Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 13

• 42 073
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Диагноза Синдром на поликистозните яйчници не се поставя преди 23 години. Тогава завършва същинския хормонален цикъл при момичетата. Несериозно е да се говори и за инсулинова резистентност на тази възраст. Да, нормално е, в началото, цикълът да бъде нередовен. Дуфастон, в тази дозировка, и за такъв прием, няма да навреди, но няма и да регулира цикъла. Само ще го предизвика. Другият вариант е стоите и чакате. Когато дойде, тогава.

# 361
Аз ходих на Аг преглед и вагинален ехограф всичко е наред, и след  няколко дни на ехограф на коремни органи ми казаха ,че се виждат миоми в матката . Отидох пак на вагинален и там нищо не се вижда отново. Лекарката ми обясни, че вагинален се виждат тези проблеми. Така ,че е добре второ мнение.  Преди много години ми каза едно светило в Майчин дом поликистозни яйчници ,той много ги оперираше навремето, обаче страшно крещеше и повече не стъпих.  Някак си от тогава никой не ми е казвал това .Бях малко напълняла (но преди това пък бях много слаба )и отслабнах.  Вижте и друго мнение ако може. На мен ми се регулира много ,много късно( пила.съм два три пъти дуфастон),сега и на дъщеря ми и идва от на два месеца, но има време ще порастне.  Но на детето му дойде две години по рано ,всеки е различен.Гледайте детето да спортува и да се храни здравословно.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 00:26 от candela

# 362
Да не давам лоши съвети тук в групата, но и аз имах киста на яйчника едно лято и така се притесних, че се подложих на много драстична диета, което всъщност доведе до спукване и абсорбирането й. Със сигурност не препоръчвам глад при деца.
Това състояние може да бъде много болезнено за момичетата и напълно разбирам родителите, които обикалят докторите за да намерят подходящото лечение.

# 363
  • Пловдив
Като жена с поликистозни яйчници мога да сподяла, че това състояние има две характеристики. Обикновено е свързано с инсулинова резистентност, наднормено тегло и по-обилно окосмяване. Но аз имах другата форма. Слаба съм, висока с нормално за брюнетка окосмяване и без инсулинова резистентност. Тази, втората форма, е по-непопулярна извън средите на стерилитета. Да, при поликистоза функционалните кисти са често явление, точно защото обвивката на яйчника е задебелена и фоликулът не се спуква, не се отделя яйцеклетка и той се превръща в киста. Такива кисти се резорбират с настъпването на мензиса и обикновено изчезват сами. Моите яйчници са оперирани, но от лекар, който знае какво прави. Много е важно да не се увреди кръвоснабдяването на яйчника и това да унищожи овариалния резерв. Защото тогава се отива в другата крайност, което е много по-сериозно състояние. Днес това опериране категорично се отрича и не се прилага. Но преди 20 години схващанията бяха други. Общо взето състоянието на поликистоза трудно се повлиява. Честата практика да се изписват противозачатъчни изкуствено създава редовен цикъл, без да повлияе на механизма в мозъка, и не е лечение. След спирането им, се връща обичайното състояние. Има препарати, които имат за цел да предизвикват овулация и това да регулира цикъла, но обикновено се прилагат, когато възникне проблем със забременяването. Този проблем при поликисозата идва от липсата на овулация. То затова и цикълът е нередовен, защото са нарушени фоликуляртата и лутеалната фаза. Всичко написано се отнася за зрели индивиди от женски пол, а не за деца. Stuck Out Tongue Winking Eye Така че при тях тези аномалии са в реда на нещата, поне първите няколко години с мензис. Не пречи конкултация с лекар, но малко са гинеколозите, които са наясно. Обикновено тези, които се занимават със стерилитет, са по в час.

# 364
На нас ни казаха, че до три години се изчаква да се регулира цикъла.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 12:09 от Дъждец

# 365
Киста в яйчника (задържан фоликул, функционална киста) е мноооооого различно от поликистоза Hands V
При тийнките и в пременопаузата се случва да не е "правилна" овулацията и да се задържи киста. При мен се случи моналото лято, спука се спонтанно (тичане, коремни преси, клякане...) изключително болезнено, с кървене на следващия ден, с неправилна форма на яйчника до 3м по-късно.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 11:42 от peneva_a

# 366
И аз бих завела дъщеря си на лекар,  но чак пък да се притеснявам за поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и спукани кисти...

Разбира се не би трябвало да се самолекува.. Второ мнение не вреди, въпреки че и аз съм взимала хормони като малка и нищо ми няма:)

Също имам поликистозни яйчници, както всъщност много жени в БГ. Висока и много слаба съм, имам две деца, първото стана от раз, второто след малко повече опити..

За поликистозните си яйчници разбрах след като се роди второто ми дете. Единственият хендикап беше много болезнена меструация до към 20г.

# 367
Между другото, при мен след раждането казаха, че имам. После вече я нямаше. Но то нали си е синдром и не винаги се виждат кистички.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 11:57 от Дъждец

# 368
От девойка бях с много нередовен и много много болезнен цикъл.
 След като започнах противозачатъчните болката се подобри, с хормонална спирала нацяло изчезна и цикъл и болки.

След раждането започнаха други оплаквания и след сума ти изследвания диагностицираха СПКЯ и след още няколко години и ИР.
Това обясни много от симптоматиката през годините.
От четири години съм на Метформин и на НВВМХ и се регулира цикъл и хормони, и за първи път в живота ми е по часовник.

Засега щерката няма нищо от моите симптоми като девойка и вече година и половина цикълът й е по часовник и с леки болки. Но следя и наблюдавам и при нужда бих я завела на ехограф. Тя имаше един коремен ехограф при една от първите менструации и нямаше нищо притеснително.

# 369
  • Пловдив
Спомням си като ученичка как не отивах на училище първия ден като ми дойде. Толкова ме болеше. Съученичка се шегуваше с мен, че знае всеки месец кога съм в цикъл. Надявам се двете ми момичета да не ги последва моята участ.

Чудя се дали да не ѝ дам една кутийка с превръзка да си има в нея. Знам ли кога и къде ще я изненада?

# 370
  • Sunshine state
Аз на нашата съм й сложила една дискретна торбичка в раницата с превръзки и резервен чифт бельо за всеки случай. Добра идея е.

# 371
И при нас е така - малко несесерче с бельо, мокри кърпички и превръзки. Дава й също някакъв душевен комфорт, защото веднъж я завари неподготвена.

# 372
Във всяка чанта имам тампон! Ама всяка! В колата имам “спешен несесер”
Бельо “ бабешка, стегната гащА”😅🤪, мокри кърпи, тампони и превръзки.
Каката също е заредена в нейната кола и в чантите и.
И на Жаки щв слагам, ако не за нея на приятелка да услужи. Ужасно е да те хване неподготвена.
Обяснила съм, че е напълно естествено и няма срамно. Тя е свикнала сакаш от нас с кака и и няма с никакво неудобство по темата.

# 373
Моята приятелка остави пакет превръзки на класната на дъщеря си. Детето е малко, на 9г и няма още навик да носи в раницата си, отишло да поиска от класната, ама тя гони 60г и нямала..... Добре, че лекарката в училището помогнала.

# 374
Един въпрос,
Кога спряхте да приготвяте каквото и да било за училищната раница на децата си?

Аз лично освен, че правя кутиите със закуските, приготвям нещата за басейна, папката с домашните, книгите за библотеката ( аз водя кога трябва да се върнат/вземат), дрехите за физическо и прочее..  т.е. всичко

Общи условия

Активация на акаунт