски очи, които са забелязали. Решила бях, че е тъмна и, че сигурно не е нещо обезпокоително, а и не исках да инасочвам вниманието излишно натам. Тъй като с порастването окосмяването не ставаше по - малко и вече беше на места /гръб и корем/, които почнаха да я тревожат преди месец я заведох на детски ендокринолог. Споделих ѝ за ранното пубисно окосмяване и тя изказа съмнение за едни вроден дефект на надбъбречната жлеза. Пуснахме ужасно много изследвания и се оказа, че Слава Богу е здрава и няма никакви отклонения. Ген явно Sad Лошото е, че проблемът с космите остава и ще е на дневен ред още няколко години, докато решим да предприемем нещо по - драстично. Споед на 8 години не е рано за някои деца.

# 662
  • София
Благодаря за отговорите, момичета! Това ме интересуваше!

За стриите изобщо не съм компетентна, но ми звучи като да е козметичен проблем заради нарастване на гърдите.

# 663
Pandachina
и мен ми струва нормална ситуацията.

А какво ще кажете за стрии по гърдите (13 г.) при нарастването им (горната им част) ?!
Детето ми е едричко като цяло. Не е отслабвало драстично Sunglasses
Какво бих могла да й препоръчам?
Според мен е само естетически проблема, не и здравословен, нали?

Преди време говорихме на тази тема.

Стриите, не се премахват, но избледняват.
Почнете да мажете с чисто кокосово масло сутрин и вечер. Досадно е, но да не излизат повече. На бедрата също.

Аз лично имам доста и са точно от когато бях на 13г.

# 664
За стриите  е важно кожата да е еластична , т.е. - хидратирана , нека да приема и повечко вода ,освен мазането с кокосово масло.След къпане е важно да се хидратира обилно кожата.

# 665
  • Пловдив
малката лисичка, Eli ...., Pandachina,
благодаря ви!
Тя трудно понася да й налагам какво да прави, но ще й препоръчам, а и разчитам, че обича кокосовия аромат и вкус!

# 666
Стриите се появяват и при бързо израстване, моята дъщеря ги има и изобщо не й пука от това. Тя не се маже с крем, просто немога да я накарам.
За течението - бях чела, че 2г преди цикъл може да се появи. Би следвало да е нормално.

# 667
  • София
Миналата събота ходихме в една клиника при дерматолог по два проблеми - кафяви петна на няколко места по тялото и стрии. Специално за стриите нищо не помага. Мазане с кокосово масло, както вече са писали. Изписа й и един крем на Cerave за пъпчици, които има на раменете и по гърба.

Матурите минаха и заминаха. Дъщеря ми се е представила прилично, предвид грандиозния мързел, който я обзе в 7-ми клас. Ще добута до училище, което исках за нея. Grinning

# 668
Тонка , може ли да споделиш за cerave?
ПП - Браво на мързеланката Kissing Heart

# 669
Когато престои върху кожата, кокосовото масло започва да мирише на гранясало. Или аз имам много чувствителен нос 😄

# 670
  • Пловдив
Дъждец,
а защо да "престои". Не се ли втрива и да попива?!
Аз нямам проблем суха кожа, моята е мазна и не съм имала стрии, и не съм мазала масла...

# 671
Попива, но остава някаква част върху кожата. Не знам, може да е индивидуално, но при мен се усеща така. Нищо не пречи да пробвате.

# 672
Когато престои върху кожата, кокосовото масло започва да мирише на гранясало. Или аз имам много чувствителен нос 😄

И аз имам такъв, същото и с маслото на икаров ставаше. В момента дъщеря ми ползва на uriage измиващото олио за тяло и след баня - био ойл. Не мога да преценя дали помагат за заличаване, но не се влошават и поне няма проблеми с последваща неприятна миризма. Козметичката, при която я водя каза, че на тази възраст всичко е наобратно -  кожата на лицето и скалпа са омазнени, а на тялото - прекалено суха.

# 673
  • София
Тонка , може ли да споделиш за cerave?
лисичке, ще го проверя като се прибера от работа, тъй като в нета го виждам, но са две разновидности, а не съм сигурна коя точно имаме.

# 674
И на мен не ми допада кокосовото масло в чист вид като козметика. Прави ми дразнещ мазен филм върху кожата без да прониква в дълбочина. А не е като да съм го пробвала само веднъж. Зехтина поне смесен с някакъв лосион прониква, кокосовото масло - не. Като цяло при толкова козметика по аптеки и дрогерии, предпочитам готов продукт. Там маслото е в емулсия, което му осигурява по-добра абсорбция. Дъщеря ми дълго време я мъчи една екзема, която съответно опитах да третирам с кокосово масло и само загубих време.

Общи условия

Активация на акаунт